Máslo

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý jako surf and turf. Jedná se o parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů a...

21. července 2024

Jíme zdravě s iDNES Premium. Vyhrajte horkovzdušnou fritézu od Philipsu

Měli jste v práci náročný den a doma už zbytek rodiny netrpělivě očekává večeři? Jestli se vám zoufale nechce nic vymýšlet ani zdlouhavě připravovat, pozvěte si do kuchyně horkovzdušnou fritézu...

13. června 2024

Marinády, máslo, slanina. Barbecue našlo světového šampiona v Mississippi

Světová soutěž v přípravě barbecue v sobotu mezi stovkami kuchařských mistrů našla nového krále. Šampionem v hlavní kategorii „vepřové maso“ se letos stala restaurace Shed BBQ and Blues Joint z Ocean...

19. května 2024  11:49

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš zjistíte, že je mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá.

3. května 2024

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na trzích a nebo se vám možná klube v záhonu. Víte, co s touto zázračnou zeleninou?

19. dubna 2024

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem, ovocem nebo jen s máslem? Krupicová kaše vyvolává řadu osudových otázek. Jak to s ní máte vy?

13. dubna 2024

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

Premium

Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce objevily druhy, které v kraji nejsou běžné. Patří mezi ně například smrže. Hned několik jeho...

10. dubna 2024

Kvůli máslu v mrazáku jsme závislí na slevách, vysvětluje analytik

Premium

Ve slevových akcích se před dvaceti lety prodávala čtvrtina zboží. Ale od té doby každý rok naše závislost na slevách o pár procentních bodů stoupla. Nyní se v akcích prodává až 66 procent zboží. „V...

6. dubna 2024

Osm sklenic vody, máslo nikdy. Pět přežitých mýtů o zdravé stravě

Slýcháte to ze všech stran. Že byste měli vypít osm sklenic vody denně, ráno začít ideálně se zeleným džusem a navečer už nejíst žádné sacharidy... Skutečně tomu tak ale je?

18. března 2024

Malostranský zápisník: Vládně-opoziční selanka, když se poslancům nechce do práce

Premium

Sněmovnou létaly vagíny, prozatím tedy jen verbálně. Jakou barvu šatů zvolit při schvalování zákona o osivech? Čím se liší Babišovo máslo od Půtova másla? A o co vlastně jde provokatérovi Michalu...

11. února 2024

Muži, nebojte se květáku. Uděláte z něj steak jako z flákoty masa

Pro mnohé lidi je zelenina skoro sprosté slovo. Kuchař David Müller se snaží v nových epizodách kuchařského pořadu Ve varu na Primě přesvědčit, že to nemusí být pravda. Se svými kolegy ukázal, jak ji...

22. ledna 2024

VIDEO: Bleskový recept na holandskou omáčku, která se vždycky povede

Další díly pořadu Ve varu, kterou jste mohli vidět v neděli na Primě, se přesunul od pstruha k lososu, který je v českých domácnostech dnes už zřejmě populárnější a koupíte ho chlazeného v každé...

15. ledna 2024

Tomu se říká pořádná inflace. Z másla a masa je v Turecku luxus pro většinu lidí

Míra inflace v Turecku nedávno překročila 64 procent a v příštích měsících pravděpodobně dál poroste. To přivádí zejména lidi ze středních a nižších vrstev do existenční krize, píše agentura DPA....

14. ledna 2024  11:21

Amatéry si Maršálek s Landovou prověřili na kokoskách. Zkuste si je upéct

Že vás i doma po léta pečený dezert může v soutěži Peče celá země doslova vypéct, to si vyzkoušela amatérka Lenka na chlebíčku nebo zkušená pekařka Martina, která doma opravdu peče kokosky. Naopak se...

9. ledna 2024  11:20

Štědrovečerní tabule letos vyjde na 1 589 korun. Prodraží ji tradiční salát

Premium

Když Češi loni kupovali potraviny na štědrovečerní stůl, jejich cena vyskočila oproti předchozímu roku o citelných 245 korun. Letošní nákup ukázal, že nejhorší zdražování už je patrně opravdu pryč....

23. prosince 2023

Napečeno a už snědeno? Zachrání to cukroví na poslední chvíli podle redakce

Ať už patříte k těm, kdo pečou cukroví od začátku adventu (a teď plechovky s dobrotami zoufale bráníte před nájezdníky vlastním tělem), nebo tento čas raději trávíte návštěvami vánočních trhů a...

21. prosince 2023

Nutella vs. máslo. Lidi už hádky unavují, říká po debatě Fialy a Babiše politolog

Nedělní televizní debata mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a opozičním lídrem Andreje Babišem (ANO) přinesla hádku o cenách másla a rohlíku nebo obviňování z okrádání babiček. „V debatě byl o něco...

17. prosince 2023  14:30

Vánoce vlastní rukou. Co všechno můžete mít o svátcích hand-made

Říká se, že co je vyrobené ručně, je dělané s láskou. Co si letos připravit celé vlastnoruční Vánoce? O to magičtější budou. Máme pár tipů, jak na to.

17. prosince 2023

Máme tip na originální cukroví. Vánoce si oslaďte chutí ikonické Kofily

Advertorial

Ikonický žlutý obal a kávová příchuť. Čokoládová tyčinka Kofila je nezaměnitelná. Její příběh se píše už sto let. Dveře do nového století otevřeli ikonickému výrobku firmy Nestlé talentovaní studenti...

