Pohlreich s Italem v kuchyni na nože nejsou: oba raději poctivě vaří

  12:00aktualizováno  12:00
"Když je naučíš vařit doma, aspoň budou vyžadovat něco lepšího i v restauraci," říká na návštěvě v dnešní show Emanuela Ridi „S Italem v kuchyni“ Zdeněk Pohlreich. A sám také přiloží ruku k dílu. Kromě italských specialit se díky tomu dočkáte i receptu na výborný univerzální omáčkový základ.

Emanuele vám dnes v podvečer na Primě odhalí tajemství přípravy rizota s červenou čekankou a krémem z balsamika či letního fondue bagna cauda, které kombinuje kousky vařené a syrové zeleniny. Ty se namáčejí v chuťově atraktivní omáčce s tóny česneku, olivového oleje, másla a ančoviček. Nejprve ovšem pro Zdeňka jako pro hosta připraví šafránový dezert do koktejlových skleniček podle receptu ze Sardinie, kde se šafrán pěstuje.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Itala Emanuela Ridi. Emanuele Ridi ve svém pořadu s Italem v kuchyni.

Že mu italská kuchyně sedí, to už Zdeněk dokázal při přípravě italské pasty (viz předchozí článek). S pravým Italem v jedné kuchyni je sice zpočátku lehce nervózní, ale oba "páni kuchaři" se v netypických rolích hosta a hostitele rychle zorientují a rozjedou společný kulinářský koncert radost pohledět. Co myslíte, nevezmou si spolu nakonec hospodu?

Kuře s mangoldem i s medem

Zdeněk s Emanuelem vám také každý po svém předvedou kuřecí minutku. Emanuele grilovaný steak z tzv. kukuřičného kuřete na mangoldu, který Zdeněk mezitím povaří a smíchá s citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí.

Zdeněk na minutku zvolí kuře z volného chovu, které je jinak rostlé. Maso má delší a nižší, kůži pevnější. Šéf proto kůži ponechá, aby byla porce křupavější, a prsa osmaží na oleji dozlatova.

Když jsou propečená, přidá do výpeku na pánvi trochu octa balsamico, přilije kuřecí vývar a trochu základní hnědé omáčky. To je ona kouzelná přísada (viz úvodní video článku a box níže), která dodává plnou chuť omáčkám v dobrých restauracích. Tekutinu na pánvi zredukuje na jednu porci a pro lesk a lepší chuť přidá trošku akátového medu. Už mimo plamen nakonec zašlehá ořech vychlazeného másla, jež omáčku zakulatí, zahustí a dodá jí hedvábný lesk.

Emanuele mezitím na oleji orestuje plátky sicilského lilku, papriky, cukety a chřest s rozmarýnem na přílohu. Přidá i pár předvařených brambor ve slupce. Během servírování šéf ještě polije maso a zeleninu svou vynikající omáčkou a kuřecí rychlovka je na světě.

Recept na základní hnědou omáčku

Všechny kosti, které vám při vaření zbudou, dejte do pekáče. Přidejte kořenovou zeleninu s troškou rajského protlaku, nechte zapéct pěkně dohněda a nakonec přidejte sklenici červeného vína. Zalijte vše studenou vodou a nechte povařit dvě až tři hodiny. Trvá to, ale vyplatí se to, radí svorně oba kuchaři.

Když hotový materiál přecedíte a necháte vystydnout, získáte hustou rosolovitou hmotu, která vydrží v ledničce a je vždy po ruce. Je to onen kouzelný, v řadě receptů opakovaně zmiňovaný a vzývaný základ k minutkám. Přidává se k omastku na pánvi a kombinuje s dalšími přísadami, jako je vývar, víno či smetana.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Najdete na iDNES.cz