Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi
Tradiční čínské umění radí, jak upravit prostory, kde žijete, a podpořit tak jejich harmonické vyzařování. Na umění rozproudit blahodárnou energii feng-šuej není vůbec nic složitého. Leckdy stačí jen...
- 1. Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka
- 2. Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy
- 3. Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat
- 4. Odemkne si dveře, přesadí květiny... Fejsbuková matka o čtyřnohém vejlupkovi
- 5. Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi
- 6. Ptáky přikrmujte rozumně, slunečnice jsou pro ně jako koblihy, říká ornitolog
- 7. Nepodceňujte mechy. Vydrží vedro i mráz, navíc zachraňují životy
- 8. Pošlete fotku svého zvířecího mazlíka a hrajte o gurmánské krmivo pro kočky
- 9. OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky
- 10. Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem
- 11. Lžička medu po ránu povzbudí, dodá hořčík, posílí imunitu i pomůže hubnout
- 12. Nebojte se o Vánocích barev. Jejich symbolika za sebou skrývá tradici
- 13. Řecká rodina staví repliky starověkých nástrojů. Zahrály si i v Ben Hurovi
- 14. Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku
- 15. VIDEO: Maloměšťáctví jako na talíři si Pohlreich užil v Poděbradech
- 16. Napečte si vánoční ořechové dortíčky se skořicí podle cukráře Maršálka
- 1. Objevila se v rohu plíseň? Podrobný postup, jak se jí zbavit
- 2. Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku
- 3. Čočka z Tuzexu, lentilky s vorvaním tukem. Historik líčí gastronomii socialismu
- 4. OBRAZEM: Pokochejte se nejlepšími modely na světové výstavě v Británii
- 5. Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy
- 6. Ptáky přikrmujte rozumně, slunečnice jsou pro ně jako koblihy, říká ornitolog
- 7. OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky
- 8. Lžička medu po ránu povzbudí, dodá hořčík, posílí imunitu i pomůže hubnout
- 9. Nevěra je zřejmě užitečná. Ve zvířecí říši zachraňuje rozmanitost i životy
- 10. Vyrobte si něžný adventní věnec s bodláky nebo ze staré bábovkové formy
- 11. Místo staré techniky ve dvoře usedlosti trůní jezero s terasou a kuchyně
- 12. Nahatá vrásčitá bullycat, bizarní výtvor a oběť množitelů, už je i v Evropě
- 13. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Vyrobte si schovávačku na nepořádek
- 14. Jak se odchovávají a krmí běluhy. Velryby, které jsou v dospělosti bílé
- 15. Pochlubte se svými letošními výpěstky, ty nejzajímavější odměníme
- 16. Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka
Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem
Gastroclash se blíží do finále, v sedmé epizodě tak dojde na extrémy. Ondra Molina se pokusí kontrovat Hugovi Hromasovi jeho vlastními zbraněmi – ohněm a popelem. A to rovnou na kuchyňské lince.
Nebojte se o Vánocích barev. Jejich symbolika za sebou skrývá tradici
Ruku na srdce, ve způsobech, jak zdobit stromeček, prostřít stůl, ozdobit okno, načančat a provonět jehličím domov či naaranžovat světýlka, se lze každoročně pěkně vyřádit. Máte to také tak?
Vyrobte si něžný adventní věnec s bodláky nebo ze staré bábovkové formy
První adventní neděle, která letos připadla na 1. prosince, se nezadržitelně blíží. Takže pokud ještě nemáte adventní věnec na dveře nebo na stůl, inspirujte se. Ve fotogalerii najdete návod buď na...
Když kuchaře nudí tradiční husa. V Gastroclashi si „střihli“ alternativu
Už jsme si dost užili tradičních receptů na svatomartinskou husu, řekli si kuchaři. V souboji receptů Gastroclash na TV Óčko připravili Hugo Hromas a Ondřej Molina několik odlišných husích variací. V...
{NADPIS}
{POPISEK}
Čočka z Tuzexu, lentilky s vorvaním tukem. Historik líčí gastronomii socialismu
Mléčné bary, ruské vejce, Vitacit, kubánské pomeranče a UHO neboli univerzální hnědá omáčka, kterou servírovali nejen ve školních jídelnách, ale i v restauracích… Proč milujeme retro a idealizujeme...
Objevila se v rohu plíseň? Podrobný postup, jak se jí zbavit
Když se v bytě objeví plíseň, je vždycky důležité v první řadě hledat příčinu. A tady je to jasné. Máte ve stěnách tepelný most. Jenže napravit to stavebním řešením je komplikované a drahé, navíc...
Lžička medu po ránu povzbudí, dodá hořčík, posílí imunitu i pomůže hubnout
Stačí lžička medu do vlažné vody a máte blahodárný nápoj, který vám pozlatí začátek dne, posílí imunitní systém a jen tak mimochodem pomůže shodit pár nadbytečných kil. Med zkrátka není jen sladidlo...
Vánoce se blíží. Jaké dekorace budou letos v kurzu?
Stejně jako každý rok, začínají na podzim lidé řešit vánoční výzdobu svých domovů a nákup dárků. Jaké dekorace letos vybrat a jak si zpříjemnit sváteční chvíle?
Domácí jablečný ocet je poklad z ošklivých jablek. Připravíte ho snadno
Jablka jsou na jednu stranu naším nejběžnějším ovocem, takže trochu podceňovaným. Což si nezaslouží. Přitom jsou úžasným zdrojem vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Pokud z nich chcete...
Jehněčí dalo při klání v Gastroclashi Hromasovi a Molinovi pořádně zabrat
V souboji receptů Gastroclash čeká na naše kuchaře velká dřina s jehněčím. Hugo bude muset sám vykopat podzemní pec, takzvané kleftiko. Ondra se sice může spolehnout na moderní kuchyňské pomocníky, i...
Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu
Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý až 90 znaků a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Směsi na podporu imunity? Myslím, že některé nemusejí fungovat, říká bylinkář
Léčivé rostliny nejsou jen krásnou součástí přírody, ale i kultury, gastronomie a léčitelství. Do studia jejich propracovaného léčebného systému se před mnoha lety ponořil i vizovický rodák a...
Vnitřnosti jsou delikatesa. Jen musíte vědět, jak na ně, a budete za hvězdu
Vnitřnosti neboli droby patří v naší kuchyni k opomíjeným surovinám. Přitom jsou vcelku levné, plné vitaminů i železa, a když víte, jak je správně připravit, mohou se proměnit v labužnickou...
Omítky a izolace pryč. Jinak se zaplavený dům vlhkosti nezbaví
V oblastech zasažených nedávnými povodněmi se mnozí lidé stále ještě potýkají s jejich důsledky. I ti, jejichž domy velká voda naštěstí neponičila natolik, aby musely být zdemolovány, nyní musejí...
Zázračný ananas se dřív jen půjčoval na ozdobu. Dnes pomáhá proti přecpání
Kdo někdy ohrnoval nos nad ananasem na pizze, měl by se nad sebou zamyslet. Astronomicky drahá potrava králů totiž dříve sloužila jen na okrasu a pronajímala se dům od domu jako dnes luxusní plesové...
Zazimování chalupy: Zabezpečte okna a dveře, odpojte vodu a spotřebiče
Zima se blíží mílovými kroky a víkendy strávené na chalupě pomalu nahradí dny v teple domova. Než však rekreační sídlo na několik měsíců opustíte, je důležité jej pečlivě zazimovat. Víte, co všechno...
Kuře, anebo králík? Molina s Hromasem zápolili, z čeho bude lepší paella
Do klasické španělské paelly patří kromě nezbytné rýže i mořské plody. Kuchaři Ondra Molina i Hugo Hromas měli za úkol připravit vlastní variaci s použitím lokálního masa. Ondra zvolil kuře a Hugo...
Maršálek jako dítě zažíval vánočkový absťák. Servíroval by ji i na slano
Před rokem ještě tančil ve StarDance, letošní podzim se ale pečení zase může věnovat naplno. „Listopad a prosinec, to jsou pro cukráře nejdůležitější měsíce,“ říká dvaačtyřicetiletý cukrář a pekař...
Pravidla ideální péče v říši orchidejí. Pokojovek, jimž název dala varlata
Krásky mnoha tváří vnášejí do lidských domovů kousek exotiky a jen málokdo ji někdy neměl doma na okně. U Aztéků byly posvátnou květinou, v Číně jsou symbolem lásky a na Havaji manifestují...
Dýně na dvojí způsob. Zvítězí v Gastroclashi na Óčku Hromas, anebo Molina?
Zbyly vám doma po Halloweenu dýně? Třetí epizoda Gastroclashe přináší inspiraci, co s nimi, v podobě sopaipillas z Latinské Ameriky. Ondra Molina je v moderní kuchyni doplnil brazilským ceviche z...
