VIDEO: Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha

aktualizováno 
"Sáhnete do okýnka, dáte si pár rozemletých kopyt a žaludeční rodeo může začít," takhle vidí většinu hamburgerů koupených na ulici šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Neví, co vlastně obsahuje neidentifikovatelné kolečko sevřené dvěma půlkami gumové housky, a ani to vědět nechce. Správný burger má být z masa.

Jestliže chcete ochutnat opravdu dokonalý hovězí burger srovnatelný s hovězím steakem, vlastnoručně si na něj umelte dva druhy masa: tučnější z plece a libové z květové špičky. Melte nahrubo, ať jsou i v hotovém burgeru kousky masa cítit.

Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy a pak na proužky.
Maso si před mletím pokrájejte nejprve na menší kusy.
Maso nemelte moc najemno, je fajn v burgeru cítit kousky masa.

Maso očistěte, nakrájejte na menší kusy, pak na proužky a nahrubo umelte. K umletému masu přidejte jen sůl a pepř, rukou vše promíchejte. Kousky masa se krásně spojí, takže si můžete uplácat pořádnou, až 200g placičku a grilovat.

Namleté maso byste měli do dvou tří hodin zpracovat.
Mleté maso ochuťte pepřem a solí.
Mleté maso s kořením pořádně promíchejte.

V pondělí večer na Primě v pořadu Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich přidá i další cenné rady. Například že se vyplatí vložit doprostřed burgeru kolečko chladného bylinkového másla, které se při grilování krásně rozpustí do masa.

Nebo že si máte orestovat i housku, do které budete burger vkládat. Totéž platí i pro kolečka rajčat či plátky papriky nebo slaninky. A pozor, překvapení největší, kečup je povolen. Přece tu dobrotu do sebe nebudete ládovat nasucho.

Hamburger na víně s rozmarýnovou focacciou

Na 4 hamburgery moderního italského střihu budete potřebovat 750 g mleté hovězí plece, 4 lžíce polevy z vína a cukru, 2 lžičky mořské soli a lžičku čerstvě mletého černého pepře. Na "kompletaci" celého hamburgeru si ještě připravte kousek parmazánu nebo 4 plátky sýru čedar, 8 plátků zralého rajčete silných asi 1 cm, panenský olivový olej, 4 čtyřhránky italského chleba focaccia s délkou strany zhruba 11 cm nebo 4 housky focaccia (překrojené napůl), 100 g listů rukoly a 4 tlusté plátky slaniny.

Dále si připravte z 50 g měkkého másla a hrsti nasekaných rozmarýnových lístků bylinkové máslo. Polevu z vína a cukru připravíte z 500 ml vína Cabernet Sauvignon a zhruba 4 lžic (18 g) světle hnědého přírodního cukru.

Postup krok za krokem

Na pánvi s tlustým dnem smíchejte víno s hnědým cukrem a na středním ohni vařte 20 až 25 minut, dokud se poleva nezredukuje asi na 125 ml, pak ji nechte zchladnout. Mezitím si v malé misce smíchejte máslo a rozmarýn.

Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek.
Burger vložte na rozpálený gril a každé 2 minuty potírejte omáčkou z vína a cukru.

Palcem nebo lžící vytvarujte uprostřed každé placičky důlek a vložte ji na rozpálený gril.

Ingredience na burgery smíchejte ve velké míse a vytvarujte čtyři stejně velké kulaté placičky, vysoké asi 1,5 cm. Palcem nebo vypouklou stranou lžíce vytvarujte uprostřed každého burgeru důlek. Na grilu se totiž žárem uprostřed vyvýší, takže nakonec získáte rovnoměrně vysoký a správně propečený burger.

Šéf na grilu

Kuchařku s recepty z pořadu seženete na Knihy.iDNES.cz.

Připravte si gril na přímé grilování na velkém žáru, nezapomeňte očistit rošt. Aby se maso na rošt nepřichytávalo, je ideální potřít ho špekovou kůží. Burgery pečte na přímém vysokém žáru (230 až 290 °C) pod zavřeným víkem asi 8 až 10 minut. Každé 2 minuty potřete maso polevou z vína. Otočte je jen jednou – ve chvíli, když je lze snadno oddělit od roštu. I z druhé strany je středně propečte a během poslední minuty pečení položte na každý kus masa plátek sýra, aby se roztavil.

Pak snižte teplotu grilu na střední žár. Plátky rajčete potřete olejem, posolte a 2 až 4 minuty grilujte doměkka na přímém středním žáru . I rajčata otočte pouze jednou. Chleby focaccia potřete na rozkrojené straně rozmarýnovým máslem a minutu je ohřívejte na přímém středním žáru řezem dolů tak, aby se jen zlehka opekly. Je to docela rychlost, tak je nezapomeňte hlídat. 

Na opečený italský chléb položte plátky rajčat, ochuťte, navrch přidejte opečenou slaninku.
Na slaninku už můžete položit propečený burger, který posypte hoblinkami nebo kousky parmazánu.
Nakonec přizdobte a dochuťte lístky rukoly a přiklopte druhou půlkou chleba nebo housky.

Na jednu půlku opečeného chleba pak položte dva orestované plátky rajčete, křupavou slaninku a vlastní burger. Plátek čedaru nebo kousky parmazánu na něj vložte ještě na grilu, ať se trochu rozehřejí. Přidat klidně můžete další plátek slaninky a nakonec vše ozdobte a dochuťte rukolou.

Podle Pohlreicha platí, že na konzumaci správného hamburgeru máte potřebovat obě ruce, takže vyhrnout rukávy a s chutí do něj. Tento má totiž díky omáčce z červeného vína navíc ještě výraznou chuť, je šťavnatější a dokonce i lépe vypadá.

  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky
Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Barvy vám vylepší náladu. Červená, oranžová i žlutá vás nabijí energií

Dejte sbohem podzimní šedi a sáhněte s námi do pomyslné krabičky s barvami. Pusťte si je domů i do života a uvidíte, že...

Najdete na iDNES.cz