Pondělí 27. června 2022, svátek má Ladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. června 2022 Ladislav

Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat

Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla, nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.

Švestky zasypte cukrem. | foto: Jana Černá

Kolem vaření povidel koluje spousta mýtů – třeba že je budete muset usilovně míchat osm hodin, a pak ještě vyhodíte hrnec, protože se na něj hmota napálí. To ale není pravda. Vaření se dá zvládnout za dvě až tři hodinky a nádobí také vaše úsilí vydrží.

Čerstvé jsou s povlakem

Švestky, které mají povlak, jsou nejčerstvější.

Víte, že povlak na plodech je dobré znamení, že od otrhání do koupě neuplynula dlouhá doba?

Recept je vlastně jednoduchý, potřebujete pouhé tři suroviny. Základ tvoří švestky. Tři kila omyjte a osušte.

Pokud si obléknete rukavice (nejlépe jednorázové, žádné bavlněné), neprohloupíte. Roztrhávání plodů a odpeckovávání vám totiž zabarví ruce nejméně na týden, navíc si zničíte nehty.

A je to ta nejhorší práce při "velkém povidlování". Pak švestky nakrájejte (nebo jednodušeji rovnou při vytahování pecky natrhejte) na drobnější kousky (z každé švestky tak čtyři kousky).

Krok za krokem

Na tři kila potřebujete asi 1,2 kg cukru krystal nebo krupice (ochutnejte švestky, jak jsou kyselé, pokud se vám zkroutí ústa, odvažte dalších 300 gramů) a zalijte 200 ml klasického octa. Z uvedeného množství uděláte šest velkých sklenic povidel.

Švestky zasypte cukrem, důkladně promíchejte a nechte odstát. Ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc. Zakryjte alobalem, udělejte z něj pokličku, která ale něco málo vzduchu propustí. Pokud si vzpomenete, v polovině doby zamíchejte.

Švestky odmočte ve vodě a osušte.
Vypeckujte je a natrhejte na kousky.
Švesky zasypte cukrem.

Překvapí vás, kolik švestky pustí šťávy, prakticky se kompletně ponoří. Hrnec se švestkami (necedit) pak přesuňte na plotnu a zprudka vařte asi hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Švestky se rozvaří na kaši.

Švesky promíchejte a nechejte odstát 24 hodin.
Švestky pustí hodně tekutiny.

Po 60 minutách snižte teplotu a vařte je na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Mají tendenci k připalování, proto je dobré občas průběžně zamíchat. Pozor na prskající povidla – pálí jako čert.

Pokud si vyberete švestky měkké a tmavé, budou se vařit kratší dobu. Na internetu najdete také recepty, kdy se povidla pečou v troubě, bez míchání. Ale z vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že právě tehdy skončilo nádobí v popelnici.

Švesky se vaří dohromady asi tři hodiny.

Když má směs správnou povidlovou konzistenci (neteče, ale není ztuhlá jako kámen, aby se dala roztírat), ještě horkou ji přemístěte do skleniček. Zaplňte po okraj, zavíčkujte a hned otočte víčkem vzhůru. Tím se povidla sama zakonzervují.

Ideální bude spotřebovat je do roka, ale uvidíte, že vám na koláčích a v buchtách zachutnají natolik, že ve vaší spíži nevydrží ani do jara.

Náš tip

Pokud chcete experimentovat, přidejte do povidel pár svitků skořice a několik hvězdiček badyánu. Nebo skleničky před naplněním vypláchněte rumem. Nejenže se vydezinfikují, ale navíc povidla jemně ovoní.

Autoři:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svéhlavá dcera měla na rekonstrukci svůj názor, šikovný taťka ji přesvědčil

Seriál Pořad Do montérek! na televizi Prima ukazuje nejen jak ušetřit na rekonstrukci domu, ale zajímavé vztahy mezi členy...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

VIDEO: Snadný návod, jak si doma připravit výbornou pistáciovou zmrzlinu

Ač je počasí zatím poněkud nestálé, brzy nastanou pravá letní pekla, kdy se naše mysl upne k představě ochlazení ve...

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Nižší spotřebu plynu pomůže zajistit i pravidelný servis

Advertorial Pravidelná roční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování...

Pohlreich se vrátil do Mama’s. Kontroloval jejich hvězdičky a byl nadšený

Zdeněk Pohlreich se po letech vrátil do ostravské americké restaurace Mama´s. Což je v nové sérii Jak to bylo, šéfe?...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...