Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchyň

Nasušte si zásoby na zimu, dokud je co: ovoce, zeleninu, houby i těstoviny

Konec léta bývá bohatý na houby, ovoce, zeleninu i bylinky. Abyste mohli čerpat z jejich benefitů i dlouhé další měsíce, musí být dobře usušené. Což je leckdy ten největší kámen úrazu. Při špatném...

20. září 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík

„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...

11. září 2024  21:45

V Hell’s Kitchen se Kašpárek s nikým nemazlí. Nepose*te to, hřímá

Všichni účastníci reality show Hell’s Kitchen Česko už se v nějaké restauraci či alespoň bistru živí, takže dobře vědí, co to obnáší. Jenže málokdo je asi zvyklý na takový dril, jaký je v kuchyni...

4. září 2024  21:45

Ostrost a profesionalita ke kuchyni patří, říká Kašpárek jako český Ramsay

Prokázat šéfovskou ostrost, tlak na výkon i kvalitu a současně sounáležitost s týmem, s nímž vám jde o to samé. Není to snadné, zkusili jste si to někdy? Pak se jistě dokážete vcítit do pocitů...

24. srpna 2024

Když se v létě potřebujete obejít bez ledničky, pomohou osvědčené fígle

Chladnička je dobrá kamarádka, to platí už desítky let. Ale i v případě, když zrovna není po ruce, si člověk musí umět poradit. Chladit se dá totiž i bez ní, takže v případě potřeby lze využít...

22. srpna 2024

Užijte si sezonu rajčat naplno. Zpracujte je i na zimu, receptů je spousta

Nedovedeme si bez nich představit nejen italskou, ale středomořskou kuchyni vůbec. Ani pořádné léto. Pojďme se z kulinářského hlediska rajčatům trochu podívat pod slupku. Je totiž správný čas si...

6. srpna 2024

Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce

Někdo jejich třaslavou konzistenci nesnáší, jiný miluje. Seznamte se s užitečnými pomocníky při přípravě dezertů. Zdaleka nejde jen o želatinu či agar, je jich řada, každý umí trochu něco jiného, a...

22. července 2024

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby: jako přírodní lék, ochucovadlo, ale i kosmetický prostředek. Tady je pár tipů, jak vám poslouží.

10. května 2024

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení, oslabení. Projevuje se nedostatek vitaminů i slunečního svitu, kterým jsme trpěli během zimy. Napravíte...

6. května 2024

Spojte do skvělé polévky koledu a mladé kopřivy, nadupané nejen vitaminy

Děti obešly pár sousedů a máte misku vařených vajíček? Nebo jste se nachystali na koledníky a moc jich nepřišlo, takže ta vařená vejce máte taky? Můžete vyběhnout na čerstvé mladé kopřivy a uvařit si...

1. dubna 2024

Venku nasbíráte polníček, divoký chřest i popenec na antidepresivní kuličky

Jaro je letos v předstihu, o tom není pochyb, dobře se to pozná i podle výrazně bujné vegetace. „Příroda nám velkoryse nabízí salátové a špenátové býlí, které byste si měli užít, dokud je...

21. března 2024

Nebojte se zimní zeleniny. Chutně připravená pohladí žaludek, nahradí maso

Na první pohled vypadá obyčejně a mnohé druhy ani nepatří k velkým oblíbencům. Na druhé straně často stačí ke změně názoru jen natrefit na správný recept. Ať už jde o celer, červenou řepu, pastinák,...

2. března 2024

KVÍZ: Co víte o půstu před Velikonocemi? Naši předci maso uměli nahradit

Půst je hodně skloňovaná veličina – dáváte si přerušovaný s časovými okny pro jídlo, či raději tradiční, bez sousta po celý den? A nebo právě zkoušíte ten předvelikonoční jako naši předci? Tedy...

24. února 2024,  aktualizováno  1.3 16:52

Pět praktických tipů Marie Kondo, jak doma ušetřit a ještě si to užít

Nejenže Marie Kondo, japonská odbornice na úklid a organizaci, naučila půl světa skládat oblečení vertikálně tak, aby bylo na první pohled jasné, co všechno ve skříni máme. Také tvrdí, že všechny...

10. února 2024

Zbyly vám tortilly a máte po ruce pár jablek? Připravte skvělý dezert

Jablka se skořicí patří k zimě v Česku zcela neodmyslitelně, obojí je dostupné a ve vzájemné kombinaci to skvěle chutná. Spojení s tortillou sice může vypadat trochu paradoxně, nicméně dejte tomu...

6. února 2024

Amatéry si Maršálek s Landovou prověřili na kokoskách. Zkuste si je upéct

Že vás i doma po léta pečený dezert může v soutěži Peče celá země doslova vypéct, to si vyzkoušela amatérka Lenka na chlebíčku nebo zkušená pekařka Martina, která doma opravdu peče kokosky. Naopak se...

9. ledna 2024  11:20

Vánoce by se neměly brát zbytečně vážně, je to jedna večeře, říká Pohlreich

Co udělat pro to, aby se z kuchyně během vánočních svátků nestalo peklo, k tomu toho Zdeněk Pohlreich už natočil a řekl spoustu. Osobně si vyškrtává všechno z kalendáře už poslední týden předtím.

25. prosince 2023

Užijte si společné sváteční stolování o Vánocích opravdově a neokázale

Poslouchat vánoční klasiku, popíjet punč nebo svařené víno a u toho něco tvořit, zdobit, dekorovat. Také si přesně takhle představujete tu správnou idylu příprav na svátky? Chystání štědrovečerního...

22. prosince 2023

Půl roku jsem musel držet bobříka mlčení, říká vítěz Masterchefa

Rozstřel

Natáčení letošní řady soutěže Masterchef Česko 2023 skončilo v květnu, bobříka mlčení musel jeho vítěz Jan Albrecht držet až do tohoto předvánočního týdne. Jaké to bylo, co ho dovedlo k výhře a na co...

