Cukety, rajčata a papriky ve vaší kuchyni. Využijte úrodu ze zahrádky

Nadbytek úrody rajčat, paprik a cuket potká během letních dní mnoho zahradníků. Pokud překvapí i vás, není třeba propadat panice. Plody ze zahrádky lze zpracovat různými způsoby. Můžete je zavařit, nasušit, připravit omáčky. A určitě se můžete nechat inspirovat našimi recepty.
Část 1/3
Ilustrační snímek

Paprika

Historie
Jejím rodištěm je Střední a Jižní Amerika, kde ji původní obyvatelé odpradávna využívali jako ingredienci do jídel, často jako koření. Do Evropy byla semena paprik poprvé dovezena během 19. století.

Na začátku se paprika pěstovala pouze jako okrasná rostlina. Postupně se však stala oblíbeným kořením a nakonec i chutnou zeleninou. Často se jí říkalo španělský, turecký nebo uherský pepř, neboť se právě z těchto zemí rozšířila do střední Evropy.

Zdraví
Paprika dodává jídlu nejen chuť a pestré barvy, ale i spoustu zdraví prospěšných látek. Obsahuje až pětkrát více vitaminu C než citrusové plody, ale záleží na odrůdě, dále vitaminy B a E či provitamin A.

Papriky jsou také bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a jódu. Kapie vynikají obsahem antioxidantů a v porovnání se zelenými paprikami mají červené plody více vitaminů a živin stejně jako karotenu.

Pálivé chilli papričky jsou samy o sobě zajímavou kapitolou. Obsahují totiž látku kapsaicin, která podporuje zahřátí organismu, vyšší výdej energie a navíc potlačuje chuť na nezdravé jídlo. Další látky v ostrých papričkách podporují trávení a urychlují metabolismus. Zajímavé také je, že největší vliv na hubnutí mají chilli papričky u těch, kteří nejsou na jejich konzumaci zvyklí.

V kuchyni
Na Balkáně jsou papriky velmi často používány do ajvaru, omáčky, která skvěle doplňuje pečené maso, uzeniny, sýry či pečivo.

Pro tureckou kuchyni je typická muhammara z grilovaných červených paprik, ostrého protlaku a chlebové strouhanky, dochucená opraženým mletým kmínem, stroužkem česneku a melasou z granátového jablka.

Pokud navštívíte Sicílii, určitě ochutnejte caponatu. Jedná se o směs pečené zeleniny, kapar, oliv a koření.

Nesmíme opomenout ani řeckou pomazánku ktipiti, která se připravuje z pečených oloupaných lusků, fety, česneku, olivového oleje a červené mleté papriky.

Nejčtenější

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

8. května 2025

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Lehké

25 min

Italská specialita, kterou lze naplnit na mnoho způsobů.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Záchranář / Záchranářka pro VZ Tachov

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Plzeňský kraj

Bramborové vafle s lososem

Bramborové vafle s lososem

Střední

35 min

Vyzkoušejte vafle trochu jinak.

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Muffiny s arašídovým máslem a jablečným pyré

Střední

45 min

Na svačinu či k snídani, ve všech případech si na nich určitě smlsnete.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.