Chyba č. 1 Malý kastrol, taky kastrol
Píše se to sice na každém balení těstovin, v české kuchyni jsou však mnozí k výzvám výrobců hluší, slepí. Tak tedy pro jistotu ještě jednou: na 100 gramů těstovin je potřeba minimálně 1 litr vody, ani o trochu méně. Kdyby italští profesionálové viděli, co umíme například se špagetami.
Však víte, malý kastrol, z něhož trčí těstoviny ke stropu, tak je pro jistotu přelomíme vejpůl, aby se tam snáz vešly. Nebohé nudle se pak mačkají v hrnci, až jsou z nich slepené cucky.
Nebojte, špagety ani jiná pasta se v hrnci určitě neutopí. Pokud tedy vaříme těstoviny pro čtyři lidi, připravíme si na 400 gramů suroviny minimálně čtyřlitrový hrnec, klidně může být i větší.
Takový velkorysý prostor dá těstovinám šanci dobře a rychle se uvařit, neslepit se a také nepřetéct.
Chyba č. 2 Příliš soli špagetám škodí
Jistě, Češi jsou v solení evropští přeborníci (usolenějšími národy už jsou jen Maďaři a Chorvaté), jenže v případě těstovin šetříme solí na nepravém místě. Ty totiž potřebují sůl jako... sůl.
Zásada italských kuchařů říká, že voda na těstoviny má chutí připomínat moře. Tedy ne Mrtvé moře, ale i tak by mělo litr vody ochutit zhruba 7 až 10 gramů soli, což je téměř jedna polévková lžíce.
Vyděsili jste se? Máte pocit, že těstoviny přece můžete dochutit slanější omáčkou? To rozhodně ne, špagety už později nikdy pořádně nedochutíte, zvlášť ne slanou omáčkou. Důležité je přidat sůl až do vroucí vody těsně předtím, než do hrnce vložíte těstoviny.
Velký test těstovin: Většina Čechů zvolí fusilli. Není však vrtule jako vrtule |
Chyba č. 3 Bod varu je jen číslo
Když se na návodu píše „vložte do vroucí vody“, je tím myšlen skutečně bod varu, tedy 100 °C. I když se vám zdá voda dostatečně horká, zbytečně nespěchejte a vyčkejte, dokud voda nezačne opravdu probublávat. Kdybyste vložili těstoviny jen do horké vody, skončíte s lepivým, mazlavým chuchvalcem na talíři. Příčina je zřejmá: škrob, který těstoviny obalí.
Chyba č. 4 Nudle potřebují promastit
To máte nejspíš pravdu, ovšem neznamená to, že máte olej, byť kvalitní olivový, přidávat do vody. Když už nic, znečistíte kanalizaci, která se bude rychleji ucpávat, navíc olej víceméně vylijete pryč a slepení těstovin stejně nezabráníte. Pokud chcete pokrm promastit, přidejte olej až do slitých těstovin.
Chyba č. 5 Jen měkké znamená uvařené
Českých mazaných receptů, jak uvařit správně (rozuměj úplně doměkka) těstoviny, je plný internet. Některé z nich by mohly zaručeně sloužit jako návod k vraždě skvělé a zdravé středozemní pochoutky. Dva za všechny – údaj o době varu vynásobte dvěma nebo vařte podle obalu a pak nechte pěkně stát dalších deset minut v horké vodě.
8,1 kgPrávě tolik těstovin spořádal podle českého statistického úřadu průměrný Čech v roce 2019. Před 10 lety to přitom bylo o celý kilogram méně. |
Prosím pěkně, neubližujte těstovinám. Pokud nechcete zničit jejich nutriční pozitiva a zbytečně vyšroubovat glykemický index, vařte je skutečně al dente neboli na skus. To znamená scedit je klidně o 2 až 3 minuty dříve, než je uvedeno na obalu. V takové chvíli těstoviny mezi zuby lehce pruží, uprostřed špagety byste měli vidět světlejší střed. Vězte, že než budete oběd servírovat, pasta ještě dojde, případně se prohřeje v omáčce.
Chyba č. 6 Šup s nimi pod sprchu
Špagety či penne nejsou děti, které potřebují otužování a saunu. Jakmile je scedíte, zapomeňte, že byste je pro vylepšení propláchli studenou vodou. Vlastně jakoukoliv vodou. Jestliže nechcete mazlavé slepence, nenechávejte je po uvaření dlouho stát. A také raději kupte kvalitní těstoviny. Těm laciným koupelí nepomůžete, ty kvalitní macešskou sprchou zničíte.
Velký test kečupů: Nejzdravější nebyl nejchutnější, neuspěl pouze jediný |
Chyba č. 7 Nudle jako nudle
KVÍZ: Jak se vyznáte v těstovinách? |
Italové rozlišují stovky druhů a tvarů těstovin – a rozhodně to není z nějakého rozmaru. Různé typy se totiž hodí do různých receptů, některým sluší hutné omáčky, některé vylepší jen obyčejné máslo, další se budou tetelit blahem se zeleninou nebo kusem masa či zapečené v troubě.
Je to tím, jak jsou různé typy pasty schopné vstřebávat tekutinu nebo podtrhávat či přebíjet chuť omáčky. Věřte, že i kolínka mohou vyniknout, ale pro každou úpravu se prostě nehodí.
Chyba č. 8 Kreativita nezná mezí
Italská kuchyně je tak oblíbená, protože si zakládá na jednoduchosti, která dá vyniknout chuti surovin i těstovin.
Kvalitní olej, rajčata, sýry, česnek, papričky, zelenina, maso, vejce, byliny. Ale pozor, ne všechno najednou, obvykle se zpracovává jen pár vybraných ingrediencí. Hutná česká omáčka či roztavená niva se smetanou neudělají radost ani vám, ani těstovinám...