Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

  0:08aktualizováno  0:08
Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší pravděpodobností se zasekneme na masových kuličkách či marinovaném sledi. A to je škoda.

Páj s modrým sýrem a hruškami | foto: Vanda Lubomirský Nárožná

Nová švédská kuchařka dokazuje, že je tamní kuchyně pestrá a velmi inspirativní. Autorkou knihy je Dominika Wittenberg Gašparová, která se narodila v Košicích a kromě cestování a jazyků má od útlého dětství ráda také vaření.

Už jako holčička si hrála na pořady o vaření a svou první knížku s recepty sepsala jako čtrnáctiletá. Cesty osudu ji pak dovedly do Švédska, které si zamilovala natolik, že vystudovala švédštinu na Univerzitě Karlově, pracovala pro Skandinávský dům a švédské velvyslanectví v Praze, vzala si za muže Švéda a nakonec napsala Švédskou kuchařku.

Fotogalerie

Ta je nejen originálním způsobem, jak středoevropanům přiblížit kuchyni, která je založená na čerstvosti, kvalitě a lokálním původu surovin, ale také jak vzdát hold gastronomii, která jí přirostla k srdci.

Kromě 80 receptů na sladká i slaná jídla, polévky nebo saláty najdete v kuchařce také povídání o švédských tradicích a zvycích, o tom, kde se vzalo spojení „švédský stůl“, co je to „fika“ nebo jak se slaví letní slunovrat. Přeneste se teď daleko na sever a vyzkoušejte si některý z Dominičiných receptů. Budou vám určitě chutnat.

Lehce marinovaný candát s křenovým máslem

Ingredience na 4 porce:

Lehce marinovaný candát s křenovým máslem
  • 4 filety z candáta
  • 2 lžíce fenyklových semínek
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 6 lžic soli
  • 1 lžíce bílého pepře
  • Na křenové máslo:
  • 200 g másla
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce kopru, najemno nasekaného
  • trocha strouhané citronové kůry a šťávy
  • sůl
  • Na fazolky:
  • 600 g čerstvých zelených fazolek
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička soli

Pracovní postup:

  1. Filety omyjeme a osušíme. Fenyklová semínka krátce nasucho orestujeme na horké pánvi. Přidáme k nim cukr, sůl a pepř.
  2. Část směsi nasypeme do široké plastové nádoby. Na ni uložíme filety candáta kůží nahoru. Posypeme směsí i shora a uložíme na jednu hodinu do ledničky.
  3. Z filetů opatrně setřeme marinovací směs a vložíme je do vyhřáté trouby na gril kůží nahoru na 4 až 5 minut (podložíme nádobou na odkapaný tuk).
  4. V hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a citronové šťávy a povaříme v ní fazolky asi 4 až 5 minut. Scedíme a na 4 až 5 minut vložíme do nádoby s ledovou vodou.
  5. Rybu ihned podáváme s křenovým máslem a blanšírovanými fazolkami.

Tip: K marinování můžete použít jakékoliv oblíbené bylinky a koření. Fantazii se meze nekladou.

Lososový nákyp s přepuštěným máslem

Ingredience na 4 porce:

Lososový nákyp s přepuštěným máslem
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g uvařených brambor varného typu B
  • 500 g plátků uzeného lososa
  • svazek nasekaného kopru
  • 4 vejce
  • 200 ml polotučného mléka
  • 50 ml 12% smetany
  • 1 lžička kaviáru
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na lžíci rozehřátého másla osmahneme dozlatova cibuli.
  2. Vychlazené brambory nakrájíme na tenké plátky. Formu na pečení vymažeme máslem.
  3. Do formy na sebe postupně vrstvíme brambory, lososa, kopr (část odložíme na ozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolíme a opepříme.
  4. Vejce, mléko a smetanu vyšleháme metlou. Osolíme, opepříme a směsí zalijeme obsah formy.
  5. Zapékáme přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejeme na mírném ohni. Průběžně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelijeme přes cedník s drobnými oky, abychom jej zbavili usazené bílkoviny.
  6. Přepuštěné máslo smícháme s kaviárem a polijeme jím lososový nákyp, který jsme ozdobili zbylým koprem.

Tip: Nákyp můžete doplnit vařeným zeleným hráškem, který podáváme jako přílohu.

Páj s modrým sýrem a hruškami

Ingredience na 4-8 porcí:

Páj s modrým sýrem a hruškami
  • 300 g hladké mouky + na poprášení
  • 150 g másla
  • 1 lžíce studené vody
  • Na náplň:
  • 1 hrušky, oloupané a zbavené jádřince
  • 100 g másla
  • 200 g sýra s modrou plísní, nahrubo strouhaného
  • 200 ml 12% smetany
  • 100 ml polotučného mléka
  • 3 vejce
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s máslem, přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto.
  2. Těsto vyválíme na pomoučené desce dokulata a vtlačíme do formy na koláč. Propícháme vidličkou.
  3. Odložíme ho asi na 20 minut do lednice a poté 10 minut pečeme.
  4. Mezitím hrušky nakrájíme na kostičky a restujeme na másle, dokud nechytnou barvu. Sýr nastrouháme a metličkou vyšleháme se smetanou, mlékem a vejci.
  5. Přidáme hrušky, osolíme a opepříme.
  6. Směs přendáme na korpus a pečeme ještě asi 40 minut, dokud téměř neztuhne a okraje páje nezezlátnou.

Tip: Do náplně můžete také přidat opražené a nasekané vlašské ořechy, ty je možné použít i na ozdobu.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Výhodou oblíbeného eintopfu je, že vše dáte do jednoho hrnce a nemusíte špinit nádobí. Navíc toto jídlo skvěle chutná a...

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

Okurková polévka s jablkem a krevetami

O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní...

RECEPT DNE: Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus je nejen zdravý, ale také si na něm skvěle pochutnáte. V kombinaci s červenou řepou a avokádem budete mít...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz