Středa 27. května 2020, svátek má Valdemar
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. května 2020 Valdemar

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

  0:29aktualizováno  0:29
Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu gril a hodit na oheň kousek dobře ochuceného masa. Vyzkoušejte tyto jednoduché, ale vymazlené recepty, které přijdou vhod v poledne i na sklonku dne.
Část 1/3
Grilované karbanátky s čedarem

Grilované karbanátky s čedarem

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • sůl a letý černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 1 rohlík
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 100 g čedaru
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • rostlinný olej na potření

Na salát:

  • 200 g cherry rajčátek
  • listový salát (little gem, římský...)
  • 100 g polníčku
  • 1 hrst dlouhých mungo klíčků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Česnek očistíme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rohlík nakrájíme na kolečka a provlhčíme studenou vodou. V míse smícháme dobře vychlazené maso, prošlehaná vejce, utřený česnek a pepř. Když se maso začne lepit, postupně do něj zapracujeme rohlík a cibuli. Nakonec vmícháme na malé kostičky nakrájený sýr, najemno pokrájené kapary a petržel a vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  2. Z masové směsi vytvarujeme menší karbanátky. Potřeme je z obou stran olejem a rozložíme na rozpálený gril. Opékáme z každé strany asi 3 – 4 minuty dozlatova.
  3. Zeleninu a klíčky očistíme. Rajčátka nakrájíme na čtvrtky, dáme je do mísy a smícháme s olejem, octem a solí. Pak přidáme nahrubo nakrájený salát, polníček, klíčky a zlehka promícháme. Karbanátky podáváme se zeleninovým salátem a například s česnekovou majonézou.
Grilovaný hamburger s kozím sýrem

Grilovaný hamburger s kozím sýrem

Ingredience:

  • 600 g mletého zadního hovězího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 salát lollo biondo
  • 2 rajčata
  • 4 housky na hamburgery
  • 100 g kozího sýra s plísní nakrájeného na plátky
  • omáčka na hamburgery dle chuti (francouzský dresing, majonéza, hořčice apod.)
  • 50 g klíčků z ředkviček

Pracovní postup:

  1. Maso dáme do mísy, přilijeme olivový olej, přidáme sůl, pepř, tymián otrhaný od stonků, důkladně smícháme, maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a vytvarujeme z nich placky silné asi 0,5 centimetru.
  2. Salát a rajčata omyjeme, necháme okapat, ze salátu odtrhneme košťál a rajčata nakrájíme na tenká kolečka.
  3. Housky rozpůlíme, opékáme je na grilu z rozkrojené strany asi 3 minuty a dáme stranou. Na rozpálený gril položíme maso a opékáme ho z každé strany asi 4 minuty. Po prvním otočení dáme na maso také plátek kozího sýra.
  4. Spodní část housek potřeme omáčkou podle chuti, položíme na ně listy salátu, plátky rajčat, maso se sýrem, poté je posypeme klíčky z ředkviček, přiklopíme vrchní částí a podáváme. Můžeme doplnit rajčatovým salátem.
Autor:

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

Podívejte se, jak se pečou hověží žebra v americkém stylu

VIDEO V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

Grilované karbanátky s čedarem

Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb....

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

  • Nejčtenější

Jsem HIV pozitivní, zjistila Monika. Otěhotněla se sňatkovým podvodníkem

Monika čeká dítě se sňatkovým podvodníkem. Je zamilovaná a odhodlaná na něj počkat, než si odpyká trest. V takovém...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Podprsenku nesundavejte. Jinak vás čekají samé nepříjemnosti

Domov – místo, kde si můžeme bez obav sundat podprsenku. I to je jeden z mnoha důvodů, proč vlastní obydlí tolik...

Obezitolog: Tlouštíci opět nabírají, televizní hubnutí nabádá k nesmyslům

Osm tlouštíků hublo každý týden před očima televizních diváků pod vedením odborných poradců. Pořady tohoto typu jsou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři roky bez šamponu a žena má dokonalé kudrliny a kvalitní vlasy

Devětadvacetiletá Rachel Rondová z Holandska měla v dětství krásně kudrnaté vlasy. Jakmile si je ale v pubertě začala...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Chuťovky za „totáče“: polévka z gulášové konzervy nebo smaženky ze sekané

Po šedesáti šesti dnech vláda v pondělí ukončila nejdelší nouzový stav v dějinách Česka. Nejrůznější omezení, zákazy a...

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu...

RECEPT DNE: Dhál z mungo fazolí s listovým špenátem

Je to jeden z nejtypičtějších indických pokrmů, jehož základem jsou luštěniny. Řeč je o dhálu. Zkuste ho připravit...

Zdravé nemusí znamenat drahé. Jak vařit rodině s omezeným rozpočtem

Když se řekne zdravé jídlo, možná vám před očima naskočí celozrnný chlebíček s avokádem posypaný kešu ořechy. To jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz