Kuchyň
Nasušte si zásoby na zimu, dokud je co: ovoce, zeleninu, houby i těstoviny
Konec léta bývá bohatý na houby, ovoce, zeleninu i bylinky. Abyste mohli čerpat z jejich benefitů i dlouhé další měsíce, musí být dobře usušené. Což je leckdy ten největší kámen úrazu. Při špatném...
Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat
Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...
Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík
„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...
V Hell’s Kitchen se Kašpárek s nikým nemazlí. Nepose*te to, hřímá
Všichni účastníci reality show Hell’s Kitchen Česko už se v nějaké restauraci či alespoň bistru živí, takže dobře vědí, co to obnáší. Jenže málokdo je asi zvyklý na takový dril, jaký je v kuchyni...
Ostrost a profesionalita ke kuchyni patří, říká Kašpárek jako český Ramsay
Prokázat šéfovskou ostrost, tlak na výkon i kvalitu a současně sounáležitost s týmem, s nímž vám jde o to samé. Není to snadné, zkusili jste si to někdy? Pak se jistě dokážete vcítit do pocitů...
Když se v létě potřebujete obejít bez ledničky, pomohou osvědčené fígle
Chladnička je dobrá kamarádka, to platí už desítky let. Ale i v případě, když zrovna není po ruce, si člověk musí umět poradit. Chladit se dá totiž i bez ní, takže v případě potřeby lze využít...
Užijte si sezonu rajčat naplno. Zpracujte je i na zimu, receptů je spousta
Nedovedeme si bez nich představit nejen italskou, ale středomořskou kuchyni vůbec. Ani pořádné léto. Pojďme se z kulinářského hlediska rajčatům trochu podívat pod slupku. Je totiž správný čas si...
Pusťte si do kuchyně želatinu či agar, skvěle si vychutnáte letní ovoce
Někdo jejich třaslavou konzistenci nesnáší, jiný miluje. Seznamte se s užitečnými pomocníky při přípravě dezertů. Zdaleka nejde jen o želatinu či agar, je jich řada, každý umí trochu něco jiného, a...
Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť
Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby: jako přírodní lék, ochucovadlo, ale i kosmetický prostředek. Tady je pár tipů, jak vám poslouží.
Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit
Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení, oslabení. Projevuje se nedostatek vitaminů i slunečního svitu, kterým jsme trpěli během zimy. Napravíte...
Spojte do skvělé polévky koledu a mladé kopřivy, nadupané nejen vitaminy
Děti obešly pár sousedů a máte misku vařených vajíček? Nebo jste se nachystali na koledníky a moc jich nepřišlo, takže ta vařená vejce máte taky? Můžete vyběhnout na čerstvé mladé kopřivy a uvařit si...
Venku nasbíráte polníček, divoký chřest i popenec na antidepresivní kuličky
Jaro je letos v předstihu, o tom není pochyb, dobře se to pozná i podle výrazně bujné vegetace. „Příroda nám velkoryse nabízí salátové a špenátové býlí, které byste si měli užít, dokud je...
Nebojte se zimní zeleniny. Chutně připravená pohladí žaludek, nahradí maso
Na první pohled vypadá obyčejně a mnohé druhy ani nepatří k velkým oblíbencům. Na druhé straně často stačí ke změně názoru jen natrefit na správný recept. Ať už jde o celer, červenou řepu, pastinák,...
KVÍZ: Co víte o půstu před Velikonocemi? Naši předci maso uměli nahradit
Půst je hodně skloňovaná veličina – dáváte si přerušovaný s časovými okny pro jídlo, či raději tradiční, bez sousta po celý den? A nebo právě zkoušíte ten předvelikonoční jako naši předci? Tedy...
Pět praktických tipů Marie Kondo, jak doma ušetřit a ještě si to užít
Nejenže Marie Kondo, japonská odbornice na úklid a organizaci, naučila půl světa skládat oblečení vertikálně tak, aby bylo na první pohled jasné, co všechno ve skříni máme. Také tvrdí, že všechny...
Zbyly vám tortilly a máte po ruce pár jablek? Připravte skvělý dezert
Jablka se skořicí patří k zimě v Česku zcela neodmyslitelně, obojí je dostupné a ve vzájemné kombinaci to skvěle chutná. Spojení s tortillou sice může vypadat trochu paradoxně, nicméně dejte tomu...
Amatéry si Maršálek s Landovou prověřili na kokoskách. Zkuste si je upéct
Že vás i doma po léta pečený dezert může v soutěži Peče celá země doslova vypéct, to si vyzkoušela amatérka Lenka na chlebíčku nebo zkušená pekařka Martina, která doma opravdu peče kokosky. Naopak se...
Vánoce by se neměly brát zbytečně vážně, je to jedna večeře, říká Pohlreich
Co udělat pro to, aby se z kuchyně během vánočních svátků nestalo peklo, k tomu toho Zdeněk Pohlreich už natočil a řekl spoustu. Osobně si vyškrtává všechno z kalendáře už poslední týden předtím.
Užijte si společné sváteční stolování o Vánocích opravdově a neokázale
Poslouchat vánoční klasiku, popíjet punč nebo svařené víno a u toho něco tvořit, zdobit, dekorovat. Také si přesně takhle představujete tu správnou idylu příprav na svátky? Chystání štědrovečerního...
