Celozrnné vanilkové rohlíčky
Ingredience:
- 50 g celých neloupaných mandlí
- 150 g celozrnné pšeničné mouky + na podsypání
- 15 g fruktózy (ovocného cukru)
- kůra z 1/2 citronu
- 1 žloutek
- 100 g másla
Na obalení:
- asi 30 g fruktózy
- 1/2 vanilkového lusku
Pracovní postup:
- Polovinu mandlí zalijeme vroucí vodou a necháme je chvíli namočené. Promneme je mezi prsty a zbavíme slupky. Pak nameleme oloupané mandle i ty se slupkou na jemno.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme pomleté mandle, 15 g fruktózy, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek a máslo. Zpracujeme těsto a uložíme ho do lednice na 1 hodinu odležet.
- Z těsta vyválíme tenké válečky, z kterých odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut.
- Fruktózu na obalení rozmixujeme na jemno a promícháme ji s dření z poloviny vanilkového lusku. Upečené rohlíčky necháme mírně vychladnout a pak je obalíme v ochucené fruktóze.