Světová kuchyně

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

9. března 2025

Čočka, cizrna, fazole. Skvělý zdroj zdraví a energie v každém soustu

Luštěniny jsou jednou z nejvýživnějších a nejvšestrannějších potravin, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály, což z nich činí ideální...

1. března 2025

Citrony, mandarinky, kumquaty. Citrusy jsou tajnou hvězdou zimního jídelníčku

I když v našich končinách je zima, co se týká nabídky čerstvého ovoce skromnější, hodně zachraňují citrusy z dovozu. Jak využít šťavnaté citrony, mandarinky, pomeranče a další plody v kuchyni a proč...

22. února 2025

Tipy, jak překvapit nejen na Valentýna. Sladké i slané zamilované recepty

Říká se, že láska prochází žaludkem, a není to jen fráze. Příprava jídla pro člověka, na kterém vám záleží, je krásný způsob, jak vyjádřit péči a pozornost. A nemusí jít o žádnou vysokou kuchařinu či...

12. února 2025

Hubnutí, které chutná. Zdravé recepty z celého světa

Začátek roku se obvykle nese na vlně předsevzetí typu: zhubnu, budu se stravovat zdravěji, omezím cukr a tučné jídlo a podobně. Jestli mezi takto „postižené“ patříte i vy, možná narážíte na...

18. ledna 2025

Chlebíčky, tapas i pomazánky. Nejlepší recepty na silvestrovské pohoštění

Blíží se konec roku 2024 a s ním také přípravy na oslavy v kruhu rodiny nebo přátel. Pokud jste se i vy rozhodli strávit silvestr se svými blízkými, určitě vám přijdou vhod naše tipy a recepty na ty...

28. prosince 2024

33 nejlepších receptů na jedlé vánoční dárky, které si můžete vyrobit doma

Se začátkem adventu si i ti nejzarputilejší odkladači musí připustit, že Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je už nejvyšší čas vyřešit dárky pro rodinu, přátele a kolegy. Máme pro vás spoustu tipů,...

30. listopadu 2024

Vánoční chleby napříč Evropou. Birnbrot, panettone nebo potica provoní svátky

Vánoce jsou časem, kdy se naše smysly rozplývají blahem. A co jiného k tomu přispívá víc než vůně čerstvě upečeného chleba provoněného kořením a kandovaným ovocem? Dali byste přednost sladkému...

26. listopadu 2024

Rozinkové koláčky i muchomůrky s kokosem. Pečeme na Vánoce s Pepou Maršálkem

Do adventu sice ještě zbývá několik týdnů, ovšem to nikomu nebrání těšit se už teď na Vánoce, a hlavně na předvánoční pečení. Populární cukrář Josef Maršálek se s námi podělil o tři recepty ze své...

30. října 2024

V 81 letech zemřel Loli, otec tiramisu. Slavný dezert prý vznikl náhodou

Renomovaná italská restaurace Le Beccherie potvrdila, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci italský cukrář Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho jméno už navždy zůstane spojeno se slavným dezertem...

31. července 2024  11:59

Bez trapasů a nemilých překvapení. Experti radí, jak na dokonalou grilovačku

Grilování k prázdninám prostě patří. Nejde ovšem jen o jídlo, taková zahradní party je i společenská událost, která má nepsaná pravidla. Ve spolupráci se šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem...

25. července 2024

Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko

Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...

6. července 2024

Pár stroužků ke zdraví. Pozvěte česnek do své kuchyně, nebudete litovat

Původním domovem česneku byly mongolské stepi a kyrgyzské hory, odkud se rozšířil do Číny a dále do světa. Ve starověku byl uznávaným zdrojem tělesné síly i léčivou potravinou, v současnosti je...

6. dubna 2024

Lívancové úterý. Inspirace z Británie je zajímavou alternativou ke koblihám

Masopustnímu úterý se ve Velké Británii říká Shrove Tuesday, tedy doslova (a poněkud krkolomně) Rozhřešující úterý. Název odkazuje na zvyk chodit ke zpovědi, po které dal kněz hříšníkovi rozhřešení....

