Těstoviny milujeme, jednak nám chutnají, třeba jako příloha, ale především jako hlavní jídlo, a jednak jsou hned hotové. Poměrně často nám vytrhnou trn z paty, když zrovna nevíme, co vařit. Děti je milují jen tak s kečupem, výborné jsou s mletým masem, zeleninou, rajčaty, s nejrůznějšími omáčkami. Teplé či studené v salátu. Hodí se i do polévek.
Pojďme si v nich teď udělat trochu pořádek, ponořte se spolu s námi do všech těch rozmanitých tvarů, barev a chutí...
Základní a známé rozdělení je na vaječné a bezvaječné těstoviny. Rozdělit si je můžeme i podle způsobu použití: na plněné, neplněné, polévkové, přílohové.
Pak také podle suroviny, ze které jsou vyrobeny (z mouky, celozrnné, ječné, žitné či špaldové, pšeničné, nebo z tvrdé pšenice, takzvané semoliny), podle jejich barvy: zelené (barvené špenátem, mangoldem, bazalkou), červené (barvené rajčatovou nebo řepnou šťávou), oranžové (barvené karotkou), sytě žluté (obarvené kurkumou či šafránem), dokonce černé (barvené sépiovým inkoustem) nebo neutrální, tedy nebarvené.
KVÍZ: Jak se vyznáte v italských těstovinách? |
Hnidopišské dělení na krátké, středně dlouhé a dlouhé těstoviny je evidentní. K mání jsou i bezlepkové těstoviny z pohankové mouky. Nás ale budou zajímat především jejich tvary.
Různé typy těstovin včetně inspirativních receptů najdete na dalších stranách.