Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste skvělé rychlokvašky, zůstanou v nich cenné vitaminy i enzymy

Mléčným kvašením se upravuje čerstvá zelenina jako okurky, zelí, papriky a další. Na rozdíl od konzervace vysokými teplotami získáte pochoutku, v níž jsou zachované enzymy i vitaminy.
Okurky naložíte, necháte deset dní kvasit a můžete se s chutí zakousnout...

Okurky naložíte, necháte deset dní kvasit a můžete se s chutí zakousnout... | foto: Profimedia.cz

Mléčné kvašení je známé více než 2 000 let, svůj původ má někde v kavkazských zemích, kde se ostatně dodnes dělají nejrůznější kysané krajové speciality.

Rychlokvašky krok za krokem, za 10 dní si budete pochutnávat

Každý výrobce kvašáků má svůj recept, o kterém tvrdí, že je nejlepší. Vše záleží na individuální chuti. Nutné jsou pouze okurky, voda a sůl. Čím okurky dále vylepšíte, je na vás. V redakci magazínu DOMA vyzkoušeli variantu na snímcích a byli nadšeni: lahev rychlokvašek byla prázdná hodně rychle. 

Potřebné ingredience: nakladačky, kopr, česnek, vinné listy, višňové listy,...
Okurky umyjte, nechte pár hodin ve studené vodě a každou na několika místech...
Kopr a chilli papričky opláchněte, česnek oloupejte.

Potřebné ingredience: okurky, voda, sůl, kopr, česnek, vinné listy, višňové listy a chilli papričky. Můžete ale také experimentovat a podle své chuti přidat také křen, cibuli, mrkev, celer, petržel, listy černého rybízu, nové koření, pepř, bobkový list či hořčičné semínko.

Okurky omyjte, nechte pár hodin namočené ve studené vodě a každou na několika místech propíchejte vidličkou. Vinné listy oddělte od větviček a vyperte je ve studené vodě stejně jako kopr a chilli papričky, česnek oloupejte.

Okurky skládejte do větší sklenice a prokládejte je vinnými a višňovými listy....
Vodu přiveďte k varu, na litr vody přidejte 1 až 2 lžíce soli.
Naskládané okurky zalijte horkým nálevem a zatižte je, aby zůstaly potopené....

Okurky skládejte do větší sklenice a prokládejte je vinnými a višňovými listy, chilli papričkami a stroužky česneku. Mezitím si přiveďte k varu vodu na nálev, na litr vody přidejte 1 až 2 lžíce soli. Pak okurky horkým nálevem zalijte a zatižte je, aby zůstaly potopené. Uložte na tmavé místo, vyčkejte 10 dní a můžete hodovat.

Jak probíhá mléčné kvašení a co umí

Kvasící proces probíhá následovně: sůl, která se k zelenině přidává, naruší buněčné stěny a odebírá z nich vodu a cukr, působením bakterií mléčného kvašení se některé sacharidy přemění na kyselinu mléčnou. Je však potřeba dodržet určité zásady.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Recepty na tradiční bílé i červené kysané zelí, pikantní pickles i chutnou červenou řepu.

Všechna zelenina musí být dobře očištěná a musí se ukládat do pečlivě vymytých nádob. Krouhané zelí a různé krájené mixy je potřeba udusávat, abyste vytlačili vzduch a uvolnila se tak buněčná šťáva. Je-li šťávy málo, lze ji doplnit 1,5% roztokem kuchyňské soli.

Jestliže byla zelenina před nakládáním tepelně upravena, přidává se mléčný zákvas, popřípadě syrovátka. Naložená zelenina musí být neustále potopena, jinak se zkazí. Proto se nádoby zatěžkávají.

Vytvoří-li se na povrchu pěna nazývaná křís, odstraňuje se a doplňuje se solný roztok. Doba kvašení záleží na teplotě, při 15 °C proběhne kysání za 3 až 4 týdny, při 20 °C už do týdne. Vykvašená zelenina se skladuje při teplotě mezi 0 až 10 °C a je potřeba ji průběžně kontrolovat. Nesmí zmrznout. Chcete-li dosáhnout delší trvanlivosti, je možné vykysanou zeleninu sterilizovat.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

Březnový manuál pro pěstování zeleniny. Co už může ven, jak co urychlit

Pěstování zeleniny a bylinek znamená mnohonásobný požitek. Domácí sklizeň chutná o poznání lépe než ta dovezená často až z druhého konce světa a koupená v supermarketu. Samozásobením nejen výrazně...

20. března 2025

Papoušek na výletě. Opeřenec skončil prochladlý po třiceti kilometrech

Pro Donnu Gareyovou to byla noční můra, která se stala skutečností. Její malý papoušek Alby se vyřítil z otevřeného okna obývacího pokoje a zmizel. Nakonec se našel až třicet kilometrů od domu. Jen...

20. března 2025

Jarní řez růží. Jaké jsou nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

Kdy je vhodný čas na jarní řez růží a jak se liší podle jejich druhu? Máme pro vás pár užitečných rad od odborníků.

19. března 2025  16:25

Kdy stříhat jabloně? Sedm tipů pro bohatou úrodu

Příroda se probouzí a zahrádkáři se po zimním odpočinku s nadšením pouštějí do práce. Nezapomeňte provést jarní řez jabloní, aby se vám tuto sezonu odměnily sladkou úrodou. Jak a kdy stříhat jabloně?

19. března 2025  12:28

Na rybíz se vrhněte s nůžkami i pilkou. Zmladíte ho a podpoříte úrodu

Není to žádná velká věda, střih, případně řez keřů rybízu vám odpustí mnohem víc, než je tomu u stromů a stromků. Nebojte se toho. Prosvětlení keře – který zbavíte starých, případně poškozených nebo...

19. března 2025

KVÍZ: Jak znáte koníčky českých osobností?

Téměř každý člověk má mimo své hlavní povolání nějakého koníčka, a týká se to i herců, zpěváků či vědců. Víte, čím se zabývají ve svém volném čase?

vydáno 19. března 2025

Věděli jste, že kolagen není jen jeden? Existuje hned 16 druhů
Věděli jste, že kolagen není jen jeden? Existuje hned 16 druhů

Za vznikem vrásek a ztrátou pevnosti pokožky stojí úbytek kolagenu. Nové sérum VICHY Liftactiv Collagen Specialist 16 přináší revoluční technologii...

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

18. března 2025

Hierarchie spřežení je daná. Mezi psy funguje chemie, burcují se, říká musher

Premium

Na svém osobním profilu píše, že když začal závodit se psy, ztratil iluze o lidech. To jen pro představu, jak moc sport, v němž je vaším parťákem celá smečka psů, člověku dává. Bez ohledu na to,...

18. března 2025

Až půjdete na medvědí česnek, hlavně čichejte. Jinak hrozí otrava

Sezona medvědího česneku pomalu začíná. Na první pohled se tato bylinka velmi podobá ocúnu nebo konvalinkám, které jsou však jedovaté. Jak se vyhnout otravě? Stačí drobnost – rozemnout list mezi...

17. března 2025  13:39

Kochejte se snímky roztomilých mazlíčků a vyberte vítěze měsíce března

Soutěžní anketa o nejroztomilejší březnové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány od značky PROPLAN. Podpořte svými hlasy své...

3. března 2025,  aktualizováno  17.3 9:29

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

17. března 2025

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025