Kuchyň
Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků
Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...
Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně
Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.
Vyzkoušejte kuchyňské čarování s dýněmi. Od „polotovarů“ po skvělé obědy
Zavařte ji. Udělejte z ní džem. Zamrazte ji. Usušte ji… Zkrátka zpracujte dýni tak, abyste si ji mohli vychutnat i v hubených zimních časech. A rovnou už taky průběžně zkoušejte recepty, jak za...
Díky tátovi nádražní hospody miluje. V Bruntále ale dostala v Ano, šéfe! sodu
Hospůdka přímo na peróně na zrekonstruovaném nádraží v Bruntále vypadá na první pohled slibně. Co chtít víc, když tam dorazíte vlakem a hladoví. „Já mám k nádražním restauracím vřelý vztah. Můj...
Recept na lahodné ovocné kůže. Připravíte je z přebytků ovoce, i padaného
Úroda ovoce vás letos mile překvapila a nestíháte ji zpracovat? Džemů už máte dost, a navíc byste rádi něco zdravějšího, úplně bez cukru? Pak si kromě tradičních křížal můžete nasušit ovocné kůže, po...
Díky Ano, šéfe! mohl mít Ostrov boží bistro. Škoda nevyužitého potenciálu
„Asi před rokem jsme s kolegou Orlíkem otevřeli bistro, kde chystáme hlavně flammkuchen a burgery, ale nechodí nám sem lidi. Zdeňka vidím jako zachránce z Hvězdných válek, tak snad poradí,“ vybalil...
Využijte toho, že zázvor umí aktivovat imunitní buňky
Zázvor je oblíbený nejen jako potravina, velmi opodstatněné využití má i jako léčivá rostlina. Čím to, že je stále více v kurzu?
V Bolce vaří retro asii ze sedmdesátek, k rybí omáčce čichli až v Ano, šéfe!
Socialistický skanzen plný legend a rádoby čínských receptů, které zřejmě prošly tichou poštou, nyní křísnutý novou dobou a skutečnou asijskou kuchyní. Takový unikát si hýčká Mladá Boleslav – neboli...
Nepochopení a cenotvorný freestyle předvedli v Ano, šéfe! v pražském Suchdole
Mít někde poblíž hospodu, kam si člověk může zajít či zajet na normální oběd za rozumné peníze a dobře se najíst, za to by byl rád každý. I Zdeněk Pohlreich nebo majitel objektu v pražském Suchdole,...
Obrázkový atlas chutí a vůní od paní Kateřiny, nad kterým se sbíhají sliny
„U fotografií jídla musíte mít pocit, že skoro cítíte jeho aroma, můžete ho ochutnat a láká vás natolik, že byste se hned vydali pro suroviny a pustili se do vaření,“ říká Kateřina Veitová, která...
Zkuste aronii. Její bobule plné vitamínů i minerálů jsou koncentrované zdraví
Jméno temnoplodec černoplodý pasuje na aronii naprosto dokonale. Když její plody dozrají, tak se malý strom či rozložitý keř doslova prohýbá pod záplavou černých kuliček, které se lesknou jako perly....
U Jelena s Pohlreichem vyházeli kontejner bordelu a našlápli dobrou hospodu
Zhruba mezi Olomoucí a Valašským Meziříčím leží Drahotuše, součást města Hranice, kde najdete podnik U Jelena. Když tam Zdeněk Pohlreich přijel loni na natáčení Ano, šéfe!, přivítal ho vcelku bizarní...
Pohlreich v rámci Ano, šéfe! učil dříče z Liberce skvěle vařit a neprodělat
Ne, že by se Michal Josefovský v kuchyni restaurace, kterou před třemi lety převzal po své mamince, nesnažil vařit podle svého nejlepšího vědomí. Dokonce neměl v podstatě žádné volno a přitom si ani...
Celer je lék na zácpu i tloušťku. Nenápadný ošklivák umí s naším tělem divy
Připadá vám jako obyčejná zelenina? To jste vedle jak ta jedle! S naším tělem toho zvládne daleko víc, než si umíte představit – od detoxikace přes spánek až po imunitu.
Připravte si sezonní lahůdku s velouté a chřest zužitkujete beze zbytku
V kulinářském světě patří chřest mezi skutečně ceněné delikatesy, navíc s velmi krátkou sezonou, která se momentálně chýlí ke konci. Využijte tedy ještě příležitosti vychutnat si tuto lahůdku beze...
Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu
„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...
Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou
Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...
Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká
Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....
Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte
Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...
Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou
Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...
Nezapomínejte na české poklady, mák a tvaroh. Skvělý zdroj vápníku i bílkovin
Mák a tvaroh patří mezi potraviny typické pro kuchyni střední a východní Evropy. Jsou pro nás tak běžné, že si většinou ani neuvědomujeme jejich výjimečnost a kulinární potenciál, takže na ně v...
Fígle a tipy pro tu nejlepší hořčici a křen, co patří k uzenému i párkům
Tyhle oblíbené pikantní doplňky k vepřovým hodům, párkům, grilovanému, vařenému a uzenému masu prospívají zdraví, což se počítá zvláště v zimě. Až se budete chtít opravdu zahřát, vyzkoušejte...
Doma v kuchyni vyrobíte účinný a voňavý gel na praní i tablety do myčky
Je libo šampon, jar nebo repelent? Doma se dá udělat skoro vše, navíc za pár korun a v bio kvalitě. Šetřete peníze i přírodu a zkuste si vyrobit vlastní drogerii i kosmetiku. Je to snazší, než si...
Jablka i hrušky jsou nejdostupnější ovoce, navíc zdravé a skvělé na moučníky
Lahodné malvice považujeme za obyčejné, jsou darem našeho mírného klimatu. Na severu Afriky, v Indii či v jihovýchodní Asii si však jablek cení, tak jako my milujeme plody z teplých krajin. Není...
Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli
Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...
Vlastní minizelinářství vybudujete i doma za oknem. Stačí sehnat semínka
Móda klíčků či microgreens, tedy mlaďoučkých zelených rostlinek zeleniny, není nic nového pod sluncem. Je jasné, že v zimě to v našich krajích s čerstvou zeleninou nikdy nebyla a není žádná sláva....
I na tradiční české vánoční menu lze vyzrát, nepřejídat se a neztloustnout
Vánoce jsou obdobím hojnosti, kdy nás ze všech stran vábí lákavé cukroví, bramborový salát a další dobroty. Pro mnohé však sváteční radovánky končí nepříjemným překvapením na váze.
Nemusí to být jen kapr, objevte další naše ryby. Třeba štiku, okouna, lososa
Zásadní důvod, proč jíme tak málo ryb, spočívá v tom, že je moc neznáme a nevíme, jak je vařit. A proto se s nimi pojďme blíže seznámit. Nejen proto, že se blíží čas kaprů, on i další ryby jsou...
Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku
Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...
Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu
Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...
Vlašáky jsou nabité serotoninem. Odežeňte s nimi podzimní chmury
Máte rádi vlašské ořechy? Dobře děláte, protože tyto nenápadné a pro nás běžné plody v sobě ukrývají přímo zázračný elixír. Obsahují třeba zmíněný serotonin, přezdívaný jako hormon štěstí, protože...
Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.
Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto...
Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky
A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních...
Nasušte si zásoby na zimu, dokud je co: ovoce, zeleninu, houby i těstoviny
Konec léta bývá bohatý na houby, ovoce, zeleninu i bylinky. Abyste mohli čerpat z jejich benefitů i dlouhé další měsíce, musí být dobře usušené. Což je leckdy ten největší kámen úrazu. Při špatném...
Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat
Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...
Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík
„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...

















