Vaříme zelí

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...
15. ledna 2019

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním...

Sejkory, kyselo i hubník. V Krkonoších se lidová strava drží a vyvíjí

Pravý krkonošský hubník.
29. prosince 2018

Zatímco většina zvyků horalů v Krkonoších už dávno zanikla, tamní lidové pokrmy se stále drží v...

Vánoce ženy ročník 1919: obalované listy zelí a dárky na písmeno K

Básnířka Aniela Kupiec vzpomíná na Vánoce svého dětství i nelehké období po...
24. prosince 2018

Místo kapra obalené listy zelí a neskutečná radost z jednoho bonbonu nebo mýdla pod stromečkem. I...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun
10. listopadu 2018

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou...

Potraviny, které vám na podzim pomohou s hubnutím i posílením imunity

Ilustrační fotografie
17. října 2018

Když chcete zhubnout, je právě podzim ideálním obdobím pro začátek diety. Není už takové teplo,...

Zemědělci zažívají zeleninovou krizi, kvůli suchu půjdou ceny nahoru

Sběr brambor je pro Vysočinu v průběhu září typický. Nejinak tomu bylo i v...
15. října 2018

Mimořádně špatný rok prožívají farmáři zaměřující se na pěstování zeleniny. Kvůli extrémnímu suchu...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem
6. října 2018

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.
1. října 2018

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

18. srpna 2018

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě....

Vondráček hájí ceny jídla ve Sněmovně. Už je ale nemají určovat poslanci

13. června 2018

Do obhajoby cen jídel ve Sněmovně, kde například vepřové s knedlíkem a zelím vyjde na 50 korun,...

Michelinský šéfkuchař: Překvapil mě zájem o žabí stehýnka a mořské plody

7. června 2018

Dvojnásobný držitel michelinské hvězdy Nicolas Decherchi bude hvězdou letošního Karlovského...

Velikonoční vejce barvěte přírodní cestou. Získáte nekonečnou škálu barev

26. března 2018

Vidíte ty krásné barvy? Všechny vznikly přírodní cestou a v domácích podmínkách je zvládnete v...

Marie Doležalová je v pátém měsíci těhotenství, pochlubila se bříškem

25. března 2018

Herečka a vítězka StarDance Marie Doležalová (31) se na Instagramu pochlubila šťastnou novinkou. Se...

Klidně kupujte banány s hnědými flíčky a tvrdá rajčata, jsou nejlepší

6. března 2018

Metoda pokus omyl vychází při nákupu ovoce a zeleniny pěkně draho. To zlevněné, co vypadalo...

Šest lidí na Ostravsku se přiotrávilo jídlem, všichni společně obědvali

aktualizováno  26. prosince 2017

Hromadnou otravu jídlem řešili na Boží hod záchranáři ve Vratimově u Ostravy. Sedm lidí jedné...

Na svatého Štěpána se peče husa nebo kachna. Zvládne to i začátečník

25. prosince 2017

Podle tradice by se na svátečním stole na Štěpána měla objevit pernatá drůbež. A vzhledem k tomu,...

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

12. prosince 2017

Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým...

Za jídlem do Vratislavi. Polská gastronomie dokáže překvapit i pobavit

7. prosince 2017

Češi se dlouho dívali na polskou kuchyni skrz prsty a to je velká škoda. Současná gastronomie...

Čerti, řemesla i skok do sena. Jarmek ve Valašských Kloboukách začíná

1. prosince 2017

Během víkendu zamíří do Valašských Klobouk na dvacet tisíc lidí. Jedna z největších předvánočních...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

13. listopadu 2017

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře...

Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

14. října 2017

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně...

Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

12. října 2017

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé...

Fejetony ze života, které vycházely v Ona Dnes, dostaly knižní podobu

4. října 2017

Novinářka a psychoterapeutka Kateřina Jirková z Rokycan vydává svoji první knihu s názvem Naboso....

VIDEO: Zkusili jsme knedlíky do ruky. Suché, podle některých food porno

28. září 2017

Pro některé lidí je knedlík naplněný gulášem, svíčkovou nebo vepřovým se zelím dobrý nápad. Když...

Módní přehlídka aneb oděná do darů přírody, láká na novinku Zahrada Čech

14. září 2017

Téměř 500 vystavovatelů se představí na letošním 41. ročníku veletrhu Zahrada Čech. Jedna z...

Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

28. července 2017

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po...

Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

25. července 2017

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik...

Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

13. června 2017

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého...

VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

24. dubna 2017

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque...

Proč mají děti jíst kvašené potraviny? Bakterie ovlivňují imunitu i náladu

6. dubna 2017

Každý rodič si přeje mít zdravé a šťastné dítě. A tak jim zdravě vaří, mnozí s nimi sportují a...

Křimickému zelí dává už sto let chuť kvašení v modřínových kádích

3. dubna 2017

Seriál Už sto let funguje nedaleko zámku v Křimicích u Plzně zelárna založená knížetem Lobkowiczem. Značka...

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

16. února 2017

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie...

Hrabal byl gurmán, já jsem barbar, říká o vztahu k jídlu režisér Menzel

30. ledna 2017

Dostal Oscara za snímek Ostře sledované vlaky, byl na filmových festivalech po celém světě a hlášky...

Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko

22. ledna 2017

Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do...

Pink Angels: Máme odlišný vkus na kluky, takže si nelezeme do zelí

12. ledna 2017

Nikola Mertlová, Anhelina Šestaková, Tereza Haklová a Natálie Skotnická. To je kapela Pink Angels,...

VIDEO: Při krmení labutí v Praze se přiživují holubi, nutrie i rackové

8. ledna 2017

Na smíchovské náplavce je v současném mrazivém počasí živo. Hladinu Vltavy u břehu brázdí hejno...