Pondělí 21. září 2020, svátek má Matouš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 21. září 2020 Matouš

Houby grilujte, smažte, připravujte z nich pastu, omáčky i polévky

aktualizováno 
Lesní houby mají v české kuchyni tradiční využití: jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. Gratinované hlavičky žampionů, pečený houbový pudink či ragú s pečenými liškami se proto objevují v nabídce restaurací jako sezónní speciality.

Čerstvé houby z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. | foto: Profimedia.cz

Dobří kuchaři si při tvorbě aktuálního letního menu na využití lesních plodů zakládají. "Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Počítaly s nimi prvorepublikové kuchařky a velmi žádané jsou také v moderní gastronomii," řekl šéfkuchař Michael Váňa z pražské restaurace U Modré kachničky.

Zeleninová polévka s houbami je na léto jako dělaná.

Zeleninová polévka s houbami

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

Dobře připravené lišky jsou delikatesa.

I když na trhu je široká nabídka mnoha druhů hub, není prý nad houby z lesa. "Lidé si potrpí zejména na houby, které si mohou sami nasbírat, případně usušit nebo konzervovat. Je tady velká tradice. Jsme houbařská velmoc," upozornil Váňa a přidal pár tipů, které při zpracování svých houbařských úlovků využijete i doma. 

Stačí posolit, pokmínovat a orestovat na másle

Houby se dají využít ke grilování, smažení nebo přípravě různých past, omáček i polévek. Ve své restauraci nabízí bramboráčky s ragú z hříbků a lišek, zaječí stehno pečené na česneku a liškách nebo králíka pečeného na hříbkách s dušenou rozmarýnovou rýží.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Čerstvé houby jsou v kuchyni nejlepší.

Oblíbené jsou krémové houbové polévky i omáčky.

Výborné jsou krémové polévky i omáčky.

Houby jsou výtečným doplňkem k masům, ale využívat se mohou také jako samostatné pokrmy. "Čerstvá houba z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. To se týká hřibovitých druhů, ale také bedel nebo masáků," radí Váňa. Hlavičky stačí jen nasolit, pokmínovat a zprudka orestovat na másle. Konzumovat se pak mohou s pečivem nebo jako příloha k masům.

Vyzkoušet můžete například Křupavé soté z hříbků a bedlové držťky se slaninou podle Pohlreicha

26. září 2010

Podle Váni jsou právě čerstvé houby největším kulinářským lákadlem. "Tradiční česká kuchyně byla o houby vždy hodně opřená. Využívaly se jako hlavní pokrm či na různé polévky," uvedl.

Zároveň jsou ale houby poměrně těžko stravitelné a není nutné je za každou cenu doplňovat přílohou. Kořenit houby je také potřeba s rozvahou. "Hodí se tam to, co lidé pěstovali na dvorku, jako majoránka, kmín, rozmarýn či tymián. Výborné jsou v kombinaci s česnekem nebo cibulí," uvedl Váňa.

K houbám patří dezerty z lesního ovoce

V létě si navíc můžete pochutnat i na kombinaci hub s dezerty z lesních plodů. Například restaurace Sarah Bernhardt v hotelu Paříž nabízí menu, jehož součástí je telecí ragú s pečenými liškami a šťouchanými brambory; k němu jako dezert podávají čokoládové placičky s malinovou pěnou, sypané praženými lískovými a pistáciovými oříšky.

Nejužívanější a u veřejnosti patrně nejoblíbenější jsou podle Váni žampiony. "Jsou také asi nejbezpečnější, nejdostupnější a nejlevnější. Nemusí se také běhat po lese, aby se nasbíraly," uvedl. Pohodlně se ale dají nakoupit i houby mražené či sušené. Pro sezónní využití však zůstanou nejlákavější čerstvé houby z lesa.

Autor:
  • Nejčtenější

Český rybář šel lovit candáty, z vody vytáhl dvoumetrového sumce albína

Velkých sumců albínů, kteří jsou pro rybáře něčím mimořádným, se na našich svazových vodách příliš nechytá. Obrovského...

Hlavně bílé hřiby leckde rostou v nebývalém množství. Pochlubte se úlovky

Zajímavým úkazem i pro mykology je množství, v jakém teď rostou hřiby. Nelze to samozřejmě říci plošně o celém území...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně zveřejňovali. Nyní...

České no-go zóny: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

Když hodně rostou, čeká nás krveprolití. Rozkrýváme houbové záhady

Premium Nejsou to ani rostliny, ani živočichové. Rostou skrytě. Mohou nás otrávit… Magazín Víkend DNES přináší vybraná fakta a...

OBRAZEM: Opravdu rostou. Chlubíte se houbařskými úlovky z celého Česka

Rostou. O tom není pochyb. „Začaly růst i suchohřiby, hodně rostou žampiony, a to i ve městech,“ říká mykoložka Tereza...

Vyplatí se jít v zimě na houby? Ano, ale se smetáčkem a se štaflemi

Premium Zatímco na podzim bývají české lesy obleženy auty a okupovány davy houbařů, teď v lese nepotkáte živáčka. Jak Magazín...

Houby s octem? Spíš pod sněhem. Smaženici si můžete uvařit i v zimě

Premium Zimní houbařská vášeň? Proč ne! S proutěným košíkem můžete do lesa vyrazit klidně i po Vánocích. A pokud víte, jak a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Microsoft vytáhl servery z oceánu, jejich nízká poruchovost překvapila

Z mořského dna u skotského souostroví Orkneje námořníci vylovili datacentrum společnost Microsoft. Za více než dva roky...

Jeho prsty byly najednou ve mně, obvinila fotografa ze zneužití Ratajkowski

Emily Ratajkowski (29) zveřejnila obsáhlou esej, ve které obvinila fotografa Jonathana Ledera ze sexuálního zneužití....