Vaření
Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad
Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?
Jablka i hrušky jsou nejdostupnější ovoce, navíc zdravé a skvělé na moučníky
Lahodné malvice považujeme za obyčejné, jsou darem našeho mírného klimatu. Na severu Afriky, v Indii či v jihovýchodní Asii si však jablek cení, tak jako my milujeme plody z teplých krajin. Není...
Tajemství božské svíčkové Tomáše Kohúta. Přidává garum a destilované bylinky
Pokud jste někdy navštívili vyhlášenou restauraci Triton na Václavském náměstí a ochutnali jejich české menu, určitě si pamatujete jejich ikonickou svíčkovou. Toto jídlo je klenotem, nedá se...
Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli
Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...
Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni
Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.
I na tradiční české vánoční menu lze vyzrát, nepřejídat se a neztloustnout
Vánoce jsou obdobím hojnosti, kdy nás ze všech stran vábí lákavé cukroví, bramborový salát a další dobroty. Pro mnohé však sváteční radovánky končí nepříjemným překvapením na váze.
Vánoční bramborový salát nabízí pro každou rodinu jinou výzvu
Vánoční bramborový salát je neodmyslitelnou součástí českých svátků. Jeho příprava však vyžaduje dodržování hygienických pravidel, aby se zajistila jeho čerstvost a bezpečnost konzumace.
Hromas vařil seniorům svůj vítězný keškek z Gastroclashe pro TV Óčko
Hugo Hromas uvařil vítězný recept z pořadu Gastroclash pro seniory z Ošetřovatelského domu a zpříjemnil jim tak adventní čas. Na akci vařil Hromas ve velkém, a tak zvolil místo celého kuřete kuřecí...
Na Štědrý večer se tradičně servíruje i rybí polévka. Poznejte její historii
Vánoční svátky jsou v české kultuře spojeny s mnoha tradicemi, z nichž jednou z nejvýznamnějších je příprava rybí polévky. Tato polévka, často podávaná jako součást štědrovečerní večeře, má své...
Nejede vám kapr? Zkuste letos na Vánoce rybu trochu jinak
Štědrovečerní večeře, to je bramborový salát a kapr. Anebo ne? Možná i vy patříte mezi ty, kterým kapr příliš nechutná, nebaví vás každoroční hledání kostí a radši byste si dali nějakou jinou rybu.
Sierra je vítězkou finále Hell’s Kitchen. V dámské jízdě se utkala s Emou
Dlouho očekávané finále kuchařské soutěže je tu. V 17. díle se nakonec utkaly dámy – Ema a Sierra. Nova klání načasovala tak, aby vyvrcholilo v adventním čase těsně před Vánocemi. A byla to dlouhá...
Kdo soutěžil v Kašpárkově Hell’s Kitchen? Seznamte se
Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, aby zabojovali o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a...
Roláda z bůčku v italském provedení. Výzva v Gastroclashi pro Hromase a Molinu
Poslední díl Gastroclashe přinese souboj italské vepřové pečeně. Opět samozřejmě v originálních variacích obou kuchařů. A i přílohy zůstanou tematicky v Itálii. Zatímco Ondra Molina zapojí pinsu,...
Nemusí to být jen kapr, objevte další naše ryby. Třeba štiku, okouna, lososa
Zásadní důvod, proč jíme tak málo ryb, spočívá v tom, že je moc neznáme a nevíme, jak je vařit. A proto se s nimi pojďme blíže seznámit. Nejen proto, že se blíží čas kaprů, on i další ryby jsou...
Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku
Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...
Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem
Gastroclash se blíží do finále, v sedmé epizodě tak dojde na extrémy. Ondra Molina se pokusí kontrovat Hugovi Hromasovi jeho vlastními zbraněmi – ohněm a popelem. A to rovnou na kuchyňské lince.
Když kuchaře nudí tradiční husa. V Gastroclashi si „střihli“ alternativu
Už jsme si dost užili tradičních receptů na svatomartinskou husu, řekli si kuchaři. V souboji receptů Gastroclash na TV Óčko připravili Hugo Hromas a Ondřej Molina několik odlišných husích variací. V...
Jehněčí dalo při klání v Gastroclashi Hromasovi a Molinovi pořádně zabrat
V souboji receptů Gastroclash čeká na naše kuchaře velká dřina s jehněčím. Hugo bude muset sám vykopat podzemní pec, takzvané kleftiko. Ondra se sice může spolehnout na moderní kuchyňské pomocníky, i...
Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu
Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...
Vnitřnosti jsou delikatesa. Jen musíte vědět, jak na ně, a budete za hvězdu
Vnitřnosti neboli droby patří v naší kuchyni k opomíjeným surovinám. Přitom jsou vcelku levné, plné vitaminů i železa, a když víte, jak je správně připravit, mohou se proměnit v labužnickou...
Zázračný ananas se dřív jen půjčoval na ozdobu. Dnes pomáhá proti přecpání
Kdo někdy ohrnoval nos nad ananasem na pizze, měl by se nad sebou zamyslet. Astronomicky drahá potrava králů totiž dříve sloužila jen na okrasu a pronajímala se dům od domu jako dnes luxusní plesové...
Kuře, anebo králík? Molina s Hromasem zápolili, z čeho bude lepší paella
Do klasické španělské paelly patří kromě nezbytné rýže i mořské plody. Kuchaři Ondra Molina i Hugo Hromas měli za úkol připravit vlastní variaci s použitím lokálního masa. Ondra zvolil kuře a Hugo...
Dobroty s mákem zpevní kosti, kromě superdávky vápníku dodají i proteiny
Mák setý je jednoletá bylina, která může dorůst do výšky až 1,5 metru. Má velké, vlnité listy a květy různých barev, nejčastěji bílé, růžové, červené nebo fialové. Po odkvětu se vytvoří plody –...
Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?
Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z...
Jídla nakupujeme moc. Nejhorší jsou hlad, slevy a balení XXL, říká socioložka
Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru...
Kuře s pšenicí? Kuchaři Molina a Hromas tuto výzvu přijali každý po svém
Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni...
Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.
Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto...
Začíná Gastroclash, kuchaři Molina a Hromas budou bojovat v první výzvě
Bude to duel dvou receptů, dvou stylů a dvou generací. V kulinářském studiu a vyzbrojen moderními technologiemi je připraven Chef-influencer Ondra Molina, venku u ohniště na vaření na divoko se...
Když vám domácí kvásek začne smrdět, nevzdávejte to, radí kvasový guru
Vypěstování domácího chlebového kvasu znamená „zeď“ pro mnohé domácí pekaře. Přitom je to v podstatě jednoduché a dokáže to každý i v domácích podmínkách. Zakladatel kvasové knihovny Karl de Smedt z...
Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky
A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních...
Zázračnou hlívu vypěstujete snadno. Roste sama bez zvláštní péče
Hlíva ústřičná je oblíbená jedlá houba, která je známá výraznými zdravotními přínosy a vynikající chutí. Její pěstování doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje žádné speciální vybavení.
U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař
Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval Českou republiku na soutěži Sushi World Cup 2024 v japonském Tokiu. Probojoval se do finále mezi...
Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík
„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...
Těstoviny jsou dědictví, které rádi ochutnáváme dodnes. Vyrobit je není těžké
Traduje se, že těstoviny přivezl do Itálie Marco Polo z cesty do Číny ve 13. století. Faktem však je, že je znali už starověcí Řekové a Římané, a vznikly tedy nejspíš na více místech nezávisle na...
V Hell’s Kitchen se Kašpárek s nikým nemazlí. Nepose*te to, hřímá
Všichni účastníci reality show Hell’s Kitchen Česko už se v nějaké restauraci či alespoň bistru živí, takže dobře vědí, co to obnáší. Jenže málokdo je asi zvyklý na takový dril, jaký je v kuchyni...
Svoje nože hýčkejte jako v bavlnce. Pak vám budou sloužit celý život
Nože patří mezi základní vybavení kuchyně. Jaké typy byste měli mít ve svém zásobníku?