Hody na grilu: bifteky, které vám zmizí z talíře

  0:46aktualizováno  0:46
Přestože grilovat se dá snad úplně všechno, pro mnohé z nás je tou pravou "ohňovou" pochoutkou maso. Připravili jsme pro vás osm receptů, které potěší všechny nevegetariány.

Jehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citrony | foto: Stockfood.cz

Grilování je čím dál populárnější hned z několika důvodů. Zaprvé se dá pokrm chystat venku, pokud máte zastřešenou zahradní kuchyň, tak dokonce i za deště. Zadruhé je to ideální příprava jídla, když máte pozvané hosty. Nikomu nevadí, že na stůl nepřijde všechno najednou, naopak během grilování se dá krásně "prokecat" celý večer. A zatřetí je grilování doménou mužů – takže ženy-kuchařky si mohou odpočinout.

Pro správné grilování stačí znát pár zásad. Abyste se vyhnuli tuhému masu, používejte marinádu s kyselou složkou (citrusová šťáva, víno, balsamikový ocet). Zbytek dovedností, který vám chybí k dokonalému grilovacímu večeru, pak získáte jen intenzivním tréninkem.

Biftek na grilu s mangemBiftek na grilu s mangem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 4-15 minut grilování

* 4 steaky z hovězí svíčkové po 150-200 g
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 červené chilli papričky
* 1 mango
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* 1 lžička třtinového cukru nebo medu, nemusí být
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* sůl a mletý bílý pepř

1. Bifteky roztlačíme dlaní, zformujeme zpět do původního tvaru a opepříme. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme najemno.

2. Mango oloupeme, dužinu okrájíme kolem pecky, nakrájíme ji na drobné kousky a přendáme i ze zachycenou šťávou do misky. Přidáme většinu oleje, pokrájené chilli papričky, citrusovou šťávu, cukr, koriandr, zázvor a sůl a promícháme. V marinádě obalíme bifteky, přikryjeme a necháme v chladu asi hodinu až dvě odležet.

3. Rozpálíme si gril a mřížku potřeme olejem. Maso vyjmeme z marinády, otřeme a grilujeme po obou stranách, celkem asi 4-15 minut, podle výšky bifteků a požadovaného stupně propečení. Během grilování potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do masa. Potom maso přendáme na teplé talíře a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip
Středně propečený biftek o výšce 3 cm pečeme po každé straně asi 3-4 minuty. Je-li maso o centimetr vyšší, grilujte po každé straně asi o minutu déle. Grilovat můžete i steaky z nízkého roštěnce, maso však nechte déle naložené a solte ho po upečení.

Sendvič se steakem na grilu, rajčatovou salsou a rukolouSendvič se steakem na grilu, rajčatovou salsou a rukolou

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + asi 15 minut grilování

* 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* špetka mletého chilli
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 8 krajíců chleba
* 4 hrsti rukoly
* 60 g nivy
* 4 rajčata
* 2 červené cibule
* 4 stroužky česneku
* 1-2 chilli papričky
* 2 lžíce rajčatového pyré
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 1-2 lžíce medu
* šťáva ze 2 limetek

1. Špičkou nože nasekneme okraje plátků masa, aby se nekroutily. Můžeme lehce naklepat přes potrav. fólii, osolíme, po obou stranách poprášíme kmínem, chilli kořením, lehce opepříme a potřeme olejem. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně hodinu odležet.

2. Mezitím si připravíme salsu. Cibuli a rajčata nakrájíme nadrobno a dáme do kastrůlku. Přidáme prolisovaný česnek, jemně usekané chilli papričky, rajčatové pyré, vinný ocet, většinu limet. šťávy a med a trochu osolíme. Uvedeme k varu a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec podle chuti přisolíme nebo přisladíme medem, popřípadě zbylou limetkovou šťávou, a odstavíme z ohně.

3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rozpálíme si gril a maso grilujeme po obou stranách na mřížce potřené olejem, aby bylo propečené. Během grilování maso otáčíme a potíráme zbylým olejem, potom přendáme na teplé talíře a necháme asi 5 minut přikryté, aby se chutě a šťávy rozležely. Na grilu opečeme krátce po obou stranách krajíce chleba. Polovinu krajíců posypeme kousky nivy, rozdělíme na ně lístky rukoly, na rukolu položíme grilovaný steak a na něj dáme trochu rajčatové salsy. Přiklopíme opečenými krajíci chleba a podáváme.

Tip
Spěcháte-li, můžete sendviče podávat s kupovanou sladkou nebo ostrou rajčatovou salsou či vašimi oblíbenými pikantními omáčkami a nivu zaměnit za hrubě strouhaný čedar či jiný sýr.

Jehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citronyJehněčí steak na grilu s rozmarýnem a citrony

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 8-15 minut grilování

* 4 steaky z jehněčí kýty po 150-200 g
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 lžíce bílého vína
* 2 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 snítky rozmarýnu
* půl lžičky lístků tymiánu
* 2 velké citrony, nejlépe bio
* sůl a hrubě mletý pepř

1. Maso odblaníme a v misce promícháme s olivovým olejem, vínem, usekaným česnekem, usekaným rozmarýnem a tymiánem.

2. Citrony nakrájíme na osminky. Steaky opepříme, přidáme nakrájené citrony i s kůrou a promícháme. Přikryjeme fólií a necháme v chladu marinovat nejlépe do druhého dne, minimálně 2 hodiny.

3. Rozpálíme si gril, maso vyjmeme z marinády a grilujeme po obou stranách společně s citrony, celkem asi 8-15 minut, podle toho, jak chceme mít maso propečené. Citrony sejmeme z grilu o něco dříve. Během grilování steaky otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Hotové steaky přendáme na teplé talíře, osolíme a podáváme s grilovanými citrony.

