Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus masa peče dlouho při nízké teplotě tak, aby se nakonec úplně rozpadalo. Že to lze připravit i na grilu, dokazuje Zdeněk Pohlreich v posledním dílu sedmé série pořadu Rozpal to, šéfe!

Mohlo by se zdát, že trápit se s dlouhým pečením na grilu v podstatě nedává smysl. Daleko jednodušší by bylo upéct maso dopředu doma v troubě a vytáhnout ho ven těsně před tím, než přijde návštěva na zahradní párty. Anebo ho mít upečené s tím, že flákotu necháte před grilovačkou „oživit“ na grilu před podáváním.

Ale když si představíte situaci, kdy si pozvete návštěvu na chalupu a už ráno začnete ten nenápadně zdlouhavý proces pečení na grilu… Vůně vám pak bude celý den připomínat, na co že se můžete večer těšit. Navíc maso má z grilu přece jen jinou chuť než po „sterilním“ procesu běžného pečení.

V tomto případě Zdeněk Pohlreich použil vepřovou plec, dokonce s kostí, skutečně velký, asi čtyřkilový kousek. Sám konstatoval, že to muselo být neobvykle velké zvíře. Tohle v běžné síti supermarketů neseženete, ale pěkný, kilo a půl velký balíček s pleckem je normální.

Co je zásadní – tímto způsobem ugrilujete i méně hodnotné a levnější kusy masa. Hovězí steaky ze stařeného masa vyjdou několikanásobně víc. A výsledek může být stejně excelentní.

Upozornil hlavně na to, abyste se nebáli koření. Hodně soli, pepře, a protože se inspiroval americkými recepty, přidal i u nich obvyklé ingredience, tedy hořčičný prášek a chilli koření. Je možné to kořenit postupně, ale v podstatě je to, jako byste si namíchali takzvanou suchou marinádu předem.

Co budete potřebovat na trhané vepřové:

  • vepřová plec
  • pepř
  • sůl
  • hořčičný prášek
  • chilli mleté
  • česnek
  • houska
  • čerstvá zelenina dle chuti

Na omáčku:

  • rajský protlak
  • hnědý cukr
  • worcesterská omáčka
  • sladká chilli omáčka
  • ocet
  • pepř
  • sůl
  • česnek
  • tymián

Na salát z bílého zelí:

  • bílé zelí
  • čekanka
  • sůl
  • pepř
  • hnědý cukr
  • jablečný ocet
  • olivový olej

Postup:

Maso ze všech stran řádně osolte a opepřete. Posypte hořčičným práškem a mletým chilli. Vmasírujte do plecka nastrouhaný česnek a vložte do udírny. Pečte pomalu na 120 °C. Mezitím si připravte omáčku a salát.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Do rendlíku dejte rajský protlak, hnědý cukr, trochu worcesterské a sladké chilli omáčky. Promíchejte a přilijte trochu octa. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, solí a nasekaným česnekem. Na závěr přidejte čerstvý tymián a nechte povařit.

Bílé zelí a čekanku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zasypte solí, pepřem a cukrem a pokapejte jablečným octem. Salát promačkejte a zakápněte olivovým olejem.

Hotové maso natrhejte vidličkou. Housku rozpulte a poklaďte nakrájeným rajčetem nebo čerstvou zeleninou dle chuti. Zeleninu osolte a opepřete, zakápněte omáčkou a zasypte trhaným masem. Opět zalijte omáčkou, přiklopte a podávejte se salátem.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Fascinující jsou rostliny i genetické úpravy. Umí snížit spotřebu pesticidů

21. května 2024  2:24

Nejmenší na světě jsou semena orchidejí, proto se dají ukazovat tak maximálně pod mikroskopem, to...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Stoletou ptačí zahradu ve Zlíně zdobí zakrslé slepičky a chrání kachní komando

20. května 2024

Soutěž „Ptačí zpěv a život je v zahradě to nejhezčí,“ je přesvědčena čtenářka Jana, která se třináct let...

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....