Světová kuchyně
Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla
Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...
Čočka, cizrna, fazole. Skvělý zdroj zdraví a energie v každém soustu
Luštěniny jsou jednou z nejvýživnějších a nejvšestrannějších potravin, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály, což z nich činí ideální...
Citrony, mandarinky, kumquaty. Citrusy jsou tajnou hvězdou zimního jídelníčku
I když v našich končinách je zima, co se týká nabídky čerstvého ovoce skromnější, hodně zachraňují citrusy z dovozu. Jak využít šťavnaté citrony, mandarinky, pomeranče a další plody v kuchyni a proč...
Tipy, jak překvapit nejen na Valentýna. Sladké i slané zamilované recepty
Říká se, že láska prochází žaludkem, a není to jen fráze. Příprava jídla pro člověka, na kterém vám záleží, je krásný způsob, jak vyjádřit péči a pozornost. A nemusí jít o žádnou vysokou kuchařinu či...
Hubnutí, které chutná. Zdravé recepty z celého světa
Začátek roku se obvykle nese na vlně předsevzetí typu: zhubnu, budu se stravovat zdravěji, omezím cukr a tučné jídlo a podobně. Jestli mezi takto „postižené“ patříte i vy, možná narážíte na...
Chlebíčky, tapas i pomazánky. Nejlepší recepty na silvestrovské pohoštění
Blíží se konec roku 2024 a s ním také přípravy na oslavy v kruhu rodiny nebo přátel. Pokud jste se i vy rozhodli strávit silvestr se svými blízkými, určitě vám přijdou vhod naše tipy a recepty na ty...
33 nejlepších receptů na jedlé vánoční dárky, které si můžete vyrobit doma
Se začátkem adventu si i ti nejzarputilejší odkladači musí připustit, že Vánoce se nezadržitelně blíží, a tak je už nejvyšší čas vyřešit dárky pro rodinu, přátele a kolegy. Máme pro vás spoustu tipů,...
Vánoční chleby napříč Evropou. Birnbrot, panettone nebo potica provoní svátky
Vánoce jsou časem, kdy se naše smysly rozplývají blahem. A co jiného k tomu přispívá víc než vůně čerstvě upečeného chleba provoněného kořením a kandovaným ovocem? Dali byste přednost sladkému...
Rozinkové koláčky i muchomůrky s kokosem. Pečeme na Vánoce s Pepou Maršálkem
Do adventu sice ještě zbývá několik týdnů, ovšem to nikomu nebrání těšit se už teď na Vánoce, a hlavně na předvánoční pečení. Populární cukrář Josef Maršálek se s námi podělil o tři recepty ze své...
V 81 letech zemřel Loli, otec tiramisu. Slavný dezert prý vznikl náhodou
Renomovaná italská restaurace Le Beccherie potvrdila, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci italský cukrář Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho jméno už navždy zůstane spojeno se slavným dezertem...
Bez trapasů a nemilých překvapení. Experti radí, jak na dokonalou grilovačku
Grilování k prázdninám prostě patří. Nejde ovšem jen o jídlo, taková zahradní party je i společenská událost, která má nepsaná pravidla. Ve spolupráci se šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem...
Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko
Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...
Pár stroužků ke zdraví. Pozvěte česnek do své kuchyně, nebudete litovat
Původním domovem česneku byly mongolské stepi a kyrgyzské hory, odkud se rozšířil do Číny a dále do světa. Ve starověku byl uznávaným zdrojem tělesné síly i léčivou potravinou, v současnosti je...
Lívancové úterý. Inspirace z Británie je zajímavou alternativou ke koblihám
Masopustnímu úterý se ve Velké Británii říká Shrove Tuesday, tedy doslova (a poněkud krkolomně) Rozhřešující úterý. Název odkazuje na zvyk chodit ke zpovědi, po které dal kněz hříšníkovi rozhřešení....
Napečeno a už snědeno? Zachrání to cukroví na poslední chvíli podle redakce
Ať už patříte k těm, kdo pečou cukroví od začátku adventu (a teď plechovky s dobrotami zoufale bráníte před nájezdníky vlastním tělem), nebo tento čas raději trávíte návštěvami vánočních trhů a...
Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít
Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...
Plněné datle z Afriky i perníčky z Litvy. Vaše Vánoce budou letos světové
Vánoce se tak či onak slaví doslova na celém světě. A nejen u nás k nim patří i sladké pečené a nepečené drobnosti. Co letos vyzkoušet třeba litevské perníčky, norské zázvorky nebo anglické vánoční...
Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se
Konec listopadu se v posledních letech i v Evropě odehrává ve stylu amerického svátečního nadšení. Nepřehlédnutelný Černý pátek ovšem často zastiňuje tradičnější oslavu zvanou Den díkůvzdání, která...
Dodržujte hygienu a nebojte se experimentů. Šest tipů pro báječnou grilovačku
Grilování naštěstí nekončí s prázdninami, zvlášť, když přeje počasí. Ovšem přestože se jedná téměř o národní sport, stále jsou mezi námi takoví, kteří porušují základní doporučení a riskují zdravotní...
Hot dog, pizza, falafel nebo langoš. Propadněte světové pouliční gastronomii
S létem je neodmyslitelně spojené cestování a poznávání nových krajů i místních jídel. Pojďme se podívat na legendární street food dobroty, které se proslavily po celém světě. Výhodou je, že je...
Mille feuille, tiramisu, cheesecake. Oslaďte si život světoznámými dezerty
Milujete sladké, ale klasických koláčů a buchet už jste přejedeni? Nechte se inspirovat osvědčenými zahraničními dezerty, které si podmanily celý svět. Přestože je česká kuchyně výborná, jednou za...
Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou
Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě...
Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život
Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...
Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023
Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?
Pomazánky, chlebíčky i buřty na pivu. Co letos připravit na silvestra
Další rok končí a kromě loučení s tím, co bylo, a těšení se na to, co přijde, chystáme pohoštění pro rodinu, známé, kamarády. Jak to letos zvládnout rychle, snadno a přitom efektně? Poradíme vám, jak...
Široké, zašmodrchané či plněné. Tahák i recepty pro milovníky těstovin
Věděli jste, že na světě existuje 300 druhů těstovin a až 700 jejich různých tvarů? U nás jsou asi nejoblíbenější italské, pojďte si připomenout ty nejznámější a vyzkoušejte také recepty, které vám...
Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem
Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...
Kanapky, jednohubky, řízečky. Zpříjemněte si sledování olympijských soubojů
Jste napnutí, jak se bude vašim favoritům dařit na olympijských hrách v Pekingu? Tak to bude chtít něco, co uklidní nervy, zažene hlad a nebudete přitom pořád muset odbíhat do kuchyně. Vyzkoušejte...
Příliš malý hrnec, rozvařené nudle a další české hříchy v italské kuchyni
Pizza, pasta, risotto, zákusky či zmrzlina – prakticky celý svět vzal vynálezy italské kuchyně za své. Mnohdy se k nim však amatérští kuchaři chovají víc než macešsky a dávají originálním receptům...
Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky
Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské. Ovšem nic nebrání tomu, abyste si je užili jako skuteční gurmáni. Zapomeňte na klasické chlebíčky se...
Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní
Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně propletených tvarů nás zaujaly i raviolky v italském stylu nebo košíčky s burákovou...
RECEPT DNE: Čevabčiči s pečenou zeleninou
Počasí, že by psa nevyhnal. Co takhle trochu balkánské chuti políbené sluncem?
Nejen vepřo knedlo zelo. Takhle si pochutnávají na vepřovém mase ve světě
Maďarský perkelt, bavorské pečené koleno na černém pivu, vepřové nudličky se žampiony a ananasem po asijsku nebo lehký salát s vepřovou panenkou, jak ho mají rádi v Itálii. Zkuste si vybrat mezi...
RECEPT DNE: Nudle po asijsku se sušenými houbami
Ze světových kuchyní patří u nás ta asijská k nejoblíbenějším. Zkuste třeba tyto báječné nudle.
Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově
Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy...
Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez
Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit zajímavé variace na světové i české gastronomické stálice. Kuličky všech velikostí chutnají dětem i...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny