Pondělí 15. srpna 2022, svátek má Hana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 15. srpna 2022 Hana

VIDEO: Je čas uvařit polévku minestrone. Sezonní zelenina tomu přeje

Tradiční italská polévka minestrone má mnoho postupů a receptů a nedá se říct, který je ten správný. Jednak se v každé rodině vaří trochu jinak a navíc vždy reaguje na aktuální nabídku zeleniny, která je právě k mání. Podívejte se, jak si s ní poradil kuchař a módní návrhář Pavel Berky. Měla by být plná chutí z čerstvé zeleniny a poskytnout pocit tradiční středomořské kuchyně.

„Já si ji připravuji takto a vždy využívám suroviny, které jsou zrovna v sezoně k dispozici. Osobně mám raději polévky hustější, kde převládá poměr zeleniny, která je uvařená akorát na skus. A tak jsem ve videu tuto polévku také připravil, ale pokud preferujete víc tekutou, tak stačí přidat víc vody. Nebo použít menší množství uvedených surovin. Možná maličko ztratí na síle chutí, ale bude taková, jak ji máte nejraději,“ komentuje Pavel Berky svůj postup.

Každopádně je to polévka, o které lze bez nadsázky říct, že je to typ „co dům dá“. Měla jediný účel: nakrmit rodinu a bez polotovarů využít vše, co příroda zrovna nabízí.

„Může se zdát, že je hodně náročná na suroviny, je tu toho opravdu mnoho, ale nebojte se toho,“ povzbuzuje Berky na videu. Sice si trošku zakrájíte, ale většina nádobí zůstane v šuplíku kuchyňské linky, takže se při mytí nádobí nezapotíte.

Budete potřebovat:

  • kořenovou zeleninu
  • cibuli
  • česnek
  • rajčata
  • bílé zelí
  • lilek
  • cuketu
  • brambory
  • zeleninový vývar
  • rajčatový protlak
  • pepř
  • sůl
  • bylinky
  • olivový olej
  • chléb 
  • parmazán

Postup:

Rozpalte v rendlíku olej a přidejte cibuli a česnek. Nechejte je zesklovatět a přidejte nakrájenou zeleninu. Opatrně ji restujte a dávejte pozor, aby se nepřipálila. Během restování přidejte protlak a nechejte provařit.

Přidejte vývar, osolte a opepřete. Mezitím si nakrájejte cuketu a česnek, rajčata a zelí. Kořenová zelenina s cibulovým základem trochu změkne a pak přidejte do polévky zbytek zeleniny, která nepotřebuje takový čas, a nechejte vařit dalších sedm minutek. 

Vaříme podle Pavla Berkyho

Nebojte se toho, nakonec to bude jednoduché, ujišťuje Pavel Berky.

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Rajčata a zelí potřebují nejméně času, tak přijdou na řadu až na konec. A s nimi klidně můžete přidat ještě plechovku bílých fazolí, které stačí jen prohřát pět minut.

Než se polévka dovaří, připravte si parmazánový chleba. Prostě ukrojte dva krajíčky chleba, trochu opečte na pánvi a posypejte nastrouhaným parmazánem. A je čas servírovat.

Když se to sečte a podtrhne: máte vývar na česnekovo-cibulovém základu, ve kterém se sejdou další ingredience jako kořenová zelenina, pak sezonní suroviny, tedy cuketa a lilek, zelí, rajčata… A aby nakrmila i nenasity, nebudou chybět ani fazole a brambory. 

To vše ve středomořském provedení obaleném olivovým olejem. Prostě večeře z jednoho hrnce, která nasytí i hladového horníka.

Autor:
  • Nejčtenější

PŘEHLEDNĚ: Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Seriál Přechod z vybraného typu vytápění, charakter nemovitosti, druh jejího vlastnictví, umístění panelů, výkon a kapacita...

Vosa je legrace, bojte se pralesního mravence. Bolest se dá změřit na stupnici

Premium Co víc bolí, bodnutí včely, nebo vosy? Schmidtova stupnice ukazuje bolestivost hmyzích žihadel či kousnutí. Vosa a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Předokenní rolety v létě chladí, v zimě hřejí. Ušetří tak hodně energie

V průběhu letošního parného léta jste si možná říkali, že by neškodilo trochu ochladit interiér. Zvláště v bytech...

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sýr Jarlsberg může zachraňovat kosti. Podle studie „zažene“ osteoporézu

Podle odborníků je prospěšné sníst dva plátky ořechového norského výrobku denně. Konzumace Jarlsbergu zvyšuje hladinu...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

  • Další z rubriky

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování? Jak chutná se...

PŘEHLEDNĚ: Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku

Seriál Přechod z vybraného typu vytápění, charakter nemovitosti, druh jejího vlastnictví, umístění panelů, výkon a kapacita...

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Herečka Anne Heche zemřela, nepřežila následky zranění po autonehodě

Třiapadesátiletá herečka Anne Heche zemřela. Uvedla to její přítelkyně Nancy Davisová. Herečka skončila v nemocnici v...

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Její nápad se v salónech nikomu nelíbil. Žádný tatér s ním nechtěl mít nic společného, tak moc nápis svou nositelku...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...