Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Blíží se svátek jídla, na jihu Moravy pozve labužníky devět podniků

  8:18aktualizováno  8:18
Příští úterý začíná na jižní Moravě čtvrtý ročník Grand Restaurant Festivalu. Do oblíbeného gastronomického svátku všech labužníků se zapojí devět jihomoravských restaurací. Ojedinělá akce umožní zájemcům o kvalitní gastronomii navštívit nejlepší a leckdy dražší podniky a ochutnat zdejší speciality za symbolické ceny.

Brněnská restaurace La Bouchée pro hosty festivalu připravila v tříchodovém menu tradiční francouzskou mušlovou polévku se slávkami a srdcovkami (na snímku), líčka z divočáka uloveného v jihomoravských lesích a lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným biojehněčím z moravských Bílých Karpat. | foto: Grand Restaurant Festival

Letošní ročník festivalu s mottem Nejezte blbě! nabídne jídla ve třech kategoriích: Farmář & tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky. Novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Grand Restaurant Festival na jižní Moravě

Brno
Borgo Agnese, Holiday Inn Brno - Prominent, Koishi fish & sushi, La Bouchée, Noem Arch, Pavillon, Valoria

Bukovany u Brna
Bukovanský mlýn

Lednice
Grand Moravia

"Češi jedí opravdu blbě. Proč? Chtějí se hrozně moc najíst. Mít doslova plný talíř za hodně málo peněz. Největšími chybami jsou velké porce. A taky netolerování sezonnosti. Chtěli by mít celý rok vynikající jahody i rajčata," hodnotí tuzemské stravování zakladatel festivalu Pavel Maurer.

Podle rodáka z Hranic na Moravě však úroveň jihomoravské kuchyně pomalu roste. Kuchaři se učí kreativně vařit a nad jídlem přemýšlet.

Svědčí o tom podle něj i fakt, že za posledních šestnáct let vydávání publikace zvítězily v absolutním hodnocení hned dvakrát právě brněnské restaurace. Poprvé získal titul bývalý restaurant U Kastelána, vloni pak zase sushi a rybí restaurant Koishi (více zde).

Degustace nabídnou nejlépe ceněné podiky

Z letošní jihomoravské festivalové nabídky nadchl Maurera zejména pečený kančí hřbet s uzeným úhořem a sušenou švestkou. Nabízí ho restaurant Pavillon. "To prostě musím zkusit. Je to tak neskutečná kombinace, takže to bude buď úžasné, nebo úplně šílené," směje se.

Navštívit webovou stránku festivalu a zarezervovat si menu. Jen tyto dva jednoduché kroky jsou bránou ke kulinářským výtvorům těch nejlépe ceněných jihomoravských restaurací. Na seznamu je jich letos devět, například brněnská Borgo Agnese, La Bouchée nebo Noem Arch.

Nově se však zapojily i podniky mimo hranice města Brna, a to Bukovanský mlýn a lednická Grand Moravia. Všechny nabízí základní ochutnávku jednoho jídla s nápojem, dvouchodovou i tříchodovou degustaci. Ceny jsou přitom od 200 do 600 korun.

Grand Restaurant Festival založil Pavel Maurer už v roce 2010 v Praze. O rok později se dění rozšířilo i do Brna, kde mohli Jihomoravští degustovat menu přímo v interiérech vybraných podniků vysoce hodnocených v celostátní anketě Maurerův výběr vůbec poprvé. Výběr přitom vzniká jako nezávislá anketa, na kterou odpovídají jak záměrně oslovení odborníci, tak veřejnost.

Výběr z festivalové nabídky jídel

LEDNICE

Grand Moravia 
Kachní konfit s křenovou omáčkou wasabi a domácím kynutým knedlíkem 
Kapří klobáska s malým lečem 
Lichtenštejnské závitky s kaparovou omáčkou a rýží

BUKOVANY U BRNA

Bukovanský mlýn
Konfitovaná kachní prsíčka se sušenými švestkami a trnkovou omáčkou, s domácími latami a restovanou cibulkou 
Taštičky z bramborového těsta plněné domácí marmeládou z hroznového vína a s ořechovým přelivem 
Vyuzené špalíčky z vepřové panenské přelité smetanovou omáčkou s jemnou chutí čerstvého česneku a s variací kynutých a houskových knedlíků

BRNO

Holiday Inn Brno, Prominent 
Filátko ze pstruha lososovitého se smetanovým rizotem a šafránovou redukcí 
Maminčiny povidlové buchty s tvarohovou omáčkou a makovou zmrzlinou 
Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem a divokými brusinkami

Valoria
Grilovaná kachní foie gras s marinovanými višněmi a vanilkou 
Hruška pošírovaná v kořeněném víně s domácí skořicovou zmrzlinou 
Srnčí hřbet na pyré ze zauzených kaštanů s restovanými hřiby 

Pavillon 
Filet z halibuta marinovaného v pomerančích a ančovičkách s chipsy z lotosového kořene, na dýňovém ragú s fava fazolemi 
Smetanová kulajda s konfitovaným bramborem v kmínovém másle 
Vyzrálý hovězí krk dušený na houbách, se šťouchanými bramborami s tvarohem a jarní cibulkou, glazovaná zelenina s restovanou slaninou

Autoři:
  • Nejčtenější

Brno nemůže přestavět ošklivý podchod u nádraží, je to „území nikoho“

Už devět let se Brno soudí o to, komu patří podchod pod hlavním nádražím. Kvůli tomu nemá páku na zdejší stánkaře a...

V Brně se srazily dvě tramvaje, zranili se oba řidiči a desítka cestujících

V Křížové ulici u Mendlova náměstí v Brně se před půl devátou srazily dvě tramvaje jedoucí na linkách číslo 2 a 6....

Chyba v systému. Nemocnice si neví rady s pacienty, kteří nemají kam jít

Bohumil Chromec po mrtvici zůstal upoutaný na vozíku a ztratil obživu i bydlení. Takových lidí jsou ročně jenom v Brně...

Pošťačka pod smyšlenými jmény objednávala zlaté cihličky, pak je prodávala

Svého postavení na konci minulého roku zneužila jedna pošťačka z Brněnska. Na internetu pod jiným jménem objednala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na jihu Moravy montují tobogán podobný horské dráze, je to evropský unikát

Nezvyklý tobogán, po kterém budou návštěvníci jezdit jako na horské dráze, tedy dolů i nahoru, bude novou chloubou...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Muž rozbil sousedům kladivem skla u aut. Trpím nutkáním, vysvětlil hlídce

Nečekaný pohled se naskytl lidem v pondělí odpoledne v brněnských Husovicích. Starší muž tam chodil v pyžamu kolem aut...

Sociální demokraté chtějí vrátit Moskvu do ankety o jméno opravované lodi

Je v Brně nežádoucí pojmenovat loď jejím původním názvem Moskva? Přestože se vedení města proti názvu postavilo,...

Čtyřletý hoch utekl matce, protože nechtěl ze školky. Našli jej až strážníci

Několik hlídek brněnských strážníků zaměstnal malý rebelant, který cestou ze školky utekl matce. Čtyřletý chlapec se jí...

Kam s dětmi? Školky na venkově nemají místo, vypomáhat jim musí Brno

Školky a školy na Brně-venkov už nepoberou děti z rodin, které se tam stěhují ve velkém. Starostové se domlouvají na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

První slečna Kateřina Zemanová přiznala po letech účast na pornovečírku

Kateřina Zemanová (26) přiznala v rozhovoru pro časopis Téma svou účast na pornovečírku. Ten se konal před sedmi lety,...

Rád Lucince barvím vlásky a starám se o ni jako o své miminko, říká Matuš

Vztah Bohuše Matuše (46) a jeho partnerky, o třicet let mladší studentky Lucie (16) vzbuzuje v posledních dvou letech...

Napřed dezinfekce, pak manželka, šokoval Tomáš z Výměny svými prioritami

Jestli se televizním divákům zdál Tomáš z Výměny manželek jako docela starostlivý otec, při závěrečném setkání obou...

RECENZE: Pád až na nula procent. Snímek Chlap na střídačku je nestydatost

Třebaže kritikovu odolnost už zocelily Špindl 2, Ženská na vrcholu, Šťastný nový rok či Příliš osobní známost,...

Sex máme se ženou několikrát denně, mobil do ložnice nesmí, říká Bieber

Justin Bieber (25) prozradil svůj recept na úspěšné manželství. Důležité prý je, najít k sobě toho pravého člověka....