Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní

Autor:
Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně propletených tvarů nás zaujaly i raviolky v italském stylu nebo košíčky s burákovou příchutí.
Část 1/4
Zapletená linecká kolečka

Zapletená linecká kolečka

Na světlé těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce 

Na kakaové těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 60 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, muškátový oříšek a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
  2. Na tmavé těsto prosejeme mouku s kakaem a moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
  3. Pak obě těsta rozválíme zvlášť na pláty silné 3 mm a rozkrájíme na proužky o šířce 1 cm. Proužky světlého těsta necháme ležet vedle sebe na pracovní desce a polovinu z nich (ob jedno) ve středu přehneme ve směru nahoru. Podélně na ně položíme proužek kakaového těsta a přehneme přes něj světlé proužky těsta směrem dolů. Poté zdvihneme směrem nahoru ty proužky světlého těsta, které jsme předtím nepřehýbali. Takto postupujeme, dokud nepropleteme celou mřížku.
  4. Poté z propleteného těsta vykrájíme kolečka, která rozložíme na plechy s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut.

Nejčtenější

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

8. května 2025

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Lehké

25 min

Italská specialita, kterou lze naplnit na mnoho způsobů.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Bramborové vafle s lososem

Bramborové vafle s lososem

Střední

35 min

Vyzkoušejte vafle trochu jinak.

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Střední

45 min

Na svačinu či k snídani, ve všech případech si na nich určitě smlsnete.

Zapomeňte na zdravé svačinky. Úterý je Mezinárodní den proti dietám

Vyhlašujeme protest proti okusování kořínků a přijímání bílkovin v podobě červů a kobylek. V úterý 6. května se totiž slaví Mezinárodní den proti dietám. Den, kdy si připomínáme, že krása má nespočet...

4. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Tortilla s hummusem

Tortilla s hummusem

Lehké

15 min

Ať už jste na cestách, nebo v práci, mít po ruce něco malého k snědku, připraveného s láskou a z...

Jahody a rebarbora. Sladkokyselé partnerství, které na talíři přivolá léto

Když se jaro přihlásí teplými paprsky a vůní rozkvetlých zahrad, přichází čas na jednu z nejúžasnějších chuťových kombinací – rebarboru a jahody. Tato dvojice se v kuchyni skvěle doplňuje a nabízí...

3. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.