Počasí, že by psa nevyhnal. Co takhle trochu balkánské chuti políbené sluncem?

Ingredience

300 g mletého hovězího masa
300 g mletého jehněčího masa
1 žlutá cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mleté sladké papriky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
250 g cherry rajčat
2 žluté papriky
2 červené papriky
1 žlutá chilli paprička
1 velká červená cibule
1 malá cuketa
2 snítky tymiánu + na dozdobení
slunečnicový olej na zakápnutí a opékání

1. Do mísy dáme oba druhy masa, přidáme najemno nakrájenou očištěnou žlutou cibuli a společně promícháme. Směs ochutíme prolisovaným oloupaným česnekem, mletou paprikou, solí a pepřem. Důkladně propracujeme. Z připravené směsi vytvarujeme obdélníkový plát o síle 2-3 cm, který uložíme na 60 minut do chladničky. 

2. Mezitím zbylou zeleninu očistíme a kromě rajčátek nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na plech s pečicím papírem, osolíme, opepříme a posypeme otrhanými opláchnutými lístky tymiánu. Zeleninu zakápneme olejem, prsty dobře promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 minut doměkka. 

3. Z odleželé masové placky odkrajujeme 2-3 cm silné špalíčky, z nichž tvarujeme navlhčenýma rukama válečky dlouhé cca 9 cm. Vždy čtyři kousky čevabčiči spíchneme dvěma špízovými jehlami. V pánvi na malém množství rozpáleného oleje opékáme z obou stran asi 10 minut doměkka a dozlatova. 

Tip: Čevabčiči můžeme připravit i v troubě vyhřáté na 200 °C. Na plechu s pečicím papírem pečeme masové válečky asi 15 minut. Čevabčiči podáváme s pečenou zeleninou a dozdobené čerstvým tymiánem.