Mizející brčka i šálky z těsta. Gastronomické léčky, které mají zachránit Zemi
![Na celém světě se za jeden rok vyrobí sedmdesát osm milionů tun plastových obalů. Na celém světě se za jeden rok vyrobí sedmdesát osm milionů tun plastových obalů.](http://1gr.cz/fotky/idnes/24/073/vidw/DAV7ce7637a45_ekologie_kelimek.jpg)
Nádobí z mořských řas, šálky na kávu z těsta a mizející brčka – ekologové a designéři si na nás vymýšlejí neskutečné gastronomické léčky. Profitují z toho nejen pobavení strávníci, ale i celá naše...
- 1. Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem
- 2. Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj
- 3. Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz
- 4. Gruzínský tarty, to je obranář, který je jako horský kamzík
- 5. Babičky ze zahrady nedělaly vědu. Pěstovaly podle tradic a zdravého rozumu
- 6. Zahrada, v níž se spojil barokní duch s AI a moderními technologiemi
- 7. Kostka, která pobláznila svět, slaví padesátiny. Víc se prodalo jen iPhonů
- 8. ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?
- 9. Mizející brčka i šálky z těsta. Gastronomické léčky, které mají zachránit Zemi
- 10. Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik
- 11. Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné
- 12. Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat
- 13. Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce
- 14. KVÍZ: Focení, šachy, šerm, vaření. Poznejte koníčky slavných a vyhrajte
- 15. Vybírejte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o kvalitní krmivo pro psy a kočky
- 16. Jihočeská zahrádka v kolonii je na celé léto útočištěm s přespáním a kuchyňkou
- 1. Nenechte si pít krev. Vědci zjistili, co ovlivňuje zájem komárů o vás
- 2. Navrhněte jméno pro luskouní holčičku a vyhrajte vstupenky do Zoo Praha
- 3. Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik
- 4. Mikrovlnka slouží už skoro 80 let. Umíte využít všechny její schopnosti?
- 5. Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj
- 6. Zahradu, v níž se bydlí, založila prababička před sto lety. Rodina ji miluje
- 7. Nesvázaná zahrada na Šumavě nabízí padesát odstínů zelené i gejzír barev
- 8. Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz
- 9. Návod na krásnou zahradu? Nádherné bylo už to, ji společně s manželem tvořit
- 10. ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?
- 11. Kostka, která pobláznila svět, slaví padesátiny. Víc se prodalo jen iPhonů
- 12. Jihočeská zahrádka v kolonii je na celé léto útočištěm s přespáním a kuchyňkou
- 13. Babičky ze zahrady nedělaly vědu. Pěstovaly podle tradic a zdravého rozumu
- 14. Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem
- 15. Mizející brčka i šálky z těsta. Gastronomické léčky, které mají zachránit Zemi
- 16. Zahrada pro rodinu a setkávání s přáteli je i zdrojem švestek na slivovici
Kostka, která pobláznila svět, slaví padesátiny. Víc se prodalo jen iPhonů
Šest stran, šest různých barev, 26 krychliček a nespočet možností, jak s nimi otáčet. Je to právě půl století, co maďarský vysokoškolský učitel předstoupil před studenty s novou učební pomůckou....
Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce
Někdo jejich třaslavou konzistenci nesnáší, jiný miluje. Seznamte se s užitečnými pomocníky při přípravě dezertů. Zdaleka nejde jen o želatinu či agar, je jich řada, každý umí trochu něco jiného, a...
Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné
V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý jako surf and turf. Jedná se o parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů a...
Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik
Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
![](https://1gr.cz/u/free.gif#230x129)
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
KVÍZ: Focení, šachy, šerm, vaření. Poznejte koníčky slavných a vyhrajte
Skoro každý má mimo svou práci ještě nějakou zálibu a nevyhýbá se to ani slavným hercům, zpěvákům či podnikatelům. Poznejte je a vyhrajte jako ocenění svých znalostí knihu Arteterapie – od...
Rolety, žaluzie, ventilátor, zelená stěna. Jak si efektivně zchladit byt
Letní měsíce s sebou přinášejí vysoké teploty, které mohou postupně z našich domovů udělat horké peklo. Hledání způsobů, jak si zchladit byt, se proto stává prioritou pro mnoho z nás.
Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař
Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle průzkumů se mu pravidelně věnuje více než polovina populace. Lubomír Dolejš, šéfkuchař pražské...
Mikrovlnka slouží už skoro 80 let. Umíte využít všechny její schopnosti?
