Žádné šetření. Pogačar úniku vítězství nedopřál, Hirt v horské zkoušce obstál

  12:29aktualizováno  17:31
Jakkoliv Tadeje Pogačara unavují zdlouhavé ceremoniály a tiskové konference spojené s vítězstvím v etapě a růžovým trikotem, rozhodně zatím na italském Giru nedělá nic proto, aby si alespoň jeden den ulevil. Po pátečním triumfu v časovce ovládl slovinský cyklista stáje UAE i sobotní horskou etapu s cílem na Prati di Tivo. Skvěle si vedl Jan Hirt, který se vrátil na desáté místo v celkovém pořadí.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar slaví triumf v osmé etapě Gira d'Italia. | foto: Reuters

Ještě před startem osmé etapy ze Spoleta na apeninské Prati di Tivo se předpokládalo, že tentokrát dostane šanci na úspěch únik. Po páteční náročné časovce a před nedělní maratonskou etapou s klasikářským profilem by pro favority dávalo smysl zůstat pro jednou v klidu, odpočívat a šetřit síly.

Osmá etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Zvlášť pro Pogačara, který za uplynulých sedm dní posbíral už dvě etapová vítězství.

Proto byl také o účast v úniku od začátku velký zájem a nastoupila si do něj taková jména jako Julian Alaphilippe nebo Romain Bardet. Jenže záhy se ukázalo, že ani tentokrát nehodlá Pogačar a jeho UAE jen sedět a přihlížet, jak o vítězství bojují jiní.

Už daleko před cílem tak bylo jasné, že sobota bude opět dnem pro muže v růžovém dresu.

Čtyři kilometry před cílem pohltila osekaná skupina favoritů posledního ze zbylých uprchlíků a následovalo vyčkávání na Pogačarův nástup. Trpělivost jako první došla Antoniu Tiberimu (Bahrain-Victorious), jeho nástup ale Pogačar bez potíží pokryl, stejně jako následující od Thymena Arensmana (Ineos).

Slovinec ani jednou nepotřeboval jít ze sedla, stačilo mu pár šlápnutí k tomu, aby v poklidu pokryl rebelské útoky. Tím své soupeře natolik znechutil, že se až do cílové rovinky nikdo další o překvapení nepokusil.

Až dvě stě metrů před cílem chtěl svým sprintem zaskočit ostatní Daniel Martinez (Bora), Pogačar byl ale připravený a okamžitě začal sprintovat také. Po pár metrech už měl výhodu o délce kola a naprosto neohrožený mohl projet cílem s rukama nad hlavou.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar míří za vítězstvím v osmé etapě Gira d'Italia.

Na Prati di Tivo zopakoval vítězství z roku 2021, kdy zde kraloval etapě Tirrena-Adriatica. „Je úžasné, že jsem tu mohl vyhrát znovu. Nečekal jsem to, ale tým odvedl skvělou práci,“ líčil spokojený Pogačar.

Český cyklista Hirt v barvách týmu Quick-Step se po celé závěrečné stoupání držel ve skupině favoritů a dokázal akceptovat ostré tempo Pogačarových domestiků.

Až teprve když přišel Tiberiho nástup, nenašel už Hirt síly na odpověď. Přesto dorazil do cíle s minimální ztrátou 21 sekund, což ho v den, kdy spousta jiných jezdců na celkové pořadí trpěla, posunulo na desáté místo. Na Pogačara nyní ztrácí 5:53 minut.

Jak se vše odehrálo

Malebný začátek dne. Startovní Spoleto přivítalo peloton Gira už po osmé. S výhledem na majestátní Papežský hrad a středověký akvadukt se cyklisté vydali na 152 kilometrů dlouhou cestu do Apenin. S pár mráčky na obloze je čekal zatím nejteplejší a nejhornatější den 107. ročníku.

Ostrý start. Dopoledne trávili závodníci poctivým rozjezdem na trenažerech, protože tušili, že je hned od prvních metrů etapy čeká ostré tempo. Predikce se vyplnily, do prvního neklasifikovaného stoupání se silnice zvedla prakticky okamžitě, což zároveň odstartovalo nekončící sérii nástupů.

Nebude to zadarmo. Pogačarův tým UAE ale nechtěl do úniku pustit hned tak někoho, a proto pojal úvodní Forca di Cerro i následující stoupání na prémii druhé kategorie Forca Capistrello velmi agresivně. Důsledkem toho z hlavního pole rychle odpadla většina sprinterů a zároveň skupina na čele měla dlouho jen pár desítek sekund náskoku.

POPRVÉ V HORÁCH. Peloton pod dohledem apeninských vrcholů a televizní helikoptéry stoupá v osmé etapě Gira.

Konečně zlom. Nakonec došla trpělivost Romainu Bardetovi (DSM), který se z přední skupiny odpojil, a ještě spolu se Simonem Geschkem (Cofidis), Georgem Steinhauserem (EF) a Valentinem Paretem-Peintrem (AG2R) vyrazil vpřed. Záhy situaci konečně akceptoval i peloton, který zvolnil a dovolil úniku nadechnutí.

Dost silní na vítězství? Krátce po sjezdu z Forca Capistrello se ke čtveřici dotáhl i zbytek uprchlíků, před pelotonem tak jela čtrnáctičlenná skupina, ve které byli kromě Bardeta i další silní vrchaři jako Nairo Quintana (Movistar), Michael Storer (Tudor), Jhonatan Narváez (Ineos) nebo Julian Alaphilippe (Quick-Step). Zda ale bude tato síla stačit úniku na vítězství, zůstávalo otázkou. Peloton nepřipustil větší než dvouminutový odstup a čtrnáctka na čele navíc k Alaphilippově frustraci příliš dobře nespolupracovala.

Konec nadšení. Do cíle zbývalo ještě přes padesát kilometrů, z vedoucí skupiny se ale vytratila jakákoliv motivace. Její náskok klesal už k pouhým devadesáti vteřinám a v cestě jí pořád stálo trojkové Croce Abbio a především cílové Prati di Tivo. Sjezd pod závěrečné stoupání dne ještě absolvovala skupina společně na čele, každý v ní ale musel tušit, že tentokrát jim peloton boj o vítězství nedopřeje.

PERFEKTNÍ SLADĚNÍ. Tadej Pogačar celý v růžové absolvuje osmou etapu Gira.

Poslední vytrvalec. Okamžitě po nájezdu do sedmiprocentního Prati di Tivo se čelní skupina rozpadla, jako první doplatili na svou předešlou aktivitu Alaphilippe a Alessandro de Marchi (Jayco AlUla). Nejdéle se před dotírající skupinou favoritů držel srdnatě bojující Paret-Paintre, kterého dostihli domestici UAE až čtyři kilometry před cílem.

Selekce. Tou dobou už skupina favoritů čítala pouze čtrnáct jezdců. S protříděním výrazně pomohl i Maxmilian Schachmann z Bory, za jehož působení na čele nezvládli akceptovat tempo průběžně šestý Alexej Lucenko (Astana), pátý Luke Plapp (Jayco AlUla) nebo kometa páteční časovky – devátý Filippo Zana (Jayco AlUla).

Třetí triumf. Poslední kilometry si pak Pogačar za pomoci svého klíčového domestika Rafala Majky vzorně pohlídal a nedovolil soupeřům žádná překvapení. Na posledních dvou set metrech se zvedl ze sedla a rázným způsobem si řekl už o třetí vítězství na tomto Giru.

Giro d’Italia – 8. etapa

Spoleto - Prati di Tivo, 152 km

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 4:02:16, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe), 3. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious), 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Rubio (Kol./Movistar), ...14. Hirt -21, 158. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -39:06.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 28:14:42, 2. Martínez -2:40, 3. Thomas -2:58, 4. O’Connor -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:02, 6. Tiberi -4:23, ...10. Hirt -5:53, 159. Černý -1:50:24

  • Nejčtenější

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jsme namol, moc nám to nemyslí. Kdy skončí oslavy? Hokejisté zatím netuší

27. května 2024  19:45

Užívali si oslavy, na které nikdy nezapomenou. Někteří už ani nevěděli, kolik alkoholu vypili....

Paradox v žebříčku. Rusové se vyhoupli na druhé místo, za rok můžou být v čele

28. května 2024  7:48

Světové zlato přineslo českým hokejistům posun v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Strašně to bolí. Švýcar Fiala přerušil rozhovor, před fanoušky se rozplakal

28. května 2024  17:20

Zdá se, že švýcarskému hokeji není zlato souzeno. Z mistrovství světa v Praze jeho hráči stejně...

Dominance jedničky. Vondroušová ve čtvrtfinále poznala sílu Šwiatekové

4. června 2024  13:24,  aktualizováno  18:02

Na Roland Garros skončila poslední česká zástupkyně ve dvouhře. Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále...

Šok v Paříži. Djokovič před čtvrtfinále odstoupil, má prasklý meniskus

4. června 2024  17:03,  aktualizováno  17:48

Paříž (Od našeho zpravodaje) Už po pondělní osmifinálové bitvě, v níž se potýkal s bolestí kolene a musel si vzít několik...

Už mám papíry na hlavu. Menšík po bezchybné maturitě vyhlíží Wimbledon

4. června 2024  17:34

Zatímco jeho kolegové z klubu zápolí o pár metrů níž na antukových kurtech, Jakub Menšík usedá v...

Red Bull si vybral Karlín. Kromě F1 přiveze i drifty nebo kaskadéra

4. června 2024  17:04

Vědělo se, že 17. srpna dotáhne tým Red Bull Racing do Prahy mistrovskou formuli 1 Sebastiana...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...