Čtvrtek 6. května 2021, svátek má Radoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. května 2021 Radoslav

Děti a jídlo: Švédsko sladkosti jen v sobotu, Itálie moře zeleniny

  4:51
Kdo z vás žije rodinným životem a musí denně stíhat práci, aktivity dětí i nákupy, ten ví, jak je těžké při tom všem ještě zajistit potomkům zdravé, vyvážené a pestré stravování. Zajímalo nás, jak se tenhle nelehký úkol daří maminkám jinde v Evropě, tak jsme čtyřem z nich položili stejné otázky týkající se rodinného stravování. Podívejte se jim s námi pod pokličku.

Gail Banksová z Velké Británie dovolí dětem sladký zákusek jen tehdy, když hezky jedí zeleninu. | foto: Archiv čtenářky

Anglie: Děti smějí sladkosti, když pěkně jedí a sní dost zeleniny

Gail Banksová (38) žije se svými dvěma dětmi, desetiletou Lauren a sedmiletým Jamesem, v rodinném domě ve Walton On Thames v anglickém hrabství Surrey. Pracuje jako masérka a kosmetička.

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Třikrát až čtyřikrát do týdne.

2. Vaříte jedno jídlo (třeba oběd či večeři) pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti (děti, tatínka apod.) připravujete něco speciálního?
Většinou se snažím vařit jednu večeři pro nás pro všechny. Ale když máme návštěvu, tak většinou nejdřív uvařím něco dětem, a pak se najím s dospělými, když jsou děti v posteli.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Moje děti často vyžadují moučník po hlavním jídle, takže když hezky jedí a snědí všechnu zeleninu a ovoce, ráda jim dám mražený jogurt nebo třeba malou čokoládovou zmrzlinu.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Většinou vodu a někdy neslazené ovocné šťávy.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den? 
Těstoviny se sýrovou omáčkou a hráškem, pizza, sýrový koláč se zeleninou, kuřecí nugety a pečené bramborové hranolky se zeleninou, kuřecí casserole...

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
K většině teplých jídel se snažíme jíst zeleninu.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Od každého trochu.

Francie: K večeři polévky a hodně zeleniny

Jana Heitzmannová (34), specialistka mzdových systémů, a její muž, lékař Jean-Daniel (40), žijí s dětmi Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) v rodinném domě ve městě Bart ve Francii.

Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) Heizmannovi z Francie u stolu

Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) Heizmannovi z Francie u stolu

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Přes týden k snídani, o víkendu k obědu a večeři. Oba pracujeme přes den a manžel se vrací pozdě večer. Dětem proto připravuji večeří na 19. hodinu a já pak večeřím s manželem po jeho návratu z práce.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Obědy o víkendu jsou společné pro všechny členy rodiny. Základem večeří je většinou jedna polévka. Děti si před ní zakousnou čerstvou zeleninu, sýr a dezert, pro manžela a sebe většinou připravuji ještě salát s bagetou či těstovinami.

Tipy pro tryskomatky

Týdenní menu s dovozem čerstvých surovin, web pro maminky kuchařky nebo kniha receptů

Jestli máte někdy pocit, že byste potřebovala čtyři ruce a nejméně o 12 hodin denně více, abyste stihla práci i rodinnou večeři, pak zkuste některý z těchto tipů:

Maminčina taška - až domů dostanete recepty na týdenní teplé a chutné večeře pro čtyřčlennou rodinu spolu s čerstvými surovinami. "Recepty jsou rychlé, jednoduché na přípravu a přizpůsobené tak, aby dětem chutnaly," říká Marcela Štěpánková, matka dvou dětí a zakladatelka společnosti Rodino k večeři, která trhá každý týden trn z paty stále většímu počtu zaměstnaných maminek.

Recepty pro děti - internetové stránky věnované zdravému vaření nejen pro děti, plné receptů, tipů a triků, které se vytížené mamince vždycky hodí.

Chutné recepty pro miminko i celou rodinu - knížka 66 rychlých receptů autorek Birgit Kaltenthalerové a Heike Kovácsové nabízí nejen tipy na vaření pro velké i malé děti, ale i rady o výživě a kojení.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Sušenky typu Bebe nebo Prince děti často dostávají k odpolední svačině u paní, která je po škole a školce opatruje. Bonbóny a zmrzlinu jedí spíše výjimečně při příležitosti svátků, narozenin nebo návštěv.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
K snídani mléko nebo kakao a džus, ke svačině džus, k ostatním jídlům a během dne vodu.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Dětem připravuji večeři po návratu z práce v cca 19 hodin. Přibližně rok mi v tom pomáhá "kouzelný stroj" Termomix, který míchá, krájí a ohřívá, takže s jeho pomocí připravuji rychle lahodné a zdravé polévky všeho druhu z čerstvé zeleniny. Byla to poměrně velká investice, ale každý den ji blahořečím. Děti před polévkou sní talířek čerstvé zeleniny. Samotná polévka (většinou bezmasá) obsahuje různé druhy sezonní zeleniny jako pórek, dýně, petržel, zelí, celer, mrkev, cukety, rajčata, lilky, fazolky, čočku a brambory nebo těstoviny. Po polévce děti ještě sní kousek sýra, což je ve Francii zvykem, výjimečně kousek šunky a dezert - jogurt nebo ovoce.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Většinový. Je součástí každého jídla - vařená nebo čerstvá, většinou najednou. Část pochází z naší zahrady.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Polotovarům se vyhýbám.

