Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaření

Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad

Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?

23. ledna 2025

Jablka i hrušky jsou nejdostupnější ovoce, navíc zdravé a skvělé na moučníky

Lahodné malvice považujeme za obyčejné, jsou darem našeho mírného klimatu. Na severu Afriky, v Indii či v jihovýchodní Asii si však jablek cení, tak jako my milujeme plody z teplých krajin. Není...

22. ledna 2025

Tajemství božské svíčkové Tomáše Kohúta. Přidává garum a destilované bylinky

Pokud jste někdy navštívili vyhlášenou restauraci Triton na Václavském náměstí a ochutnali jejich české menu, určitě si pamatujete jejich ikonickou svíčkovou. Toto jídlo je klenotem, nedá se...

21. ledna 2025

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

13. ledna 2025

I na tradiční české vánoční menu lze vyzrát, nepřejídat se a neztloustnout

Vánoce jsou obdobím hojnosti, kdy nás ze všech stran vábí lákavé cukroví, bramborový salát a další dobroty. Pro mnohé však sváteční radovánky končí nepříjemným překvapením na váze.

23. prosince 2024

Vánoční bramborový salát nabízí pro každou rodinu jinou výzvu

Vánoční bramborový salát je neodmyslitelnou součástí českých svátků. Jeho příprava však vyžaduje dodržování hygienických pravidel, aby se zajistila jeho čerstvost a bezpečnost konzumace.

23. prosince 2024

Hromas vařil seniorům svůj vítězný keškek z Gastroclashe pro TV Óčko

Hugo Hromas uvařil vítězný recept z pořadu Gastroclash pro seniory z Ošetřovatelského domu a zpříjemnil jim tak adventní čas. Na akci vařil Hromas ve velkém, a tak zvolil místo celého kuřete kuřecí...

20. prosince 2024

Na Štědrý večer se tradičně servíruje i rybí polévka. Poznejte její historii

Vánoční svátky jsou v české kultuře spojeny s mnoha tradicemi, z nichž jednou z nejvýznamnějších je příprava rybí polévky. Tato polévka, často podávaná jako součást štědrovečerní večeře, má své...

20. prosince 2024

Nejede vám kapr? Zkuste letos na Vánoce rybu trochu jinak

Štědrovečerní večeře, to je bramborový salát a kapr. Anebo ne? Možná i vy patříte mezi ty, kterým kapr příliš nechutná, nebaví vás každoroční hledání kostí a radši byste si dali nějakou jinou rybu.

19. prosince 2024

Sierra je vítězkou finále Hell’s Kitchen. V dámské jízdě se utkala s Emou

Dlouho očekávané finále kuchařské soutěže je tu. V 17. díle se nakonec utkaly dámy – Ema a Sierra. Nova klání načasovala tak, aby vyvrcholilo v adventním čase těsně před Vánocemi. A byla to dlouhá...

18. prosince 2024  21:45

Kdo soutěžil v Kašpárkově Hell’s Kitchen? Seznamte se

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...

4. prosince 2024  22:52,  aktualizováno  11.12 21:46

Roláda z bůčku v italském provedení. Výzva v Gastroclashi pro Hromase a Molinu

Poslední díl Gastroclashe přinese souboj italské vepřové pečeně. Opět samozřejmě v originálních variacích obou kuchařů. A i přílohy zůstanou tematicky v Itálii. Zatímco Ondra Molina zapojí pinsu,...

11. prosince 2024

Nemusí to být jen kapr, objevte další naše ryby. Třeba štiku, okouna, lososa

Zásadní důvod, proč jíme tak málo ryb, spočívá v tom, že je moc neznáme a nevíme, jak je vařit. A proto se s nimi pojďme blíže seznámit. Nejen proto, že se blíží čas kaprů, on i další ryby jsou...

9. prosince 2024

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem

Gastroclash se blíží do finále, v sedmé epizodě tak dojde na extrémy. Ondra Molina se pokusí kontrovat Hugovi Hromasovi jeho vlastními zbraněmi – ohněm a popelem. A to rovnou na kuchyňské lince.

4. prosince 2024

Když kuchaře nudí tradiční husa. V Gastroclashi si „střihli“ alternativu

Už jsme si dost užili tradičních receptů na svatomartinskou husu, řekli si kuchaři. V souboji receptů Gastroclash na TV Óčko připravili Hugo Hromas a Ondřej Molina několik odlišných husích variací. V...