Chtějí tepelná čerpadla, ale nelíbí se jim. Jak EU řeší globální oteplování
Už od začátku příštího roku se rozjede první fáze zákazů, kterými chce Evropská unie postupně omezit chladiva s obsahem fluoru. V praxi to bude znamenat, že výrobci nebudou smět uvádět na trh tepelná...
Jídla nakupujeme moc. Nejhorší jsou hlad, slevy a balení XXL, říká socioložka
Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru...
Kuře s pšenicí? Kuchaři Molina a Hromas tuto výzvu přijali každý po svém
Druhá výzva kulinářského duelu mezi kuchaři Ondrou Molinou a Hugo Hromasem na Óčku v pořadu Gastroclash spočívá v netradiční kombinaci kuřete a pšenice, nechybí ovšem ani cizrna. V moderní kuchyni...
Topná sezona začíná. Co dělat, abyste zbytečně neplýtvali teplem
S podzimem se postupně hlásí o slovo topná sezona a s ní i nevyhnutelná otázka efektivního vytápění. V době, kdy je trh s energiemi stále poměrně nestabilní a životní náklady stoupají, je klíčové...
Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.
Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto...
Pět nejčastějších chyb při péči o robotické vysavače. Hlavně ho neutopte
Robotické vysavače se stávají oblíbenými pomocníky v českých domácnostech. Nesprávná péče, zejména o jejich akumulátory, však může výrazně zkrátit jejich životnost a efektivitu.
Mytí špinavých hrnců a pekáčů se podobá očistci. Takto vypadá peklo ve dřezu
Vaření a pečení je radost. Ale jen do té doby, než na vás zbude velká kupa nádobí... Což o to, spoustu porcelánu, plastových pomocníků a příborů můžete s klidným svědomím dát do myčky. Ale co hrnce,...
Nenáročná léčivá aloe vám doma vyčistí vzduch, pomůže s pletí i zažíváním
Aloe vera je známá pouštní rostlina, která zmírňuje nepříjemné svědění kůže i vyrážky, hojí popáleniny a řezné rány. A nejen to, pomáhá například i při problémech se zažíváním. Pěstovat ji lze jako...
Začíná Gastroclash, kuchaři Molina a Hromas budou bojovat v první výzvě
Bude to duel dvou receptů, dvou stylů a dvou generací. V kulinářském studiu a vyzbrojen moderními technologiemi je připraven Chef-influencer Ondra Molina, venku u ohniště na vaření na divoko se...
Pokus zbavit svět digitálního prokletí. Deskové hry získávají na popularitě
David Rozsíval je profesionálem v oblasti deskových her, vede totiž herní oddělení v jedné z významných firem z této oblasti. Studuje jejich vývoj v čase a s potěšením sleduje, že získávají stále...
Nejraději chystá nevěstám den na míru, tipy má i na podzimní dekorace
Patří mezi opravdové mistry svého oboru a lásku ke květinám a jejich estetické prezentaci předává dál studentkám kurzů floristiky. Kdo floristku Renatu Steinovou v dětství nejvíc ovlivnil, aby se...
Když vám domácí kvásek začne smrdět, nevzdávejte to, radí kvasový guru
Vypěstování domácího chlebového kvasu znamená „zeď“ pro mnohé domácí pekaře. Přitom je to v podstatě jednoduché a dokáže to každý i v domácích podmínkách. Zakladatel kvasové knihovny Karl de Smedt z...
Do páry šla i maminka s miminkem, říká saunérka a herečka Petra Jungmanová
Herečka Petra Jungmanová se vedle krásných rolí na divadle či ve filmu zhostila extrémně náročného účinkování v sauně. Vede tam rituály a v rozhovoru pro magazín Víkend DNES radí, jak se správně...
Dvanáctkrát dražší než obraz El Greca. Čokoláda bývala i důvodem sporů
Dějiny čokolády začal v českých zemích psát před 380 lety pražský arcibiskup kardinál Arnošt Vojtěch Harrach. Kde tento potomek slavného tuzemského šlechtického rodu k posvátnému nápoji Aztéků...
Máte zateplenou fasádu? Pak se bojte ptáků a pražského pavouka
Fasáda hraje v celkovém vzhledu každého domu důležitou roli. Kromě působení přírodních vlivů se však také často stává terčem ptáků nebo hmyzu. Mezi nejčastější útočníky na zateplené fasády patří...