Máslo
Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné
V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý jako surf and turf. Jedná se o parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů a...
Jíme zdravě s iDNES Premium. Vyhrajte horkovzdušnou fritézu od Philipsu
Měli jste v práci náročný den a doma už zbytek rodiny netrpělivě očekává večeři? Jestli se vám zoufale nechce nic vymýšlet ani zdlouhavě připravovat, pozvěte si do kuchyně horkovzdušnou fritézu...
Marinády, máslo, slanina. Barbecue našlo světového šampiona v Mississippi
Světová soutěž v přípravě barbecue v sobotu mezi stovkami kuchařských mistrů našla nového krále. Šampionem v hlavní kategorii „vepřové maso“ se letos stala restaurace Shed BBQ and Blues Joint z Ocean...
Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem
Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš zjistíte, že je mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá.
Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět
Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na trzích a nebo se vám možná klube v záhonu. Víte, co s touto zázračnou zeleninou?
Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši
Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem, ovocem nebo jen s máslem? Krupicová kaše vyvolává řadu osudových otázek. Jak to s ní máte vy?
Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře
Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce objevily druhy, které v kraji nejsou běžné. Patří mezi ně například smrže. Hned několik jeho...
Kvůli máslu v mrazáku jsme závislí na slevách, vysvětluje analytik
Ve slevových akcích se před dvaceti lety prodávala čtvrtina zboží. Ale od té doby každý rok naše závislost na slevách o pár procentních bodů stoupla. Nyní se v akcích prodává až 66 procent zboží. „V...
Osm sklenic vody, máslo nikdy. Pět přežitých mýtů o zdravé stravě
Slýcháte to ze všech stran. Že byste měli vypít osm sklenic vody denně, ráno začít ideálně se zeleným džusem a navečer už nejíst žádné sacharidy... Skutečně tomu tak ale je?
Malostranský zápisník: Vládně-opoziční selanka, když se poslancům nechce do práce
Sněmovnou létaly vagíny, prozatím tedy jen verbálně. Jakou barvu šatů zvolit při schvalování zákona o osivech? Čím se liší Babišovo máslo od Půtova másla? A o co vlastně jde provokatérovi Michalu...
Muži, nebojte se květáku. Uděláte z něj steak jako z flákoty masa
Pro mnohé lidi je zelenina skoro sprosté slovo. Kuchař David Müller se snaží v nových epizodách kuchařského pořadu Ve varu na Primě přesvědčit, že to nemusí být pravda. Se svými kolegy ukázal, jak ji...
VIDEO: Bleskový recept na holandskou omáčku, která se vždycky povede
Další díly pořadu Ve varu, kterou jste mohli vidět v neděli na Primě, se přesunul od pstruha k lososu, který je v českých domácnostech dnes už zřejmě populárnější a koupíte ho chlazeného v každé...
Tomu se říká pořádná inflace. Z másla a masa je v Turecku luxus pro většinu lidí
Míra inflace v Turecku nedávno překročila 64 procent a v příštích měsících pravděpodobně dál poroste. To přivádí zejména lidi ze středních a nižších vrstev do existenční krize, píše agentura DPA....
Amatéry si Maršálek s Landovou prověřili na kokoskách. Zkuste si je upéct
Že vás i doma po léta pečený dezert může v soutěži Peče celá země doslova vypéct, to si vyzkoušela amatérka Lenka na chlebíčku nebo zkušená pekařka Martina, která doma opravdu peče kokosky. Naopak se...
Štědrovečerní tabule letos vyjde na 1 589 korun. Prodraží ji tradiční salát
Když Češi loni kupovali potraviny na štědrovečerní stůl, jejich cena vyskočila oproti předchozímu roku o citelných 245 korun. Letošní nákup ukázal, že nejhorší zdražování už je patrně opravdu pryč....
Napečeno a už snědeno? Zachrání to cukroví na poslední chvíli podle redakce
Ať už patříte k těm, kdo pečou cukroví od začátku adventu (a teď plechovky s dobrotami zoufale bráníte před nájezdníky vlastním tělem), nebo tento čas raději trávíte návštěvami vánočních trhů a...
Nutella vs. máslo. Lidi už hádky unavují, říká po debatě Fialy a Babiše politolog
Nedělní televizní debata mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a opozičním lídrem Andreje Babišem (ANO) přinesla hádku o cenách másla a rohlíku nebo obviňování z okrádání babiček. „V debatě byl o něco...
Vánoce vlastní rukou. Co všechno můžete mít o svátcích hand-made
Říká se, že co je vyrobené ručně, je dělané s láskou. Co si letos připravit celé vlastnoruční Vánoce? O to magičtější budou. Máme pár tipů, jak na to.
Máme tip na originální cukroví. Vánoce si oslaďte chutí ikonické Kofily
Ikonický žlutý obal a kávová příchuť. Čokoládová tyčinka Kofila je nezaměnitelná. Její příběh se píše už sto let. Dveře do nového století otevřeli ikonickému výrobku firmy Nestlé talentovaní studenti...
