Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mizející brčka i šálky z těsta. Gastronomické léčky, které mají zachránit Zemi

Premium
Na celém světě se za jeden rok vyrobí sedmdesát osm milionů tun plastových obalů.

Nádobí z mořských řas, šálky na kávu z těsta a mizející brčka – ekologové a designéři si na nás vymýšlejí neskutečné gastronomické léčky. Profitují z toho nejen pobavení strávníci, ale i celá naše...

Krmítko v americkém Ohiu

Kostka, která pobláznila svět, slaví padesátiny. Víc se prodalo jen iPhonů

Premium

Šest stran, šest různých barev, 26 krychliček a nespočet možností, jak s nimi otáčet. Je to právě půl století, co maďarský vysokoškolský učitel předstoupil před studenty s novou učební pomůckou....

23. července 2024

Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce

Někdo jejich třaslavou konzistenci nesnáší, jiný miluje. Seznamte se s užitečnými pomocníky při přípravě dezertů. Zdaleka nejde jen o želatinu či agar, je jich řada, každý umí trochu něco jiného, a...

22. července 2024

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý jako surf and turf. Jedná se o parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů a...

21. července 2024

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Focení, šachy, šerm, vaření. Poznejte koníčky slavných a vyhrajte

Skoro každý má mimo svou práci ještě nějakou zálibu a nevyhýbá se to ani slavným hercům, zpěvákům či podnikatelům. Poznejte je a vyhrajte jako ocenění svých znalostí knihu Arteterapie – od...

17. července 2024

Rolety, žaluzie, ventilátor, zelená stěna. Jak si efektivně zchladit byt

Letní měsíce s sebou přinášejí vysoké teploty, které mohou postupně z našich domovů udělat horké peklo. Hledání způsobů, jak si zchladit byt, se proto stává prioritou pro mnoho z nás.

18. července 2024

Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař

Premium

Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle průzkumů se mu pravidelně věnuje více než polovina populace. Lubomír Dolejš, šéfkuchař pražské...

16. července 2024

Mikrovlnka slouží už skoro 80 let. Umíte využít všechny její schopnosti?

Jedna, dva, tři, cink. Jídlo je ohřáté – a to má být jako všechno? Ale kdepak. Tento kuchyňský pomocník toho umí mnohem víc.

14. července 2024

Vypěstujte si vlastní pokojovky, jejich množení není žádná velká věda

Máte chuť vyzkoušet moc přírody? Nejsou to žádné čáry, ale léty prověřená zkušenost, že z řízků mateční rostlinky získáte malé kopie původní květiny. Množení květin je zábava a jde to rychleji, než...

8. července 2024

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem totiž hodí na gril mořského vlka v papilotě, kterého vytuní slávkami, batáty s rajčatovou salsou a...

7. července 2024

Vyčistí záchod, zjemní pokožku, pohnojí květiny. Na co se hodí zkyslé mléko

Zapomněli jste dát otevřené mléko do lednice a výsledkem je zakyslá tekutina, která už nevypadá vábně? Nevěšte hlavu, tady je pár způsobů, jak ji využít.

5. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{LABEL}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý až 90 znaků a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě – japonské wagyu. K němu vám naservírují pořádný kus farmářského květáku s třtinovým cukrem s...

30. června 2024

Prošlé droždí nevyhazujte, může posloužit jako pleťová maska nebo hnojivo

Ano, stane se… I droždí má datum spotřeby, které občas přetáhnete. Staré kostky kypřidla však nemusíte vyhazovat. Poslouží vám i dál.

24. června 2024

Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář

Premium

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků byl šéfkuchařem vyhlášených zážitkových restaurací v centru Prahy a získal i michelinské ocenění...

21. června 2024

Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra

Premium

Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy s nimi ovšem nemusíte jít „na zotavenou“ rovnou pod kudlu plastického chirurga. Opravdu existují...

20. června 2024

Na poslední večeři z Titaniku. Restaurace nabízí autentické menu i zážitek

Premium

Možná chodíte nevědomky celé roky okolo. V centru Prahy vám naservírují menu, jaké před více než sto lety jedli pasažéři ztroskotaného parníku Titanic - jen lehce „šmrncnuté“ novými trendy. Třeba...

18. června 2024

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20 minut. Součástí pokrmu bude dokonce i pražený popcorn. Kuřátko z farmy si vezme do parády i Isaac...

15. června 2024

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně bez určení třídy, tedy těch nejvíce znečišťujících životní prostředí. Důležité je, aby do 31. srpna...

11. června 2024

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

Premium

Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy, semínka a další suroviny, chocolatier Daniel Syrový skládá čokoládu z jednotlivých tónů chutí a...

5. června 2024

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a farmářským chřestem. To je dnešním úkolem kuchařů Jana Horkého a Davida Valíčka. U vepříků zůstaneme i v...

2. června 2024

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná žebírka, ryby, čína či dezerty. Tentokrát měli soutěžící vymyslet hostinu s tím, aby ukázali, co je v...

29. května 2024

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit, že by vám mohly být v domácnosti nějak užitečné. Přitom je koupíte za několik desetikorun. Poznáte...

28. května 2024

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v dnešním dílu grilovacího seriálu Hoď to na gril. David Valíček s Honzou Horkým předvedou, jak si na grilu...

26. května 2024

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti, ale proto, že při tom může klidně jít i o život. Zato už si můžou kromě prefabrikovaných kostek...

24. května 2024

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

Premium

Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák totiž vyhrál desátý ročník soutěže Washoku World Challenge, který se loni konal v Tokiu. V zemi...

23. května 2024

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec nemusíte být ignorantem, který do umyvadla lije kdeco, ale když máte rendlík po omáčce, neubráníte se, aby...

22. května 2024

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před oříšek, jenž si většina z nich dopředu nemohla vyzkoušet. Vždyť jak často doma grilujete přes kilogram...

21. května 2024

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

Premium

Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli jsou slepice právě veselé, nebo nešťastné. Chov drůbeže je v módě. Už nejde jen o to, mít občas...

18. května 2024

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na všechny vaše smysly – grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským...

19. května 2024

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

Premium

Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak poznat dobrý med? Zeptali jsme se včelařského výzkumníka Dalibora Titěry.

16. května 2024

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

Premium

Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o Rettigové? A proč vydává miniaturní kuchařky?

15. května 2024

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

Premium

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej Molina se vypracoval mezi špičku ve svém oboru, sbíral zkušenosti nejen po Evropě. Vařil v Itálii,...

14. května 2024

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu – burger. Připraví hned dvě varianty – z mletého a sekaného masa. K nim hodí ugrilovat sýr halloumi a v...

11. května 2024

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby: jako přírodní lék, ochucovadlo, ale i kosmetický prostředek. Tady je pár tipů, jak vám poslouží.

10. května 2024

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy zahrát si na pravé americké barbecue. Tady si byli nejvíc jistí v kramflecích Danny s dcerou...

7. května 2024