Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Je čas uvařit polévku minestrone. Sezonní zelenina tomu přeje

Tradiční italská polévka minestrone má mnoho postupů a receptů a nedá se říct, který je ten správný. Jednak se v každé rodině vaří trochu jinak a navíc vždy reaguje na aktuální nabídku zeleniny, která je právě k mání. Podívejte se, jak si s ní poradil kuchař a módní návrhář Pavel Berky. Měla by být plná chutí z čerstvé zeleniny a poskytnout pocit tradiční středomořské kuchyně.

„Já si ji připravuji takto a vždy využívám suroviny, které jsou zrovna v sezoně k dispozici. Osobně mám raději polévky hustější, kde převládá poměr zeleniny, která je uvařená akorát na skus. A tak jsem ve videu tuto polévku také připravil, ale pokud preferujete víc tekutou, tak stačí přidat víc vody. Nebo použít menší množství uvedených surovin. Možná maličko ztratí na síle chutí, ale bude taková, jak ji máte nejraději,“ komentuje Pavel Berky svůj postup.

Každopádně je to polévka, o které lze bez nadsázky říct, že je to typ „co dům dá“. Měla jediný účel: nakrmit rodinu a bez polotovarů využít vše, co příroda zrovna nabízí.

„Může se zdát, že je hodně náročná na suroviny, je tu toho opravdu mnoho, ale nebojte se toho,“ povzbuzuje Berky na videu. Sice si trošku zakrájíte, ale většina nádobí zůstane v šuplíku kuchyňské linky, takže se při mytí nádobí nezapotíte.

Budete potřebovat:

  • kořenovou zeleninu
  • cibuli
  • česnek
  • rajčata
  • bílé zelí
  • lilek
  • cuketu
  • brambory
  • zeleninový vývar
  • rajčatový protlak
  • pepř
  • sůl
  • bylinky
  • olivový olej
  • chléb 
  • parmazán

Postup:

Rozpalte v rendlíku olej a přidejte cibuli a česnek. Nechejte je zesklovatět a přidejte nakrájenou zeleninu. Opatrně ji restujte a dávejte pozor, aby se nepřipálila. Během restování přidejte protlak a nechejte provařit.

Přidejte vývar, osolte a opepřete. Mezitím si nakrájejte cuketu a česnek, rajčata a zelí. Kořenová zelenina s cibulovým základem trochu změkne a pak přidejte do polévky zbytek zeleniny, která nepotřebuje takový čas, a nechejte vařit dalších sedm minutek. 

Vaříme podle Pavla Berkyho

Nebojte se toho, nakonec to bude jednoduché, ujišťuje Pavel Berky.

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Rajčata a zelí potřebují nejméně času, tak přijdou na řadu až na konec. A s nimi klidně můžete přidat ještě plechovku bílých fazolí, které stačí jen prohřát pět minut.

Než se polévka dovaří, připravte si parmazánový chleba. Prostě ukrojte dva krajíčky chleba, trochu opečte na pánvi a posypejte nastrouhaným parmazánem. A je čas servírovat.

Když se to sečte a podtrhne: máte vývar na česnekovo-cibulovém základu, ve kterém se sejdou další ingredience jako kořenová zelenina, pak sezonní suroviny, tedy cuketa a lilek, zelí, rajčata… A aby nakrmila i nenasity, nebudou chybět ani fazole a brambory. 

To vše ve středomořském provedení obaleném olivovým olejem. Prostě večeře z jednoho hrnce, která nasytí i hladového horníka.

Autor:
  • Nejčtenější

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a Radek Kašpárek v nich shledal určitý potenciál. Když však měli reálně vařit pro...

28. srpna 2024

V polostínu si nejen lebedí, ale i nádherně kvete. Seznamte se s čechravou

Česky se jí říká čechrava, latinsky Astilbe. Nejčastěji právě pod tím cizím názvem objevíte v zahradnictvích – ať už kamenných nebo na internetu – dokonalý kvetoucí skvost v celé řadě barevných...

26. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho nejvíc prožene pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně už brzy otevře své brány. Radek Kašpárek přivítá profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří se utkají o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a o 2,5...

27. srpna 2024  9:24

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybrali jste nejkrásnější zahrady čtenářů iDNES. Mají podmanivé kouzlo

Soutěž

Soutěž Nejkrásnější zahrada letos běžela od jara až do dnešního dne, kdy skončilo hlasování druhého kola. Od dubna až do poloviny srpna jste nám posílali snímky a příběhy svých zahrad, někdy i videa....

28. srpna 2024  17:01

Topná sezona brzy začne. Už máte zkontrolovaný komín?

Ač obvykle nebývá zvykem plánovat důležité činnosti s předstihem, při přípravě komína před topnou sezonou se to vyplatí. Před prvním zatopením, je totiž vždy nutné zkontrolovat, že komín odpovídá...

1. září 2024

Roztomilými fotkami živíte nelítostný byznys se zvířaty, apeluje zooložka

Premium

Ačkoliv pracuje mimo jiné i v liberecké zoologické zahradě, její fotografii s jakýmkoliv exotickým zvířetem byste těžko dohledali. Není to náhoda, má to pádný důvod a tím je vědomá ochrana...

31. srpna 2024

Fenek berberský dokáže přežít bez vody. Bobky má však pořádně tuhé

Zdánlivě to nedává smysl. Nejmenší psovitá šelma žije na jednom z nejteplejších míst světa, přesto ji příroda vybavila velmi hustým kožíškem. Jenže příroda ví, co dělá.

30. srpna 2024

Jsou extrémně barevné či prudce jedovaté a do půli září k vidění v Zoo Praha

Až do poloviny září máte jedinečnou možnost v Galerii Gočárovy domy v Zoo Praha obdivovat naživo až 30 druhů pralesniček. Tedy drobounkých žabek z pralesů Střední a Jižní Ameriky, které patří k...

30. srpna 2024

Násilí není jen znásilnění nebo facka. Ale i strach, který v nás zanechá
Násilí není jen znásilnění nebo facka. Ale i strach, který v nás zanechá

Říká Jasmína Houdek, kterou ve 14. letech znásilnil expřítel její matky. Jasmína se snažila s traumatem vyrovnat pomocí tvrdých drog a skončila na...

Domácí násilí a útěk se sedmi dětmi. Nečekaná zpověď ekonomky Šichtařové

Premium Zákazy, výhrůžky, křik, záchvaty vzteku, rozbíjení nádobí, nože v ruce… Neustálý strach z něčeho děsivého, co může...

Hell’s Kitchen ukázala, jak se pracuje s Kašpárkem. Vyhodil z kuchyně oba týmy

Šestnáct soutěžících se v úvodním dílu soutěžního pořadu nejprve představilo pokrmem, který by je měl charakterizovat a...

Syn filmové hvězdy dostal v Thajsku doživotí za rozčtvrcení svého přítele

Daniel Sancho Bronchalo (30) je synem hvězdného španělské herce Rodolfa Sancha Aguirreho (49) a ve své zemi taky známý...

Osočovali mě ze šikany manžela. Proto jsem promluvila, říká Šichtařová

Rozstřel Tři roky po odchodu od manžela se známá ekonomka Markéta Šichtařová rozhodla v magazínu Ona DNES promluvit o...

KOMENTÁŘ: Zemřel herec. Co důležitějšího ještě chceme vědět a proč?

Premium Zemřel. Tečka, stopka, konečná, definitivum, prostě dost. Není co dodat, jasnější a výmluvnější slovo než „zemřel“ snad...