Pátek 18. září 2020, svátek má Kryštof
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 18. září 2020 Kryštof

Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat

Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla, nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.

Švestky zasypte cukrem. | foto: Jana Černá

Kolem vaření povidel koluje spousta mýtů – třeba že je budete muset usilovně míchat osm hodin, a pak ještě vyhodíte hrnec, protože se na něj hmota napálí. To ale není pravda. Vaření se dá zvládnout za dvě až tři hodinky a nádobí také vaše úsilí vydrží.

Čerstvé jsou s povlakem

Švestky, které mají povlak, jsou nejčerstvější.

Víte, že povlak na plodech je dobré znamení, že od otrhání do koupě neuplynula dlouhá doba?

Recept je vlastně jednoduchý, potřebujete pouhé tři suroviny. Základ tvoří švestky. Tři kila omyjte a osušte.

Pokud si obléknete rukavice (nejlépe jednorázové, žádné bavlněné), neprohloupíte. Roztrhávání plodů a odpeckovávání vám totiž zabarví ruce nejméně na týden, navíc si zničíte nehty.

A je to ta nejhorší práce při "velkém povidlování". Pak švestky nakrájejte (nebo jednodušeji rovnou při vytahování pecky natrhejte) na drobnější kousky (z každé švestky tak čtyři kousky).

Krok za krokem

Na tři kila potřebujete asi 1,2 kg cukru krystal nebo krupice (ochutnejte švestky, jak jsou kyselé, pokud se vám zkroutí ústa, odvažte dalších 300 gramů) a zalijte 200 ml klasického octa. Z uvedeného množství uděláte šest velkých sklenic povidel.

Švestky zasypte cukrem, důkladně promíchejte a nechte odstát. Ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc. Zakryjte alobalem, udělejte z něj pokličku, která ale něco málo vzduchu propustí. Pokud si vzpomenete, v polovině doby zamíchejte.

Švestky odmočte ve vodě a osušte.
Vypeckujte je a natrhejte na kousky.
Švesky zasypte cukrem.

Překvapí vás, kolik švestky pustí šťávy, prakticky se kompletně ponoří. Hrnec se švestkami (necedit) pak přesuňte na plotnu a zprudka vařte asi hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Švestky se rozvaří na kaši.

Švesky promíchejte a nechejte odstát 24 hodin.
Švestky pustí hodně tekutiny.

Po 60 minutách snižte teplotu a vařte je na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Mají tendenci k připalování, proto je dobré občas průběžně zamíchat. Pozor na prskající povidla – pálí jako čert.

Pokud si vyberete švestky měkké a tmavé, budou se vařit kratší dobu. Na internetu najdete také recepty, kdy se povidla pečou v troubě, bez míchání. Ale z vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že právě tehdy skončilo nádobí v popelnici.

Švesky se vaří dohromady asi tři hodiny.

Když má směs správnou povidlovou konzistenci (neteče, ale není ztuhlá jako kámen, aby se dala roztírat), ještě horkou ji přemístěte do skleniček. Zaplňte po okraj, zavíčkujte a hned otočte víčkem vzhůru. Tím se povidla sama zakonzervují.

Ideální bude spotřebovat je do roka, ale uvidíte, že vám na koláčích a v buchtách zachutnají natolik, že ve vaší spíži nevydrží ani do jara.

Náš tip

Pokud chcete experimentovat, přidejte do povidel pár svitků skořice a několik hvězdiček badyánu. Nebo skleničky před naplněním vypláchněte rumem. Nejenže se vydezinfikují, ale navíc povidla jemně ovoní.

Autoři:
  • Nejčtenější

Český rybář šel lovit candáty, z vody vytáhl dvoumetrového sumce albína

Velkých sumců albínů, kteří jsou pro rybáře něčím mimořádným, se na našich svazových vodách příliš nechytá. Obrovského...

Jak odnaučit štěkat psa. Uznávaný trenér se umí dostat zvířatům do hlavy

Premium Dikobraza naučil chodit u nohy, skunka povel „na místo“, korumpoval lemury a poznal citlivost papoušků. František Šusta...

Krab modrý likviduje rybáře, rozšířil se kvůli oteplování

Má pěkná azurová klepeta, ale je postrachem albánských rybářů. Kvůli klimatickým změnám a námořnímu provozu se krab...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty

Vaření povidel si kdoví proč vysloužilo pověst zdlouhavé a nebezpečné práce, při které se ušpiní hromada nádobí,...

Nový most se nepovedl. Kraj žádá firmu, ať ho postaví znovu. Ta odmítá

Premium S takovou situací se Moravskoslezský kraj jako investor ještě nesetkal. Odmítá převzít most přes železnici ve Frýdlantu...

Voříšci Evropy. Češi mají slovanskou krev jen z jedné třetiny, říká vědec

Premium Věda vyvrací dávné mýty o původu obyvatel Česka. A rasové a národovecké mýty obecně. V magazínu Víkend to vysvětluje...

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

  • Další z rubriky

Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty

Vaření povidel si kdoví proč vysloužilo pověst zdlouhavé a nebezpečné práce, při které se ušpiní hromada nádobí,...

Plíseň, černý banán, nahnilé ovoce. Zkažené potraviny nezpůsobí jen bolení břicha

Premium Sklenice s marmeládou plná plísně, nahnilé jablko či zčernalý banán. To vše obvykle představuje jasné varování před...

Možná najdu poklad a zaplatím rekonstrukci, doufá majitel hradu Palacký

Premium Od puberty začal Pavel Palacký objíždět zříceniny hradů a vybírat, který by rád koupil. V roce 2000 si vybral Horní...

Jak vybrat čističku vzduchu. Pozor dejte na druh filtrace i výkon

Premium Vzduch je pro správné fungování lidského organismu stejně důležitý jako voda a potraviny. Každý z nás ho spotřebuje až...

5 osvědčených tipů pro hladší průběh porodu
5 osvědčených tipů pro hladší průběh porodu

Hladký a rychlý porod je snem každé nastávající maminky. Jak se na něj připravit, aby proběhl podle vašich představ? Vyzkoušejte rady našich...

Microsoft vytáhl servery z oceánu, jejich nízká poruchovost překvapila

Z mořského dna u skotského souostroví Orkneje námořníci vylovili datacentrum společnost Microsoft. Za více než dva roky...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Jeho prsty byly najednou ve mně, obvinila fotografa ze zneužití Ratajkowski

Emily Ratajkowski (29) zveřejnila obsáhlou esej, ve které obvinila fotografa Jonathana Ledera ze sexuálního zneužití....

Porno je reklama na fitness, říká jeden z nejstarších českých pornoherců

Je obsazovaný do pornoscén z kategorie „old and young“. Není divu, s natáčením začal před svou padesátkou a točí už...

Nová data ukázala alarmující poměr pozitivních testů. Už je nad 20 %

Epidemie koronaviru se v Česku vymyká kontrole. Napovídá tomu ukazatel, který měří poměr pozitivních testů oproti všem...