Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i minerálů. Jsou skvělou prevencí proti srdečním chorobám, ale také proti rakovině. Vyzkoušejte si z nich uvařit vynikající polévku s avokádem.

Ingredience

300 g sladkých brambor (batáty)
1 malou cibuli
2 lžíce olivového oleje
600 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany
150 g cherry rajčátek
1 avokádo
1 jarní cibulku
1 lžíci pomerančové šťávy
1 lžíci limetkové šťávy
sůl
špetku červeného pepře
několik snítek koriandru

1. Sladké brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli usekáme nadrobno a zpěníme na oleji. Do hrnce přidáme batáty, krátce je orestujeme, vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut doměkka. Poté rozmixujeme i s vývarem. Přilijeme smetanu a už jen krátce prohřejeme.

2. Rajčátka nakrájíme na půlky nebo čtvrtinky, avokádo loupeme a nakrájíme na kostičky, jarní cibulku usekáme.

3. Polévku ochutíme pomerančovou a limetkovou šťávou, solí a pepřem. Do hotové polévky přidáváme nakrájená rajčátky, avokádo, jarní cibulku a posypeme lístky koriandru. Polévku podáváme s pita chlebem.