Pondělí 4. července 2022, svátek má Prokop
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 4. července 2022 Prokop

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

aktualizováno  11. března 16:55
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil mimo jiné v online chatu kuchař a foodstylista David Bureš, který bude i lektorem kulinárního kurzu pro čtenáře Tiny a Ony.

David Bureš

  • absolvoval SOU Mrkvičkova a SOŠ cestovního ruchu v Praze 
  • sbíral zkušenosti ve vyhlášených restauracích v České republice i v zahraničí (Jarmark, Savoy Café, Eska, Cafe La Creme)
  • čtvrtým rokem spolupracuje jako foodstylista s Kulinárním studiem MAFRA (dříve Bauer Media)
  • je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Kuchař a foodstylista David Bureš

„Nám Evropanům přijdou asijské kuchyně dost podobné, lze je snadno zaměnit,“ uvedl v online chatu na dotaz, jaký je rozdíl mezi čínskou, japonskou nebo vietnamskou kuchyní. „Rozdíl poznáte například v nudlích. Pro Japonsko jsou specifické udon nudle. Vietnamská kuchyně zase nejčastěji používá rýžové nudle. Pro změnu v Číně se setkáte s nudlemi vaječnými.“

Nejvyhlášenějším vietnamským jídlem je podle něj nejspíše polévka Pho, která se konzumuje i jako hlavní chod. Na otázku čtenáře, čím se liší od našeho českého vývaru, David Bureš podotkl: „V zásadě se jedná o rozdíl v dochucení a v koření. Pho je aromatičtější a měl by to být silný vývar.“

Vzhledem k opatřením z důvodu šíření koronaviru logicky došlo i na dotazy ohledně bezpečnosti asijské kuchyně nebo dovážených potravin. „Skrze potraviny dovážené ze zahraničí by nákaza virem neměla hrozit,“ uvedl. „Obecně je doporučeno vše umývat a dodržovat větší hygienu. Já do bister chodím i nadále.“   

Asijská kuchyně je u českých labužníků oblíbena nejen pro své exotické názvy a chutě, ale také proto, že dává prostor fantazii a je už na první pohled odlehčenější než česká klasika.

Jak se připravuje tradiční polévka Pho Bo, smažené nudle, zeleninové závitky či třeba grilovaný bůček, si budou moci vyzkoušet čtenáři a čtenářky na kulinárním workshopu týdeníku Tina a internetového magazínu OnaDnes.cz.

Průvodcem a lektorem tohoto workshopu bude kuchař a foodstylista David Bureš, který má za sebou profesionální zkušenosti doma i v zahraničí a spolupracuje s Kulinárním studiem MAFRA.

Všechny odpovědi kuchaře a foodstylisty Davida Bureše si přečtěte zde.

Informace o výhercích soutěžního kvízu najdete zde. Termín kulinárního kurzu na téma vietnamské kuchyně se ovšem kvůli situaci s šířícím se rizikem koronavirové nákazy posouvá. Výherce budeme včas informovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Pár dělí třiadvacet let, lidé ženu zaměňují s partnerovou matkou

Osmačtyřicetiletá Rachel Allenová z Texasu zažívá lásku jako z románu. Žije s o 23 let mladším partnerem a soužití si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jadran na talíři. Kolik stojí jídlo v Chorvatsku a co musíte ochutnat

Premium Chorvatská gastronomie se řadě českých turistů scvrkla na brancina a oradu na žaru (ryby), dagnje na buzaru (mušle),...

Nejpotetovanější matka čelí urážkám na Instagramu, vášně budí i nahotou

Trojnásobná matka Aleksandra Jasminová pracuje jako tatérka. Sama je považována za nejpotetovanější matku světa a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Voňavé bylinky promění obyčejné jídlo v luxusní krmi. Nejlepší jsou domácí

Nejlepší kuchaři se sice řídí pravidlem, že čím méně chutí pokrm obsahuje, tím je lepší a rafinovanější. Pro čerstvé...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...