Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

  0:08aktualizováno  0:08
Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší pravděpodobností se zasekneme na masových kuličkách či marinovaném sledi. A to je škoda.

Páj s modrým sýrem a hruškami | foto: Vanda Lubomirský Nárožná

Nová švédská kuchařka dokazuje, že je tamní kuchyně pestrá a velmi inspirativní. Autorkou knihy je Dominika Wittenberg Gašparová, která se narodila v Košicích a kromě cestování a jazyků má od útlého dětství ráda také vaření.

Už jako holčička si hrála na pořady o vaření a svou první knížku s recepty sepsala jako čtrnáctiletá. Cesty osudu ji pak dovedly do Švédska, které si zamilovala natolik, že vystudovala švédštinu na Univerzitě Karlově, pracovala pro Skandinávský dům a švédské velvyslanectví v Praze, vzala si za muže Švéda a nakonec napsala Švédskou kuchařku.

Fotogalerie

Ta je nejen originálním způsobem, jak středoevropanům přiblížit kuchyni, která je založená na čerstvosti, kvalitě a lokálním původu surovin, ale také jak vzdát hold gastronomii, která jí přirostla k srdci.

Kromě 80 receptů na sladká i slaná jídla, polévky nebo saláty najdete v kuchařce také povídání o švédských tradicích a zvycích, o tom, kde se vzalo spojení „švédský stůl“, co je to „fika“ nebo jak se slaví letní slunovrat. Přeneste se teď daleko na sever a vyzkoušejte si některý z Dominičiných receptů. Budou vám určitě chutnat.

Lehce marinovaný candát s křenovým máslem

Ingredience na 4 porce:

Lehce marinovaný candát s křenovým máslem
  • 4 filety z candáta
  • 2 lžíce fenyklových semínek
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 6 lžic soli
  • 1 lžíce bílého pepře
  • Na křenové máslo:
  • 200 g másla
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce kopru, najemno nasekaného
  • trocha strouhané citronové kůry a šťávy
  • sůl
  • Na fazolky:
  • 600 g čerstvých zelených fazolek
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička soli

Pracovní postup:

  1. Filety omyjeme a osušíme. Fenyklová semínka krátce nasucho orestujeme na horké pánvi. Přidáme k nim cukr, sůl a pepř.
  2. Část směsi nasypeme do široké plastové nádoby. Na ni uložíme filety candáta kůží nahoru. Posypeme směsí i shora a uložíme na jednu hodinu do ledničky.
  3. Z filetů opatrně setřeme marinovací směs a vložíme je do vyhřáté trouby na gril kůží nahoru na 4 až 5 minut (podložíme nádobou na odkapaný tuk).
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a citronové šťávy a povaříme v ní fazolky asi 4 až 5 minut. Scedíme a na 4 až 5 minut vložíme do nádoby s ledovou vodou.
  5. Rybu ihned podáváme s křenovým máslem a blanšírovanými fazolkami.

Tip: K marinování můžete použít jakékoliv oblíbené bylinky a koření. Fantazii se meze nekladou.

Lososový nákyp s přepuštěným máslem

Ingredience na 4 porce:

Lososový nákyp s přepuštěným máslem
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g uvařených brambor varného typu B
  • 500 g plátků uzeného lososa
  • svazek nasekaného kopru
  • 4 vejce
  • 200 ml polotučného mléka
  • 50 ml 12% smetany
  • 1 lžička kaviáru
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na lžíci rozehřátého másla osmahneme dozlatova cibuli.
  2. Vychlazené brambory nakrájíme na tenké plátky. Formu na pečení vymažeme máslem.
  3. Do formy na sebe postupně vrstvíme brambory, lososa, kopr (část odložíme na ozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolíme a opepříme.
  4. Vejce, mléko a smetanu vyšleháme metlou. Osolíme, opepříme a směsí zalijeme obsah formy.
  5. Zapékáme přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejeme na mírném ohni. Průběžně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelijeme přes cedník s drobnými oky, abychom jej zbavili usazené bílkoviny.
  6. Přepuštěné máslo smícháme s kaviárem a polijeme jím lososový nákyp, který jsme ozdobili zbylým koprem.

Tip: Nákyp můžete doplnit vařeným zeleným hráškem, který podáváme jako přílohu.

Páj s modrým sýrem a hruškami

Ingredience na 4-8 porcí:

Páj s modrým sýrem a hruškami
  • 300 g hladké mouky + na poprášení
  • 150 g másla
  • 1 lžíce studené vody
  • Na náplň:
  • 1 hrušky, oloupané a zbavené jádřince
  • 100 g másla
  • 200 g sýra s modrou plísní, nahrubo strouhaného
  • 200 ml 12% smetany
  • 100 ml polotučného mléka
  • 3 vejce
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s máslem, přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto vyválíme na pomoučené desce dokulata a vtlačíme do formy na koláč. Propícháme vidličkou.
  3. Odložíme ho asi na 20 minut do lednice a poté 10 minut pečeme.
  4. Mezitím hrušky nakrájíme na kostičky a restujeme na másle, dokud nechytnou barvu. Sýr nastrouháme a metličkou vyšleháme se smetanou, mlékem a vejci.
  5. Přidáme hrušky, osolíme a opepříme.
  6. Směs přendáme na korpus a pečeme ještě asi 40 minut, dokud téměř neztuhne a okraje páje nezezlátnou.

Tip: Do náplně můžete také přidat opražené a nasekané vlašské ořechy, ty je možné použít i na ozdobu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Pikantní masové koule

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu...

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Najdete na iDNES.cz