Pogačar pomáhal rozjíždět spurt kolegovi, na Giru ale nakonec slaví Kooij

  12:05aktualizováno  17:39
Ještě pár desítek metrů před cílem se zdálo, že po heroickém úniku může zvítězit Jonathan Narváez. Sprinterské vláčky ale svou práci nakonec zvládly a devátá etapa cyklistického Gira přece jen skončila hromadným dojezdem. V něm nejvíce sil ukázal Olav Kooij z Vismy, jenž udolal druhého Jonathana Milana z Treku. Tadej Pogačar z UAE dál drží růžový dres, Jan Hirt z Quick-Stepu je desátý.
Olav Kooij vítězí v deváté etapě Gira d’Italia.

Olav Kooij vítězí v deváté etapě Gira d’Italia. | foto: Reuters

Ve spurtu zprvu vedl Milan, ovšem Kooij se k němu v posledních metrech po pravé straně rychle blížil. Na pásce pak Nizozemec vyhodil přední kolo před sebe a hned věděl. Jsem první!

Dvaadvacetiletý jezdec Vismy si připsal 33. vítězství v kariéře, vůbec poprvé ale slavil na závodech Grand Tours.

ONLINE

9. etapu Gira jsme sledovali podrobně

„Úžasné,“ rozplýval se v cíli. „Přesně pro tohle jsme sem jeli a na co jsme se těšili. První etapy nám nevyšly, museli jsme bojovat. Ale tým mi moc pomohl a do spurtu jsem šel na skvělé pozici.“

Že si to rozdají o vítězství sprinteři ale dlouho nebylo vůbec jasné.

V technickém dojezdu plném krátkých stoupání a technických pasáži v Neapoli nejprve hýřil aktivitou Julian Alaphilippe z Quick-Stepu. Když ho peloton konečně sedm kilometrů před cílem pohltil, vystřídal ho v nástupu Narváez.

TĚSNÝ FINIŠ. O vítězství Olava Kooije v deváté etapě Gira rozhodlo pár centimetrů.

Kolumbijský vítěz první etapy jel skvěle, využíval zatáček a zúžení ve svůj prospěch a ještě desítky metrů před cílem držel malý náskok.

Nakonec ale jeho snaha nevyšla.

Podílel se na tom i Pogačar, který v růžovém dresu pro vedoucího muže závodu, táhl týmového kolegu Juana Sebastiána Molana. I díky jeho snaze sprinteři odvážlivce z Ineosu pohltili a zabojovali o triumf.

„Bylo to velmi tvrdé finále,“ vysvětloval Slovinec. „Molano byl vepředu, tak jsem mu rád pomohl. I pro mě to bylo dobré. Když jde o takto hektický finiš, je lepší být vepředu než někde vzadu a riskovat pád.“

Tadej Pogačar z UAE během deváté etapy italského Gira.

Na druhém místě v deváté etapě skončil Milan, třetí finišoval Molano, čtvrtý byl Alberto Dainese z Tudoru a pátý Danny van Poppel z Bory.

Jezdci v popředí celkové klasifikaci jinak prožili klidný den. Celou etapu strávili v hlavním poli a po časovce a horské etapě pošetřili trochu sil.

Chvilkové drama si prožil jen Geraint Thomas z Ineosu, který 78 kilometrů před cílem po srážce s Maximilianem Schachmannem z Bory spadl. Nešlo ale o nic vážného, brzy nasedl na kolo a za pomoci týmových kolegů se rychle dotáhl zpět.

I on tak finišoval ve stejném čase jako vítězný Kooij a drží třetí místo se ztrátou 2:58 minuty na Pogačara. Druhý je Daniel Felipe Martínez z Bory, jenž má manko 2:40 minuty. Daří se i Janu Hirtovi z Quick-Stepu, který je desátý s odstupem 5:53 minuty.

V pondělní je na Giru na programu první volný den.

Jak se vše odehrálo

Do Neapole. Po časovce a horské etapě čekala cyklisty lehčí práce. Deváté dějství Gira sice měřilo 214 kilometrů, ovšem obsahovalo jen jednu vrchařskou prémii a zprvu vedlo skoro pořád z kopce a po rovině. Nepříjemných bylo až posledních 50 kilometrů, které obsahovaly několik kratších výšlapů a řadu technických pasáží v městské zástavbě.

Profil 9. etapy italského Gira.

Bez Lucenka. Když se cyklisté seřadili na startu v městě Avezzano, chyběl už mezi nimi Lucenko z Astany. Průběžně jedenáctý muž klasifikace odstoupil kvůli nemoci.

Jen dva odvážlivci. Krátce po startu se z pelotonu zvedla domácí dvojice Maestri a Pietrobon z Polti Cometa. To je vše? Nikdo další? ohlédli se za sebe a nikým nepronásledovaní se vydali do úniku.

Klid. Peloton posléze povolil a dvojici dopřál více než tříminutový náskok. Jezdci na celkové pořadí se snažili co nejvíce ušetřit sil. Pogačar jel v bezpečí svých kolegů z UAE.

Pád. Chvíle klidu přerušil až pád Thomase z Ineosu, který se sedmdesát osm kilometrů před cílem střetl se Schachmannem z Bory. Nešlo ale o nic vážného, lídr britské stáje se rychle zvedl a parťáci ho po šesti kilometrech dovezli zpět do hlavní skupiny.

Sprinteři trpí. Při nájezdu do kopcovité části trasy se na čele balíku usadil tým Alpecin a rozjel ostré tempo, kterým se snažil odpárat ryzí sprintery. Dařilo se mu to, jako první vypadl Jakobsen z DSM, posléze ztrácel i Merlier z Quick-Stepu či Pithie z Groupamy.

Už je skoro máme. Zrychlení v pelotonu mělo za následek i to, že náskok uprchlíků letěl dolů. Šestadvacet kilometrů před páskou už měli k dobru jen pár sekund.

Útoky. Dvacet šest kilometrů před cílem se věci začaly dít i v balíku. Ze sedla se zvedl Alaphilippe z Quick-Stepu a pustil se do úniku. Za jeho zadní kolo se zavěsilo dalších šest cyklistů Conci, Askey, Vermaeke, Costiou a z poslední sil se k nim připojili i Maestri a Pietrobon.

Střídáme, nebo ne? Čelní skupinka příliš dobře nespolupracovala a vytvořila si jen patnáctisekundový náskok. Alaphilippe s tím spokojený nebyl a dvacet kilometrů před finišem znovu zaútočil. Připojil se k němu Costiou z Arkéy a ve dvou se snažili uniknout balíku.

Supící peloton pohřbívá útok Jhonatana Narváeze (vpravo) jen padesát metrů před cílem deváté etapy Gira d’Italia.

Přetahovaná. Ve dvou se jim už jelo lépe a získávali sekundy na svou stranu. Patnáct kilometrů před páskou jich měli k dobru 25.

Alaphilippe vs. peloton. Deset kilometrů před cílem tým Trek, který táhl hlavní pole, náskok dvojice umazal na deset sekund. Costiou snažení vzdal, Alaphilippe ale pokračoval dál a v kopci opět přidal pár sekund k dobru.

Kdo další? Sedm kilometrů před cílem už došlo ale i na Alaphilippa a balík ho pohltil. Klid ale neskončil, z pelotonu totiž vystřelil Narváez z Inesou a vydal se do sólového úniku. Jel skvěle, ještě dva kilometry před páskou měl k dobru deset vteřin.

Premiéra. Nakonec ale ani jeho snažení nevyšlo a kousek před páskou ho sprinteři dojeli. A pro první grandtourové vítězství si jel Kooij.

Cyklistický závod Giro d’Italia

9. etapa (Avezzano - Neapol, 214 km)

1. Kooij (Niz./Visma-Lease a Bike) 4:44:22, 2. Milan (It./Lidl-Trek), 3. Molano (Kol./UAE Team Emirates), 4. Dainese (It./Tudor Pro Cycling), 5. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Mihkels (Est./Intermarché-Wanty), ...50. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 32:59:04, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:58, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:02, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:23, ...10. Hirt -5:53.

Autor:
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  22.5

Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ostuda českého fotbalu. Pohár končil bitkou fanoušků, zasáhli těžkooděnci

22. května 2024  20:41,  aktualizováno  22:54

Místo vítězného křepčení s pohárem hromadná bitka fanoušků. Ostuda, ze které se bude český fotbal...

Plzeň o finále: Mrzí nás, co se stalo, udělali jsme maximum. Reaguje i Sparta

23. května 2024  15:12

Zatímco i velká zahraniční média čtenářům či divákům nabízejí děsivé obrázky, které provázely...

Součka a Coufala bude ve West Hamu trénovat Lopetegui, má smlouvu na dva roky

23. května 2024  13:22,  aktualizováno  15:03

West Ham United s českými fotbalovými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem bude od...

ONLINE: Rovinatý dojezd na Giru. V úniku jedou jen čtyři cyklisté

23. května 2024,  aktualizováno 

Sledujeme online V předchozích horských etapách trpěli a jejich cílem bylo hlavně dojet do cíle v časovém limitu. V...

Osudové prohry s Američany v Praze. Špaček a Kovář vzpomínají

23. května 2024

Premium Byli u toho, když čeští hokejisté doma v Praze padli. Bývalý legendární obránce Jaroslav Špaček...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...