Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prima má nový pořad o vaření. Začala speciálem o rybách

Formát je trochu nezvyklý – každou neděli odpoledne jdou vždy dva díly za sebou. Pořadem provází kuchař Ondřej Molina. Premiéra nabídla cestu do světa ryb.

Molina není žádný začátečník. Ač mladý kluk, prošel si už mnoha kuchyněmi, od Austrálie až po Londýn. A teď se vrhl na ryby. Snad proto, že se jich stále hodně lidí bojí. A snaží se ukázat, že recepty z nich mohou být snadné a rychlé.

Při troše cviku si rychle poradíte v kuchyni třeba i s vyfiletováním, což naprosto názorně předvádí i na našem videu. Ostatně to je teď gros jeho práce – živí se jako lektor vaření a osobní kuchař, takže schopnost názorně ukázat, předvést a naučit je mu vlastní.

V prvním dílu Molina předvedl, jak si poradit s britským populárním pouličním jídlem fish and chips (smažená ryba s hranolky). A aby byly hranolky pěkně křupavé, radí brambory naložit do octa a sody, aby se vyplavil škrob, než se začnou smažit.

Zásadní je odstranit vodu z tresky, která je tradičně základní surovinou pro přípravu. Takže ji Molina nasolí hrubozrnnou solí a nechá v lednici odpočívat sedm až osm minut – podle velikosti filetu. To je drobnost, která se i v naší kuchyni může kdykoli hodit.

A v podobném duchu se to stane i v druhém dílu, který televize odvysílala hned po tom prvním. Všichni jsme si před Vánocemi zopakovali, jak vyfiletovat kapra. Přece jen je to pořádný kus ryby, je za co chytit. A když se to nepovede, nevadí – zbylé maso aspoň dalo sílu vývaru na polévku.

Ale co s takovým prckem, jako je pstruh? Většinou to končí tak, že se upeče v celku, protože je škoda, aby nějaké maso přišlo nazmar. Filetovaného pstruha sice můžete koupit v samoobsluze, ovšem za ďábelskou cenu. Přitom stačí nebát se nože a je to za dvě minuty hotové.

A jen tak mimochodem: všimněte si, že každý milovník ryb by měl mít v šuplíku pinzetu. Vyndání kostí je nutné pokaždé, ať už „bojujete“ s treskou, lososem, nebo tím naším domácím pstruhem. Takže si ji zapište do tajného seznamu přání k nejbližším narozeninám.

Fish and chips s mačkaným hráškem a tatarkou

Molinova verze britského fish and chips

Příprava: 25 min, počet porcí: 2

Na rybu:

  • 1 celý filet tresky světlé nebo tresky tmavé
  • 500 g mořské soli hrubozrnné
  • pivo
  • minerálka
  • lžička medu
  • mouka

Na hranolky:

  • brambory
  • 50 ml 8% octa
  • 1 lžíce sody
  • olej na smažení

Na mačkaný hrášek:

  • 1 malá miska hrášku
  • ½ šalotky
  • cca 3 lístky máty
  • 1 plátek másla
  • sůl
  • citronová šťáva

Na tatarku:

  • 3 vejce
  • 1 lžička hořčice
  • olej
  • okurky
  • kapary
  • petržel

Postup:

Začneme přípravou hranolek. Brambory nakrájíme na stejně velké kousky a dáme je odstát do octové vody s troškou sody.

Rybu nejdřív vyfiletujeme, nasolíme a dáme na 8 minut do lednice.

Mezitím si připravíme majonézu, ze které záhy připravíme tatarku. Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Nejrychlejší způsob při přípravě majonézy je použití mixéru. Žloutky dáme do mixéru a přidáme lžičku hořčice. Zapneme mixér a postupně přiléváme olej. Když je majonéza hotová, přendáme ji do misky. Nakrájíme si okurky na plátky, kapary nasekáme a přidáme do majonézy. Můžeme také přidat nakrájenou petržel.

Nyní vyndáme z lednice tresku, opláchneme ji vodou, necháme okapat na utěrce a znovu ji dáme do lednice.

V tuto chvíli vyndáme nakrájené brambory z octové vody a také necháme na utěrce odkapat.

Do hrnce dáme olej a necháme ho rozpálit na 130 °C. Vhodíme hranolky a lehce zamícháme. Ve chvíli, kdy jsou hranolky měkké, vyndáme je a dáme zpátky do lednice.

Pro přípravu mačkaného hrášku nejprve osmažíme na pánvi nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidáme hrášek a pořádně promícháme. Nakrájíme si mátu, přidáme ji k hrášku, pořádně promícháme a přidáme jeden plátek studeného másla. Vypneme sporák, zamícháme, osolíme, přidáme trošku citronové šťávy a naposledy zamícháme. Hrášek lehce rozšťoucháme.

V dalším kroku si vyndáme z lednice hranolky a ve velkém hrnci zahřejeme olej na 170 až 180 °C.

Mezitím si ještě připravíme těstíčko na rybu. Do misky nasypeme mouku, přilijeme pivo, minerálku a přidáme lžičku medu. Pořádně promícháme.

Jakmile budeme mít olej zahřátý, přidáme do něj hranolky. Když jsou hranolky křupavé a mají zlatavou barvu, jsou hotové a necháme je okapat.

Nyní vyndáme tresku z lednice, obalíme ji nejprve v mouce a poté v pivním těstíčku. Do stejného hrnce, ve kterém jsme dělali hranolky, nyní dáme obalenou tresku. A aby se nepřilepila na dno, musíme ji nejprve v oleji „vymáchat“ a poté pustit na dno. Usmažíme z obou stran do zlatova a křupava, přendáme na utěrku a můžeme vše servírovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...