Jedna, dva, tři, cink. Jídlo je ohřáté – a to má být jako všechno? Ale kdepak. Tento kuchyňský pomocník toho umí mnohem víc.
Vypěstujte si vlastní pokojovky, jejich množení není žádná velká věda
Máte chuť vyzkoušet moc přírody? Nejsou to žádné čáry, ale léty prověřená zkušenost, že z řízků mateční rostlinky získáte malé kopie původní květiny. Množení květin je zábava a jde to rychleji, než...
VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě
Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem totiž hodí na gril mořského vlka v papilotě, kterého vytuní slávkami, batáty s rajčatovou salsou a...
Vyčistí záchod, zjemní pokožku, pohnojí květiny. Na co se hodí zkyslé mléko
Zapomněli jste dát otevřené mléko do lednice a výsledkem je zakyslá tekutina, která už nevypadá vábně? Nevěšte hlavu, tady je pár způsobů, jak ji využít.
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
![](https://1gr.cz/u/free.gif#230x129)
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý až 90 znaků a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu
Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě – japonské wagyu. K němu vám naservírují pořádný kus farmářského květáku s třtinovým cukrem s...
Prošlé droždí nevyhazujte, může posloužit jako pleťová maska nebo hnojivo
Ano, stane se… I droždí má datum spotřeby, které občas přetáhnete. Staré kostky kypřidla však nemusíte vyhazovat. Poslouží vám i dál.
Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář
V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků byl šéfkuchařem vyhlášených zážitkových restaurací v centru Prahy a získal i michelinské ocenění...
Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra
Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy s nimi ovšem nemusíte jít „na zotavenou“ rovnou pod kudlu plastického chirurga. Opravdu existují...
Na poslední večeři z Titaniku. Restaurace nabízí autentické menu i zážitek
Možná chodíte nevědomky celé roky okolo. V centru Prahy vám naservírují menu, jaké před více než sto lety jedli pasažéři ztroskotaného parníku Titanic - jen lehce „šmrncnuté“ novými trendy. Třeba...
Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to
Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20 minut. Součástí pokrmu bude dokonce i pražený popcorn. Kuřátko z farmy si vezme do parády i Isaac...
Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?
Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně bez určení třídy, tedy těch nejvíce znečišťujících životní prostředí. Důležité je, aby do 31. srpna...
Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu
Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy, semínka a další suroviny, chocolatier Daniel Syrový skládá čokoládu z jednotlivých tónů chutí a...
VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru
Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a farmářským chřestem. To je dnešním úkolem kuchařů Jana Horkého a Davida Valíčka. U vepříků zůstaneme i v...
O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu
Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná žebírka, ryby, čína či dezerty. Tentokrát měli soutěžící vymyslet hostinu s tím, aby ukázali, co je v...
KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů
V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit, že by vám mohly být v domácnosti nějak užitečné. Přitom je koupíte za několik desetikorun. Poznáte...
VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku
Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v dnešním dílu grilovacího seriálu Hoď to na gril. David Valíček s Honzou Horkým předvedou, jak si na grilu...
Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru
Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti, ale proto, že při tom může klidně jít i o život. Zato už si můžou kromě prefabrikovaných kostek...
Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi
Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák totiž vyhrál desátý ročník soutěže Washoku World Challenge, který se loni konal v Tokiu. V zemi...
VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka
Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec nemusíte být ignorantem, který do umyvadla lije kdeco, ale když máte rendlík po omáčce, neubráníte se, aby...
Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich
Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před oříšek, jenž si většina z nich dopředu nemohla vyzkoušet. Vždyť jak často doma grilujete přes kilogram...
Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka
Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli jsou slepice právě veselé, nebo nešťastné. Chov drůbeže je v módě. Už nejde jen o to, mít občas...
Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne
V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na všechny vaše smysly – grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou, římským...
Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra
Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak poznat dobrý med? Zeptali jsme se včelařského výzkumníka Dalibora Titěry.
Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk
Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o Rettigové? A proč vydává miniaturní kuchařky?
Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina
Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej Molina se vypracoval mezi špičku ve svém oboru, sbíral zkušenosti nejen po Evropě. Vařil v Itálii,...
VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa
Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu – burger. Připraví hned dvě varianty – z mletého a sekaného masa. K nim hodí ugrilovat sýr halloumi a v...
Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť
Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby: jako přírodní lék, ochucovadlo, ale i kosmetický prostředek. Tady je pár tipů, jak vám poslouží.
Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání
Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy zahrát si na pravé americké barbecue. Tady si byli nejvíc jistí v kramflecích Danny s dcerou...