Kuchyň

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně

Baštěte semínka, dodají vám energii a podpoří zdraví.

Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.

7. listopadu 2025

Vyzkoušejte kuchyňské čarování s dýněmi. Od „polotovarů“ po skvělé obědy

Jemné pyré

Zavařte ji. Udělejte z ní džem. Zamrazte ji. Usušte ji… Zkrátka zpracujte dýni tak, abyste si ji mohli vychutnat i v hubených zimních časech. A rovnou už taky průběžně zkoušejte recepty, jak za...

27. října 2025

Díky tátovi nádražní hospody miluje. V Bruntále ale dostala v Ano, šéfe! sodu

Pohlreich, Bruntál, nádražka, nádražní restaurace

Hospůdka přímo na peróně na zrekonstruovaném nádraží v Bruntále vypadá na první pohled slibně. Co chtít víc, když tam dorazíte vlakem a hladoví. „Já mám k nádražním restauracím vřelý vztah. Můj...

24. října 2025

Recept na lahodné ovocné kůže. Připravíte je z přebytků ovoce, i padaného

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, ovoce, zpracování, ovocná kůže

Úroda ovoce vás letos mile překvapila a nestíháte ji zpracovat? Džemů už máte dost, a navíc byste rádi něco zdravějšího, úplně bez cukru? Pak si kromě tradičních křížal můžete nasušit ovocné kůže, po...

22. října 2025

Díky Ano, šéfe! mohl mít Ostrov boží bistro. Škoda nevyužitého potenciálu

Prima TV, Ano, šéfe! 2025, Ostrov, hamburgrárna

„Asi před rokem jsme s kolegou Orlíkem otevřeli bistro, kde chystáme hlavně flammkuchen a burgery, ale nechodí nám sem lidi. Zdeňka vidím jako zachránce z Hvězdných válek, tak snad poradí,“ vybalil...

10. října 2025

Využijte toho, že zázvor umí aktivovat imunitní buňky

Nadrcený nebo nastrouhaný zázvor dá nápojům maximální chuť.

Zázvor je oblíbený nejen jako potravina, velmi opodstatněné využití má i jako léčivá rostlina. Čím to, že je stále více v kurzu?

6. října 2025

V Bolce vaří retro asii ze sedmdesátek, k rybí omáčce čichli až v Ano, šéfe!

Zdeněk Pohlreich před retro restaurací v Mladé Boleslavi, kterou doporučuje k...

Socialistický skanzen plný legend a rádoby čínských receptů, které zřejmě prošly tichou poštou, nyní křísnutý novou dobou a skutečnou asijskou kuchyní. Takový unikát si hýčká Mladá Boleslav – neboli...

3. října 2025

Nepochopení a cenotvorný freestyle předvedli v Ano, šéfe! v pražském Suchdole

Šéf sleduje provz ve Starosuchdolské restauraci při natáčení Ano, šéfe!

Mít někde poblíž hospodu, kam si člověk může zajít či zajet na normální oběd za rozumné peníze a dobře se najíst, za to by byl rád každý. I Zdeněk Pohlreich nebo majitel objektu v pražském Suchdole,...

26. září 2025

Obrázkový atlas chutí a vůní od paní Kateřiny, nad kterým se sbíhají sliny

Ombré palačinkový dort – dezert, který zvládne připravit každý, udělá na stole...

„U fotografií jídla musíte mít pocit, že skoro cítíte jeho aroma, můžete ho ochutnat a láká vás natolik, že byste se hned vydali pro suroviny a pustili se do vaření,“ říká Kateřina Veitová, která...

16. září 2025

Zkuste aronii. Její bobule plné vitamínů i minerálů jsou koncentrované zdraví

Temnoplodec černoplodý  (Aronia melanocarpa) je keř bez trnů, původem ze...

Jméno temnoplodec černoplodý pasuje na aronii naprosto dokonale. Když její plody dozrají, tak se malý strom či rozložitý keř doslova prohýbá pod záplavou černých kuliček, které se lesknou jako perly....

15. září 2025

U Jelena s Pohlreichem vyházeli kontejner bordelu a našlápli dobrou hospodu

Pomocná kuchařka Eviťa při výměně názorů se Zdeňkem Pohlreichem při natáčení...

Zhruba mezi Olomoucí a Valašským Meziříčím leží Drahotuše, součást města Hranice, kde najdete podnik U Jelena. Když tam Zdeněk Pohlreich přijel loni na natáčení Ano, šéfe!, přivítal ho vcelku bizarní...

5. září 2025,  aktualizováno  22:05

Pohlreich v rámci Ano, šéfe! učil dříče z Liberce skvěle vařit a neprodělat

Liberecká Ořechovka měla řadu nedostatků, sám vařit i šéfovat mladý kuchař...

Ne, že by se Michal Josefovský v kuchyni restaurace, kterou před třemi lety převzal po své mamince, nesnažil vařit podle svého nejlepšího vědomí. Dokonce neměl v podstatě žádné volno a přitom si ani...

29. srpna 2025

Celer je lék na zácpu i tloušťku. Nenápadný ošklivák umí s naším tělem divy

Žena krájí celer v kuchyni.

Připadá vám jako obyčejná zelenina? To jste vedle jak ta jedle! S naším tělem toho zvládne daleko víc, než si umíte představit – od detoxikace přes spánek až po imunitu.

9. července 2025

Připravte si sezonní lahůdku s velouté a chřest zužitkujete beze zbytku

Šéfkuchař Luboš Rychvalský v Receptáři prima nápadů v rubrice Beze ztrát...

V kulinářském světě patří chřest mezi skutečně ceněné delikatesy, navíc s velmi krátkou sezonou, která se momentálně chýlí ke konci. Využijte tedy ještě příležitosti vychutnat si tuto lahůdku beze...

29. května 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se...

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Bára Šporclová Kodetová miluje přírodu a práce na zahradě ji opravdu baví.

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

12. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium
Změny v životě nejsou vždy fajn, ale považuji je za přínosné, říká Darina...

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Natrháno. Čerstvá je bršlice nejlepší, nějakou si můžete i nasušit.

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Stačí na pár týdnů odlehčit jídelníček a budete se cítit lépe.

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

21. března 2025

Nezapomínejte na české poklady, mák a tvaroh. Skvělý zdroj vápníku i bílkovin

Mák i tvaroh jsou skvělými ingrediencemi nejen pro domácí pečení.

Mák a tvaroh patří mezi potraviny typické pro kuchyni střední a východní Evropy. Jsou pro nás tak běžné, že si většinou ani neuvědomujeme jejich výjimečnost a kulinární potenciál, takže na ně v...

9. března 2025

Fígle a tipy pro tu nejlepší hořčici a křen, co patří k uzenému i párkům

Bez křenové omáčky a hořčice by ani ta nejlepší šunková klobása nebyla ono...

Tyhle oblíbené pikantní doplňky k vepřovým hodům, párkům, grilovanému, vařenému a uzenému masu prospívají zdraví, což se počítá zvláště v zimě. Až se budete chtít opravdu zahřát, vyzkoušejte...

30. ledna 2025

Doma v kuchyni vyrobíte účinný a voňavý gel na praní i tablety do myčky

Doma se dá udělat skoro vše, navíc za pár korun a v bio kvalitě. Šetřete peníze...

Je libo šampon, jar nebo repelent? Doma se dá udělat skoro vše, navíc za pár korun a v bio kvalitě. Šetřete peníze i přírodu a zkuste si vyrobit vlastní drogerii i kosmetiku. Je to snazší, než si...

27. ledna 2025

Jablka i hrušky jsou nejdostupnější ovoce, navíc zdravé a skvělé na moučníky

Hruškový kompot můžete připravit kdykoliv během zimy. Třeba koupíte celou...

Lahodné malvice považujeme za obyčejné, jsou darem našeho mírného klimatu. Na severu Afriky, v Indii či v jihovýchodní Asii si však jablek cení, tak jako my milujeme plody z teplých krajin. Není...

22. ledna 2025

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Zvířeti se prokazovala úcta až do porážky, maso bylo tehdy vzácné a lidé za něj...

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Vlastní minizelinářství vybudujete i doma za oknem. Stačí sehnat semínka

Vlastní minizelinářství vybudujete i doma za oknem. Stačí semínka a odhodlání.

Móda klíčků či microgreens, tedy mlaďoučkých zelených rostlinek zeleniny, není nic nového pod sluncem. Je jasné, že v zimě to v našich krajích s čerstvou zeleninou nikdy nebyla a není žádná sláva....

6. ledna 2025

I na tradiční české vánoční menu lze vyzrát, nepřejídat se a neztloustnout

Nejhorší je sednout si k míse cukroví. Lepší je dát si sem tam kousek, který...

Vánoce jsou obdobím hojnosti, kdy nás ze všech stran vábí lákavé cukroví, bramborový salát a další dobroty. Pro mnohé však sváteční radovánky končí nepříjemným překvapením na váze.

23. prosince 2024

Nemusí to být jen kapr, objevte další naše ryby. Třeba štiku, okouna, lososa

Kapra si nemusíme dopřávat jen o Vánocích. A naopak, i o Vánocích si klidně...

Zásadní důvod, proč jíme tak málo ryb, spočívá v tom, že je moc neznáme a nevíme, jak je vařit. A proto se s nimi pojďme blíže seznámit. Nejen proto, že se blíží čas kaprů, on i další ryby jsou...

9. prosince 2024

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Nějaké to koření přijde snad do každého vánočního těsta. Užívejte si jejich...

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu

Hlívu ústřičnou někdy lze najít i na zahradě. A sbírat ji lze i v zimě.

Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...

19. listopadu 2024

Vlašáky jsou nabité serotoninem. Odežeňte s nimi podzimní chmury

Vlašské ořechy rozhodně přidejte na svůj jídelníček, vyplatí se to.

Máte rádi vlašské ořechy? Dobře děláte, protože tyto nenápadné a pro nás běžné plody v sobě ukrývají přímo zázračný elixír. Obsahují třeba zmíněný serotonin, přezdívaný jako hormon štěstí, protože...

4. listopadu 2024

Za Ludvíka XIV. frčely dvojité brady, jinak jedla Kleopatra či Alžběta II.

Jak jedly šlechtičny, středověk, stolování

Cestujete rádi časem? A zajímalo by vás, jak se jedlo na šlechtických dvorech? Přijměte pozvání na hostinu v režii urozených dam. Inspirujte se třeba jídelníčkem Alžběty II., který byl de facto...

29. října 2024

Dýně vám prohřeje útroby. Dejte si oranžové hranolky, pyré nebo placky

Domácí dýňové hranolky

A je tady opět dýňová sezona. Toužíte-li po štíhlejší postavě, zařaďte tuhle zdravou plodinu do svého jídelníčku a budou se dít zázraky. Možností jejího zpracování je nepočítaně, od tradičních...

16. října 2024

Nasušte si zásoby na zimu, dokud je co: ovoce, zeleninu, houby i těstoviny

Plody usušte v troubě

Konec léta bývá bohatý na houby, ovoce, zeleninu i bylinky. Abyste mohli čerpat z jejich benefitů i dlouhé další měsíce, musí být dobře usušené. Což je leckdy ten největší kámen úrazu. Při špatném...

20. září 2024

Slívy, blumy, švestky. Jak se v nich vyznat a co nejlépe je zpracovat

Slívy, blumy, švestky. Jak je co nejlépe využít v kuchyni?

Užívejte si naplno čas, kdy dozrává toto voňavé a šťavnaté, ale bohužel celkem málo trvanlivé ovoce. Slív je celá řada, ne každý se v nich vyzná, někdy shodu nenajdou ani botanici. Jisté je, že...

18. září 2024

Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík

Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí, jak na ryby či brzlík.

„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá...

11. září 2024  21:45
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.