Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

aktualizováno 
Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty vlastnoručně připravenou klobásou.

Pohlreich si pro přípravu nachystal tři druhy masa: kousek vepřového bůčku a plecka, které doplnil kouskem hovězího. Každý z nich rozdělil na polovic. Jednu půlku jemně nakrájel – tyto kousky budou tvořit takzvanou vložku, která tvoří vlastní strukturu klobásy. Druhou nakrájel na kostky, které pak v mixéru rozseká na fáš, která bude v klobásách dělat takzvanou spojku.

Fotogalerie

„Já maso kořením dřív, než ho dám rozmixovat, podle mě se to líp promíchá,“ tvrdí kuchař. Proto koření solí a pepřem, přikrájí trochu chilli, rozmarýnu a tymiánu. Veškeré ingredience nasype do mixéru a přilije pro chuť trochu madeiry. „Je to na vás, když nemáte madeiru, klidně můžete použít cokoliv, čemu se říká fortifikované víno, klidně vermut nebo sherry,“ radí. Přikápne ještě kapku jablečného octa a nechá společně rozmixovat.

Pohlreich o tom sice nemluvil, ale je dobré mít všechny suroviny včetně sekací nádoby hodně zachlazené. Při sekání totiž vzniká teplo a hrozilo by, že se úpravou spálí. V průmyslových provozech se to dělá tak, že se fáš při sekání chladí ledem – to je ta voda, která se pak objeví ve složení výrobku. Není špatné také sekání provádět na několikrát, vždy počkat, než se maso trochu zchladí. Pak už jen stačí osolit a opepřit zbytek masa (vložky) a v míse smíchat s fáší. Ideální je nechat směs přes noc v lednici odležet, aby se chutě lépe spojily.

Normálně byste pak klobásky narazili do střívka, jaké koupíte v každé prodejně s potřebami pro řezníky (většinou se používá rozměr 34/36). Pak byste potřebovali narážečku na klobásy. Ty má hodně lidí jako součást masomlýnku svého robota, ale za několik desetikorun lze koupit nástavec i na obyčejný ruční masomlýnek. Pak se klobásky vyrobí jako dlouhý had, z něhož se pak zatočením vytvoří jednotlivé kousky.

Nebyl by to však Pohlreich, aby pro klobásy nepoužil něco zvláštního – vepřovou bránici. V prasátku drží veškeré vnitřnosti pohromadě, vypadá jako krajka a je protkaná tukovými žilkami, které po opečení na grilu dodají pokrmu ještě další chuť a šťavnatost. Kdo bude chtít vyzkoušet tento postup, bude se muset zeptat svého řezníka, zda je schopen tuto část vepříka dodat. Stojí okolo 30 korun.

Pohlreich teď už jen vytvaruje z masové směsi válečky, které zabalí a utáhne do bránice. Aby přidal další chuť, využil namočeného prkénka pro uzení, které zaklopil do grilu. Když měl pocit, že klobásky už chytily trochu kouřového aroma, dal je přímo na mřížku. Výsledek vidíte na úvodním obrázku v galerii. A příprava netrvala o mnoho delší dobu, než kdybyste se vypravili k řezníkovi pro hotové grilovací klobásy.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

VIDEO Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i...

VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.

VIDEO Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár...


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Najdete na iDNES.cz