česnek
Uvařte si luxusního houbového kubu podle šéfkuchaře Jana Punčocháře
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. Připomeňte si recept na tuto...
Jarní, podzimní, paličák? Pěstební manuál, jak se vyznat v česneku
Teploty klesly, česnek už lze pomalu sázet, ale když ještě vydržíte, nic nezkazíte. Hlavně vyberte krásnou zdravou sadbu a odrůdu chuťově ideální pro vás. Samozřejmostí je vzorně připravený záhon,...
Sedm nejlepších potravin, které posílí vaši imunitu
Všichni si přejeme být co nejméně nemocní. Jenže jak na to, když si počasí dělá, co chce. Jednou je tepleji, jindy zase fouká severák nebo prší. Tyto výkyvy teplot odnáší nejen naše psychika, ale i...
Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami
Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje o něm, že ho nejde ničím nahradit. Obzvláště ten z grilu, špikovaný česnekem a feferonkami, který...
Když si česnek lidé sklízejí sami, déle jim vydrží. Zavěšený přirozeně dozraje
Kilogram česneku, jehož běžná cena se v obchodech pohybuje kolem dvou stovek, pořídí zájemci na farmě Josefa Čapka v Kejžlici na Pelhřimovsku za 110 korun. Musí si jej ale sami sesbírat z pole....
Středoškolská tlačenka, pivo i česnek se pyšní značkou Regionální potravina
Tlačenka střední školy ve Frýdlantě, zrající sýr Jeroným nebo libová vepřovka. Prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje letos získalo devět výrobků.
V životě se držím hesla, nedělej zlo ostatním, říká Oldřich Navrátil
Herec Oldřich Navrátil (70) pořady, ve kterých účinkuje, moc nesleduje. Lidé mu občas na ulici připomenou jeho roli Břetislava z filmu Rafťáci nebo Bajzu z Bylo nás pět. Bez své legendární vesty nedá...
Vyzrajte na alergie jídlem. Pomůže dýně, česnek i kysané zelí
Patříte k těm, kteří nad příchodem jara zrovna nejásají, protože víte, že všude číhají pylové alergeny, které dokážou člověka dohnat až k slzám? Potížím je možné předcházet i vhodnou stravou....
Kvašené potraviny povzbudí vaše zdraví. Zkuste třeba černý česnek
Období, kdy vzduchem poletuje velké množství virů, se lépe zvládá s dobře fungující imunitou, o tom není pochyb. Odborníci proto doporučují vhodným způsobem upravit životosprávu, kam patří kromě...
Antibiotikum budoucnosti. Velmi nadějný je lék z česneku, líčí profesor Štěpánek
Lékaři varují, že do roku 2050 mohou být běžné infekce opět nejčastější příčinou úmrtí. Výzkumná skupina Františka Štěpánka z VŠCHT v Praze povolává do boje se superodolnými bakteriemi přírodní...
Natrhl si hubu, ale má formu. Pomohl česnek, říká Talentova trenérka Kabelková
Pokud se z Heřmanova Městce dáte na jih, začne krajina prudce stoupat. Předzvěst Železných hor je patrná. A právě tady, na konci Vápenného Podola, vesnice, v níž se za okupace ukrýval spisovatel S....
Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie
Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a šéfkuchař Zdeněk Křížek se tentokrát rozhodli připravit kuře s meruňkami a fazolovým cassouletem v...
Čerstvé bylinky, ořechy, semínka i česnek. Připravte dokonalé domácí pesto
Pesto původně pochází z Itálie, ale na našem středoevropském stole už docela zdomácnělo. Jde o hustou omáčku, jejímž základem je bazalka rozdrcená v hmoždíři. Zkuste se Italy inspirovat a připravit...
Je čas prvních jarních bylinek, které přinesete ze zahrady i z procházky
Sluníčko láká k procházkám a také sběru toho, co přírodní lékárna už teď nabízí. Jsou to bylinky vhodné do salátů, polévek, na pesto, a dokonce už i k sušení na čaj.
Nejlepší přírodní antivirotika. Vezměte si na pomoc česnek i grapefruit
Příroda má k dispozici celou řadu prostředků, které ničí viry. Asi nejznámější je česnek, který je přírodním antivirotikem, ale také antibiotikem. Víte, které další přírodní pomocníky si pořídit?
Česnek, grep i skořice. Pětice potravin, které chrání proti virům
Studené zimní měsíce dávají našemu tělu pořádně zabrat. Období, kdy vzduchem létá spousta bacilů a virů, se lépe zvládá se silnou imunitou. Můžete ji podpořit i tím, co máte doma běžně ve spíži.
VIDEO: Pohlreich doma vzorně poslouchá manželku. Cizrnovou polévku necedí
Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéfem za pár minut na Primě opět ukázal několik jednoduchých receptů jako inspiraci pro domácí vaření. Víte, jak se pozná stárnoucí kuchař? Tím, že mu začínají chutnat...
Sním deset stroužků česneku denně. A nejsem nemocný, říká Oldřich Navrátil
Už třetím rokem uvádí Oldřich Navrátil Receptář prima nápadů a prý stále nachází inspiraci v každém díle. Během covidu si odpočinul, ale nyní je zpátky na jevišti i před kamerou. „Po roce člověk...
Užijte si podzim, vyzkoušejte guláš z kance nebo jehněčí roládu
S podzimem je spojená sezona jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. Je tu právě doba, kdy jehňata dorůstají ideální jateční...
VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě
Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet upéct vcelku jehněčí kýtu. Dostane tak maso úplně jiné chuti, takové zpestření jídelníčku se určitě...
Jak sázet česnek, to radil Navrátil v Receptáři Podlahovi už před lety
Konec léta, ideální čas na výběr cibulovin, které by vám měly na zahradě vykvést příští rok, od tulipánů po okrasný česnek. Při té příležitosti si rovnou sežeňte i sadbu běžného kuchyňského česneku a...
Vepřové ocásky jsou opomíjenou lahůdkou za pár korun
To nemůžu, vzpírá se nejedna kuchařka při pohledu na zatočený prasečí ocásek. Jenomže dělá obrovskou chybu, jde totiž o levný a chutný kousek masa. A jeho pečení je pravou českou klasikou, připomíná...
Nepříjemný ranní dech. Pomůže vypláchnutí úst olejem a méně kávy
Člověk by měl být po probuzení svěží. Ovšem odér, co je po ránu cítit z našich úst, tomu zrovna nenahrává. Proč tomu tak je a jak nepříjemnému zápachu předcházet?
Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu
Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s japonskou omáčkou teriyaki? Dva zkušení kuchaři Martin Kortus a Michal Zámečník opět spojili síly, aby v...
Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka
Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost úpravě hovězího masa. Výjimkou, která nás mile překvapila, byl experimentátor s...
Kvůli pandemii ruší festival česneku v Buchlovicích, podruhé za sebou
Festival česneku v Buchlovicích, tradiční setkání fanoušků pálivé zeleniny, se stejně jako loni kvůli protipandemickým opatřením neuskuteční. Devatenáctý ročník akce, na kterou se sjíždělo až pět...
Není, kdo by sklízel, tak ho nesázejí. Česnek mizí z polí, vozí se z Polska
Dobrá zpráva. Deštivé jaro pomohlo kvalitě česneku a sklizeň, která začne na konci června, bude dobrá. Horší zprávou je, že pěstování štiplavé zeleniny s charakteristickým zápachem je v celém...
Medvědí česnek je teď hitem, sběrači místa jeho výskytu neprozrazují
Česnek medvědí, rostlina s velkými listy a drobnými bílými kvítky, si v posledních letech získává čím dál větší popularitu. Oblíbená je nejen pro své léčivé účinky, ale hlavně jako příjemné oživení...
RECEPT DNE: Quiche tří chutí
Tento slaný koláč je vyloženě přehlídkou těch nejoblíbenějších sýrů. Užijte si jejich soulad!
Je čas vysadit česnek, abyste příští rok sklízeli svůj. Není to těžké
Přelom listopadu a prosince je vhodným obdobím, kdy na svou prázdnou zahrádku vysázet česnek. Ovšem nikdy jej nedávejte na záhon, kde jste předtím pěstovali hrách či pórek, radí týdeník 5+2.
RECEPT DNE: Hráškový dip s fetou a plackami
Dokonalá kombinace hrášku, česneku a fety vás povznese do nebeských výšin.
RECEPT DNE: Kuřecí játra se sušenými rajčaty a bazalkou
Skvělé pohoštění nejen k večernímu posezení u sklenky vína.
RECEPT DNE: Lilkovo-cuketové lasagne bez mouky
Tohle je dokonalá bezlepková varianta oblíbeného italského pokrmu, kterou ocení i ti, kdo si hlídají kila.
RECEPT DNE: Teplý salát s grilovanou zeleninou
Salát i na podzim? Proč ne! Grilovaná zelenina a sýr halloumi si vaši pozornost zaslouží celý rok.
RECEPT DNE: Nákyp s kroupami, žampiony a zeleninou
Kroupy nejsou jen pokrmem našich prababiček, ale ve spojení s žampiony, zeleninou a sýrem je můžeme směle pasovat na hit moderní kuchyně.