5. prosince 2023

Pečicí poprvé Jakuba Koháka a Tomáše Matonohy. Postupy nahradili inovacemi

Premium

Záludně zmasakrovaný kapr, nemilosrdně uříznutý stromek, to jsou některé symboly Vánoc. Rozhodli jsme se nastolit rovnováhu mírumilovnou zábavou, tedy pečením, u kterého nebyla zraněna jediná...

3. prosince 2023

Nakupuje u nás, protože v Česku je příliš draho, rýpla si německá média do Fialy

Německá média zaujala nákupní cesta českého premiéra Petra Fialy do Bavorska, kde nakupoval potraviny, které srovnal s cenami zboží z českého supermarketu. Podle nich došel k závěru, že v Německu je...

7. listopadu 2023  15:29

Pusťte si dýně do kuchyně. Poradíme, jak se v nich vyznat a co s nimi

Je toho opravdu hodně, co můžete z dýně připravit. Uvaříte z ní skvělou polévku nebo ji ugrilovanou můžete podávat jako přílohu k masu. Báječný je i dýňový džem nebo čatní. Pokud sháníte dokonalou...

29. října 2023

Pasti dietních potravin. Profesor Vrablík o tom, proč přibíráme i nastavení hladu

Premium

V touze shodit nadbytečná kila občas podstupujeme experimenty s vlastním tělem. Zkoušíme nové a nové diety, hladovíme či naopak ve velkém konzumujeme dietní potraviny. Co však funguje dlouhodobě a...

2. září 2023

Svět oříškových másel z Olomouce ladí také výživová specialistka

Chceme, aby se naše výrobky objevily v každé české spíži, říkají majitelé olomoucké firmy Šufan, která se specializuje na ořechové dobroty.

15. července 2023  5:39

Ve spirále slevové mánie: Češi jsou premianti. Jak funguje hra na psychiku

Premium

Jsme zkrátka nejlepší, tak moc milujeme slevy. V Evropě jsou Češi suverénními šampiony v jejich lovu, nedostižní nákupčí podle letáků. Jak vlastně nakupují lidé jinde na kontinentu? Píše magazín...

18. června 2023

Nebojte se listového těsta. Příprava trvá jen čtvrt hodiny čistého času

Domácí listové těsto je tisíckrát lepší než kupované. Přitom obsahuje jen pár základních surovin a žádné stabilizátory, průmyslové tuky a další sloučeniny, které najdete v některých kupovaných...

20. května 2023

Důležité je vyhrát si s jídlem na talíři, má jasno foodblogerka

Profil úspěšné foodblogerky Kateřiny Jaškové je barevný a plný skvěle naservírovaných pokrmů. Své sledující zásobuje inspirativními tipy takřka denně, nad tvorbou příspěvku tráví i několik hodin. Jak...

30. dubna 2023

Ztracený barbecue bůček se musí mezi prsty rozmáčknout. Jen se rozpadá

Jeho přípravu by měl umět zvládnout každý grilovací nadšenec. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak na americký Pork Belly Burnt Ends. Jsou to pomalu zauzené kořeněné kostky...

15. dubna 2023

Vejce v kuchyni. Jak to s nimi skoulet, aby žádné nepřišlo nazmar

Zpracujte letošní vaječnou úrodu nejen chutně, ale i originálně. Máme pro vás pár nápadů, receptů i tipů pro krásu. Vždyť přece vejce patří mezi nejstarší velikonoční symboly. A je to znát, vajíčka...

10. dubna 2023

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším díle pořady Buchty po ránu společně s Terezou Bebarovou ukázali, jak na kynutou i...

21. března 2023

Recept na lahodné brownie plné čokolády, jak ho peče Josef Maršálek

Kdo by nemiloval čokoládu, užít si její plnou chuť je prostě pro většinu z nás zážitek. Ne náhodou jsou kakaové boby nazývány pokrmem bohů. Dezertů z kakaa či čokolády se dá připravit řada, stačí...

14. března 2023

Máslo zlevňuje. Mnohdy pochází ze starých skladových zásob ze zahraničí

Situace na trhu s mlékem a tedy i s máslem se od konce roku rychle mění. Průměrná akční cena 250gramového másla se v posledních týdnech pohybuje okolo 46 korun. Hlavním důvodem poklesu ceny je vyšší...

16. února 2023  11:12,  aktualizováno  17.2 10:39

Jak na povidlové buchty podle Maršálka, aby správně kynuly a voněly

To takhle vezmete kilo hladké mouky a kostičku droždí a proměníte je svým umem v pekáč buchet, plech mrkvánků a ještě v pořádnou porci zelných koláčů. Tedy pokud si necháte poradit, jak zvládnout...

8. února 2023

Češi doma pečou často lépe než v cukrárnách, říká cukrářka van Gils Slavíková

Premium

Když mi někdo řekne, že je výrobek moc sladký, tak ho pošlu k řezníkovi, směje se cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která je držitelkou prestižního ocenění Professeur en Sucre d’Art. Procestovala...

22. prosince 2022

Zůstaňte štíhlá i přes Vánoce. Zobněte si jen perníčků

Milujete sladké, ale nechcete přibrat? V tom případě si dejte k voňavému čaji pár vánočních perníčků. Urychlují metabolismus a vykouzlí vám ploché břicho. Skutečně.

22. prosince 2022

Nebere vás cukroví? Napečte místo něj slané dobroty s pivem podle Berkyho

Nejíte cukroví? Nevadí. Není nic jednoduššího, než si na Vánoce napéct jeho slanou verzi v nejrůznějších podobách. Finalista Masterchefa Pavel Berky nabízí na vyzkoušení například své recepty s pivem...

19. prosince 2022