Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

Autor:
aktualizováno  11. března 16:55
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil mimo jiné v online chatu kuchař a foodstylista David Bureš, který bude i lektorem kulinárního kurzu pro čtenáře Tiny a Ony.

Polévka Pho Bo | foto: Kulinární studio MAFRA

David Bureš

  • absolvoval SOU Mrkvičkova a SOŠ cestovního ruchu v Praze 
  • sbíral zkušenosti ve vyhlášených restauracích v České republice i v zahraničí (Jarmark, Savoy Café, Eska, Cafe La Creme)
  • čtvrtým rokem spolupracuje jako foodstylista s Kulinárním studiem MAFRA (dříve Bauer Media)
  • je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Kuchař a foodstylista David Bureš

„Nám Evropanům přijdou asijské kuchyně dost podobné, lze je snadno zaměnit,“ uvedl v online chatu na dotaz, jaký je rozdíl mezi čínskou, japonskou nebo vietnamskou kuchyní. „Rozdíl poznáte například v nudlích. Pro Japonsko jsou specifické udon nudle. Vietnamská kuchyně zase nejčastěji používá rýžové nudle. Pro změnu v Číně se setkáte s nudlemi vaječnými.“

Nejvyhlášenějším vietnamským jídlem je podle něj nejspíše polévka Pho, která se konzumuje i jako hlavní chod. Na otázku čtenáře, čím se liší od našeho českého vývaru, David Bureš podotkl: „V zásadě se jedná o rozdíl v dochucení a v koření. Pho je aromatičtější a měl by to být silný vývar.“

Vzhledem k opatřením z důvodu šíření koronaviru logicky došlo i na dotazy ohledně bezpečnosti asijské kuchyně nebo dovážených potravin. „Skrze potraviny dovážené ze zahraničí by nákaza virem neměla hrozit,“ uvedl. „Obecně je doporučeno vše umývat a dodržovat větší hygienu. Já do bister chodím i nadále.“   

Asijská kuchyně je u českých labužníků oblíbena nejen pro své exotické názvy a chutě, ale také proto, že dává prostor fantazii a je už na první pohled odlehčenější než česká klasika.

Jak se připravuje tradiční polévka Pho Bo, smažené nudle, zeleninové závitky či třeba grilovaný bůček, si budou moci vyzkoušet čtenáři a čtenářky na kulinárním workshopu týdeníku Tina a internetového magazínu OnaDnes.cz.

Průvodcem a lektorem tohoto workshopu bude kuchař a foodstylista David Bureš, který má za sebou profesionální zkušenosti doma i v zahraničí a spolupracuje s Kulinárním studiem MAFRA.

Všechny odpovědi kuchaře a foodstylisty Davida Bureše si přečtěte zde.

Informace o výhercích soutěžního kvízu najdete zde. Termín kulinárního kurzu na téma vietnamské kuchyně se ovšem kvůli situaci s šířícím se rizikem koronavirové nákazy posouvá. Výherce budeme včas informovat.

Nejčtenější

Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek

Dezert, který si můžete dát bez výčitek? Ještě před pár lety to znělo jako protimluv. Dnes stále více lidí objevuje kouzlo pečení bez klasického cukru – ať už kvůli zdraví, životnímu stylu, nebo jen...

Kuřecí maso ve slaninovém kabátku

Kuřecí maso ve slaninovém kabátku

Lehké

60 min

Na přípravu tohoto jídla vám postačí jeden plech.

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Lehké

40 min

Využijte čerstvé ovoce na osvěžující letní koláč.

Ledový čaj z letních jablek

Ledový čaj z letních jablek s mátou a rozmarýnem

Lehké

20 min

Osvěžte se v horkých dnech tímto ledovým čajem.

Lososový tataráček s kapary

Lososový tataráček s kapary

Lehké

20 min

Chcete si užít luxusní večeři s vaší drahou polovičkou? Jako předkrm zvolte tento tataráček.

Minipizzy ve tvaru srdce

Minipizzy ve tvaru srdce

Střední

30 min

Láska prochází žaludkem. Proto ji můžete vyjádřit i skrze tento recept.

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou

Střední

70 min

S těmito dortíky sklidíte na každé oslavě veliký úspěch.

Lososový tataráček s kapary

Lososový tataráček s kapary

Lehké

20 min

Chcete si užít luxusní večeři s vaší drahou polovičkou? Jako předkrm zvolte tento tataráček.

Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek

Dezert, který si můžete dát bez výčitek? Ještě před pár lety to znělo jako protimluv. Dnes stále více lidí objevuje kouzlo pečení bez klasického cukru – ať už kvůli zdraví, životnímu stylu, nebo jen...

10. července 2025

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Lehké

40 min

Využijte čerstvé ovoce na osvěžující letní koláč.

Kuřecí maso ve slaninovém kabátku

Kuřecí maso ve slaninovém kabátku

Lehké

60 min

Na přípravu tohoto jídla vám postačí jeden plech.

Ledový čaj z letních jablek

Ledový čaj z letních jablek s mátou a rozmarýnem

Lehké

20 min

Osvěžte se v horkých dnech tímto ledovým čajem.

Opomíjená a podceňovaná. Červená řepa se může stát královnou letní kuchyně

Ve školní jídelně jste z ní možná zrovna nadšení nebyli. Nyní je však správný čas, abyste výhody této úžasné temně rudé zeleniny objevili. Je sladká, zdravá a připravíte z ní jak salát, tak přílohu k...

5. července 2025

Masové špízky s letním bramborovým salátem

Masové špízky s letním bramborovým salátem

Lehké

35 min

Inspirujte se receptem na letní grilovačku.

Křehký koláč s meruňkami

Křehký koláč s meruňkami

Střední

75 min

Meruňky už padají ze stromu, pojďte z nich upéct tento lahodný koláč s tvarohem.

Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou
Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou

I drobné odřeniny a škrábance mohou být pro děti velké drama. Zúčastněte se proto naší soutěže a vyhrajte limitovanou edici dětských náplastí...

Nebojte se to rozpálit. Recepty a tipy na grilovací sezonu podle foodblogerů

Grilování je oblíbený rituál, který spojuje lidi, probouzí kreativitu a dává prostor objevovat nové chutě. Oslovili jsme několik foodblogerů, aby se s námi podělili o svůj oblíbený grilovací recept a...

3. července 2025

Chléb s grilovanými rajčaty

Chléb s grilovanými rajčaty

Lehké

30 min

Pokud se vám nechce připravovat nic složitého k jídlu, zvolte tento italský recept.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.