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Velmi výjimečně, cca jednou do roka.

Itálie: Těstoviny každý den a spousta zeleniny

Francesca Traneová (41), která pracuje jako asistentka v advokátní kanceláři, a její děti Stefano (12), Simone (11) a Biagio (7) Solazzo společně žijí v bytě v Římě.

Francesca Trane z Říma se syny

Francesca Trane z Říma se syny

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Každý den na večeři. Chodím do práce každý všední den ráno a vracím se v osm večer. Než odejdu do práce, uvařím dětem těstoviny k obědu, takže si je mohou ohřát. V týdnu večeříme společně a o víkendu spolu také obědváme. V neděli obvykle přichází na oběd i můj bratr Angelo.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Vařím jedno jídlo pro všechny, ale někdy ti mladší chtějí něco jiného.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Vůbec žádné bonbóny. Mívají k snídani sušenky, někdy zmrzlinu po večeři. Ale ne moc často.

4.Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Vodu.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Jíme těstoviny na všechny možné způsoby, maso a hodně zeleniny.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Je to velmi důležitá část našeho jídelníčku, denně si dáváme hodně zeleniny.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Používám výhradně čerstvé suroviny. U nás doma nenajdete žádné polotovary!

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Pouze když jsou se svým otcem, tedy jednou až dvakrát týdně.

Švédsko: Sladkosti jen v sobotu

Učitelka na mateřské dovolené Anna Sjövallová (40) a realitní makléř Fredrik (40) a jejich děti Ludvig (6), Lykke (4) a Oskar (1) žijí v rodinném domě v Bjärred ve Švédsku.

Anna Sjövall ze Švédska s manželem Fredrikem a dětmi

Anna Sjövall ze Švédska s manželem Fredrikem a dětmi

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Pět dní v týdnu.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Vaříme jedno jídlo pro celou rodinu, ale maminka si obvykle dává menší přílohu a nahrazuje ji zeleninou.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Ve Švédsku máme tradici "bonbónové soboty", takže sladkosti mají děti pouze v tento den a nebo když je dětská party. Občas si dají zmrzlinu, nejčastěji v létě.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Vodu a mléko.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Maso, kuře nebo ryba s těstovinami, rýží, bulgurem nebo bramborami, salát, omáčka. Snažím se vařit sama, ale když máme hodně aktivit (fotbal, gymnastika...), tak využívám polotovary.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Snažíme se jíst zeleninu ke každému jídlu, například salát s okurkou, rajčaty, paprikou, fetou nebo mozzarellou a restovanými dýňovými semínky.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Dávám přednost čerstvým surovinám, jak už jsem řekla v odpovědi na otázku číslo pět.

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Zřídka. Možná jednou až dvakrát za čtvrt roku.

  • Nejčtenější

Nahých scén lituju. Mám z toho zvláštní trauma, říká Berenika Kohoutová

Premium Ať se jí v životě děje cokoliv, ze všeho si dokáže vzít to lepší. Kromě mnoha pracovních úspěchů do svých třiceti...

Pneumatika v pase, zaříznuté legíny. Hříchy, které vedou do módního pekla

Móda není jen o nejžhavějších trendech na poli krásy. Na odívání je potřeba nahlédnout ještě z jiného, osobnějšího...

Thajka miluje tetování, první si vytvořila sama pomocí háčku a inkoustu

Pětatřicetiletá Haruethai Piankaewová z Thajska propadla kouzlu tetování už ve čtrnácti letech. Od tatéra si nechala...

Měl jsem pupek jako pneumatiku, říká Pavel, který shodil 33 kilogramů

Pavel Procházka se nevešel do žádného oblečení, měl vysoký cholesterol a pořádné břicho. Díky novému životnímu stylu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Styděla jsem se za sebe, tak jsem shodila 83 kilo, říká úřednice Katka

Ve svých jednadvaceti letech vážila 145 kilogramů. S morbidní obezitou se jí podařilo během pěti let skoncovat. „Každá...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám...

Hospodyňky v horách byly kouzelnice, říká autorka Krkonošské kuchařky

Spisovatelku Danku Šárkovou, která byla zvyklá potkávat se s lidmi na besedách a čteních po celé republice a cestovat...

KVÍZ: Vyznáte se v regionálních specialitách? Můžete vyhrát kuchařku

Soutěž Určitě už jste slyšeli výrazy jako hladká Ančka, bigoš nebo kočičí tanec. Ale víte, co se za nimi skrývá? Jestli ano,...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...