Čtvrtek 2. dubna 2020, svátek má Erika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. dubna 2020 Erika

Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

  0:05aktualizováno  0:05
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí se do polévek, dezertů i salátu. Díky intenzivní oranžové barvě s nimi jídla také krásně vypadají.

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami | foto: Profimedia.cz

Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitaminů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Batáty jsou přibližně o polovinu sladší oproti bramborám a o tolik je vyšší i jejich energetická hodnota, jsou přírodním antidepresivem a navíc beta-karoten v nich obsažený (v jednom batátu až 187 % doporučené denní dávky) pro tělo funguje jako jedinečný antioxidant, který působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny. Slupka je zas důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která je velkým pomocníkem v boji proti obezitě.

Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice

podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka

Ingredience:

Salát ze sladkých brambor podle receptu Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
  • 200 g quinoy
  • 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
  • 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
  • 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
  • 100 g černá cherry rajčata
  • 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
  • 50 g nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:

  • 30 ml šťávy z grepu
  • 10 g medu (na doslazení)
  • 30 ml olivového oleje

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promícháme s tukem a vložíme na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažíme se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení necháme vychladnout. V menším hrnci uvedeme půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhneme plamen, vhodíme quinou a zlehka vaříme cca 10 minut. Necháme ji zlehka vystydnout. Mezitím si spaříme brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchladíme studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájíme, hrášek vyloupeme z lusků nebo překrájíme mladé lusky na menší kousky a smícháme se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smícháme s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidáme med. Dresink smícháme se salátem těsně před podáváním.

Krůtí maso zapečené batáty

Ingredience:

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli na kostičky
  • 1/2 barevné papriky nakrájené na kostičky
  • 500 g batátů
  • 100 g sýru (mozzarella, gouda aj. podle chuti)
  • 1 polévková lžíce másla
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mléko
  • sůl, pepř a chilli na dochucení

Postup:

Na velké pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm krůtí maso společně s česnekem nakrájeným na plátky. Po chvíli přidáme cibuli a papriku, dochutíme a opékáme. Pak zalijeme směs vývarem, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, pepřem a chilli a zaprášíme moukou. Vše necháme na sporáku probublávat, dokud omáčka v pánvi trochu nezhoustne a zelenina i maso nejsou dostatečně hotové.

Mezitím si uvaříme oloupané a nakrájené sladké brambory ve vodě. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a brambory rozmačkáme na kaši, nakonec přidáme i trochu mléka a nastrouhaný sýr pro lepší konzistenci.

Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme směs krůtího masa s veškerou omáčkou z pánve. Maso pak přikryjeme kaší ze sladkých brambor a cca 5 až 10 minut zapékáme v troubě.

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru

Ingredience:

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká sladká brambora
  • 2 mrkve
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 palec zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • smetana
  • sůl, pepř, kajenský pepř na dochucení

Postup:

Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi 2 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.

Tip: Namísto smetany můžete polévku zajímavě dochutit i přidáním lžíce burákového másla.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste...

OBRAZEM: Češi mají ušito. Proti koronaviru bojují vlastními rouškami

Během jediného dne jste nám na základě výzvy poslali bezmála sto fotografií, které vás zachycují v podomácku ušitých...

Za plastiky utratila pět milionů. Zaplatili je její fanoušci

Pětadvacetiletá Ruby Doll Sunset z Los Angeles prošla během posledních let velkou proměnou. Z obyčejné dívky se stala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejsem mu prý odporná, ale intimnostem se vyhýbám, přiznala obézní Markéta

Osm lidí, osm příběhů, osm měsíců a na konci docela jiní lidé. To je osnova nové televizní reality show Tlouštíci....

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Soutěž o účast na kulinárním workshopu vietnamské kuchyně má své výherce

Zábavný kvíz na téma vietnamská kuchyně skončil a my už známe výherce, kteří budou pozváni na kulinární workshop pod...

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste...

RECEPT DNE: Králík s růžičkovou kapustou

Tip na skvělý nedělní oběd. Uvařte si králíka s růžičkovou kapustou.

Jak nakrmit rodinu v době karantény? Poradíme s nákupem i vařením

Mnoho lidí už v karanténě je, ať už poté, co přicestovali ze zahraničí, nebo mají v okolí někoho s pozitivním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz