Pondělí 10. května 2021, svátek má Blažena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 10. května 2021 Blažena

Recepty z ryb a mořských plodů

Pivo jako základ české kuchyně. Hodí se pod buřty, k rybě i do závinu

Ilustrační snímek
20. února 2021

K české kuchyni pivo patří nejen jako prostředek ke spláchnutí vepřo knedlo zela nebo k zahnání...

Silvestrovská párty doma? Dejte si jednohubky, rolky a kanapky

Lososové rolky s liučinou
30. prosince 2020

Letošní silvestrovské oslavy budou pravděpodobně o hodně klidnější než ty loňské a předloňské....

Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř

Kapr a Vánoce patří pro většinu Čechů neodmyslitelně k sobě. Vanu u vás doma si...
23. prosince 2020

Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba,...

Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu

Kapr na kmíně s bramborovým salátem se šunkou
19. prosince 2020

Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si...

Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity

Losos s citrusy a americkým bramborem
7. listopadu 2020

Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen...

Souboj pomazánek: vyhraje u vás avokádová, škvarková, rybí nebo čočková?

Avokádová pomazánka se sušenými rajčaty
3. října 2020

Jsou skvělé ke svačině, večeři, na cesty, nebo třeba jako pohoštění pro návštěvy. Rychlé domácí...

Čufty, rybí koule či falafel. Udělejte si kulatou hostinu s masem i bez

Čufty v tomatové omáčce
5. září 2020

Mleté maso je ideální kuchyňskou ingrediencí, která umožňuje popustit uzdu fantazii a vytvořit...

To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu

Pečený pstruh a ragú z černého kořene
1. srpna 2020

Kdo si nepotrpí na mořské potvory, ten se určitě najde v chuti sladkovodních ryb, které jsou u nás...

Nejedete letos k moři? Tak si dejte musaku, paellu či špagety doma

27. června 2020

Možná, že jste museli vzhledem k epidemiologické situaci změnit plány na letní dovolenou a...

Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu

6. června 2020

Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou...

Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem

25. dubna 2020

Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte...

Jak nakrmit rodinu v době karantény? Poradíme s nákupem i vařením

15. března 2020

Mnoho lidí už v karanténě je, ať už poté, co přicestovali ze zahraničí, nebo mají v okolí někoho s...

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

aktualizováno  11. března 2020

Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi....

Výživa v prvním roce života může chránit před alergií v dospělosti

6. března 2020

Objevila se ve vaší rodině alergie? Obáváte se, že by ji mohlo mít i vaše miminko? Začínáte s...

Lehké večeře nejen pro ty, kteří se rozhodli v novém roce zhubnout

4. ledna 2020

Začátek roku je pro mnoho z nás impulsem, abychom přehodnotili stravovací zvyklosti. Poté, co jsme...

Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak

21. prosince 2019

Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích...

Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

20. července 2019

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

15. června 2019

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo...

Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko

17. května 2019

Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se...

Začíná mistrovství světa v hokeji, nachystejte si jednohubky k televizi

10. května 2019

Když se bojuje o postup nebo o medaile na mistrovství světa v hokeji, přijde k chuti něco malého,...

Pět potravin pro krásu. Projezte se k hezčí pleti i vlasům

8. května 2019

Jídlo je vedle kvalitního spánku a dostatečného pohybu sice jen jednou součástí zdravého životního...

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

23. února 2019

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco...

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

29. prosince 2018

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

25. prosince 2018

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo...

Umírající tradice. Patnáct Belgičanů loví krevety z koňského hřbetu

24. července 2018

Při návštěvě belgického přímořského letoviska Oostduinkerke můžete u pobřeží zahlédnout muže na...

Potraviny pro zdravé kosti. Jezte sardinky, čedar i fíky

20. června 2018

Zdravé kosti = vápník. Tuhle rovnici známe všichni už od dětství. Ne každý ale ví, že klíčové jsou...

VIDEO: Brazilka se narodila bez vaginy, pomohla jí kůže z ryby

6. června 2018

Přelomovou plastickou operaci podstoupila Brazilka, která se narodila bez vaginy. Jako první na...

Potraviny, které snižují hladinu cholesterolu. Zkuste tučné ryby i oříšky

16. května 2018

Cholesterol potřebujeme; problém může nastat, když se jeho hladina výrazně zvýší a když se začne...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

24. dubna 2018

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu,...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

21. dubna 2018

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a...

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

10. března 2018

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

10. února 2018

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si...

Antibiotika a znečištěná voda. Máme se pokrmům z ryb raději vyhýbat?

6. února 2018

Lékaři i výživoví poradci mluví o důležitosti konzumace ryb, nejrůznější dokumenty a zprávy na...

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

20. ledna 2018

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost...

Dávejte dětem ryby. Budou po nich hodnější a chytřejší, tvrdí vědci

10. ledna 2018

Možná si ještě pamatujete na lžíce rybího oleje, které do vás lámala maminka nebo babička. Nedělala...

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

19. prosince 2017

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých...