Připravte si zeleninové ragú a batáty
Keramický gril Big Green Egg rozpalte nepřímou metodou na 200 stupňů a vložte do něj nahřát i litinovou pánev. Do alobalu zabalte batáty, použijte na ně trochu olivového oleje, plátkové soli a nechte je v grilu dělat 15 minut. Batáty grilujte celé ve slupce, aby v nich zůstala veškerá šťáva a chuť.
Do rozpálené litinové pánve vedle přidejte tři lžíce třtinového cukru. Nechejte zkaramelizovat, přidejte nakrájenou šalotku a po půl minutě přidejte posekaný česnek a opět promíchejte.
Zkaramelizovanou šalotku s česnekem zakápněte limetou a nechte dělat v zavřeném grilu minutu až dvě. Na rošt přidejte ještě celý pórek a lehce ho opalte z obou stran, nesmí zhnědnout.
Ogrilovaný a rozdušený pórek nakrájejte na hrubší kousky a přidejte ho do základu zeleninového ragú. Nakonec přidejte ještě lžíci medu, který nechte rozpustit, a podle chuti dosolte.
Hotové batáty vyndejte z grilu, vyberte z nich dužninu a dejte ji do kastrůlku, ve kterém je pak budete zauzovat.
Suroviny:
- 1,5 kg hovězí květové špičky
- 30 g ploché petržele
- 50 g česneku
- 2 dl olivového oleje
- 0,5 kg šalotky
- 0,5 kg pórku
- 2 kg batátů
- 100 g medu
- 300 g crème fraîche
- 20 g pažitky
- 2 ks limety
- 30 g třtinového cukru
- barevný pepř
- zauzená plátková sůl