Neděle 26. ledna 2020, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. ledna 2020 Zora

Kuchyň

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Merhování je zdobení chodského kynutého koláče tvarohem, mákem a povidly....
25. ledna 2020

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se...

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Soutěžící nesměli do hotového štrúdlu sami říznout. Porotci chtěli sami slyšet,...
17. ledna 2020

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z...

Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Stephen Senewiratne pochází ze Srí Lanky a miluje crossover vaření, což je...
16. ledna 2020

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Červenou řepu si můžete připravit třeba pečenou, se svým oblíbeným kořením....
14. ledna 2020

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala....

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Žloutkové věnečky s rumovým krémem a citronovou polevou z dílny cukráře Josefa...
11. ledna 2020

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky...

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich
10. ledna 2020

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je...

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Mnohé aromatické koření, bez kterého si už naši kuchyni neumíme představit,...
12. prosince 2019

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Skořice, koření které známe jako sušenou kůru srolovanou do typických válečků s...
9. prosince 2019

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

6. prosince 2019

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

3. prosince 2019

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

28. listopadu 2019

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila...

Premium

Chybí mi u nás výchova k práci. A vůle nechat lidi dělat, říká Pohlreich

26. listopadu 2019

Chod jeho restaurací už na něm nestojí, může se víc věnovat rodině, vlastnímu vydavatelství i sobě....

Zvěřinu nechte dozrát či marinujte. Jen tak si doopravdy pochutnáte

23. listopadu 2019

S podzimem a časem honů se na naše talíře dostává i zvěřina. Pokud máte v rodině myslivce, asi...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

9. listopadu 2019

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá...

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

3. listopadu 2019

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má...

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

1. listopadu 2019

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit...

Cuketa je nesmrtelná: snadno se pěstuje a v kuchyni z ní připravíte cokoli

23. října 2019

Kdo si cukety jednou pustí do zahrádky, už se jich prý nezbaví. Pěstují se totiž velmi snadno a...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

18. října 2019

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

11. října 2019

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

2. října 2019

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do...

Vinaři si pochvalují dobrý ročník. Přes boj se špačky, vosami i škvory

27. září 2019

Sklizeň ve vinohradech ukázala, že letošní úrodu si moravští vinaři mohou opravdu pochvalovat. „Je...

Angínovník, přeborníka na bolest v krku, si můžete pěstovat i doma

23. září 2019

Už název nikoho nenechá na pochybách, k čemu je dobrý angínovník neboli belamkanda čínská...

Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

21. září 2019

Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty...

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

19. září 2019

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

16. září 2019

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

8. září 2019

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

14. srpna 2019

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je...

Dopřávejte si ředkvičky i ředkve. Na hubnutí i pro léčivé účinky

24. července 2019

Všechny malé kulaté ředkvičky i velké kulovité a kulaté ředkve jsou bohaté na vitaminy i minerály a...

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

15. července 2019

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte...

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

11. července 2019

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem,...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

24. června 2019

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek...

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

aktualizováno  13. června 2019

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

13. května 2019

Seriál O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže...

Atlas bylin: Pomozte trávení, ať nemáte trápení

3. května 2019

Seriál Potíže s trávením jsou nejčastěji důsledkem stresu, nezdravého jídelníčku a špatných stravovacích...

Užijte si plevel na talíři, do kuchyně patří pampelišky, pelyněk i kopřivy

23. dubna 2019

Autorka následujících jarních receptů je opravdovou kytkožroutkou, která pro chuťové vyladění svých...

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

19. dubna 2019

V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě...

Najdete na iDNES.cz