Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Bleskový recept na holandskou omáčku, která se vždycky povede

Další díly pořadu Ve varu, kterou jste mohli vidět v neděli na Primě, se přesunul od pstruha k lososu, který je v českých domácnostech dnes už zřejmě populárnější a koupíte ho chlazeného v každé samoobsluze.

Kuchař Ondřej Molina, který je průvodcem pořadu, začíná samozřejmě vykostěním celé ryby. S tím se většina lidí v praxi nesetká, koupí si už hotový filet. Ale princip je v podstatě stejný.

Když se podíváte na video z minulých dílů, uvidíte, že je to v podstatě stejné. Obě jsou to lososovité ryby, jen běžný pstruh mívá kolem čtvrt kila, kdežto tady se Molina potýkal se sedmikilovou rybičkou.

Tedy zaříznout za žábry a první ploutví a vzhledem k velikosti ryby si naříznout rybu po hřbetě vedle páteře. A pak už řezat podél ní až k ocasu. S tím, že na rozdíl od pstruha budete potřebovat větší fyzičku.

Lososa doma většinou uděláme jako bleskový oběd nebo večeři s tím, že filet hodíme na pánev. Kuchař však nabízí trochu sofistikovanější verzi, a to obalenou v křehkém těstě. To byste v restauraci našli v jídelním lístku jako salmon en croute. Kompletní postup najdete dole v článku.

Za podívání (na videu) však stojí velmi jednoduchý a rychlý postup při výrobě holandské omáčky, která patří k pilířům francouzské kuchyně a hodí se obecně ke všem rybám a až přijde sezona chřestu, určitě se bez ní také neobejdete.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz.

Originální recepty už na první pohled působí tak, že od nich dají méně zkušení kuchaři raději ruce pryč. Molina však ukáže, že není třeba se jí bát.

Stačí rozpustit čtvrtku másla, mezitím si rozšlehat čtyři žloutky a pak pomalu při šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Pak stačí jen přidat sůl, citronovou šťávu, Molina pak rád přidává špetku chilli nebo uzené papriky a omáčka je hotová.

Salmon en croute

Doba pečení: 25 min, příprava: 40 min., počet porcí: 4

Na křehké těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • lžička studené vody

Na lososa:

  • cca 900 g lososa bez kůže
  • trocha olivového oleje
  • 200 g nesoleného másla
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • bohatá hrst lístků bazalky
  • malá hrst listů kopru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 polévková lžíce celozrnné hořčice
  • 500 g křehkého těsta
  • hladká mouka
  • 1 žloutek (rozšlehaný)

Na holandskou omáčku:

  • 4 žloutky
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 250 g másla

Na salát:

  • cherry rajčata
  • polníček
  • okurka
  • kapary
  • hořčičný dresing

Postup:

Nejprve začneme těstem. Do robota vsypeme mouku, přidáme máslo, vejce, špetku soli a lžičku studené vody a začneme všechno zpracovávat. Po chvilce rozpracované těsto přendáme na vál a propracujeme ho ještě v ruce. Těsto poté zabalíme do fresh folie a dáme odpočinout do lednice na půl hodiny až hodinu.

Na lososa v těstě budeme potřebovat lososa. Ideálně zkusme sehnat lososa bez kůže, pokud ne, tak za pomocí filetovacího nože kůži sundáme. Filet rozpůlíme a dáme stranou.

Jednu stranu potřeme hořčicí a tu druhou bylinkovým máslem na ryby. Bylinkové máslo připravíme ze změklého másla, nastrouhané kůry z citronu, čerstvé nasekané bazalky a kopru. Filety poté dáme na sebe a necháme odpočinout v lednici.

Základní křehké těsto vyndáme z lednice a počkáme, až se dostane na pokojovou teplotu. Vál posypeme moukou a těsto rozválíme. Doprostřed vložíme lososa a zabalíme tak, aby bylo těsto zacelené. Potřeme vajíčkem a dáme do rozpálené trouby na 200 °C.Pečeme asi 25 minut, až je těsto hezky zlatavé a necháme odpočinout.

Na holandskou omáčku oddělíme bílky a žloutky. Nejprve rozpustíme máslo a postupně jím budeme zalévat za stálého míchání žloutky, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Můžeme také přidat uzenou papriku nebo chilli.

Nakonec připravíme salát, který zakápneme hořčičným dresingem a naservírujeme veškeré komponenty na talíř.

Autor:
  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

KVÍZ: Jak se vyznáte ve zvířecí sexualitě?

I na zvířata někdy přijdou choutky. U každého druhu se však různé části reprodukčního procesu jmenují jinak. Vyznáte se v této terminologii?

vydáno 18. ledna 2025

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku

Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...

17. ledna 2025

Vyrobte si domácí levandulové voňavé mýdlo. Možností je celá řada

Udělejte radost vlastnoručně vyrobeným voňavým mýdlem sobě nebo někomu druhému. Není to zase tak složité, v zimě je na takové tvoření víc času a je to vlastně takový aktivní relax, navíc k tomu...

16. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...