Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na všechny vaše smysly – grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským salátem s jablky servírované na opečené ciabattě. A k nim vykouzlí na otevřeném ohni Hugo Hromas polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou.
Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským salátem s jablky servírované na opečené ciabattě | foto: Lukáš Oujeský, Hoď to na gril

Začínáme marinádou

Gril rozpalte na 200 stupňů, pokrm připravte nepřímou metodou. Nejprve nasekejte najemno čerstvý tymián. Do litinové pánve dejte 150 gramů medu a stejné množství povidel. Přilijte půl litru černého piva, a aby byla marináda opravdu výrazná, pivo svařte.

Do pánve s medem a povidly přidejte posekané bylinky a obsah po dobu 10 až 15 minut v grilu zredukujte, tekutinu občas promíchejte. Je důležité ji svařit alespoň na polovinu.

Postupy krok za krokem

Suroviny na klobásky:

  • 7 ks grilovacích chorizo klobásek Caula Chorizo Barbecue
  • 150 g medu
  • 0,5 l černého piva Ostravar
  • 150 g povidel
  • 1 kg římského salátu
  • 500 g jablek Granny Smith
  • 1 ks limety
  • 20 g tymiánu
  • 10 g rozmarýnu
  • 50 g rukoly
  • 5 ks pečiva ciabatta
  • 20 plátků choriza
  • 2 dc olivového oleje
  • sůl a barevný pepř

Připravte si jednoduchý salát s jablky

Jablka Granny Smith, která se díky své kyselosti obecně hodí do salátů,...

Jablka Granny Smith, která se díky své kyselosti obecně hodí do salátů, nakrájejte na jemné nudličky julienne. Do misky natrhejte na větší kousky rukolu s římským salátem. Přidejte sůl s pepřem, zakápněte trochou olivového oleje a ještě šťávou z limety, aby jablka nezhnědla a zůstala křupavá.

Do grilu dejte chorizo klobásky a nechte je dělat 2 až 3 minuty z každé strany, protože pak je budete dávat do medovo-pivní marinády. A i když se klobásky dělají nepřímou metodou, občas je zkontrolujte, protože obsahují papriku a mohly by se připalovat.

Klobásky vyndejte z grilu, vložte do svařené marinády, kde je nechte další 3 minuty marinovat. Plátky choriza vyskládejte na rošt a ogrilujte z každé strany. Udělejte z nich hezky křupavé chipsy.

Ciabattu nařízněte do poloviny, roztrhněte a dejte krátce opéct do grilu. Jakmile budete mít připraveny všechny komponenty, můžete je začít kompletovat pro podávání.

Na opečenou ciabattu dejte připravený salát, na lůžko přidejte klobásky, pokapejte zbytkem medovo-pivní marinády, osolte, lehce zakápněte olivovým olejem a dozdobte chipsy z choriza.

Polentové hranolky s kozím sýrem

Polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou

V dnešním Grill Tipu (ve druhé části videa) vám Hugo Hromas ukáže jednoduchý recept na polentové hranolky s kozím sýrem a jarní cibulkou. I takovéto jídlo, kterým potěšíte hlavně vegetariány, lze připravit jednoduše jen na ohni a několika málo surovinami.

Přestože prosazuje vaření na otevřeném ohni, patří Hugo Hromas mezi významné osobnosti české grilařské scény. Pán ohně je především známý svým originálním pojetím kuchyně, kterou často, kromě otevřeného ohně, tvoří jen kotlík a kapesní nůž.

Místo keramického grilu si Hugo pro dnešní recept vybral grilovací kamna Atago. Jsou to multifunkční venkovní kamna, která zastoupí gril, sporák, ohniště nebo troubu.

Připravte si kukuřičnou kaši

Jakmile mléko přivedete k varu začněte zlehka přisypávat polentu, na půl litru...

Do rendlíku nalijte půl litr plnotučného mléka, osolte a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu.

Jakmile mléko přivedete k varu začněte zlehka přisypávat polentu, na půl litru mléka použijte 100 gramů polenty. Je lepší řídit se však tím, jak rychle začne kukuřičná kaše houstnout.

Jakmile získá kašovitou konzistenci, vyměňte metličku za gumovou stěrku, abyste ji hezky seškrábli i ze stěn a za stálého míchání ji dalších 4 až 5 minut provařte.

Suroviny na polentové hranolky:

  • 100 g instantní polenty
  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 110 g kozího sýra
  • 1 svazek jarní cibulky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti

Polentu nechte ztuhnout a pak rozkrájejte na hranolky

Polentu před pečením potřete olivovým olejem ze všech stran, aby se na pánev...

Formu, v tomto případě nízký pekáček, potřete nepatrně olivovým olejem, aby se polenta k formě nepřilepila. Můžete použít třeba i formu na biskupský chlebíček.

Hustou kaši přendejte do formy a rovnoměrně uhlaďte. Kaši nechte 2 až 3 hodinky vychladit. Ztuhlou polentu pak vyklopte na prkénko a nakrájejte na silnější hranolky, uvidíte ve videu.

Polentu můžete grilovat přímo i na samotném roštu, ale protože máme v receptu kozí sýr a jarní cibulku, a ty by vám roštem propadly, použijte litinovou pánev.

Před pečením polentu potřete olivovým olejem ze všech stran, aby se na pánev nelepila. Můžete zkusit i fígl s pečicím papírem, který potřete olejem a vložíte dovnitř pánve. A pro lepší manipulaci můžeme do hrubších hranolek zapíchat grilovací špejle.

Přidejte hranolkům chuť jarní cibulky a kozího sýra

Jakmile je polenta opečena do zlatova a sýr se rozpustí, jsou hranolky...

Hranolky pečte z každé strany 2 až 3 minuty, dokud nejsou opravdu opečené. Pokrájejte nahrubo svazek jarní cibulky, kterou přidejte na opečenou polentu a dejte na ně rozpustit plátky kozího sýra.

Jakmile je polenta opečena do zlatova a sýr se rozpustí, jsou hranolky připraveny na servis. Podávat můžete jako přílohu nebo ozdobu salátu či jako tapas podle chuti.

Autor:

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

2. června 2024

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

K hobby horsingu živého koně nepotřebujete. Zábava je to ale převeliká

1. června 2024

Je dost možné, že jste o hobby horsingu ještě neslyšeli, ale pravděpodobné, že jste se s ním již v...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...