Batáty
VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě
Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem totiž hodí na gril mořského vlka v papilotě, kterého vytuní slávkami, batáty s rajčatovou salsou a...
Brokolice, batáty, rajčata. Potraviny pro zdravou kůži
Víte, jak díky správné výživě můžete svou pleť udržet krásnou a svěží po celý rok? Stačí myslet na to, co máte na talíři.
Rajčata, špenát i ořechy. Co jíst pro zdravé a krásné letní opálení
Ať už trávíte letní dovolenou na chalupě, nebo u moře, určitě si přejete získat zdravě opálenou pokožku. Přečtěte si, jak můžete díky jídelníčku vzhled své pleti vylepšit, ovšem nezapomínejte na...
RECEPT DNE: Pečené batáty plněné fazolemi
Batáty jsou ideální pro všechny, kteří se zajímají o zdravé stravování. Jsou totiž zdrojem kvalitních sacharidů a také mají velké množství vitaminů i minerálů.
RECEPT DNE: Zapečené plněné batáty s mrkví a fetou
Kombinace sladké brambory a slaného sýra je skvělá. Zkuste si připravit zapečenou batátu s mrkví a fetou a určitě si pochutnáte.
RECEPT DNE: Placky ze sladkých brambor
Milujete bramboráky? Pak vyzkoušejte netradiční recept, kde místo klasických brambor použijete batáty.
RECEPT DNE: Polévka ze sladkých brambor s avokádem
Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i minerálů. Jsou skvělou prevencí proti srdečním chorobám, ale také proti rakovině. ...
Potraviny pro zdravé kosti. Jezte sardinky, čedar i fíky
Zdravé kosti = vápník. Tuhle rovnici známe všichni už od dětství. Ne každý ale ví, že klíčové jsou i další živiny: vitamin D, který kalcium pomáhá vstřebat, minerály draslík a hořčík. A také to, že...
Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát
Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva vás možná zatím v regálech obchodů spíše odrazovala. Ale když se osmělíte a...
Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více či...
Recepty, kterými potěšíte i své ratolesti. Krokety, losos a domácí zmrzlina
Děti by na svůj svátek asi ze všeho nejraději jedly jenom čokoládu, dorty a zmrzlinu, ale to by jim moc dobře neudělalo. Dopřejte jim proto raději na Den dětí některé z následujících receptů, které...
Nerozlučná dvojka brokolice a sýr. Kuličky s parmezánem i quiche
S brokolicí vám nuda v kuchyni rozhodně nehrozí. Vyzkoušejte následující skvělé recepty kombinující brokolici s parmezánem, čedarem i plísňovým sýrem.
Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí se do...
Voňavé thajské menu: papájový salát, kachní kari a mangový nákyp
Thajská kuchyně je proslavená svými skvělými kombinacemi sladkého, pálivého a kyselého v jedné misce. Nešetří na aromatických ingrediencích a je tak báječná na zahnání zimních chmur. Nakoukli jsme...
Šest věcí, které podpoří vaši imunitu na maximum
Když se kolem sebe podíváte na ulici nebo v hromadné dopravě, zjistíte, že sezona viróz trvá po většinu roku: v podzimních plískanicích, během zimy, ale i na jaře, kdy jsou těla, vyčerpaná...
Všechny sladké brambory jsou geneticky modifikované. A bez schválení EU
Zásah do dědičné informace zemědělských plodin podléhá v zemích EU přísné regulaci. Sladký brambor to však během své evoluce netušil a pořídil si celou řadu takových „modifikací“, které by ho podle...
Odlehčete své večeře s mořskými rybami, bylinkami a tofu
Šéfkuchař pražské restaurace La Strada Ristorante Jan Souček, patří mezi mladé mistry svého oboru snažící se posunout výše laťku české gastronomie. Vyzkoušejte si jeho recepty na lehké večeře, se...
Když dobytčí trus rozsvítí žárovku. Češi pomáhají Kambodžanům s energií
Phnompenh (Od naší zvláštní zpravodajky) Svým způsobem žijí jako ve středověku. Nemají elektřinu ani tekoucí vodu. Kambodžští farmáři však přicházejí na chuť bioplynárnám, díky nimž si doma vaří i svítí. Pomáhají jim v tom i Češi.
Za dobrou koprovkou stojí za to přijet, říká autor prestižního seznamu
I když v prestižním Maurerově seznamu kvalitních restaurací tvoří většinu podniky z Prahy, našel propagátor zdravého jídla a zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer kvalitní kuchaře i ve...
Zkuste ga kari, polévku pho bo či rendang podle šéfkuchaře SaSaZu
Asijská kuchyně má snad tisíce chutí, kvůli kterým ji zbožňují nejen gurmáni, ale i obyčejní jedlíci na celém světě. Jídlu z východu propadl i izraelský šéfkuchař Šahaf Šabtaj, který přes čtyři roky...
Festival začíná, na východní Moravě servírují delikatesy čtyři podniky
Prestižní gastronomický Grand Restaurant Festival letos více pronikne do Zlínského kraje. Luxusní jídla za lákavou cenu nabídnou čtyři restaurace vybrané týmem odborníků. Festival začíná v úterý 15....
Čtenářskou grilovací soutěž vyhrál recept na krkovici s černým pivem
Grilování je móda, životní styl i oblíbená prázdninová zábava mnoha z nás. I proto jsme čtenáře a čtenářky na konci června vyzvali k soutěžení na toto žhavé téma. Z desítek zajímavých soutěžních...
Kaki, fenykl, romanesco, batáty. Co s nimi v kuchyni?
Určitě jste už v regálech obchodů s ovocem a zeleninou narazili na plody roztodivných barev a tvarů, u kterých jste ani netušili, co jsou zač. Lákalo by vás je koupit, ale netušíte, jak je v kuchyni...
Sladké, tučné, umělé... a další hříchy na talíři našich dětí
Sedavá zábava, špatný příklad v rodině, genetické dědictví a nevhodná skladba jídelníčku. To jsou podle pediatrů hlavní důvody, proč se obezita nebo nadváha týká stále většího počtu dětí. A to včetně...
Restaurace Avia leží v přízemí kostela a sází na „šmrnc“ 30. let
Brněnská Avia splní očekávání strávníků z jihomoravské metropole, ale i ze zahraničí. Za ušima tady lupalo mým kamarádům z Austrálie, pochvalovali si zde Angličané i vybíraví Francouzi. Nedělám z...
Zkuste brambory nasladko, nakyselo i naplacato
Podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří. Vybavte si vůni pálené naťě a chuť pečených brambor v ohništi... To dnes už zažije málokdo, ale bramborové hody, naslano i nasladko, si v kuchyni můžete...
Hody na grilu: bifteky, které vám zmizí z talíře
Přestože grilovat se dá snad úplně všechno, pro mnohé z nás je tou pravou "ohňovou" pochoutkou maso. Připravili jsme pro vás osm receptů, které potěší všechny nevegetariány.
Pomerančové chutě: na dortu i na masu
Pomeranče si dokážeme představit jako součást sladkých dezertů a koktejlů, ale stejně dobře se dají využít i ve slané kuchyni.
Mexické chutě a vůně
Kdo někdy zaslechl mexické kytary, nebo ho třeba nadchl film Frida, určitě si rád přivolá žhavé Mexiko alespoň na talíři s těmito charakteristickými specialitami.
Jak vypadá kosmický jídelníček?
Když se astronaut ve vesmíru - dnes tedy obvykle na Mezinárodní kosmické stanici ISS kroužící kolem Země - chystá na oběd, může si být jist jednou věcí - krvavý biftek na svém talíři nenajde. Nicméně...
Jídlo budoucnosti bude z laboratoře
Představte si, že po snědení jediného jablka dodáte tělu dostatek vitaminů na celý den, že biftek bude obsahovat minimum tuků, a že příloha k němu vám dá jen tu nejkvalitnější vlákninu a přesně...