Doporučujeme

Polévka Pho Bo

Polévka Pho Bo | foto: Kulinární studio MAFRA

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

  • 4
Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil mimo jiné v online chatu kuchař a foodstylista David Bureš, který bude i lektorem kulinárního kurzu pro čtenáře Tiny a Ony.

David Bureš

  • absolvoval SOU Mrkvičkova a SOŠ cestovního ruchu v Praze 
  • sbíral zkušenosti ve vyhlášených restauracích v České republice i v zahraničí (Jarmark, Savoy Café, Eska, Cafe La Creme)
  • čtvrtým rokem spolupracuje jako foodstylista s Kulinárním studiem MAFRA (dříve Bauer Media)
  • je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Kuchař a foodstylista David Bureš

„Nám Evropanům přijdou asijské kuchyně dost podobné, lze je snadno zaměnit,“ uvedl v online chatu na dotaz, jaký je rozdíl mezi čínskou, japonskou nebo vietnamskou kuchyní. „Rozdíl poznáte například v nudlích. Pro Japonsko jsou specifické udon nudle. Vietnamská kuchyně zase nejčastěji používá rýžové nudle. Pro změnu v Číně se setkáte s nudlemi vaječnými.“

Nejvyhlášenějším vietnamským jídlem je podle něj nejspíše polévka Pho, která se konzumuje i jako hlavní chod. Na otázku čtenáře, čím se liší od našeho českého vývaru, David Bureš podotkl: „V zásadě se jedná o rozdíl v dochucení a v koření. Pho je aromatičtější a měl by to být silný vývar.“

Vzhledem k opatřením z důvodu šíření koronaviru logicky došlo i na dotazy ohledně bezpečnosti asijské kuchyně nebo dovážených potravin. „Skrze potraviny dovážené ze zahraničí by nákaza virem neměla hrozit,“ uvedl. „Obecně je doporučeno vše umývat a dodržovat větší hygienu. Já do bister chodím i nadále.“   

Asijská kuchyně je u českých labužníků oblíbena nejen pro své exotické názvy a chutě, ale také proto, že dává prostor fantazii a je už na první pohled odlehčenější než česká klasika.

Jak se připravuje tradiční polévka Pho Bo, smažené nudle, zeleninové závitky či třeba grilovaný bůček, si budou moci vyzkoušet čtenáři a čtenářky na kulinárním workshopu týdeníku Tina a internetového magazínu OnaDnes.cz.

Průvodcem a lektorem tohoto workshopu bude kuchař a foodstylista David Bureš, který má za sebou profesionální zkušenosti doma i v zahraničí a spolupracuje s Kulinárním studiem MAFRA.

Všechny odpovědi kuchaře a foodstylisty Davida Bureše si přečtěte zde.

Informace o výhercích soutěžního kvízu najdete zde. Termín kulinárního kurzu na téma vietnamské kuchyně se ovšem kvůli situaci s šířícím se rizikem koronavirové nákazy posouvá. Výherce budeme včas informovat.


  • Vybrali jsme pro Vás