Tip
Do marinády dejte místo citronové šťávy trochu bílého vína. Použijte pouze žlutou část citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, bílá část je hořká.

Grilovaný hovězí steak s batáty a cibulovými kroužkyGrilovaný hovězí steak s batáty a cibulovými kroužky

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 6-15 minut grilování

* 4 hovězí steaky z nízkého roštěnce
* 1 lžička jemné francouzské hořčice
* 2-3 lžíce worcesteru
* 4 lžíce olivového oleje
* 600-800 g sladkých červených brambor (batátů)
* 2 větší žluté nebo bílé cibule
* 2 vejce
* 2 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
* 50-80 ml studené vody
* olej na smažení cibule
* balzamikový ocet k podávání

1. Omyté a osušené steaky opepříme, do masa vetřeme hořčici, worcesterovou omáčku a olej. Překryjeme fólií a necháme v chladu marinovat, nejlépe do druhého dne.

2. Brambory nakrájíme na klínky a grilujeme je na mřížce potřené olejem, během grilování je otáčíme. Solíme až při podávání.

3. Z vajec, mouky, škrobu, špetky soli a studené vody umícháme hladké těstíčko. V něm obalíme cibuli nakrájenou na kroužky. Smažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova. Necháme na papírových ubrouscích odsát přebytečný tuk.

4. Naložené steaky grilujeme po obou stranách na mřížce rozpáleného grilu a během grilování maso potíráme olejem a zbylou marinádou. Celkem to trvá asi 6-15 minut, podle výšky masa a stupně propečení.

Tip
Podávejte s dobře vyzrálým balzamikovým octem nebo několik lžic octa prošlehejte s trochou medu a špetkou soli.

Jste už přejedení klasikou, jako jsou hranolky, pečené či vařené brambory a bramborová kaše? Zkuste tři přílohy, které mohou nahradit i hlavní chod.

Pečené brambory s kysanou smetanou a pažitkoPečené brambory s kysanou smetanou a pažitkou

Pro 4 osoby

Příprava: 80-85 minut

* 8 středních stejně velkých brambor
* sůl
* 4 lžíce kysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* hrst posekané pažitky
* 1 rajče na ozdobu, nakrájené
* 1 snítka bazalky na ozdobu
* 1 snítka kopru na ozdobu

1. Brambory vydrhneme a na několika místech propíchneme vidličkou. Zabalíme po jednom do alobalu a pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu, během pečení je otáčíme.

2. Mezitím promícháme kysanou smetanu s majonézou.

3. Upečené brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a stlačíme ze dvou konců proti sobě tak, aby se otevřely, a osolíme. Naneseme trochu smetany s majonézou, posypeme pažitkou, ozdobíme plátkem rajčete a snítkou kopru a bazalky.

Pečené brambory plněné kukuřicí a jogurtemPečené brambory plněné kukuřicí a jogurtem

Pro 4 osoby

Příprava: 50-60 minut

* 8 středně velkých brambor
* 300-350 g zrn sterilované kukuřice
* půl lžičky mletého zázvoru
* půl lžičky kurkumy
* půl lžičky mletého koriandru
* čtvrt lžičky garam masaly
* 1 lžíce másla
* 400 g bílého hustého jogurtu
* šťáva a kůra z 1 citronu, bio
* 4 snítky čerstvé máty

1. Brambory rozpůlíme, dužinu vydlabeme, aby nám vznikly mističky. Ty rozložíme na plech vyložený alobalem a pečeme je asi 30-40 minut doměkka při 200 stupních. Během pečení brambory otočíme.

2. Kukuřici necháme okapat. Rozpálíme pánev, vsypeme koření a krátce ho opražíme. Přidáme kukuřici, máslo, promícháme, prohřejeme, osolíme a stáhneme z ohně.

3. Třetinu máty usekáme nadrobno. Jogurt ochutíme citronovou šťávou, solí a mátou. Bramborové misky naplníme kukuřicí, přelijeme ochuceným jogurtem a ozdobíme kůrou a snítkou máty.

Pečené brambory s fazolemi a čedaremPečené brambory s fazolemi a čedarem

Pro 4 osoby

Příprava: 85-100 minut

* 8 středně velkých brambor
* sůl a mletý bílý pepř
* olej na potření brambor
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 6 lžic smetany 33%
* 800 g konzervovaných bílých fazolí
* 100 g hrubě strouhaného čedaru
* petrželka na ozdobu

1. Brambory propíchané vidličkou potřeme olejem a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme na plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi hodinu doměkka.

2. Polovinu fazolí rozmixujeme. Upečené brambory navrchu seřízneme a částečně vydlabeme. Vnitřky brambor dáme do misky, rozmačkáme s máslem, rozmixovanými fazolemi, osolíme, opepříme a vmícháme smetanu.

3. Směsí naplníme brambory, navršíme zbytek fazolí, posypeme sýrem a krátce zapečeme pod grilem. Zdobíme kouskem petrželky.

Autoři:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kuře pečené po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře je oblíbené jídlo. Vyzkoušejte náš recept na kuře po francouzsku a uvidíte, že si pochutná celá rodina.

Sýrové šátečky i trhané maso v housce. Recepty na svačiny pro výletníky

Plněná focaccia

Prázdniny lákají k výletům a letním dobrodružstvím v přírodě, kde často vyhládne dřív, než se na trase objeví hostinec....

Advantage Consulting, s.r.o.
KONSTRUKTÉR - LISOVACÍ NÁSTROJE

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 35 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz