Pro restaurace je to mimořádné ocenění. Být součástí Grand Restaurant Festivalu berou majitelé prestižně.
Ve Zlínském kraji se letošní akce týká čtyř restaurací. "Jednoduše řečeno, je to velká odměna," prohlásil manažer Restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem Čeněk Kuba. Podnik byl loni jediný z kraje, kterého odborníci vybrali.
Letošní menu Restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem pro Grand Restaurant Festival.
Tentokrát mohou od 15. ledna do 28. února zájemci ochutnávat luxusní delikatesy kromě bystřické restaurace také v Lesním hotelu ve Zlíně, v restauraci Na Koupališti v Sazovicích nebo v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
"Uvažovali jsme o tom už loni, protože právě tento festival ukazuje, že dobré restaurace jsou i jinde než v hlavním městě," konstatovala za hotel Lanterna manažerka Martina Žáčková.
Dobré jídlo nejen v Praze
Podmínky účasti jsou přitom velmi přísné. Sítem projdou jen podniky s kvalitní nabídkou. Organizátoři navíc restaurace obcházejí v utajení a na seznam je přidávají teprve podle vlastní zkušenosti.
"Hostům by nemělo být jedno, co si dávají do pusy," vysvětlil smysl akce Pavel Maurer, zakladatel ankety Grand Restaurant.
Festivalové menu restaurací v Zlínském krajiRestaurant Sušil (Bystřici pod Hostýnem) Mistrovský kousek šéfkuchaře: Srnčí pečínka zdobená špízem s macerovanými švestkami, placky Nejlepší jídlo od maminky: Gratinovaný krupicový nákyp s jablky s chardonnay pěnou a želé Farmář & tradice, specialita: Králičí špalík se šalvějí, sušenou slaninou na červené čočce s dýňovými noky Restaurace Na Koupališti (Sazovice) Mistrovský kousek šéfkuchaře: Zaječí roládka se špekem a zeleninou, kroupové rizoto, konfitovaná šalotka Nejlepší jídlo od maminky: Trhaná hovězí líčka, koprová omáčka a brambory s křepelčím vajíčkem Farmář & tradice, specialita: Domácí semifredo s griliášem, piniemi, čokoládou Amedei toscano a extra panenským olivovým olejem Lanterna, Vyhlídka Léskové (Velké Karlovice) Mistrovský kousek šéfkuchaře: Filírovaná kachní prsíčka s kořenovou zeleninou, kaštanovým coulis a noky Nejlepší jídlo od maminky: Grilované kuřecí prsíčko s kůží a fenyklem se sušenými švestkami Farmář & tradice, specialita: Jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy Lesní hotel (Zlín) Mistrovský kousek šéfkuchaře: Pečená kachní prsa s batáty a omáčkou z červených blum Nejlepší jídlo od maminky: Nadýchané bramborové bochánky položené na ragú z lišek Farmář & tradice, specialita: Domácí uzená vepřová žebírka s hrachovo-bramborovou kaší a křenovým mousse Nabídku všech restaurací a další podrobnosti o festivalu najdete na webu www.grandrestaurantfestival.cz. |
Mezi stovkou restaurací, které se festivalu letos zúčastní, se objevují vyhlášené čtyřhvězdičkové podniky z velkých měst. Právě proto je festival mezi milovníky dobrého jídla tak oblíbený.
Podniky totiž luxusní delikatesy nabízejí za lákavé ceny. Vždy mají k dispozici tři chody podle daných kriterií. Jedno z jídel má být specialitou šéfkuchaře, druhé tím nejlepším receptem od maminky a třetí spojením tradice a farmářství.
Jedno menu stojí 200 korun, dvě 450 a tři vyjdou na 600 korun.
A restauratéři se zřejmě mají nač těšit. Na loňský ročník, který trval měsíc, přijelo do bystřické restaurace na 350 hostů. Letošní akce je prodloužená o další tři týdny.
Bystřické menu ochutnali zájemci z celé republiky. "Někteří až z Prahy, jiní z nejbližšího okolí, kteří ani nevěděli, že by se v odlehlém městečku mohli dobře najíst," připomněl Kuba.
Ochutnali a překvapili i majitele
Na návštěvníky se chystá i zlínský Lesní hotel, který má zatím nejvíce rezervací z kraje. "Na výběru jídla jsme si dali hodně záležet," upozornila ředitelka Jana Mišová.
Speciální festivalové jídlo bude připravovat i šéfkuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.
"Překvapilo nás, že jsme se dostali na seznam," prozradila provozní Pavla Miklíková. Hodnotitelé totiž do Sazovic přijeli tajně a účast na festivalu nabídli až po ochutnávce.
"Když si přečtu festivalové menu ze Sazovic, tak si říkám, že kuchař je buď úplný šílenec, nebo přesně ví, co dělá," okomentoval Pavel Maurer s úsměvem nabídku sazovické restaurace.
Po vybraných podnicích v kraji by zájemce mohl vozit tak zvaný Mňambus. Zda se to podaří zařídit, bude jisté začátkem příštího týdne.
Maurer má o kvalitní restauraci jasnou představu. "Například by měla být kreativní a kuchař by měl při myslivecké sezoně nabízet zvěřinu a na Martina zase husu," konstatoval. "A pokud nabízí kratší jídelní lístek, mám k němu i větší důvěru," upřesnil.
Nepostávat u hrnců, ale doporučit jídloO tom, že bude vařit a péct, věděl už jako malý. Třicetiletý Přemysl Kos je přes rok šéfkuchařem v restauraci Na Koupališti v Sazovicích. Právě tento podnik je jedním ze čtyř v kraji, který je součástí gastronomického Grand Restaurant Festivalu. Co pro vás tato akce znamená? Co pro to děláte? A zřejmě vaříte i kvalitní jídla, když vás hodnotitelé vybrali, ne? Jak to myslíte? Pro festival jste ovšem musel vymyslet něco speciálního. Bylo to hodně náročné? Na čem si pochutnáte vy? |