Půl roku jsem musel držet bobříka mlčení, říká vítěz Masterchefa
Natáčení letošní řady soutěže Masterchef Česko 2023 skončilo v květnu, bobříka mlčení musel jeho vítěz Jan Albrecht držet až do tohoto předvánočního týdne. Jaké to bylo, co ho dovedlo k výhře a na co...
Kambala s krvavým jelitem Kašpárka nadchla. Masterchef má tři finalisty
Tentokrát už se nebojovalo jen o postup. Předposlední středeční večer věnovaný na Nově soutěži amatérských kuchařů Masterchef Česko 2023 vygeneroval finálovou trojici, která se příští týden v...
Jak na smažení bez nehod a skvělé saláty. Kam který rostlinný olej patří?
Orestovat maso nebo zeleninu není tak těžké, přesto se každý třetí kousek masa připálí. Podle odborníků je to volbou špatného oleje. Na co bude tedy který nejlepší?
Měly být zapomenuty. Keřkovské rohlíčky, to nejlepší na vánoční salát
Keřkovské rohlíčky vyšlechtil již v roce 1940 náš zkušený a ve světě uznávaný šlechtitel jako odrůdu ideální na bramborový salát. Poznáte je snadno pro jejich specifický podlouhlý tvar. Kvůli menším...
V Masterchefovi zbývá jen čtveřice, kluk z Ostravy vybojoval stáž Praze
Finálová pětka vygenerovaná v předchozím kole se v další výzvě postavila do reálné profesionální kuchyně. A ne jen tak ledajaké, vzali je do vyhlášené Esky v pražském Karlíně. Každý sám za sebe musel...
Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek
Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě mu vychází šestá, věnovaná ingredienci, které není těžké propadnout. Čokoládě. Stejně tak naplno se...
Nakrmil porotu dršťkami a vystřelil je do nebe. Naučil se v soutěži vařit
Připravit jídlo ze zeleniny, které bude na první pohled natolik lákavé, že ho prostě musíte ochutnat. A pokrm z kůzlečích vnitřností, telecí hlavy či staženého jehněte, do něhož se zamilujete. To...
Křenové máslo či křenové pivo podpoří imunitu. Pomáhá i na revma a pihy
Tento voňavý kořen je neodmyslitelnou přílohou k vařenému uzenému kolenu z vepříka, jeho využití je však mnohem širší, budete žasnout. Má nejen spoustu vitaminů a antibakteriální a protiplísňové...
Advent je za dveřmi, upečte perníkový kalendář. Osladí čekání na Vánoce
Slupnout si o adventu každý den jeden perníček, to zní skoro pohádkově. Až zmizí všechny kousky, zůstane krásný okraj a i ten se dá sníst. Pořád je na co se těšit. Ovšem pokud k vám pečení...
Pro dva a půl milionu taktizovali. Rozhodl Wellington, skončil zmatkař Adam
Když zbývající finalisté Masterchefa minule pocítili, jak důležitá je v kuchyni dobrá komunikace, to ještě netušili, jak si s nimi bude porota pohrávat v dalším kole. A že si to užila. Nechala je...
Med umí ráno nastartovat den, večer spánek. Recept, jak pomůže s hubnutím
Pozlatí vám začátek dne a pomůže jen tak mimochodem shodit pár nadbytečných kil. Med je nejenom prvotřídním posilovačem imunity, ale disponuje i mnoha geniálními vlastnostmi, které usnadňují hubnutí.
V Masterchefovi dirigovali Kašpárka, Punčocháře i Forejta jako pomocníky
Masterchef ve středu večer vytáhl povedené eso z rukávu – třem šťastlivcům se podařilo vylosovat si na kole štěstí žolíka. A to v podobě jednoho z porotců soutěže amatérských kuchařů, kterého mohli...
Zvěřina byla po staletí jen pro bohaté. Hlava srní, bobrový ocas i kačice
Podzim v kuchyni nově patří zvěřině, které naše generace znovu přicházejí na chuť. Maso divoké zvěře bylo dříve výsadou jen movitých vrstev. Pytláci ho sami často ani nejedli, protože ho hospodyně...
Langoš s brynzou dokázal v Masterchefovi posunout tři amatéry blíž k finále
Máme asi nejvíc vodáků na světě, nicméně možnosti dát si někde cestou u vody opravdu dobré jídlo nijak slavné nejsou. Venkovní výzvou u Sázavy pro posledních devět finalistů Masterchefa se Radek...
Magická hranice „kilo za kilo“ dobrého chleba dávno padla, říká Pohlreich
Zhruba čtyři měsíce v centru Prahy vychytávali provoz vlastní pekárenské a cukrárenské výrobny Café Imperial Dolce, kde pečou i kváskový chleba. Teď v říjnu u ní zprovoznili vlastní e-shop...
Pusťte si dýně do kuchyně. Poradíme, jak se v nich vyznat a co s nimi
Je toho opravdu hodně, co můžete z dýně připravit. Uvaříte z ní skvělou polévku nebo ji ugrilovanou můžete podávat jako přílohu k masu. Báječný je i dýňový džem nebo čatní. Pokud sháníte dokonalou...
Pohlreichův cukrář sladil pro Masterchefa české chutě: mák a slivovici
Když dokonalá a jemná italská cukrařina vezme typicky české suroviny jako jsou švestky, slivovice a mák a spojí je s bílou čokoládou, italskou zmrzlinou a lehkostí obsahu i formy, dostane vás do...