Co chcete vědět o vietnamské kuchyni?

Kuchař a foodstylista David Bureš
velikost textu:
vydáno 10.3.2020 1:00
Ať už jste byli ve Vietnamu, nebo znáte tamější kuchyni jen díky restauracím a bistrům v srdci Evropy, možná jste si barvité a chuťově zajímavé pokrmy oblíbili tak, že si je chcete připravit doma. Jak na to? Na vaše otázky odpovídal kuchař a foodstylista David Bureš.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 10. března 2020 do 12:30

OTÁZKA: Miluji vietnamské smažené závitky, ale nevím, jak si je udělat doma. Potřebuji na to nějaké speciální ingredience? Dá se těsto na ně u nás někde koupit hotové? Děkuji Zdena Zdena
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, Zdeno. Funkčních receptů se dá sehnat na internetu mnoho. Těsto na závitky se nazývá rýžový papír a dá se koupit dnes již v každém dobrém supermarketu. Při nákupu se řiďte podle obrázku, aby závitky na něm byly smažené, nikoli syrové (jako je to u letních závitků). Hezký den, David. 10.3.2020 12:03
OTÁZKA: Jaký je prosím rozdíl mezi polévkou Pho a klasickým naším českým vývarem s nudlemi? Michal
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, Michale. V zásadě se jedná o rozdíl v dochucení a v koření. Pho je aromatičtější a měl by to být silný vývar. Hezký den, David. 10.3.2020 12:04
OTÁZKA: Dobrý den, jsou české výrobky tupu sojová omáčka apod srovnatelné s těmi vyrobenými v Asii? Děkuji Šárka Sládková
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, Šárko. Jsou jim dost podobné, ale ty pravé vietnamské seženete například v Sapě. David 10.3.2020 12:06
OTÁZKA: Dobrý den, pane Bureši, nikdy jsem ve vietnamu nebyla, ale mám ráda asijskou kuchyni a obecně hlavně sladké. Jaké sladké vietnamské dobroty byste mi doporučil akde se se případně dají u nás koupit? Blanka P.
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, jako dezert se podávají například fritované bochánky Báhn rán plněné sladkou pastou. Nejenom dezerty, ale i vietnamskou kulturu můžete na vlastní kůži zažít v Sapě. David 10.3.2020 12:08
OTÁZKA: Dobrý den, kde radíte nakupovat potraviny na vietnamskou kuchyni? Michal
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, nejlépe v Sapě, ale i v dobrých supermarketech je již mnoho surovin k dostání. David 10.3.2020 12:09
OTÁZKA: Dobrý den, jakou byste doporučil sojovou omáčku jako nejlepší? Díky! Lenka
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, osobně nejradši používám Kikkoman (japonská). Vietnamské sójové omáčky jsou na mě moc výrazné. David 10.3.2020 12:10
OTÁZKA: Nesnáším čerstvý koriandr, ale ve vietnamských receptech je ho dost, čím ho případně nahradit? Sabrina
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, koriandr se chutí nahradit nedá. Je velmi specifický. Každopádně ho z receptů můžete vynechat a přidat například jarní cibulku. David 10.3.2020 12:11
OTÁZKA: Dobrý den, jaká z asijských kuchyní vám nejvíc chutná? Slávka
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, vietnamská. David 10.3.2020 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, jaký je rozdíl mezi japonskou, vietnamskou a čínskou kuchyní? Dana
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, nám Evropanům přijdou asijské kuchyně dost podobné. Lze je snadno zaměnit. Rozdíl poznáte například v nudlích. Pro Japonsko jsou specifické udon nudle. Vietnamská kuchyně zase nejčastěji používá rýžové nudle. Pro změnu v Číně se setkáte s nudlemi vaječnými. David 10.3.2020 12:15
OTÁZKA: Jsem veganka. Jaké pokrmy z vietnamské kuchyně by pro mne byly vhodné? A zvládla bych to doma, když jsem kuchařské střevo? Gabriela Horáková
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, například omáčky se dají sehnat i veganské. A každý recept se dá přizpůsobit. David 10.3.2020 12:15
OTÁZKA: Zdravím. Jaké je vietnamské národní jídlo. Existuje něco takového? Darek M.
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, nejvyhlášenějším jídlem je nejspíše polévka Pho, která se konzumuje i jako hlavní chod. David 10.3.2020 12:16
OTÁZKA: Dobrý den, co za jídlo (jakou kuchyni) máte nejraději vy sám? Honza Honza
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, nejraději mám domácí kuchyni a jídlo vytvořené z toho co najdu v lednici. David 10.3.2020 12:16
OTÁZKA: Jste svobodný, Davide? Jana
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, ne. David 10.3.2020 12:17
OTÁZKA: Ještě dotaz ke sladkým bochánkům. Můžete být konkrétnější - ta pasta, jíž jsou plněny, je z čeho? A co je Sapa? Blanka P.
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Pasta je připravena z loupaných fazolí mungo, které se ovšem v naší oblasti nedají sehnat. Lze je zaměnit například za bílé fazolky nebo cizrnu. Sapa je největší vietnamské tržiště v Praze. 10.3.2020 12:18
OTÁZKA: Hezký den, co za surovinu - přísadu by nemělo ve vietnamském jídle chybět? Monika Veselá
Kuchař a foodstylista David Bureš David Bureš: Dobrý den, rozhodně čerstvé bylinky, nudle a rybí omáčka jsou nejrozšířenější suroviny ve vietnamských receptech. David 10.3.2020 12:19

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.