21. prosince 2023

Kambala s krvavým jelitem Kašpárka nadchla. Masterchef má tři finalisty

Tentokrát už se nebojovalo jen o postup. Předposlední středeční večer věnovaný na Nově soutěži amatérských kuchařů Masterchef Česko 2023 vygeneroval finálovou trojici, která se příští týden v...

13. prosince 2023  21:50

Jak na smažení bez nehod a skvělé saláty. Kam který rostlinný olej patří?

Orestovat maso nebo zeleninu není tak těžké, přesto se každý třetí kousek masa připálí. Podle odborníků je to volbou špatného oleje. Na co bude tedy který nejlepší?

13. prosince 2023

Měly být zapomenuty. Keřkovské rohlíčky, to nejlepší na vánoční salát

Keřkovské rohlíčky vyšlechtil již v roce 1940 náš zkušený a ve světě uznávaný šlechtitel jako odrůdu ideální na bramborový salát. Poznáte je snadno pro jejich specifický podlouhlý tvar. Kvůli menším...

9. prosince 2023

V Masterchefovi zbývá jen čtveřice, kluk z Ostravy vybojoval stáž Praze

Finálová pětka vygenerovaná v předchozím kole se v další výzvě postavila do reálné profesionální kuchyně. A ne jen tak ledajaké, vzali je do vyhlášené Esky v pražském Karlíně. Každý sám za sebe musel...

6. prosince 2023  21:50

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě mu vychází šestá, věnovaná ingredienci, které není těžké propadnout. Čokoládě. Stejně tak naplno se...

5. prosince 2023

Nakrmil porotu dršťkami a vystřelil je do nebe. Naučil se v soutěži vařit

Připravit jídlo ze zeleniny, které bude na první pohled natolik lákavé, že ho prostě musíte ochutnat. A pokrm z kůzlečích vnitřností, telecí hlavy či staženého jehněte, do něhož se zamilujete. To...

29. listopadu 2023  21:50

Křenové máslo či křenové pivo podpoří imunitu. Pomáhá i na revma a pihy

Tento voňavý kořen je neodmyslitelnou přílohou k vařenému uzenému kolenu z vepříka, jeho využití je však mnohem širší, budete žasnout. Má nejen spoustu vitaminů a antibakteriální a protiplísňové...

29. listopadu 2023

Advent je za dveřmi, upečte perníkový kalendář. Osladí čekání na Vánoce

Slupnout si o adventu každý den jeden perníček, to zní skoro pohádkově. Až zmizí všechny kousky, zůstane krásný okraj a i ten se dá sníst. Pořád je na co se těšit. Ovšem pokud k vám pečení...

28. listopadu 2023

Pro dva a půl milionu taktizovali. Rozhodl Wellington, skončil zmatkař Adam

Když zbývající finalisté Masterchefa minule pocítili, jak důležitá je v kuchyni dobrá komunikace, to ještě netušili, jak si s nimi bude porota pohrávat v dalším kole. A že si to užila. Nechala je...

22. listopadu 2023  21:50

Med umí ráno nastartovat den, večer spánek. Recept, jak pomůže s hubnutím

Pozlatí vám začátek dne a pomůže jen tak mimochodem shodit pár nadbytečných kil. Med je nejenom prvotřídním posilovačem imunity, ale disponuje i mnoha geniálními vlastnostmi, které usnadňují hubnutí.

14. listopadu 2023

V Masterchefovi dirigovali Kašpárka, Punčocháře i Forejta jako pomocníky

Masterchef ve středu večer vytáhl povedené eso z rukávu – třem šťastlivcům se podařilo vylosovat si na kole štěstí žolíka. A to v podobě jednoho z porotců soutěže amatérských kuchařů, kterého mohli...

8. listopadu 2023  21:50

Zvěřina byla po staletí jen pro bohaté. Hlava srní, bobrový ocas i kačice

Podzim v kuchyni nově patří zvěřině, které naše generace znovu přicházejí na chuť. Maso divoké zvěře bylo dříve výsadou jen movitých vrstev. Pytláci ho sami často ani nejedli, protože ho hospodyně...

8. listopadu 2023

Langoš s brynzou dokázal v Masterchefovi posunout tři amatéry blíž k finále

Máme asi nejvíc vodáků na světě, nicméně možnosti dát si někde cestou u vody opravdu dobré jídlo nijak slavné nejsou. Venkovní výzvou u Sázavy pro posledních devět finalistů Masterchefa se Radek...

1. listopadu 2023  21:50

Magická hranice „kilo za kilo“ dobrého chleba dávno padla, říká Pohlreich

Premium

Zhruba čtyři měsíce v centru Prahy vychytávali provoz vlastní pekárenské a cukrárenské výrobny Café Imperial Dolce, kde pečou i kváskový chleba. Teď v říjnu u ní zprovoznili vlastní e-shop...

31. října 2023

Pusťte si dýně do kuchyně. Poradíme, jak se v nich vyznat a co s nimi

Je toho opravdu hodně, co můžete z dýně připravit. Uvaříte z ní skvělou polévku nebo ji ugrilovanou můžete podávat jako přílohu k masu. Báječný je i dýňový džem nebo čatní. Pokud sháníte dokonalou...

29. října 2023

Pohlreichův cukrář sladil pro Masterchefa české chutě: mák a slivovici

Když dokonalá a jemná italská cukrařina vezme typicky české suroviny jako jsou švestky, slivovice a mák a spojí je s bílou čokoládou, italskou zmrzlinou a lehkostí obsahu i formy, dostane vás do...

25. října 2023  21:50