Bezlepkové i bez cukru. Vyzkoušejte recepty na cukroví pro dietáře

Autor:
Vánoce si chce dobrůtkami osladit každý. I ten, kdo momentálně nemůže cukr, lepek nebo nějakou jinou ingredienci. Vybrali jsme pro vás čtyři recepty, které by se mohly hodit.
Část 1/4
Datlové hvězdičky

Datlové hvězdičky

bez cukru

Ingredience:

  • 300 g hladké špaldové mouky + na vál
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 100 g sušených vypeckovaných datlí
  • 180 g másla
  • 80 g datlového sirupu 

Na dohotovení:

  • 50 g kvalitní hořké čokolády (nemusí být, nebo můžete použít dia čokoládu)
  • 1/2 lžičky rostlinného oleje
  • 3 lžíce nasekaných lískových oříšků

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme mouku, jedlou sodu, mleté lískové oříšky, na malé kousky nakrájené datle, změklé máslo a sirup. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 120 minut v chladničce.
  2. Odležené těsto propracujeme a na pomoučněném vále rozválíme na asi 5 mm silný plát. Pomocí tvořítka vykrájíme hvězdičky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 15 minut. Necháme je zcela vychladnout.
  3. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme k ní olej a za stálého míchání necháme zchladnout. Polovinu hvězdiček potáhneme dle své fantazie čokoládou. Dáme je na pečicí papír, posypeme nasekanými oříšky a necháme zatuhnout.

Nejčtenější

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

8. května 2025

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Lehké

25 min

Italská specialita, kterou lze naplnit na mnoho způsobů.

Palačinky dutch baby

Palačinky dutch baby

Střední

25 min

Holandské palačinky zapékané v troubě.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.