Recepty na dietní jídla
Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty
Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...
Do salátu, pomazánky i smoothie. Avokádo je studnicí zdraví i extra lahůdkou
Na první pohled nevzhledné hruškovité plody jsou zásobárnou zdravých tuků, vitaminů i antioxidantů. Z botanického hlediska je sice avokádo ovoce, v kuchyni s ním ovšem nakládáme spíš jako se...
Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?
Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba pouze 68 % z nás pravidelně snídá a jen necelá třetina si dopřává dopolední svačinku. Přitom právě...
Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat
Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom rozhodně je. Rybí maso totiž obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitaminy i minerály. Oddaluje také...
Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít
Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...
Svačiny do školy, které budou vaše děti bavit. Omezte cukr, zapojte fantazii
Už jsou tu zase ty dny, kdy si rodiče lámou hlavu, co zabalit dětem do školy na svačinu, aby si potomek pochutnal, dobil energii a námi vybraná dobrota neskončila na dně tašky nebo v koši. Máme pro...
V létě vsaďte na bylinky, ovoce a zeleninu. Alkoholu a kávě řekněte ne
Jak jíst v horkých dnech? Rozhodně neplatí, že do vedra je jen meloun a v deštivém dnu přijde k chuti polévka. Léto je doba dovolených a prázdnin, kdy více hřešíme, cpeme se zmrzlinou, grilujeme,...
Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život
Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...
Kysané zelí je pokladem české kuchyně. Dejte si ho s masem nebo do salátu
Zejména teď v zimě je báječnou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek. Dá se snadno skladovat, můžeme si ho dát do salátu, k bramboráku nebo k masu. Kysané zelí milovaly už naše babičky a...
Sladká, slaná, bohatá i dietní. Den, který začne snídaní, se vždycky povede
Pokud patříte k lidem, kteří startují ráno maximálně šálkem černého kafe a tvrdí, že po ránu prostě nemají čas jíst, měli byste zkusit změnu. Vstát o půl hodiny dřív se vyplatí, po dobré snídani...
Bio není zbytečný luxus, říká propagátorka sezonního vaření Hanka Zemanová
Hanka Zemanová je autorkou kuchařek a propagátorkou životního stylu, který čerpá z moudrosti našich předků a rytmu přírody. Vaření je podle ní terapie, která dává životu rovnováhu. Doma u stolu...
Mléko z bramborových slupek i palmové špagety. Jaké jsou gastro trendy 2023
Rok 2022 byl v gastronomii ve znamení kimchi, kombuchy, skořicových rolek, doručovacích služeb nebo bean-to-bar čokolády. Co nás čeká v gastronomii v roce 2023?
S masem, v koláči nebo do salátu. Hrušky a jablka jsou poklad české kuchyně
Právě teď je sezona ovoce, které je snadno dostupné, relativně levné a báječně chutná jen tak k svačině. Kromě toho ale jablka a hrušky prospívají zdraví, kondici i figuře. Zakomponujte je do...
Je lepší zelenina syrová, nebo tepelně upravená? Záleží na ročním období
Je sice pravda, že vařením, dušením, smažením nebo pečením se ztrácejí vitaminy, ale tepelná úprava zeleniny má zase jiné benefity. Především záleží na tom, o které druhy jde a ve kterou roční dobu...
Klíčky plné energie i chutí. Vypěstujte si vlastní elixír mládí a zdraví
Potřebujeme jíst, abychom žili, zároveň ale potřebujeme jíst kvalitně a dobře, abychom zůstali zdraví. A jednu ze super zdravých potravin máme všichni možnost si vypěstovat rovnou doma za oknem –...
Veganství je trend. Lidí, kteří se snaží žít s ohledem na planetu, přibývá
Důvodů, proč se pro veganský styl života rozhoduje stále více lidí, je mnoho. Stravovat se zdravě, přispět k ochraně zvířat i planety a v neposlední řadě i dokázat, že „jdu s dobou“. Co ale přesně...
Tvaroh nemusí sedět skromně v koutě, je králem mezi ingrediencemi
Většinou ho máme v ledničce a nevíme, co s ním. Přijde nám tak trochu obyčejný a vhodný leda tak do buchet nebo koláče. Zkuste odhalit skryté klady této báječné tradiční suroviny, která je chutná a...
Kanapky, jednohubky, řízečky. Zpříjemněte si sledování olympijských soubojů
Jste napnutí, jak se bude vašim favoritům dařit na olympijských hrách v Pekingu? Tak to bude chtít něco, co uklidní nervy, zažene hlad a nebudete přitom pořád muset odbíhat do kuchyně. Vyzkoušejte...
Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte
Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a jindy zase tvrdí, že bez svačin se klidně můžete obejít, jedno je ale jisté –...
Veganské Vánoce. Upečte si letos cukroví bez živočišných produktů
Stravujete se vegansky, ale přesto si chcete užít vánoční svátky ve jménu tradic, ke kterým patří domácí cukroví? Zkuste jeden z našich báječných receptů bez vajec, másla a smetany.
Bezlepkové i bez cukru. Vyzkoušejte recepty na cukroví pro dietáře
Vánoce si chce dobrůtkami osladit každý. I ten, kdo momentálně nemůže cukr, lepek nebo nějakou jinou ingredienci. Vybrali jsme pro vás čtyři recepty, které by se mohly hodit.
Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity
Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se jich rychleji zbavit.
RECEPT DNE: Salát z pečených brambor se sušenou slaninou
Nechce se vám vařit a máte chuť na něco lehkého? Zkuste tento báječný salát s kozím sýrem a pečenými bramborami.
RECEPT DNE: Pohankový salát s červenou řepou a kapustou
Dokonalá kombinace červené řepy, ořechů, kapusty a pohanky se stane vaší kulinární stálicí.
Máme rádi jablka. Ozvláštní čokoládový dort, rýžovou kaši i makovec
Stálicí české kuchyně jsou sladké speciality z jablek, zkuste to letos trochu jinak. Upečte si vláčný sachr dort nebo kefírový makovec, ochutnejte zajímavou variaci na bramborové šišky, nebo si dejte...
Řecké souvlaki, pomazánka i bezlepkové nudle. Využijte cuketu v kuchyni
Dokonalá flexibilita cukety je vstupenkou do světa kulinárních experimentů a pozoruhodných chutí. Nebojte se ji kombinovat s masem, kořením i bylinkami, ona všechny jejich lahodné vlastnosti ráda...
To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu
Kdo si nepotrpí na mořské potvory, ten se určitě najde v chuti sladkovodních ryb, které jsou u nás doma. Užijte si letní pohodu ve společnosti pečeného pstruha či kapra, grilovaného sivena nebo...
Tvarohový dort i knedlíky, frgál nebo salát. K létu prostě borůvky patří
Nejlepší jsou jen tak z keříku rovnou do pusy, ale když se zadaří a donesete si domů z lesa bandasku borůvek, nezůstávejte jen u klasického drobenkového koláče. Zkuste třeba moderní cheesecake nebo...
Pro zdraví i štíhlé tělo. Dejte si salát s jarní cibulkou a ředkvičkami
Jaro je sice teprve v rozpuku, ale už nám nabízí nespočet báječných životabudičů, které pomohou odvrátit případné neduhy i zlepšit formu. Připravte si báječný salát s ředkvičkami, klíčky nebo jarní...
Hra na schovávanou. Dostaňte do dětí zeleninu, aniž by si toho všimly
Možná potomek prochází fází odmítání, je vybíravý, nebo máte děti v různých věkových rozestupech, a tak vedle přípravy pyré pro batolata už nestíháte vařit jídlo pro staršího sourozence. Poradíme...
Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény
Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...
Máma i babička měly pravdu: poctivý vývar je pro zdraví to nejlepší
Všichni teď řešíme, co udělat pro zdraví své rodiny a potažmo i celé komunity. Základem je podle odborníků vyvážená strava bohatá kromě vitaminů a minerálních látek i na bílkoviny a dostatek tekutin....
Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro
Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou hostinou. Její příprava nezabere moc času a přitom bude nejen chutnat, ale také dodá...
Ředkvičková pomazánka, řepné carpaccio a další recepty pro lepší imunitu
Počasí si s námi hraje, chvíli je zima a pak teplo. Náš zmatený organismus se jen stěží brání útokům virů, bakterií a dalších nájezdníků. Zkuste pomoci svému tělu tuto bitvu vyhrát. Dejte mu zdravou...
Lehké večeře nejen pro ty, kteří se rozhodli v novém roce zhubnout
Začátek roku je pro mnoho z nás impulsem, abychom přehodnotili stravovací zvyklosti. Poté, co jsme se s námahou odvalili od svátečnějšího stolu, se takové předsevzetí vyslovuje snadno. Pokud se ho...
Chcete si letos Vánoce odlehčit? Pomůžou menší porce a dobré plánování
Bez dobrého jídla si Vánoce asi nedovede představit nikdo z nás. Nesnažte se proto z cukroví udělat superzdravé jídlo bez cukru a mouky, to obvykle stejně skončí v popelnici. Raději zvolte kvalitní...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny