Úterý 15. června 2021, svátek má Vít
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 15. června 2021 Vít

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou obvykle našlehané vaječné bílky. Podává se ihned po upečení. Nadýchané suflé s intenzivní čokoládovou chutí posypané karamelizovanými ořechy a lžičkou mascarpone tentokrát uvařil kuchař a módní návrhář Pavel Berky.

„Mám rád pokrmy, které lze připravit na slaný i sladký způsob, a právě suflé je jedním z nich. Většinou si jej připravuji na sladký způsob, jako například tento čokoládový, který patří k mým nejoblíbenějším. Ale také rád připravuji výborné sýrové suflé, které se hodí jako příloha k hlavnímu chodu. Anebo jen tak jako předkrm,“ popisuje Pavel Berky.

Suflé (na internetu ho najdete i pod originálním francouzským názvem  soufflé) se objevilo už v 17. století, kdy kuchaři objevili, že pokud těsto obsahuje vaječné bílky, během pečení nabude. První zmínka o novodobém suflé je podle Wikipedie z první poloviny 18. století, kdy ho připravoval francouzský kuchař Vincent La Chapelle.

Postup krok za krokem

Zajímavé je, jak charakterizuje zvláštnosti čokoládového suflé autorka kuchařky Tajemství francouzské kuchyně Julia Childová. Ta tvrdí, že čokoláda obecně je příliš těžká, proto je vhodné cukr přidávat ne do směsi na suflé, ale až do bílků, které se tím dostatečně ztuží. 

Tím se dosáhne lepší konzistence a suflé není nadměrně křehké. To právě ukazuje ve videu Pavel Berky.

Ingredience:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 132 g vaječných bílků
  • 30 g moučkového cukru
  • 50 g vlašských nebo jiných ořechů
  • máslo a cukr krystal na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • mascarpone na ozdobení

Postup:

Nejprve nasekáme nahrubo ořechy. Připravíme si formičky na suflé, vymažeme je máslem směrem ode dna ve směru, ve kterém bude v troubě růst. Formičky vysypeme směsí ořechů s cukrem, co zbude, nasypeme do rendlíku a dáme zahřívat.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Budete potřebovat vaječné bílky, čokoládu na vaření, moučkový cukr, ořechy,...

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Až se začne cukr rozpouštět, přisypeme zbylé ořechy a přidáme lžičku balzamikového octa a promícháme. Po promíchání ořechy odstavíme z plotny a na přichystaný pečicí papír směs vyklopíme. Necháme ztvrdnout.

Do hrnce nalijeme horkou vodu, na ni vložíme misku a do ní nalámeme čokoládu. Necháme ji rozpustit a přitom udržujeme teplotu. Pak ji necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Mezitím si připravíme sníh z bílků. Cukr přidáváme na několikrát, dokud nebude dostatečně tuhý. Abychom ho nepřešlehali, neustále kontrolujeme tuhost, dokud na metle nebude držet tvar.

Do vychladlé čokolády vmícháme část sněhu a důkladně promícháme. Pak přidáme zbytek sněhu, ten jenom opatrně vmícháme.

Teď už můžeme začít plnit formičky. Nejdříve po okrajích, ale pak v celém objemu až po okraji. Zarovnáme nožem a zbytky směsi z okrajů ubrouskem otřeme. 

V tomto okamžiku můžeme suflé dát do trouby. pečeme 9–10 minut na 180 °C . Zda jsou hotové poznáme tak, že suflé vystoupí nahoru z formičky o přibližně 1–3 cm.

Než se suflé upeče, nasekáme ztuhlou ořechovo-cukrovou směs. Upečené suflé ozdobíme lžičkou mascarpone, klidně ho můžeme pomocí lžičky „vepěchovat“ i dovnitř, a posypeme nakrájenými ořechy.

Autor:
  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

České jídlo je špičkové, řetězce však dávají přednost levnějším produktům

Páté nejbezpečnější potraviny na světě mají Češi. Řetězcům se však vyplatí dovážet levnější a méně bezpečné potraviny...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....