27. listopadu 2024

Jehněčí dalo při klání v Gastroclashi Hromasovi a Molinovi pořádně zabrat

V souboji receptů Gastroclash čeká na naše kuchaře velká dřina s jehněčím. Hugo bude muset sám vykopat podzemní pec, takzvané kleftiko. Ondra se sice může spolehnout na moderní kuchyňské pomocníky, i...

20. listopadu 2024

Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu

Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...

19. listopadu 2024

Vnitřnosti jsou delikatesa. Jen musíte vědět, jak na ně, a budete za hvězdu

Vnitřnosti neboli droby patří v naší kuchyni k opomíjeným surovinám. Přitom jsou vcelku levné, plné vitaminů i železa, a když víte, jak je správně připravit, mohou se proměnit v labužnickou...

18. listopadu 2024

Zázračný ananas se dřív jen půjčoval na ozdobu. Dnes pomáhá proti přecpání

Kdo někdy ohrnoval nos nad ananasem na pizze, měl by se nad sebou zamyslet. Astronomicky drahá potrava králů totiž dříve sloužila jen na okrasu a pronajímala se dům od domu jako dnes luxusní plesové...

15. listopadu 2024

Kuře, anebo králík? Molina s Hromasem zápolili, z čeho bude lepší paella

Do klasické španělské paelly patří kromě nezbytné rýže i mořské plody. Kuchaři Ondra Molina i Hugo Hromas měli za úkol připravit vlastní variaci s použitím lokálního masa. Ondra zvolil kuře a Hugo...

13. listopadu 2024

Dobroty s mákem zpevní kosti, kromě superdávky vápníku dodají i proteiny

Mák setý je jednoletá bylina, která může dorůst do výšky až 1,5 metru. Má velké, vlnité listy a květy různých barev, nejčastěji bílé, růžové, červené nebo fialové. Po odkvětu se vytvoří plody –...

12. listopadu 2024

Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?

Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z...

6. listopadu 2024

Jídla nakupujeme moc. Nejhorší jsou hlad, slevy a balení XXL, říká socioložka

Premium

Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru...

30. října 2024

Kuře s pšenicí? Kuchaři Molina a Hromas tuto výzvu přijali každý po svém

Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni...

30. října 2024

Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.

Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto...

29. října 2024

Začíná Gastroclash, kuchaři Molina a Hromas budou bojovat v první výzvě

Bude to duel dvou receptů, dvou stylů a dvou generací. V kulinářském studiu a vyzbrojen moderními technologiemi je připraven Chef-influencer Ondra Molina, venku u ohniště na vaření na divoko se...

23. října 2024

Když vám domácí kvásek začne smrdět, nevzdávejte to, radí kvasový guru

Vypěstování domácího chlebového kvasu znamená „zeď“ pro mnohé domácí pekaře. Přitom je to v podstatě jednoduché a dokáže to každý i v domácích podmínkách. Zakladatel kvasové knihovny Karl de Smedt z...

22. října 2024

Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky

A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních...

16. října 2024

Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče

Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.

10. října 2024

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Premium

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval Českou republiku na soutěži Sushi World Cup 2024 v japonském Tokiu. Probojoval se do finále mezi...

17. září 2024

Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík

„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...

11. září 2024  21:45

Těstoviny jsou dědictví, které rádi ochutnáváme dodnes. Vyrobit je není těžké

Traduje se, že těstoviny přivezl do Itálie Marco Polo z cesty do Číny ve 13. století. Faktem však je, že je znali už starověcí Řekové a Římané, a vznikly tedy nejspíš na více místech nezávisle na...

8. září 2024

V Hell’s Kitchen se Kašpárek s nikým nemazlí. Nepose*te to, hřímá

Všichni účastníci reality show Hell’s Kitchen Česko už se v nějaké restauraci či alespoň bistru živí, takže dobře vědí, co to obnáší. Jenže málokdo je asi zvyklý na takový dril, jaký je v kuchyni...

4. září 2024  21:45

Svoje nože hýčkejte jako v bavlnce. Pak vám budou sloužit celý život

Nože patří mezi základní vybavení kuchyně. Jaké typy byste měli mít ve svém zásobníku?

3. září 2024