Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

aktualizováno 
Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty vlastnoručně připravenou klobásou.

Pohlreich si pro přípravu nachystal tři druhy masa: kousek vepřového bůčku a plecka, které doplnil kouskem hovězího. Každý z nich rozdělil na polovic. Jednu půlku jemně nakrájel – tyto kousky budou tvořit takzvanou vložku, která tvoří vlastní strukturu klobásy. Druhou nakrájel na kostky, které pak v mixéru rozseká na fáš, která bude v klobásách dělat takzvanou spojku.

Fotogalerie

„Já maso kořením dřív, než ho dám rozmixovat, podle mě se to líp promíchá,“ tvrdí kuchař. Proto koření solí a pepřem, přikrájí trochu chilli, rozmarýnu a tymiánu. Veškeré ingredience nasype do mixéru a přilije pro chuť trochu madeiry. „Je to na vás, když nemáte madeiru, klidně můžete použít cokoliv, čemu se říká fortifikované víno, klidně vermut nebo sherry,“ radí. Přikápne ještě kapku jablečného octa a nechá společně rozmixovat.

Pohlreich o tom sice nemluvil, ale je dobré mít všechny suroviny včetně sekací nádoby hodně zachlazené. Při sekání totiž vzniká teplo a hrozilo by, že se úpravou spálí. V průmyslových provozech se to dělá tak, že se fáš při sekání chladí ledem – to je ta voda, která se pak objeví ve složení výrobku. Není špatné také sekání provádět na několikrát, vždy počkat, než se maso trochu zchladí. Pak už jen stačí osolit a opepřit zbytek masa (vložky) a v míse smíchat s fáší. Ideální je nechat směs přes noc v lednici odležet, aby se chutě lépe spojily.

Normálně byste pak klobásky narazili do střívka, jaké koupíte v každé prodejně s potřebami pro řezníky (většinou se používá rozměr 34/36). Pak byste potřebovali narážečku na klobásy. Ty má hodně lidí jako součást masomlýnku svého robota, ale za několik desetikorun lze koupit nástavec i na obyčejný ruční masomlýnek. Pak se klobásky vyrobí jako dlouhý had, z něhož se pak zatočením vytvoří jednotlivé kousky.

Nebyl by to však Pohlreich, aby pro klobásy nepoužil něco zvláštního – vepřovou bránici. V prasátku drží veškeré vnitřnosti pohromadě, vypadá jako krajka a je protkaná tukovými žilkami, které po opečení na grilu dodají pokrmu ještě další chuť a šťavnatost. Kdo bude chtít vyzkoušet tento postup, bude se muset zeptat svého řezníka, zda je schopen tuto část vepříka dodat. Stojí okolo 30 korun.

Pohlreich teď už jen vytvaruje z masové směsi válečky, které zabalí a utáhne do bránice. Aby přidal další chuť, využil namočeného prkénka pro uzení, které zaklopil do grilu. Když měl pocit, že klobásky už chytily trochu kouřového aroma, dal je přímo na mřížku. Výsledek vidíte na úvodním obrázku v galerii. A příprava netrvala o mnoho delší dobu, než kdybyste se vypravili k řezníkovi pro hotové grilovací klobásy.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...


Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Advantage Consulting, s.r.o.
SPECIALISTA PRO OCHRANU PRÁV DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 45 000 - 55 000 Kč

Najdete na iDNES.cz