Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin
Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.
- 1. Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?
- 2. Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy
- 3. Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže
- 4. Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek
- 5. Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí
- 6. Jak se vyznáte v sýrech?
- 7. Pošlete snímek svého mazlíčka a můžete vyhrát pytle krmení pro psa či kočku
- 8. Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně
- 9. Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem
- 10. Drží je zaživa nad ohněm kvůli želvovině. Bioložka o pytláctví a nutné ochraně želv
- 11. Dejte si trénink na hospodský kvíz
- 12. Mořská uličnice Valina. Jak se z městského kluka stal oceánský bojovník
- 13. Kotek na farmě bojuje o přežití i plochu pro dům. Příroda je prostě drsná
- 14. Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin
- 15. Miska plná, ale prázdná? Odhalte, jestli krmivo pro mazlíčka není jen doplněk
- 16. Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?
- 1. Středomoří zažívá ochlazení, protože mu mizejí pastviny, zjistili čeští vědci
- 2. Kotek na farmě bojuje o přežití i plochu pro dům. Příroda je prostě drsná
- 3. Vojta Kotek si na venkově plní své sny. Střet s realitou ho školí i baví
- 4. Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin
- 5. Díky tátovi nádražní hospody miluje. V Bruntále ale dostala v Ano, šéfe! sodu
- 6. Letovský statek zařízla dálnice. Pak mu Ano, šéfe! rozjelo hvězdnou kuchyni
- 7. Houbařská sezona je v plném proudu. Tato místa teď hlásí největší úlovky
- 8. Ano, šéfe! ubránilo jihočeskou venkovskou hospodu, testem byl hasičský bál
- 9. Kněžice vtrhly do domácností. Zjistěte, jak se jich zbavit šetrně
- 10. Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí
- 11. Myslela jsem, že bolestí zešílím, líčí Češka. Roky v řeznictví na Zélandu jí ničily zdraví
- 12. Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek
- 13. Tanky, diorámata, lodě i lokomotivy. Modeláři ukázali špičkovou práci
- 14. Na E-day se ukázaly stovky letadel. Jako pohlazení pro modelářskou duši
- 15. Češi jedí jinak, než ukazují na Instagramu. Milují hlavně maso, říká foodblogerka
- 16. Zapomeňte na chemii. Vodní kámen odstraníte levně a přírodně
Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?
Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...
Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků
Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...
Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem
Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....
{NADPIS}
{LABEL}
{POPISEK}
Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?
Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...
Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže
Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...
Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně
Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.
Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí
Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...
Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek
Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...
Drží je zaživa nad ohněm kvůli želvovině. Bioložka o pytláctví a nutné ochraně želv
Miliony let pomáhaly udržovat zdravé oceány, teď jsou téměř na vyhynutí. Vedle přirozených predátorů může za úbytek mořských želv hlavně člověk. Pytláci, kteří kradou želví vajíčka a posílají je do...
Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy
Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...
Tajemstvím dlouhověkosti netopýrů je zimní spánek. A nespí zavěšení, líčí zoolog
Netopýři. Jediní savci, kteří dokážou létat. Orientují se pomocí echolokace a každou noc snědí tolik hmyzu, kolik odpovídá asi třetině jejich váhy. Nás ale zajímali pro jejich úžasnou schopnost...
„Splašené lešení“ Čechie-Böhmerland. Technické muzeum ukazuje nejdelší motorky světa
Národní technické muzeum v Praze vystavuje 30 motocyklů značky Čechie-Böhmerland u příležitosti 100. výročí od začátku výroby. Výstava těchto nejdelších vyráběných motorek nabídne první ucelený...
Manuál ovocnáře pro sloupovitě pěstované ovocné stromky. Švestka není jabloň
Malá zahrada si žádá prostorově nenáročnou výsadbu, což naštěstí neznamená, že byte museli rezignovat na vlastní ovoce. Řešením jsou mj. sloupovité jabloně a ovocné stromky určené pro sloupovité...
Mořská uličnice Valina. Jak se z městského kluka stal oceánský bojovník
Tento příběh za rybáře Vojtu poslal starší kamarád do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek. Je to příběh, který ukazuje, jak se může formovat vztah k rybaření, když už si ho člověk jednou vyzkouší v...
Víc než polovina Čechů zahrádkaří. Žijí zdravěji a jsou lepší hospodáři
Všimli jste si, že zahrádkáři jsou prokazatelně lepšími hospodáři a častěji se také věnují i dalším venkovním aktivitám? A čím jsou starší, tím častěji je na zahradě uvidíte. Tak to není jen zdání,...
Miska plná, ale prázdná? Odhalte, jestli krmivo pro mazlíčka není jen doplněk
Miska plná granulí nebo kapsiček ještě neznamená, že má pes nebo kočka vyváženou stravu. Zásadní rozdíl je totiž v tom, jestli jde o kompletní krmivo, nebo jen doplňkové. Právě tady se často dělají...
Pošlete snímek svého mazlíčka a můžete vyhrát pytle krmení pro psa či kočku
Zima se blíží mílovými kroky, a tak hltáme každý aspoň trochu pěkný podzimní den. Bezpochyby si takové chvíle užíváte nejen se svými pejsky, ale i dalšími zvířecími mazlíky a fotíte. A když vyberete...
Světový unikát. Volavky černé vyvedly v zoo mláďata, chovatelé je museli stěhovat
V Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem se podařil unikátní odchov afrických volavek černých. Ve světových zoologických zahradách sdružených databází ZIMS je to vůbec poprvé. Vylíhla se tři...
Nováček se stal králem rybářské výpravy. Přepsal svůj rekord na těžké vodě
Martin Vích poslal do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek příběh o tom, jak se z v podstatě nováčka může stát šampion. Přes nepříznivé podmínky překonal svůj osobní rekord hned sedmkrát a zdolal...
Tři roky odříkání. Vágner se pochlubil úlovkem největší ryby vltavské kaskády
V nedělním dešti se z orlické přehrady přihlásil rybář Jakub Vágner s dalším významným úlovkem. Ve videu popisuje příběh, jak o vylovení obřího sumce usiloval tři roky spolu se svým kamarádem....
Kotek na farmě bojuje o přežití i plochu pro dům. Příroda je prostě drsná
Jaké to je budovat farmu a stavět dům na zelené louce, o tom by mohl vyprávět Vojta Kotek – i když zdaleka ještě nemají s rodinou hotovo. Respektive on už to vypráví, a to formou seriálu, jehož druhý...
Řemesla, která míří do záhuby. Až mistři zahodí šídla a pinzety, tyto obory zmizí
Příběh hodináře Martina Jíchy a ševce Jana Říhy mají jedno společné: až je přestane práce bavit, nikdo je nenahradí. Sledujeme v přímém přenosu zánik dalších, dříve nepostradatelných profesí? Budou...
Letovský statek zařízla dálnice. Pak mu Ano, šéfe! rozjelo hvězdnou kuchyni
Představte se, že patnáct let provozujete vyhlášenou zájezdní hospodu a najednou vás o hosty projíždějící přímo kolem vašeho podniku připraví stavba dálnice. Kromě dělníků, kteří na ní pracují, k vám...
Nový český koníček: fermentace. Jak opravdu fungují kvašené potraviny
Kvašená jídla se vracejí do našich kuchyní. Tradiční kysané zelí doplňují populární fermentované potraviny a nápoje, které přinášejí pestrost i zdraví. Magazín Víkend DNES nejen o tradicích a...
Příběhy slavných sýrů. Roztoči na povrchu, zákaz v metru a proč je nejdražší tak drahý
Sýry! Zvláštní kout gastronomie, ve kterém se potkává tradice, mikrobiologie a někdy i právo. Sýr je dokonce starší než písmo. Archeologové našli jeho pozůstatky z doby kolem roku 5 500 př. n. l. na...
Jak jsem po dlouhém boji konečně přelstil lišáckou štiku, královnu mělčiny
Michael Kafoněk v soutěži Můj nejlepší rybářský úlovek popsal mnohdy trudné rybářské zážitky, kdy se nedaří a nedaří. Zde se navíc setkal s lišáckou štikou, která jako by si s rybáři jen pohrávala.
OBRAZEM: Svítící lev i panda. Pražskou zoo rozzáří Divoká Asie, láká i na novinku
Do Zoo Praha se před zimou vrací světelná výstava od společnosti Garden of Lights, která tu byla i loni. Divokou Afriku letos vystřídá téma Divoká Asie. Letos poprvé lidi překvapí také pohybující se...
Kloši, blechy či štěnice jako na dlani. Ať číhají ve věcech či krtčím kožíšku
Někdy děti na svých vláscích přinesou domů vši, z dovolené se dají přivézt štěnice, které primárně také sají krev nám lidem, jindy si roztoči smlsnou na našich vymazlených rostlinách, ať už doma nebo...
Rekordní úlovek u norského břehu. Chytil mníka mořského dlouhého 145 cm
Jan Faktor rád jezdí s kamarády rybařit do Norska. Z něj také přivezl úlovek, se kterým se pochlubil v soutěži Můj nejlepší rybářský úlovek. Jako nástrahu si z domoviny přivezl makrely koupené v...
Kolik písní umí zazpívat slavík? A jak se ptáci naučí migrovat? Ornitolog vypráví
Někteří z ptáků se chytrostí vyrovnají tříletému dítěti, jiní dokážou bez zastavení přeletět oceán, další by mohli soutěžit na Zlaté lyře. A pak jsou zase ti, kteří se nedokážou postarat ani...
Myslela jsem, že bolestí zešílím, líčí Češka. Roky v řeznictví na Zélandu jí ničily zdraví
Drobná usměvavá dívka ze slovácké vesnice Popovice poblíž Uherského Hradiště se umí ohánět nožem jako málokdo. Tyhle schopnosti prokázala Monika Remeš i v prestižní soutěži nejlepších světových...
Podzimní psí chřipka. Jak poznat kotcový kašel a předejít zápalu plic
S nástupem podzimního počasí přichází i sezona nachlazení a chřipek. Ohrožení nejsou jen lidé, ale nachlazení může potrápit i psa. Je důležité u nich nastydnutí nepodceňovat. Samotná onemocnění...
Vyzkoušejte kuchyňské čarování s dýněmi. Od „polotovarů“ po skvělé obědy
Zavařte ji. Udělejte z ní džem. Zamrazte ji. Usušte ji… Zkrátka zpracujte dýni tak, abyste si ji mohli vychutnat i v hubených zimních časech. A rovnou už taky průběžně zkoušejte recepty, jak za...
Kapra si musíte sami najít. Neseďte u vody jako pecka, říká úspěšný rybář
David Štěpánek je kaprař, který poslal svůj příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek. Jeho filozofií je hlavně pozorovat vodu a nebát se změnit místo, když prostě neberou.


