13. února 2024

Napečeno a už snědeno? Zachrání to cukroví na poslední chvíli podle redakce

Ať už patříte k těm, kdo pečou cukroví od začátku adventu (a teď plechovky s dobrotami zoufale bráníte před nájezdníky vlastním tělem), nebo tento čas raději trávíte návštěvami vánočních trhů a...

21. prosince 2023

Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...

16. prosince 2023

Plněné datle z Afriky i perníčky z Litvy. Vaše Vánoce budou letos světové

Vánoce se tak či onak slaví doslova na celém světě. A nejen u nás k nim patří i sladké pečené a nepečené drobnosti. Co letos vyzkoušet třeba litevské perníčky, norské zázvorky nebo anglické vánoční...

8. prosince 2023

Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se

Konec listopadu se v posledních letech i v Evropě odehrává ve stylu amerického svátečního nadšení. Nepřehlédnutelný Černý pátek ovšem často zastiňuje tradičnější oslavu zvanou Den díkůvzdání, která...

23. listopadu 2023

Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku

Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...

9. září 2023

Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii

S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...

22. července 2023

Mille feuille, tiramisu, cheesecake. Oslaďte si život světoznámými dezerty

Milujete sladké, ale klasických koláčů a buchet už jste přejedeni? Nechte se inspirovat osvědčenými zahraničními dezerty, které si podmanily celý svět. Přestože je česká kuchyně výborná, jednou za...

17. června 2023

Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou

Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě...

4. června 2023

Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život

Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...

15. dubna 2023

Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023

Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?

7. ledna 2023

Pomazánky, chlebíčky i buřty na pivu. Co letos připravit na silvestra

Další rok končí a kromě loučení s tím, co bylo, a těšení se na to, co přijde, chystáme pohoštění pro rodinu, známé, kamarády. Jak to letos zvládnout rychle, snadno a přitom efektně? Poradíme vám, jak...

30. prosince 2022

Široké, zašmodrchané či plněné. Tahák i recepty pro milovníky těstovin

Věděli jste, že na světě existuje 300 druhů těstovin a až 700 jejich různých tvarů? U nás jsou asi nejoblíbenější italské, pojďte si připomenout ty nejznámější a vyzkoušejte také recepty, které vám...

8. října 2022

Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem

Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...

24. března 2022

Kanapky, jednohubky, řízečky. Zpříjemněte si sledování olympijských soubojů

Jste napnutí, jak se bude vašim favoritům dařit na olympijských hrách v Pekingu? Tak to bude chtít něco, co uklidní nervy, zažene hlad a nebudete přitom pořád muset odbíhat do kuchyně. Vyzkoušejte...

5. února 2022

Příliš malý hrnec, rozvařené nudle a další české hříchy v italské kuchyni

Pizza, pasta, risotto, zákusky či zmrzlina – prakticky celý svět vzal vynálezy italské kuchyně za své. Mnohdy se k nim však amatérští kuchaři chovají víc než macešsky a dávají originálním receptům...

13. března 2021

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se...

30. prosince 2020

Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní

Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně propletených tvarů nás zaujaly i raviolky v italském stylu nebo košíčky s burákovou...

12. prosince 2020

RECEPT DNE: Čevabčiči s pečenou zeleninou

Počasí, že by psa nevyhnal. Co takhle trochu balkánské chuti políbené sluncem?

20. října 2020

Nejen vepřo knedlo zelo. Takhle si pochutnávají na vepřovém mase ve světě

Maďarský perkelt, bavorské pečené koleno na černém pivu, vepřové nudličky se žampiony a ananasem po asijsku nebo lehký salát s vepřovou panenkou, jak ho mají rádi v Itálii. Zkuste si vybrat mezi...

17. října 2020

RECEPT DNE: Nudle po asijsku se sušenými houbami

Ze světových kuchyní patří u nás ta asijská k nejoblíbenějším. Zkuste třeba tyto báječné nudle.

28. září 2020

Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově

Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy...

19. září 2020

Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez

Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...

5. září 2020

Poradny