Tavený sýrTavení sýrů je proces, při kterém se přírodní sýry rozdrtí a rozemelou, smíchají s dalšími přísadami a také s tzv. tavicími solemi (emulgátory) a za stálého míchání se zahřejí na 85–95 °C, při sterilaci dokonce až na 120 °C. Tím se tato směs roztaví na řídkou, pastovitou hmotu, nebo viskózní tekutinu. |
Sýry jsou mléčné výrobky získané vysrážením bílkovin z mléka, takových je naprostá většina, nebo syrovátky, jako třeba slavná italská ricotta. Zmíněného vysrážení bílkovin se dosahuje buď přídavkem syřidla, nebo prokysáním.
Existují sýry přírodní a tavené, které se vyrábějí z těch přírodních. Použité mléko je obvykle pasterované a může být kravské, ovčí, kozí, popřípadě od buvolích krav, jako třeba buvolí mozzarella.
Najdou se však i sýrové speciality z nepasterovaného mléka (Parmigiano Reggiano, různé „horské sýry“, rokfór, manchego apod.).