Čtvrtek 6. května 2021, svátek má Radoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. května 2021 Radoslav

Pohlreich s Italem v kuchyni na nože nejsou: oba raději poctivě vaří

  12:00
"Když je naučíš vařit doma, aspoň budou vyžadovat něco lepšího i v restauraci," říká na návštěvě v dnešní show Emanuela Ridi „S Italem v kuchyni“ Zdeněk Pohlreich. A sám také přiloží ruku k dílu. Kromě italských specialit se díky tomu dočkáte i receptu na výborný univerzální omáčkový základ.

Emanuele vám dnes v podvečer na Primě odhalí tajemství přípravy rizota s červenou čekankou a krémem z balsamika či letního fondue bagna cauda, které kombinuje kousky vařené a syrové zeleniny. Ty se namáčejí v chuťově atraktivní omáčce s tóny česneku, olivového oleje, másla a ančoviček. Nejprve ovšem pro Zdeňka jako pro hosta připraví šafránový dezert do koktejlových skleniček podle receptu ze Sardinie, kde se šafrán pěstuje.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Itala Emanuela Ridi. Emanuele Ridi ve svém pořadu s Italem v kuchyni.

Že mu italská kuchyně sedí, to už Zdeněk dokázal při přípravě italské pasty (viz předchozí článek). S pravým Italem v jedné kuchyni je sice zpočátku lehce nervózní, ale oba "páni kuchaři" se v netypických rolích hosta a hostitele rychle zorientují a rozjedou společný kulinářský koncert radost pohledět. Co myslíte, nevezmou si spolu nakonec hospodu?

Kuře s mangoldem i s medem

Zdeněk s Emanuelem vám také každý po svém předvedou kuřecí minutku. Emanuele grilovaný steak z tzv. kukuřičného kuřete na mangoldu, který Zdeněk mezitím povaří a smíchá s citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí.

Zdeněk na minutku zvolí kuře z volného chovu, které je jinak rostlé. Maso má delší a nižší, kůži pevnější. Šéf proto kůži ponechá, aby byla porce křupavější, a prsa osmaží na oleji dozlatova.

Když jsou propečená, přidá do výpeku na pánvi trochu octa balsamico, přilije kuřecí vývar a trochu základní hnědé omáčky. To je ona kouzelná přísada (viz úvodní video článku a box níže), která dodává plnou chuť omáčkám v dobrých restauracích. Tekutinu na pánvi zredukuje na jednu porci a pro lesk a lepší chuť přidá trošku akátového medu. Už mimo plamen nakonec zašlehá ořech vychlazeného másla, jež omáčku zakulatí, zahustí a dodá jí hedvábný lesk.

Emanuele mezitím na oleji orestuje plátky sicilského lilku, papriky, cukety a chřest s rozmarýnem na přílohu. Přidá i pár předvařených brambor ve slupce. Během servírování šéf ještě polije maso a zeleninu svou vynikající omáčkou a kuřecí rychlovka je na světě.

Recept na základní hnědou omáčku

Všechny kosti, které vám při vaření zbudou, dejte do pekáče. Přidejte kořenovou zeleninu s troškou rajského protlaku, nechte zapéct pěkně dohněda a nakonec přidejte sklenici červeného vína. Zalijte vše studenou vodou a nechte povařit dvě až tři hodiny. Trvá to, ale vyplatí se to, radí svorně oba kuchaři.

Když hotový materiál přecedíte a necháte vystydnout, získáte hustou rosolovitou hmotu, která vydrží v ledničce a je vždy po ruce. Je to onen kouzelný, v řadě receptů opakovaně zmiňovaný a vzývaný základ k minutkám. Přidává se k omastku na pánvi a kombinuje s dalšími přísadami, jako je vývar, víno či smetana.

  • Nejčtenější

Praha vysévá květnaté pásy do luk. Zkouší, jak si s nimi poradí příroda

Už druhou sezonu se pokoušejí odborníci z pražského magistrátu oživit jednotvárnou zeleň monotónních trávníků na...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Kominíka objednávejte už teď, na podzim nebudete ve stresu

Každý rok se na podzim ve zpravodajství množí zprávy o tom, že kominíci nestíhají nával požadavků na předsezonní údržbu...

Grily, sekačka i nářadí. Velká jarní soutěž na iDNES Premium přináší ceny za tisíce

Velká jarní soutěž na iDNES Premium už odstartovala a už brzy vyhlásí první výherce. Je nejvyšší čas se zapojit! Ve hře...

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou...

Norské Rybičky pro chytré hlavičky: Zapojte se do 2měsíčního testu doplňku stravy pro děti
Norské Rybičky pro chytré hlavičky: Zapojte se do 2měsíčního testu doplňku stravy pro děti

Zdravé tuky nebo-li Omega-3 jsou klíčové pro správný vývoj a funkci nervové soustavy. Většina lidí jich ale ve svém jídelníčku nepřijímá dostatek....

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...