Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem totiž hodí na gril mořského vlka v papilotě, kterého vytuní slávkami, batáty s rajčatovou salsou a krustou z oliv kalamata.

Připravte si rajčatovou salsu a batáty

Plody moře s kuřecím si vezme do parády i Hugo Hromas, který v dnešním Gril Tipu vykouzlí na otevřeném ohni španělskou paellu mixtu.

Ryba je velice rychlá na úpravu, takže nejprve si připravte přílohu z batát s rajčatovou salsou. Na jednu batátu použijte 3 mini rajčátka, která pokrájejte na malé kousky.

K nim posekejte na stejně velké kousky dva stroužky česneku. Smíchejte dohromady a přidejte k nim trochu posekané čerstvé bazalky.

Postup krok za krokem

Batáty pravidelně nařízněte, aby se v grilu udělaly rychleji. Alobal opepřete, zakápněte ho olivovým olejem a zároveň dejte trochu oleje i na nařezané batáty.

Osolte, přidejte k nim posekaný tymián. Do řezů můžete přidat i plátky česneku. Zabalte a grilujte v alobalu přímou metodou při 160 stupních zhruba 15 až 20 minut. Batáty pak vyndejte z grilu a nechte dojít v alobalu.

Suroviny na mořského vlka

Suroviny na mořského vlka
  • 2 ks celého mořského vlka
  • 200 g mořských slávek
  • 10 g tymiánu
  • 500 g batátů
  • 50 g česneku
  • 5 g plátkové soli
  • 250 g mini rajčat s větvičkou
  • 1 dl olivového oleje
  • 10 g bazalky
  • 20 g rozmarýnu
  • 500 g toustového chleba
  • 200 g oliv bez pecky
  • 100 g másla
  • 1 dl bílého vína
  • pepř v mlýnku

Mořského vlka hoďte na gril v papilotě

Po rybě rozetřete kousek másla, můžete i za žábry a takto připraveného vlka...

Papilota je speciální kuchařská metoda úpravy pokrmu pečením. Je to papírová kapsa, která udrží všechny chutě a vůně pokrmu, v tomto případě ryby. Použijte buď řeznický anebo pečicí papír, na který položte celou rybu.

Kůži odšupinovaného mořského vlka lehce nařežte. Do ryby dejte pár snítek čerstvého tymiánu, rozmarýnu a pár stroužků rozbitého česneku, i se slupkou. Rybu zvenku trochu opepřete a osolte zvenku i zevnitř.

Po rybě rozetřete kousek másla, můžete i za žábry a takto připraveného vlka doplňte čerstvými slávkami. Důležité je použít jen takové slávky, které jsou pevně uzavřeny. Rybu lehce polijte bílým vínem, aby se jím navoněla.

Mořského vlka zabalte do papilotu. Papír překlopte a po velmi malých kouscích přehýbejte a vytvořte kapsu, stejně jako ve videu.

Pokud by vám papilota nedržela, můžete ji secvaknout sponkami. Gril nastavte na nepřímé grilování na 160 stupňů a rybu v něm nechte 10 až 15 minut dělat.

Důležitá krusta z oliv

Kostičky chleba vidličkou promíchejte s olivami.

Mezitím si nachystejte krustu z černých oliv. Toastový chléb bez kůrky ogrilujte, abyste ho následně mohli nadrolit anebo pokrájet na hrubé kousky, které spojte s najemno posekanými olivami kalamata.

Rybu v papilotě vyndejte z grilu, uprostřed roztrhněte a nechte v papíru, ve kterém je hodně šťávy. Přidejte ogrilovanou batátu a na ni nandejte rajčatovou salsu i s trochou rajčatové šťávy, rybu nakonec posypte krustou z oliv.

Španělská paella mixta na otevřeném ohni

Hotová paella už se směje.

Svoji středomořskou baladu s kalamáry, mušlemi, krevetami a kuřecími paličkami rozehraje i Hugo Hromas, který vám na otevřeném ohni připraví španělskou paellu mixtu.

Typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu obvykle cizinci vnímají jako národní jídlo, ale většina Španělů ji spíše pokládá za regionální pokrm. Podobně jako u rizota existuje mnoho variant s různými ingrediencemi.

Postup krok za krokem

Hugo Hromas vám v dnešním Gril Tipu ukáže paellu mixtu, která obsahuje libovolnou kombinaci masa, v tomto případě kuřecího, mořských plodů, zeleniny a důležitého šafránu.

