Gurmán radí

Vietnamská kuchyně se skládá z pěti elementů, říká kuchař David Bureš

Ostrá, kyselá, hořká, slaná a sladká chuť jsou ekvivalenty k železu, dřevu, ohni, vodě a zemi. „Každé vietnamské jídlo má svoji vlastní chuť, která odráží jeden či více z těchto elementů,“ vysvětlil...

10. března 2020,  aktualizováno  11.3 16:55

Chcete zkusit, jak vaří profíci? Vyberte menu na kulinární workshop

Experimentujete rádi v kuchyni? Zajímáte se o nové trendy vaření a pečení i tradiční české či zahraniční recepty? Pak by vás mohla bavit naše výzva. Připravujeme pro vás společně s týdeníkem Tina...

29. listopadu 2019

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své zkušenosti a znalosti o jedlých květech na stránky krásné a inspirativní kuchařky Kytky...

15. června 2018  12:25

Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy, nebo si...

23. září 2017

Recept na úspěch? Vášeň i zvědavost, říká michelinský šéfkuchař

Vezmete špetku zvědavosti, pořádnou porci vášně, pár desítek let zkušeností a hodně lokálních potravin. Když to všechno zamícháte, přiklopíte pokličkou a dáte vařit, máte šanci zařadit se mezi...

5. března 2013

Dobrého řezníka poznáte podle toho, že vám namele

Většina z nás má ve zvyku vařit stále dokola z těch samých druhů masa, nejlépe kuřecích prsou nebo vepřové panenky, ale kolem méně obvyklých kousků chodíme v řeznictví obloukem. Nebojte se zkusit...

16. února 2013

Vica Kerekes se sice v kuchyni tváří jako trdlo, ale vaří skvěle

Když jsem na konci minulého roku dostala pozvání k natáčení nového pořadu TV Paprika a zároveň mi byla nabídnuta role jednoho z porotců, kteří budou koštovat a hodnotit jídla připravená známými...

29. ledna 2013

Zkuste ga kari, polévku pho bo či rendang podle šéfkuchaře SaSaZu

Asijská kuchyně má snad tisíce chutí, kvůli kterým ji zbožňují nejen gurmáni, ale i obyčejní jedlíci na celém světě. Jídlu z východu propadl i izraelský šéfkuchař Šahaf Šabtaj, který přes čtyři roky...

15. ledna 2013

Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské kuchařky...

4. ledna 2013

Nestíháte teplé večeře? Zkuste superrychlý falafel podle Jamie Olivera

Možná teď v předvánočním shonu nemáte moc času na vaření teplých večeří, ale zase nechcete rodinu šidit obloženým chlebem s něčím. Zkuste se inspirovat u kuchařského mága Jamie Olivera, který dovede...

19. prosince 2012

Gastrotipy na výlet: Zabijačka i adventní slavnosti

Máte chuť na jitrničku, jelítko nebo tlačenku? Nebo už chcete zažít vánoční pohodu a ochutnat první cukroví? Máme pro vás několik chutných tipů, kam o víkendu a v příštím týdnu vyrazit na výlety,...

23. listopadu 2012

Jak uctít svatého Martina? Nejen husou a vínem, ale třeba pštrosem

Už v neděli v jedenáct dopoledne to vypukne. Budou se koštovat mladá svatomartinská vína, která letos budou svěží, harmonická a s decentní kyselinkou. K nim se o tomto víkendu bude skvěle hodit...

9. listopadu 2012

VIDEO: Připravte si kávu ve vacuum potu s baristkou Petrou Veselou

Skleněná baňka nahoře, skleněná baňka dole, papírový filtr, kahan... Ono se řekne uvařit si kafe, ale někdy si při tom může člověk připadat spíše jako chemik v laboratoři. Třeba v případě, že si svůj...

2. října 2012  4:42

Lehký oběd, který potěší jazyk i oko. Saláty s rybou či kuřecím masem

Chcete-li se stravovat zdravě, lehce a přitom chutně a zajímavě, určitě občas pátráte na jídelním lístku po něčem, co vás v poledne zasytí, ale přitom se po obědě nebudete cítit těžce a ospale. Dejte...

