Čtvrtek 26. května 2022, svátek má Filip
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 26. května 2022 Filip

Hospodyňky v horách byly kouzelnice, říká autorka Krkonošské kuchařky

Spisovatelku Danku Šárkovou, která byla zvyklá potkávat se s lidmi na besedách a čteních po celé republice a cestovat světem, uvěznila pandemie na samotě v horách. Neseděla ale s rukama v klíně, obešla „babičky“ v okolí a sepsala Krkonošskou kuchařku plnou báječných regionálních receptů.

Danka Šárková žije v Krkonoších a během pandemie měla najednou více času, tak ji napadlo sepsat Krkonošskou kuchařku. | foto: Lucie Lízlerová

Proč vás oslovila zrovna krkonošská kuchyně? 
Bydlím v Krkonoších na samotě už osm let a vždycky jsem milovala naše nejvyšší hory. V mé tvorbě se hodně objevují, jak v dětských knížkách, tak třeba v knize Můj přítel deníček a sklenička nebo Horal(ka). Přítel má výrobnu regionálních potravin a hodně se na penzionu vaří i krkonošské speciality. Navíc, pokud vím, kuchařka zaměřená na krkonošskou kuchyni nebyla dlouho vydána.

Kde jste tradiční regionální recepty získávala?
Něco jsem znala, něco jsme vařili už dávno a zbytek mi poradili sousedé. Hlavně jsem obešla několik babiček, o kterých v knize píšu. Recepty se musely hodně upravovat, jelikož gramáž mi někdy moc nevycházela. Vše, co je v kuchařce, jsme uvařili a snědli.

V čem je krkonošská kuchyně specifická?
V surovinách. Je až neuvěřitelné, jak výborně se dá vařit z obyčejných brambor, jablek, mouky, vajec nebo zelí. Držela jsem se opravdu jen základních surovin, i když občas jsem měla chuť tam něco „přihodit“. Nakonec to bylo vždy chutné a zdravé. Nazvala jsem hospodyňky v Krkonoších kouzelnicemi. Myslím, že si to oslovení zaslouží.

Co vás na kuchyni z nejvyšších českých hor překvapilo?
To, že je to levné, dobré a nasytí to. Třeba taková polévka hladká Ančka nebo bramborový koláč s jablky, to jsou jídla, která vařím teď hodně doma. No a samozřejmě kyselo z kvásku, hub a vajíček. Celkově mě překvapilo, jak se dají využít brambory. Těch receptů jsou stovky, ale v kuchařce je jen část z nich.

Jaké jídlo máte vy osobně nejraději?
Mám ráda polévky. Různé druhy thajských polévek, klasický hovězí vývar s vajíčkem od našich slepiček, hladkou Ančku z Krkonošské kuchařky. Z masa mi chutná snad vše, ale z receptů v knize jsem si zamilovala třeba farského králíka nebo krkonošské kuře. No a samozřejmě mám ráda vše na grilu, nejlépe dobré hovězí nebo krůtu, a také dobře ochucenou zeleninu.

Danka Šárková

(vlastním jménem Šárka Denková) je spisovatelka, autorka společenských románů a pohádek pro děti.

Pořádá besedy a čtení pro děti a dospělé, vede kurzy automatického psaní.

Osm let žije s přítelem, který vede penzion Pohlednička a výrobnu regionálních potravin Krakonošova spižírna, psem a kočkami na samotě v Krkonoších.  

V době pandemie, která omezila jejich pracovní aktivity, napsala a vydala Krkonošskou kuchařku, autorkou fotografií je Lucie Lízlerová. 

Ráda cestuje, chodí na túry, jezdí na koni, věnuje se ručním pracím.

Danka Šárková

Píšete knihy pro dospělé a pohádky pro děti, jak jste se vlastně dostala k napsání kuchařky?
Ano, roky píšu beletrii, většinou hodně psychologickou, a před třemi lety jsem se pustila také do pohádek. Ty dětské knihy jsou interaktivní a týkají se Krkonoš a Krakonoše. Mám k nim besedu pro menší děti a myslím, že se líbí nejen jim, ale i učitelkám. 

Měla jsem plný diář na rok dopředu a do toho přišel koronavirus. Vše se zavřelo, knihovny, školy, pak i školky, a tak vznikl nápad, že uděláme Krkonošskou kuchařku.

Nejdřív jsme s partnerem řešili, co uděláme, abychom se nezbláznili, jelikož provozuje penzion v Krkonoších a díky situaci měl volnou vybavenou kuchyň a já jsem ze dne na den také přestala jezdit po akcích. Nakonec jsem oslovila fotografku, zda by nám kuchařku nenafotila. Dá se říct, že jsme s tím „zabili“ celý podzim, tedy druhou vlnu koronaviru. Byla to krásná práce.

Pandemie tedy váš život obrátila naruby?
Jak už jsem řekla, dostali jsme to v přímém zásahu oba. Práci si sice pořád hledáme a nenudíme se, ale už bychom rádi na penzionu někoho přivítali. Zima byla nádherná, konečně bílo, pod penzionem sjezdovka a na ni koukala smutně rolba, která nevyjela. 

Zůstat u nás na samotě sami a koukat do zasněženého údolí bylo sice nádherné, ale značně kontraproduktivní. Často jsem v době lockdownu vzpomínala na lidi v panelácích v malých bytech a litovala je. Vždycky jsem říkala, jak by dětem tady na zasněženém kopci bylo dobře. 

Chcete Krkonošskou kuchařku? Prověřte své znalosti regionálních pokrmů v soutěžním kvízu.

Já bych také zase ráda znova mezi děti a na besedy do knihoven pro dospělé. Chybí mi kontakt a zpětná vazba na moji tvůrčí činnost. No, snad už se to změní k lepšímu.

Na co se nejvíc těšíte, až to skončí a vrátíme se do normálu?
Moc se těším na kávu v kavárně. Na to, jak si vezmu noťas a půjdu si s ním sednout ke stolečku, dám si espresso a možná i skleničku vína. No a pracovně se modlím, aby už dvakrát přeložené akce opravdu na podzim proběhly. 

Sice píšu knihy doma zalezlá, to je jedna stránka mé práce, ale druhá jsou právě ty besedy, kde jde zejména u dětí o představení, jsem v kostýmu horalky a hraji s nimi divadlo. Chci si ty děti pochovat, vyfotit se s nimi. Tohle mi moc chybí.

Ráda cestujete. Neplánujete třeba sepsat kuchařku s recepty z nějakého vašeho oblíbeného koutu světa?
Cestuji s partnerem opravdu ráda a hodně. Moje knihy pro dospělé se často odehrávají třeba v Asii nebo v Africe. Třeba kniha Ukradené dětství Kamily je o Thajsku, Malajsii a Kambodži. Co se týká kuchařky, třeba asijské, tak se přiznám, že zde nejsem úplně silná v kramflecích. Tato jídla umí výborně vařit můj partner, ale já ne. 

Měla jsem jet minulý rok v září do Mongolska, tak možná tam jednou vyjedeme a třeba nějaké recepty posbírám. Nikdy bych nevěřila, že vydám kuchařku. Teď tvrdím, že zatím knihu receptů z jiného koutu světa neplánuji. Ale víte, jak to je: nikdy neříkej nikdy!

Autor:
  • Nejčtenější

Po seskoku s padákem zůstala ochrnutá, nyní odešla přehlídku prádla

Dnes devětadvacetiletá Emma Carey v roce 2013 odcestovala z Austrálie do Evropy na plánovanou dovolenou. Tehdy se ve...

Blanka zhubla 40 kilogramů. Teď si místo XL kupuji velikost XS, říká

Mladé mamince Blance osud nadělil postavu „krev a mlíko“, časem však nabrala tak, že si v každém oblečení připadala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třiašedesátiletá babička je díky cvičení ve skvělé kondici

Lesley Maxwellová z Austrálie je sice v důchodovém věku, ale jako klasická babička rozhodně nevypadá. Je osobní...

Nevěřte nesmyslům. Kdo nemá hlad, ať nesnídá, říká trenérka a modelka Kováčová

Premium Před devatenácti lety získala modelka Klára Kováčová titul Vicemiss České republiky, tehdy ještě pod rodným příjmením...

Dcery už na svět nenahlíží podle mediálních měřítek, říká Fotr na tripu

Mají za sebou na 75 tisíc kilometrů. Objevili kurdské Turecko, projeli rizikový Irák, stihli předválečnou Ukrajinu a...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

Pralinky a Aljaška rozhodly. Soutěž Peče celá země vyhrála máma na mateřské

Přestože finále soutěže amatérských pekařů a cukrářů proběhlo loni v létě, diváci České televize si ho užili až dnes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Upečte si s Pepou Maršálkem tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem

Vypadá jako lopuch, chutná jako kyselé jablko, ale protože jedlé jsou jen dužinaté listové řapíky, jde o zeleninu....

První makronky jsem prodala v krabici od bot, říká šéfcukrářka Klára Řezníčková

Premium Když se Klára Řezníčková dostala na stáž do kuchyně pětihvězdičkového hotelu, okamžitě zjistila, že tohle je přesně to,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...

Ukrajinci dostali západní superhoufnice M777. Do akce šla i Bohdana

Ať už si dělostřelectvo v dávných dobách vysloužilo titul královny či krále bojiště, ukazuje se i v jednadvacátém...