Na ohni i na grilu

Do pánve hoďte kuřecí paličky a na mírném ohni je opečte do zlatova ze všech...

Zažehněte mírný oheň bezinkovým dřevem a po dobu přípravy přikládejte dřevem z ovocných stromů. Paellu můžete samozřejmě připravit i na grilu, který si připravte přímou metodou na 200 stupňů.

Do nízké pánve dejte olivový olej a sůl. Jakmile se olej trochu zahřeje, opečte na něm celé krevety, z jejich hlaviček bude potřeba v dalším kroku získat šťávu. Krevety vyndejte a nechte zchladnout. Do pánve místo nich hoďte kuřecí paličky a na mírném ohni je opečte do zlatova ze všech stran.

Opečené paličky dejte následně také stranou a připravte si sofrito, což je aromatická směs zeleniny, bylinek a koření, která se používá k ochucení luštěnin, ryb, masa, rýže nebo omáček.

Suroviny na paellu mixtu

Suroviny na paellu mixtu
  • 200 g červené cibule
  • 20 g česneku
  • 300 g papriky červené a zelené
  • 200 g rajčat na větvičce
  • 250 g krevet celých nevařených
  • 200 g kalamár
  • 300 g slávek
  • 500 g kuřecích paliček
  • 50 ml koňaku
  • 300 g rýže Campanini Bio
  • 150 ml olivového oleje extra panenského
  • 3 g šafránu
  • 15 g lahůdkové papriky mleté
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 30 g soli

Postup

Do pánve dejte na malé kostičky pokrájený mix paprik, cibule a česneku.

Do pánve dejte na malé kostičky pokrájený mix paprik, cibule a česneku. Zeleninu na pánvi pomalu obdělejte, nesmí se dělat zprudka, aby nezhořkla, ale naopak chytla svoji sladkou chuť.

Jakmile zelenina povolí, přidejte k ní posekaná rajčata. Ty je naopak důležité dobře opražit. Průběžně je lehce promíchávejte se zeleninou.

Z vychladlých krevet oloupejte hlavičky a vymačkejte z nich šťávu do rendlíku. Ta je důležitá pro finální sílu a chuť paelly. Krevety zbavte schránek a šťávu se schránkami a vydrťte z nich co nejvíce materiálu.

Jakmile zelenina v pánvi chytne barvu, přihoďte k ní pokrájené kalamáry a flambujte s panákem koňaku. Kalamáry by se neměli pražit, počkejte až pustí trochu šťávy a nechte je pouze lehce dusit.

Pokud byste je upražili do sucha, jídlo zhořkne. Základ zalijte trochou vývaru a nyní začnete vyrábět základ paelly. Do pánve přidejte sušenou papriku, šafrán a nechte rozpustit.

Do základu vraťte opečené kuřecí paličky, které je potřeba ještě dodělat. Dolijte zbytkem vývaru a nechejte dusit. Přes cedník přilijte džus z vydrcených hlaviček a schránek krevet.

Nakonec rýže

Jakmile budou kuřecí paličky hotové, což je asi po 15 minutách, odhrňte je z...

Jakmile budou kuřecí paličky hotové, což je asi po 15 minutách, odhrňte je z pánve stranou a přidejte rýži, kterou dělejte v pánvi 18 minut. Doporučený poměr je 1:3, tedy jeden dílek rýže na tři díly tekutiny.

Rýži rozvrstvěte po dně pánve a 2 až 3 minuty před uvařením přidejte do pánve mušle a nechte prohřát krevety. K nim ještě přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu.

Hotovou paellu poznáte jednoduše. Vidličkou píchněte do paelly a měli byste cítit, že pod jejím hrotem není dno pánve, ale sokrat, tedy lehká připečeninka. Pánev nakonec odstavte z ohně a nechte ji chvíli relaxovat, aby se sokrat odpíchl od dna a šel hezky odškrábnout.

A rada nakonec. Mušle, které se vám při vaření neotevřely, v paelle rozhodně nenechávejte a ani je neotevírejte násilím.

Autor:

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

Hostina od Dominiky a Denisy

VIDEO Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

  • Nejčtenější

Navrhněte jméno pro luskouní holčičku a vyhrajte vstupenky do Zoo Praha

Když se v noci na 1. července krátce po půlnoci narodilo pražskému páru luskounů druhé mládě, chovatelé byli nadšeni. Sice se narodilo o pár dní později, než čekali, ale mnohem vyspělejší než to...

