Než strčíte houby do mrazáku, poduste je. Aby nebyly plné toxinů

"Je jich hodně, tak je zamrazíme," řeknete si, když přinesete z lesa slušnou úrodu hub. Očistíte je, nakrájíte, naplníte do mikrotenových sáčků nebo do krabiček, strčíte do mrazáku a pak už je z něj jen vytahujete podle potřeby. Jenže houby se nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku.
Fotogalerie3

Čerstvé houby zpracujte co nejdříve, ať už z nich budete připravovat čerstvé jídlo, nebo je máte v úmyslu uskladnit v mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Podle Jiřího Baiera, zkušeného mykologa a současně odborníka na chemii, to není tak jednoduché: "V houbách jsou enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které se urputně snaží tu vaši houbu zlikvidovat a rozkládají ji."

Přijdete z lesa s plným košíkem a nastává vám druhá směna: houby je potřeba očistit a zpracovat. Buď nakrájet na sušení nebo tepelné zpracování, případně pak ještě na zamražení.

To není všechno. "Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají," pokračuje Baier ve vysvětlování, proč se houby nemají zamrazovat bez předchozí tepelné úpravy.

Problémem podle Baiera také je, že zmrazení na teplotu nějakých minus 20 stupňů, při které činnost enzymů ustane, trvá i několik hodin. 

Osm postupů, jak zpracovat houby

Mražení, kvašení, pasta, ocet, sůl…

Mezitím se mykotoxiny neustále uvolňují a vy je pak po rozmrazení hub zkonzumujete. Podle Baiera po konzumaci takových hub nejvíc trpí slinivka. (Zmiňuje to i v předchozí reportáži zde, pořízené při sběru hub v psychiatrické léčebně.) 

"Navíc člověk musí brát v potaz výkyvy v dodávkách elektřiny, které také mají na  stav a složení zmrazených hub vliv, případně výpadky proudu," míní Baier. 

Jak tedy houby zamrazit správně

V podstatě je tedy potřeba u hub zastavit rozklad ještě před tím, než je strčíte do mrazáku. Spolehlivě a rychle toho dosáhnete spařením vroucí vodou.

"Stačí trocha vroucí vody na dno kastrolku a pokrájené houby v ní zhruba 5 minut podusit, jako když připravujete smaženici," vysvětluje Baier. Pak už se podle něj nemusíte bát, že by zmražené houby obsahovaly nějaké škodliviny.

Podle Baiera je tato jednoduchá tepelná úprava před zamražením navíc i velice praktická. "Podušením houby zmenší objem, takže navíc ušetříte místo v mrazáku," vidí mykolog další pozitivní stránku věci.

Bílé hříbky raději usušte, jinak se vám krásně nerozvoní

Bílé hříbky potřebují alespoň dva dny pomalého sušení, teprve pak se rozvoní, radí mykolog Jiří Baier. Na mrazák je jich podle něj škoda.

Zamrazit můžete podle uvedeného postupu v podstatě kterékoliv houby, ale bílé hříbky byste podle Jiřího Baiera takto "ničit" neměli. "Neusušit bílé hříbky by byla škoda. Začnou totiž krásně vonět až při minimálně dvoudenním pomalém sušení," vysvětluje.

Pokud tedy chcete mít na zimu voňavé hříbky pod kotletky nebo do bramboráčků, sušte je volně na vzduchu, ne na topení nebo v sušičce. "Nesmí se usušit zprudka. Naopak, já je někdy i rosím, aby se sušily pomaleji. Teprve po dvou dnech sušení totiž uvolní úžasné typické aroma," radí Baier.    

Témata: Na houbách

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Po celém Česku se otevřou stovky nádherných zahrad, ochutnejte v galerii

Nadcházející sobotu a neděli proběhne již XV. ročník Víkendu otevřených zahrad po vzoru britského Open Garden &Squares Weekend, které vzniklo v roce 1998. Je to opravdová radost a oslava života. Lidé...

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Na zahradě propadla sázení stromů, i když si je užijí až další generace

Soutěž

Chalupu na Tachovsku koupili v roce 1989. Prý bez velkého prohlížení a přemýšlení, ale s jistým přesvědčením, že „na tohle stačí“. Současně s postupnou renovací chalupy se rodila představa o celkovém...

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43

Záhony v horku trpí, ale jde jim pomoct. Stačí správně mulčovat

Mulčování je důležitou součástí péče o vaši zahradu. Potlačuje plevel, šetří vodu a zvyšuje kvalitu půdy. Navíc dodává záhonům upravený vzhled. Přestože se o mulčování nejvíce mluví na jaře, letní...

12. června 2025

Začíná houbařská sezona. Tato místa teď hlásí největší úlovky

Houbařská sezona začíná a s ní také nekonečné otázky. Rostou? A kde? Kam vyrazit, abychom se nevrátili s prázdným košíkem?

12. června 2025

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

12. června 2025

Kolik vody potřebuje pes v létě? Průvodce pro odpovědné pejskaře

V letním a teplém počasí by měl každý pejskař dohlédnout, aby jeho pes důsledně dodržoval pitný režim. Stejně jako lidé i psí organismus potřebuje pravidelný přísun tekutin. Věděli jste, že ve velmi...

12. června 2025

Jitrocel pomáhá při kašli, trávení i hojení ran. Znaly ho už naše babičky

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá bylina s neuvěřitelně bohatou historií v tradičním i moderním léčitelství. Už naše babičky dobře věděly, proč si ho suší na zimu. Jaké léčivé...

11. června 2025

Čím přírodnější skalka, tím více života. Kámen rozhoduje, čím ji osadit

Skalky patří k oblíbeným prvkům českých zahrad, koberce rozkvetlých malebných kvítků proplétající se mezi kameny v nás zřejmě vyvolávají romantické představy. Ovšem ne každá se úplně povede a působí...

11. června 2025

Proč jablko pochází z růže. Neuvěřitelná historie jednoho příbuzenství

Premium

Růže je královnou květin. Před více než dvěma a půl tisíci let ji takto pojmenovala řecká básnířka Sapfó. Zapomněla ovšem dodat, že její okvětní lístky, poupata, listy i šípky je možné jíst.

11. června 2025

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

10. června 2025

Už žádné studené překvapení. Udržte vodu v bazénu teplou efektivně

Majitelé domácích bazénů často nevědomky přicházejí o tisíce korun ročně kvůli jedinému nedotaženému detailu – chybějícímu zakrytí vodní plochy. Odborníci přitom upozorňují, že vhodné zakrytí může...

10. června 2025

Rychlé přebalování, spolehlivá ochrana. Udrží nové Pampers Pants krok i s aktivním neposedou?
Rychlé přebalování, spolehlivá ochrana. Udrží nové Pampers Pants krok i s aktivním neposedou?

Kalhotkové plenky Pampers Active Baby Pants slibují trojnásobnou ochranu a pohodlí při každém pohybu, ať už se vaše dítko právě učí přetáčet, nebo...

Fotografie jídla českého fotografa zazářily na World Food Photography Awards

Fotograf Marek Kučera má na kontě další velký úspěch. Se svou fotografií jídla se dostal mezi užší výběr finalistů prestižní světové soutěže World Food Photography Awards 2025. Výstava nejlepších...

9. června 2025

Sezona bezu začíná. Kdo si natrhá zázrak přírody, bude zdravý jako ryba

Bez je fascinující rostlina, která právě začíná svou sezonu, ať už jde o bílý květ nebo později o černé plody. Tato rostlina nabízí širokou škálu benefitů, od kulinářského využití po zdravotní...

9. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.