Pečicí poprvé Jakuba Koháka a Tomáše Matonohy. Postupy nahradili inovacemi
Záludně zmasakrovaný kapr, nemilosrdně uříznutý stromek, to jsou některé symboly Vánoc. Rozhodli jsme se nastolit rovnováhu mírumilovnou zábavou, tedy pečením, u kterého nebyla zraněna jediná...
Nakupuje u nás, protože v Česku je příliš draho, rýpla si německá média do Fialy
Německá média zaujala nákupní cesta českého premiéra Petra Fialy do Bavorska, kde nakupoval potraviny, které srovnal s cenami zboží z českého supermarketu. Podle nich došel k závěru, že v Německu je...
Pusťte si dýně do kuchyně. Poradíme, jak se v nich vyznat a co s nimi
Je toho opravdu hodně, co můžete z dýně připravit. Uvaříte z ní skvělou polévku nebo ji ugrilovanou můžete podávat jako přílohu k masu. Báječný je i dýňový džem nebo čatní. Pokud sháníte dokonalou...
Pasti dietních potravin. Profesor Vrablík o tom, proč přibíráme i nastavení hladu
V touze shodit nadbytečná kila občas podstupujeme experimenty s vlastním tělem. Zkoušíme nové a nové diety, hladovíme či naopak ve velkém konzumujeme dietní potraviny. Co však funguje dlouhodobě a...
Svět oříškových másel z Olomouce ladí také výživová specialistka
Chceme, aby se naše výrobky objevily v každé české spíži, říkají majitelé olomoucké firmy Šufan, která se specializuje na ořechové dobroty.
Ve spirále slevové mánie: Češi jsou premianti. Jak funguje hra na psychiku
Jsme zkrátka nejlepší, tak moc milujeme slevy. V Evropě jsou Češi suverénními šampiony v jejich lovu, nedostižní nákupčí podle letáků. Jak vlastně nakupují lidé jinde na kontinentu? Píše magazín...
Nebojte se listového těsta. Příprava trvá jen čtvrt hodiny čistého času
Domácí listové těsto je tisíckrát lepší než kupované. Přitom obsahuje jen pár základních surovin a žádné stabilizátory, průmyslové tuky a další sloučeniny, které najdete v některých kupovaných...
Důležité je vyhrát si s jídlem na talíři, má jasno foodblogerka
Profil úspěšné foodblogerky Kateřiny Jaškové je barevný a plný skvěle naservírovaných pokrmů. Své sledující zásobuje inspirativními tipy takřka denně, nad tvorbou příspěvku tráví i několik hodin. Jak...
Ztracený barbecue bůček se musí mezi prsty rozmáčknout. Jen se rozpadá
Jeho přípravu by měl umět zvládnout každý grilovací nadšenec. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak na americký Pork Belly Burnt Ends. Jsou to pomalu zauzené kořeněné kostky...
Vejce v kuchyni. Jak to s nimi skoulet, aby žádné nepřišlo nazmar
Zpracujte letošní vaječnou úrodu nejen chutně, ale i originálně. Máme pro vás pár nápadů, receptů i tipů pro krásu. Vždyť přece vejce patří mezi nejstarší velikonoční symboly. A je to znát, vajíčka...
Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek
Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším díle pořady Buchty po ránu společně s Terezou Bebarovou ukázali, jak na kynutou i...
Recept na lahodné brownie plné čokolády, jak ho peče Josef Maršálek
Kdo by nemiloval čokoládu, užít si její plnou chuť je prostě pro většinu z nás zážitek. Ne náhodou jsou kakaové boby nazývány pokrmem bohů. Dezertů z kakaa či čokolády se dá připravit řada, stačí...
Máslo zlevňuje. Mnohdy pochází ze starých skladových zásob ze zahraničí
Situace na trhu s mlékem a tedy i s máslem se od konce roku rychle mění. Průměrná akční cena 250gramového másla se v posledních týdnech pohybuje okolo 46 korun. Hlavním důvodem poklesu ceny je vyšší...
Jak na povidlové buchty podle Maršálka, aby správně kynuly a voněly
To takhle vezmete kilo hladké mouky a kostičku droždí a proměníte je svým umem v pekáč buchet, plech mrkvánků a ještě v pořádnou porci zelných koláčů. Tedy pokud si necháte poradit, jak zvládnout...
Češi doma pečou často lépe než v cukrárnách, říká cukrářka van Gils Slavíková
Když mi někdo řekne, že je výrobek moc sladký, tak ho pošlu k řezníkovi, směje se cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která je držitelkou prestižního ocenění Professeur en Sucre d’Art. Procestovala...
Zůstaňte štíhlá i přes Vánoce. Zobněte si jen perníčků
Milujete sladké, ale nechcete přibrat? V tom případě si dejte k voňavému čaji pár vánočních perníčků. Urychlují metabolismus a vykouzlí vám ploché břicho. Skutečně.
Nebere vás cukroví? Napečte místo něj slané dobroty s pivem podle Berkyho
Nejíte cukroví? Nevadí. Není nic jednoduššího, než si na Vánoce napéct jeho slanou verzi v nejrůznějších podobách. Finalista Masterchefa Pavel Berky nabízí na vyzkoušení například své recepty s pivem...