Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu vyrobit. Proto když vyšlo najevo, že soutěžící budou muset připravovat asijskou kuchyni, zavládlo čiré zděšení. Takže bylo nutné použít gril jako sporák a pečicí troubu.

Pochopit asijskou kuchyni je pro nás o to obtížnější, protože oblast je to rozlehlá a liší se od severu k jiho a od východu na západ. Takže v Japonsku se bude vařit jinak než ve Vietnamu nebo na Filipínách.

Zdeněk Pohlreich však chtěl, aby soutěžící připravili jídla, která se budou lišit podle jednotlivých národností. Navíc by měla přinést ohňostroj chutí a barev, tedy všechno, co nás na ní fascinuje a chutná nám.

Stres byl o to větší, když se účinkující dozvěděli, že je budou hodnotit šéfkuchaři z vyhlášených asijských restaurací. Takže to bude něco, jako nosit dříví do lesa.

Zkušený mistr grilu Danny, který soutěží s dcerou Danielou, se ocitl úplně mimo hru. Jeho zkušenosti s touto kuchyní jsou podle jeho slov nulové, tak „přenechal vařečku“ dceři, která doma pokrmy tohoto typu občas uvaří a má je ráda. A podobně na tom byly i ostatní páry.

A o té vařečce, ta v soutěžních kuchyních tentokrát úplně chyběla. Nahradily je hůlky, které jsou pro asijské kuchaře přirozenou pomůckou.

Nezkušenost se projevila i ve výsledcích. Viera s Davidem věděli, že pro asijskou kuchyni je typický bůček, ale tím to končilo. Houby nedochutili, krůtu vysušili.

To zase Priky s Luckou nedodělali tuňáka a naopak hrubě přesmažili česnek, až zhořkl. Stejnou chybu udělali i Danny s Danielou. Svého lososa ve strachu, aby ho nepřetáhli, podávali skoro syrového.

Česko na grilu

Pořad můžete sledovat každé pondělí večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

Skutečný „fičák“ však nastal až v rozstřelu. Zadání znělo: připravte grilovací klobásy. Nesmějí být ani tučné, ani suché, tak, aby chutnaly k pivu.

Zkuste si však za hodinu vlastnoručně připravit grilovací klobásy, tedy namlít, okořenit a ugrilovat. Zvolit recepturu, maso, koření. To jsou věci, které se u některých řezníků ladí po desetiletí.

Navíc se prakticky všichni soutěžící shodli v tom, že s podobným úkolem se ještě nikdy nesetkali. Takže logicky bojovali i s narážečkou, aby ve střívku nebyly vzduchové bubliny a mohli „stočit“ klobásky o stejnoměrné velikosti.

V rozstřelu bojovali Viera s Davidem, kteří ochucovali úplně klasicky, takže žádné gastronomické překvapení. Jenže dokázali je připravit tak, že byly pěkně šťavnaté, což je tučným plusem.

Dominika a Denisa vsadily na kmín a medvědí česnek, Pricky a Lucka zase na kombinaci vepřového masa se slaninou, česnekem, chilli a bílým vínem.

Jenže v tomto naprosto vyrovnaném souboji opět musí jít někdo z kola ven. Nakonec soutěž opustili Pricky s Luckou.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Nejčtenější

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

Tyto potraviny jsou pro psy nebezpečné. Co dělat, když je snědí?

Spousta majitelů psů si myslí, že jejich mazlíčci mohou jíst to samé, co lidé. Ale opak je pravdou. Některé potraviny, které jsou pro nás běžné, mohou být pro psy velmi nebezpečné. A nejen to,...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Premium

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena kolísá v závislosti na aktuální ceně zlata. Cena másla také kolísá, ale pokud nemáte štěstí na...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Premium

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s humorem. „S nadsázkou říkám, že Kluci v akci jsou Top Gearem české gastronomie,“ líčí Ondřej Slanina. Jaký...

Pečujte o svůj žlučník, na přelomu zimy a jara trpí nejvíc

Koho někdy pořádně pozlobil žlučník, rozhodně by to nechtěl zažít znovu. Tento orgán prochází nyní obdobím zvýšené zátěže, měli bychom mu proto alespoň částečně ulevit. Smysl má zařadit do jídelníčku...

18. února 2025

Poprvé v historii spatřili „černého démona“. Běžně žije v temných hlubinách

Tvor s velkým, černým tělem a tlamou plnou tesáků, známý jako „černý démon“, byl poprvé v historii spatřen za denního světla. Vědci byli překvapeni, když tohoto tvora objevili u pobřeží Tenerife.

18. února 2025

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Premium

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou luxusních restaurací, ale poslední čtyři roky vařil pro pacienty v nymburské nemocnici. „Musel jsem řešit...

17. února 2025

Vyberte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o krmivo pro kočky, vy o knížky

Únorové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky odstartovalo. V tomto měsíci čtenářské hlasy rozhodnou o výhercích kvalitního kočičího krmiva a praktické deky značky PRO PLAN. Vylosovaní hlasující se...

3. února 2025,  aktualizováno  17.2 9:35

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Shodila jsem 23 kilo. Táta říkal, že se na to nedá koukat, přiznala Cibulková

Bývalá slovenská profesionální tenistka Dominika Cibulková (35) po narození dětí výrazně přibrala. V rozhovoru pro...

Kanye West a Bianca Censori se rozešli, raper zveřejnil podivný vzkaz

Raper Kanye West (47) a jeho žena Bianca Censori (30) se podle zdrojů blízkých páru rozešli a směřují k rozvodu....

Muže děsí můj svalnatý zadek, popisuje žena problémy při hledání partnera

Třiadvacetiletá influencerka Kerolay Chavesová z Brazílie, kterou na Instagramu sledují miliony lidí, shání životního...

Mimozemšťani, bába pod kořenem. Skryté vtipy v Kingdom Come 2 jsou geniální

Česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 je venku už víc než týden a hráči postupně objevují více či méně...