Vánoce zdravěji? Zkuste celozrnné vanilkové rohlíčky či špaldové linecké

Osladit si vánoční svátky cukrovím plným másla a cukru je sice tradice, na kterou si většina rodin nedá sáhnout, ale někdy cítíme, že by to chtělo odlehčenou nebo zdravější variantu. Co třeba vyzkoušet vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky, špaldové linecké, bezlepkové veganské úly nebo pohankové zázvorky?
Část 1/4
Celozrnné vanilkové rohlíčky
Vánoční cukroví

Celozrnné vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 50 g celých neloupaných mandlí
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky + na podsypání
  • 15 g fruktózy (ovocného cukru)
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 žloutek
  • 100 g másla

Na obalení:

  • asi 30 g fruktózy
  • 1/2 vanilkového lusku

Pracovní postup:

  1. Polovinu mandlí zalijeme vroucí vodou a necháme je chvíli namočené. Promneme je mezi prsty a zbavíme slupky. Pak nameleme oloupané mandle i ty se slupkou na jemno. 
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme pomleté mandle, 15 g fruktózy, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek a máslo. Zpracujeme těsto a uložíme ho do lednice na 1 hodinu odležet. 
  3. Z těsta vyválíme tenké válečky, z kterých odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut.
  4. Fruktózu na obalení rozmixujeme na jemno a promícháme ji s dření z poloviny vanilkového lusku. Upečené rohlíčky necháme mírně vychladnout a pak je obalíme v ochucené fruktóze.
Autor:
  • Nejčtenější

Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem

Gastroclash se blíží do finále, v sedmé epizodě tak dojde na extrémy. Ondra Molina se pokusí kontrovat Hugovi Hromasovi jeho vlastními zbraněmi – ohněm a popelem. A to rovnou na kuchyňské lince.

4. prosince 2024

Perníkové crinkles, linecké i podvodnice. Cukroví podle známých foodblogerek

Vánoce jsou časem, kdy vůně čerstvě upečeného cukroví zaplní domovy. Přinášejí do našich životů nejen kouzlo tradice, ale i prostor pro kreativitu. Foodblogerky, které nás po celý rok inspirují...

7. prosince 2024

Perníkové crinkles, linecké i podvodnice. Cukroví podle známých foodblogerek

Vánoce jsou časem, kdy vůně čerstvě upečeného cukroví zaplní domovy. Přinášejí do našich životů nejen kouzlo tradice, ale i prostor pro kreativitu. Foodblogerky, které nás po celý rok inspirují...

7. prosince 2024

Perníčkové crincles

Viki crinkles

Lehké

30 min

Opravdu jednoduché cukroví, které zvládne každý a je naprosto dokonale provoněné vánoční...

Vanilkové podvodnice

Míša podvodnice

Střední

25 min

Podvodnice jsou skvělé hned po upečení, kdy jsou lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se...

Čokoládové sušenky

Ivana čokoládové sušenky

Střední

35 min

Zamilujete si jejich intenzivní čokoládovou chuť a jemný nádech slaného karamelu – jsou prostě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...