29. září 2012  4:01

Milion korun za dort? Ano, když je od cukrářky Sylvie Weinstockové

Dnes dvaaosmdesátiletá babička Sylvia Weinstocková byla původně učitelka, ale už třicet let je známá jako královna dortů. Její newyorská cukrárna ročně upeče kolem tisíce luxusních dortů, které míří...

20. září 2012  2:05

VIDEO: Škola přípravy kávy podruhé. Cappuccino podle Petry Veselé

Máte rádi kávu, ale dáváte přednost té, která je zjemněná trochou mléka? Pak si určitě v kavárně nebo v restauraci dáváte cappuccino. Tento lahodný nápoj s přibližně centimetrovou "čepicí"...

18. září 2012

VIDEO: Baristka Petra Veselá vás naučí připravit doma lahodné espresso

Symbolem té nejlepší a pravé kávy je klasické espresso, které je i základem pro většinu kávových nápojů. Pokud si chcete kvalitní espresso dopřávat i doma, nestačí jen pořídit drahý přístroj. Chce...

11. září 2012  4:56

Čtenářskou soutěž s Jamie Oliverem vyhrál čokoládový dort s kardamomem

Víte, jak vaří, peče a smaží kuchařská hvězda Jamie Oliver? Jednoduše a přitom rafinovaně, z čerstvých a kvalitních surovin, s nápadem a fantazií, ale přesto rychle. Před několika týdny jsme vás...

27. srpna 2012  14:32

Vařte jako slavný kuchař Jamie Oliver a získejte jeho grilovací sadu

Díky olympiádě se pozornost celého světa donedávna upírala na britské ostrovy a sportem žili i lidé, kteří jindy v roce dávají přednost kuchařské zástěře před trenýrkami. Kouzlu pěti kruhů propadl i...

2. srpna 2012  2:09,  aktualizováno  21.8 2:09

Tvarůžky, víno, pivo i delikatesy aneb cesta za chutěmi i vůněmi Česka

Léto s sebou přináší nejen teplé a slunečné dny, ale také nespočet gastronomických festivalů a akcí. Protože dobrému jídlu a pití se nejlépe holduje pod širým nebem, zkuste se vydat třeba do Loštic...

22. června 2012  2:04

VIDEO: Jak snadno a rychle připravit mušle. Za 10 minut jsou na stole

Máte rádi mušle, ale doma si na ně netroufáte? Nakoukněte s námi pod pokličku šéfkuchaře Václava Strohmajera z pražského Bomton Fashion Café a uvidíte, že je jejich příprava snadná a rychlá.

13. června 2012  2:06

Neseďte doma, jezte venku. Kam se vydat za dobrým jídlem a pitím?

Konec května s sebou přináší nejen příjemné počasí, ale také spoustu příležitostí, jak potěšit chuťové buňky. Ať už se vydáte na gastronomický festival, medový dětský den, pivovarské slavnosti, na...

25. května 2012  2:57

Jak užít víkend? S pivem, chřestem či středomořskými specialitami

Jaro chutná nejen chřestem, což můžete zjistit na slavnostech v Ivančicích, ale také pivem. A to zase prověříte v pražských Holešovicích. A jestli váš mlsný jazýček nebude mít dost, tak se vydejte do...

18. května 2012  1:14

Chřestová sezona je v plném proudu aneb tři delikatesy od šéfkuchařů

Jestli jste letos ještě neměli na talíři chřest, je na čase to napravit. Sezona této lahodné a zdravé zeleniny je v plném proudu, a pokud si zajdete třeba na farmářský trh pro pravý český chřest,...

2. května 2012  1:17

Malá Hanoj v Praze: domácí vietnamská kuchyně i ovoce, které neznáte

Jestli si chcete v Praze dopřát (a ochutnat) kousek Asie, naplánujte si výlet do Sapy. Z areálu pojmenovaného po vietnamském městě budete odcházet s plným břichem i taškami.

14. dubna 2012

Oskeruše, chřest nebo víno. Užijte si šťavnatou sezonu

Jaro už je v plném proudu a žádný pravý gurmán si nemůže stěžovat na nedostatek chuťových vjemů. Ať už se vydáte na kterýkoliv konec republiky, můžete se těšit na dobré jídlo, skvělé pití i zajímavé...

13. dubna 2012

Gastrotipy na výlet: Trnky nejen tekuté, křepelčí vejce, svátky jara

Pokud vymýšlíte, kam se o víkendu nebo na Velikonoce vypravit na výlet, možná si vyberete z chutných tipů, které pro vás vybrala redakce Gastronaut.cz. Pro ty, kdo rádi kombinují společenské zážitky...

30. března 2012

Bezmasé jídlo není nuda, tvrdí šéfkuchaři. Zkuste, jestli vás nehoupou

Pro masožravce tělem i duší je vegetariánská kuchyně něčím, co by ochutnali leda v případě, že by jim hrozila smrt hladem. Bezmasé pokrmy však dávno nejsou výsadou hrstky výstředníků, ale součástí...

8. března 2012  2:01

Vařila jsem pro Romana Vaňka. Připálila jsem maso, ale vylízal talíř

Pozvala jsem kulinářského guru a šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka na oběd, který jsem připravila přesně podle jeho kuchařky. A jak to dopadlo? Telecí na paprice jsem sice...

1. března 2012  4:57

Udělejte si doma Itálii. Kam se vydat pro pravé italské sýry nebo vína

V mnoha domácnostech se za italské jídlo pokládají špagety s kečupem a pizza z mrazáku. Jenže jestli chcete zažít skutečnou chuť Středomoří, poohlédněte se po skutečně pravých italských surovinách....

25. února 2012  11:33

Valentýn s chutí čokolády. Šňupejte ji, pečte i zapíjejte

Láska je sladká, ale na Valentýna si ji můžete ještě osladit kvalitní čokoládou. Bonboniéry nebo čokoláda ze samoobsluhy už však dávno nefrčí. Poradíme vám, jak luxusní čokoládu zapíjet alkoholem,...

11. února 2012  4:41

Valentýn a čokoláda? Ne, šéfkuchař servíruje milencům býčí varlata

Zahoďte chřest a ústřice a dejte si můj slaný koláč! Takovým sloganem láká ke koupi nové afrodiziakální pochoutky šéfkuchař Charlie Bigham z Velké Británie. Svůj plněný koláč z listového těsta...

8. února 2012  12:33

Masopust, pivo i vegetariánské speciality. Kam za dobrotami?

V nadcházejících dnech si užijí nejen milovníci jitrnic, jelítek a klobásek, ale i vegetariáni. Vydejte se za krásami naší vlasti podle gurmánského itineráře, který pro vás sestavila redakce portálu...

3. února 2012  2:26

Oběd i s moučníkem za 30 minut? Jamie Oliver vás to naučí

Jamie Oliver se v kuchyni vyzná. Je přeborníkem, co se týče na pohled jednoduchých a přitom zajímavých pokrmů, které osloví více smyslů než jen chuť. Pokud patříte k lidem, kteří si stěžují, že...

21. ledna 2012  4:34

Pálenka, víno i masopustní hody. Kde nejen o víkendu ukojit mlsnou

V lednu sice většina z nás řeší, jak zhubnout, než kde sehnat něco dobrého na zub, byla by však škoda docela rezignovat na dobré jídlo a pití. Vždyť se blíží masopust a navíc chladné počasí za okny...

20. ledna 2012  1:10

Degustace vín, rakouská kuchyně či festival. Kam za dobrotami?

Po vánočních jídelních orgiích a silvestrovských tekutých oslavách už zřejmě nemáte na gastronomické radovánky ani pomyšlení. Jenže co by to bylo za život bez dobrého jídla a pití? Redakce...

6. ledna 2012  2:59

Poradny