9. července 2024

Zahrada jí nejvíc kvete koncem zimy. Vypiplala z ní království čemeřic

Původně v poměrně nedávno vybudované zahradě s výhledem na Beskydy převládaly keře buxusů, majitelé ovšem nakonec změnili názor a rozhodli se pro zahradu kvetoucí po celý rok. Dnes je z ní království...

16. července 2024

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Libo led? Do pražské zoo přivezli tuny. Ochladí zvířata, potěší návštěvníky

Zvířata v pražské zoo zchladí v tropickém počasí tuny ledu. Ve výběhu ho mají k dispozici nestoři kea, lední medvědi, vydry severoamerické, takini indičtí, zubři i sloni indičtí. Ochladí se i...

10. července 2024  14:13,  aktualizováno  14:27

Jihočeská zahrádka v kolonii je na celé léto útočištěm s přespáním a kuchyňkou

Pozemek o velikosti zhruba šesti arů kupoval pan Mirek s manželkou před třemi desetiletími jako kus rozdělené louky u lesa, poblíž vesničky Husinec. Na místě pak vznikla zahrádkářská kolonie i jejich...

15. července 2024

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nejjednodušší lavice z palet, kterou zvládne i ten, kdo není kutil

Nábytek z palet je hitem nejen mezi mladými, mnohé kutily láká vyzkoušet si, co vše dovedou vyrobit. My si tentokrát zhotovíme lavici s vysokým opěradlem.

11. července 2024

Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař

Premium

Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle průzkumů se mu pravidelně věnuje více než polovina populace. Lubomír Dolejš, šéfkuchař pražské...

16. července 2024

Zahrada jí nejvíc kvete koncem zimy. Vypiplala z ní království čemeřic

Původně v poměrně nedávno vybudované zahradě s výhledem na Beskydy převládaly keře buxusů, majitelé ovšem nakonec změnili názor a rozhodli se pro zahradu kvetoucí po celý rok. Dnes je z ní království...

16. července 2024

OBRAZEM: Občas sucho, občas déšť. Ani tak houbaři nepřišli zkrátka

Letošní léto je tak trochu nevyzpytatelné. Střídají se období sucha, a pak najednou přijdou přívalové deště, které lokálně přinesou velké množství vláhy. A tak jen vy, kdo vyjdete do lesa, můžete...

16. července 2024

Vybírejte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o kvalitní krmivo pro psy a kočky

Červencové hlasování v anketě o nejrozkošnější mazlíky je tu. Čtenářské hlasy rozhodnou, kdo vyhraje kvalitní krmení pro psy a kočky od značky Purina Pro Plan. Svého favorita můžete podpořit i...

2. července 2024,  aktualizováno  15.7 9:31

Rozdáváme Bi-Oil ZDARMA
Rozdáváme Bi-Oil ZDARMA

Maminky, pojďme si po sérii dětského testování dopřát také něco pro sebe. Ať už vás trápí strie, jizvy, dehydrovaná pokožka, pigmentové skvrny nebo...

Lela Vémola je na starých fotkách k nepoznání. Takto vypadala před plastikami

Kamarádka Lely Ceterové, Petra Batthyányová sdílela na sociálních sítích osmnáct let starou fotografii, na které je se...

Zemřela Shannen Doherty. Hvězda Beverly Hills 90210 podlehla rakovině

Po téměř deseti letech boje s rakovinou zemřela americká herečka Shannen Doherty, informují média. Proslavil ji seriál...

Jeden z nejhorších filmů vůbec slušně vydělává i po 30 letech od natočení

První filmová adaptace kultovní bojovky Street Fighter z roku 1994 se umísťuje v žebříčcích nejhorších snímků všech...

Princezna Kate přišla s dcerou na Wimbledon, setkala se i s Krejčíkovou

Princezna Kate (42) přišla na mužské finále letošního Wimbledonu spolu se svou dcerou Charlotte (9). V zákulisí se...

Zemřel dětský kamarád mimozemšťana Alfa. Herec usnul v rozpáleném autě

Zemřel herec Benji Gregory. Televizním divákům je známý jako Brian z populárního sitcomu 90. let Alf. Gregorymu bylo 46...